Carina T. [KF]

Unhyeongung (2)

Written by Carina T. [KF]. Posted in Istorie, Recenzii Koreafilm, Recomandarile lunii, Traditii, Travel tips

Tagged: , , , , , , ,

DSC_0431

Published on iunie 07, 2012 with 35 comentarii

Spuneam în prima parte că acest palat construit între anii 1863 – 1873, este o casă coreeană tipică pentru o familie din înalta societate. În timpul Regenţei lui Heungseon Daewongun, Unhyeongung a fost sediul real al puterii şi centrul multor drame şi intrigi în timp ce Joseon încerca să se modernizeze şi să se reformeze, în faţa ameninţărilor imperiale din străinătate.

Spre deosebire de adevăratele palate regale, nu trebuie să vă aşteptaţi să vedeţi clădiri colorate şi săli impozante ale tronului. Aici, veţi găsi o reşedinţă cu o arhitectură clasică a perioadei târzii a Joseon, caracterizată prin modestia rustic confucianistă, tipică acelei ere. Deosebit de frumoase sunt modelele complicate de pe “peretele floare” (kkot dam) al curţii din faţă.

Structuri
Odată cu deschiderea pentru public a acestei reşedinţe, unele dintre interioare au fost renovate, şi conţin manechine îmbrăcate în stiluri vestimentare tipice pentru diferite etape de viaţă din istoria coreeană. Uneori, dacă nu eşti atent ai senzaţia că aceste manechine sunt vii. În afara clădirilor care s-au păstrat şi de care am amintit în prima parte, complexul deţine şi un mic muzeu.
Vă propun să facem turul palatului, încercând să urmărim harta.

Sujiksa


Sujiksa, situată în partea dreaptă a intrării, era reşedinţa gărzilor şi servitorilor care lucrau la Unhyeongung.
Deoarece Heungseon Daewongun a jucat rolul de conducător de facto în Unhyeongung, acesta se întindea pe o suprafaţă mare, aici fiind trimis un personal numeros pentru întreţinerea palatului şi securitatea Prinţului Regent.


Pornim apoi spre Noan-dang (4), prin poarta acoperită (3).


Noan-dang
Noan-dang a servit ca apartamente pentru petrecerea timpului liber pentru bărbaţi. Era Saranchae al acestui palat, adică locul unde soţul citea şi scria, se întâlnea cu prietenii şi primea oaspeţi.
Heungseon Daewongun, de obicei, îşi petrecea viaţa de zi cu zi în Noan-dang, planurile majore de reformă s-au discutat şi decis aici.
În 1864 (primul an al domniei Regelui Gojong), Noan-dang a fost completat cu Norak-dang.


Aceasta este o casă coreeană cu acoperiş tradiţional din ţiglă, cu 6 camere în faţă şi 3 camere pe lateral. Grinzile ataşate la sfârşitul streaşinei funcţionau ca copertine, aceasta fiind una dintre caracteristicile arhitecturale ale secolului 19.


Pe 27 mai 1994, Sangryangmun (un articol cu privire la această clădire) a fost descoperit în timpul lucrărilor de reparaţii. Heungseon Daewongun era numit aici cu un titlu, al doilea ca mărime după Rege. El era privit ca şef şi de către oficialii civili, dar şi de cei militari.
Prinţul Regent era cunoscut nu numai ca un bun politician, dar şi ca pictor.


Heungseon Daewongun pictând o orhidee

Numele „Noan-dang” înseamnă un loc în care oamenii în vârstă stau confortabil, citând din „Analectele confucianiste”. Aceasta conţinea ideile sale pentru crearea naţiunii, care trata cu respect pe cei bătrâni, şi este expresia fericirii sale la vârsta senectuţii.

Cele două caractere chinezeşti pentru „noan” au fost alese din scrierea lui Kim Chong-hitpen, chiar de către Regent. Actuala tabletă cu numele clădirii este o replică, cea originală aflându-se la Muzeul de Istorie al Seulului, fiind o compoziţie a marelui maestru caligraf Kim Jeong-hui (1786-1856).

În Noan-dang este prezentat ceremonialul „Bongsasik”, adică ceremonia prin care unul dintre membrii familiei regale este ales Rege, în cazul în care fostul Rege moare fără a avea un fiu care să-i succeadă. Astfel, fiul lui Heungseon Daewongun a devenit Rege.


Heungseon Daewongun (stânga) cu fiul său, viitorul Rege Gojong

Alţi înalţi oficiali prezenţi la ceremonie

Numărul 5 pe hartă este coridorul de vest al Noan-dang. Aici era reşedinţa lui Cheonhajangan. Ca mâna dreaptă a Regentului (pentru că numele familiilor lor era Cheon, Ha, Jang şi An), erau responsabili cu protecţia acestuia, urmărirea inamicilor politici şi culegerea de informaţii despre ei.
Continuăm spre Norak-dang (6), trecând prin poarta interioară (8).

Norak-dang
Norak-dang este cea mai mare structură din Unhyeongung. Este compusă din 10 camere, în faţă şi 3 camere în lateral. Este, de altfel, principala parte a complexului. În 1866, aici a avut loc căsătoria dintre Regele Gojong (în vârstă de 15 ani), şi Regina Min (16 ani), precum şi pregătirea Reginei de dinainte de nuntă.
Tot aici s-a organizat a 60-a aniversare a zilei de naştere a mamei Regelui.

Îmbrăţişând frumuseţea stilului „choikgong” (încadrarea unei bucată de lemn între acoperiş şi stâlpul de susţinere), Norak-dang radiază încă atmosfera unei familii de nobili. Modelele zăbrelelor au fost bine conservate. Penele cu dragoni desenaţi reprezintă prestigiul acestui edificiu.

Heungseon Daewongun a ordonat Ministrului Kim Byeong-hak, care a participat la petrecerea organizată pentru inaugurarea edificiului, să scrie un eseu, pentru a comemora Norak-dang. Ministrul Kim a declarat că distanţa dintre cer şi Norak-dang este doar de „1 ja şi 5 chi” (de aproximativ 45 centimetri), ceea ce denotă influenţa puternică a Heungseon Daewongun.

În clădirea principală din Norak-dang este prezentată o parte din aniversarea împlinirii a 60 de ani a mamei Regelui. Împărăteasa Myeongseong împreună cu Prinţul Moştenitor a vizitat palatul Unhyeong, cu această ocazie.


Împărăteasa Myeongseong (stânga), alături de mama lui Gojong (centru), Prinţul Moştenitor (copilul cel mic) şi Yi Junyong, fiul lui Yi Jaemyeon (fratele mai mare a lui Gojong)

Într-o altă încăpere este prezentat ceremonialul ceaiului (Nakseongsik).

Mama adoptivă a Regelui Gojong (dreapta) şi Regina (stânga)

Regina (dreapta), mama biologică a lui Gojong (centru) şi o doamnă de la Curte (stânga)

Dispunerea propriu-zisă în timpul ceremonialului ceaiului: 1 – doamna de la Curte; 2 – mama biologică a Regelui Gojong; 3 – Regina; 4 – mama adoptivă a lui Gojong

Clădirea cea mai notabilă din interiorul Norak-dang este bucătăria, care a fost cel mai probabil folosită pentru prepararea mâncărurilor atunci când aici erau gazduite evenimente importante. Sala a adăpostit mai multe evenimente importante, petreceri şi ceremonii.
Ceremonia de nuntă tradiţională continuă să fie ţinută şi în prezent la Norak-dang.


După ascensiunea Regelui Gojong la tron, la Palatul Unhyeon au fost desemnate mai multe doamne de la Curte (Sanggung) şi însoţitoare ale acestora (Nain), să se ocupe de menaj.

În compunerea Norak-dang intră şi coridoarele de sud (7) şi de nord (9).

În coridorul de sud erau încăperile servitorilor.

Iro-dang
Plimbarea noastră continuă către punctul nr. 10 de pe hartă, Iro-dang. Aceasta era una dintre reşedinţele exclusive ale femeilor, precum Norak-dang. Bărbaţilor le era strict interzisă intrarea aici. Doamnele de la Iro-dang erau cele care se ocupau de problemele palatului.


După ceremonia de nuntă a împăratului Gojong din 1866, Heungseon Daewongun şi soţia lui au avut nevoie de o casă nouă. Iro-dang este compus din 8 camere, în faţă şi 7 camere, în lateral şi a fost construit în 1869.
1869.


Coridorul de est (11)

Iro-dang a fost construit în formă de pătrat pentru a opri intrarea bărbaţilor din exterior. Locuind în Iro-dang, soţia Prinţului Regent a preluat gestionarea întregului palat.


Din păcate nu vă pot invita în încăperile de la Iro-dang pentru că acum sunt ore. Trebuie să facem linişte!

Dar avem noroc şi s-a luat o mică pauză Cu ocazia asta îl vedem pe „Prinţul Moştenitor” şi pe profesorul său care îi predă ore de cultură şi tradiţii. V-am spus că anual se desfăşoară diverse ceremonii la Unhyeong, prin urmare, toţi cei implicaţi trebuie să fie bine pregătiţi.

Aţi obosit de atâta plimbare? Mai avem puţin.

Sala de expoziţii
Sala de expoziţii (12) conţine diverse artefacte ce au legătură cu Unhyeongung, Heungseon Daewongun şi Împăratul Gojong, şi este destinată să ajute vizitatorii să afle mai multe despre Heungseon Daewongun, şi importanţa istorică a Unhyeongung în perioada târzie a Joseonului. De asemenea, are ca scop înţelegerea istoriei moderne coreene.


Sala este formată din 18 spaţii de expunere, fiecare oferind obiecte, panouri, modele şi materiale audio-video care prezintă istoria familiei Regentului şi a Unhyeongung.


Macheta Palatului Unhyeon

Ceremonia de nuntă (Garye) a familiei regale implică multiple operaţiuni. Chinyeong se referă la vizita pe care Regele o face la Byeolgung (un palat special destinat pentru nunţile regale), pentru a-şi vedea soţia.


Pregătirea viitoarei Regine înainte de nuntă


În timpul Chinyeong, Regele Gojong a purtat Myeonbok (cea mai elaborată ţinută regală purtată de Rege), iar Regina Min a îmbrăcat Jeokui (cea mai elaborată ţinută regală purtată de Regină).


Heungseon Daewongun (tatăl Regelui) a îmbrăcat Jobok (costumul oficial de ceremonie), iar Budaebuin (mama Regelui) a purtat Wonsam (costumaţia ceremonială pentru femei).

Mai multe despre ceremonialul de nuntă al familiei regale puteţi afla din articolul următor. În imaginea următoare puteţi vedea locul unde se desfăşoară nunta regală.

Program de vizitare a Unhyeongung:
Noiembrie – martie: 09:00 ~ 18:00
Aprilie – Octombrie: 09:00 ~ 19:00
Luni închis
Casa de bilete se închide cu 30 de minute înainte de închiderea palatului.
Tarif de intrare:
Adulţi (25-64 ani) – 700 woni
Tineri (13-24 ani) – 300 woni
Persoane sub 12 ani sau peste 65 – intrarea liberă
Adresa: 464, Samil-daero. Jongno-gu, Seul
Acces:
- staţia de metrou Anguk (Exit 4), linia 3
- staţia de metrou Jongno-3-ga (Exit 4), linia 5.
Menţiune: Regina Min şi Împărăteasa Myeongseong sunt una şi aceeaşi persoană. În timpul vieţii soţia Regelui Gojong a purtat titlul de Regina Min, dar după asasinarea acesteia şi autoproclamarea lui Gojong ca împărat, Regina a primit titlul postum de Împărăteasa Myeongseong.

Despre Carina T. [KF]

Carina T. [KF]

Pentru mine Coreea este o lume aparte, o lume misterioasă care îşi dezvăluie treptat secretele... dar acestea par nesfârşite. În fiecare zi mai descopăr câte ceva care mă face să-mi doresc şi mai mult să ajung acolo şi să pipăi, să miros, să gust şi să mă desfăt cu savoarea Coreei.

Browse Archived Articles by Carina T. [KF]

35 comentarii

There are currently 35 comentarii on Unhyeongung (2). Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Felicitari,Carina!..super articol!

 2. Carina iti multumesc mult de tot ca impartasesi cu noi acele clipe minunate petrecute in Coreea!Ce frumos e acolo.!!!As da orice sa ma duc si eu….
  Cum a fost mancarea de acolo sau ceaiurile pe care le tot lauda in seriale?ai mancat de la tarabe de pe strada?sunt curiasa cum sunt pateurile de peste( pe care tatal lui jandi i le-a cumparat lui junpyo din boys over flower) , galustele de orez (din hong gil dong ), prajiturelele de orez si multe altele :))

 3. Cum ar spune Lady Gaga, “I’m speechless!!”… wow! sa vezi si sa afli despre atatea locuri noi, superbe, e nemaipomenit :)
  Multumim Carina pt toate informatiile!

 4. cu mult drag

 5. sper doar ca nu a fost prea obositoare plimbarea :)

 6. Oho,ce mai plimbare! Din aceste imagini ,i-mi tiue in urechi o liniste ,ireala,am senzatia ca totul este un vis si din clipa in clipa ,trebuie sa apara garzile zgomotoase sau doamnele cochete de la curte! Un sentiment straniu ,sa calci pe urmele,unui rege ,sa respir iacelasi aer cu el,in asemenea conditii cu greu poti rezista sa nu-ti joace imaginatia feste! Un palat decorat simplu dar foarte elegant!

 7. Multumesc Carina pentru acest tur al palatului atat de frumos prezentat incat parca am fost chiar eu acolo :)

 8. Wow… pe masura ce inaintam cuvant cu cuvant din aceasta recenzie chiar am simtit acel fior unic cand descoperi ca in sfarsit ai ajuns intr-un loc unde este atata liniste si atata incarcatura istorica,(poate lumea va spune ca exagerez, insa nu este chiar deloc asa),cred ca aceeasi senzatie ai avut-o si tu cand ai pasit pe acele dale de piatra. Bineinteles ca am admirat indelung “dantelaria” de pe zidurile de piatra. Multumesc foarte frumos pentru recenzie. Vot,Vot,vot. Oups am uitat ca nu se mai poate vota -decat duminica :))-. Astept cu nerabdarae partea cu ceremonialul de nunta.

  • daca in acest palat ai un asemenea sentiment, sa vezi cum e intr-un imens palat regal… oricum sunt niste sentimente extraordinare :)

 9. Ha,ha,ce ma bucur ca nu sant singura cu aceste sentimente stranii!

 10. Asta da plimbare :) aveai impresia ca nu se mai termina, si ce frumos era :) Multumim pt incursiune, si sunt tare curioasa sa citesc despre ceremonialul de nunta.

 11. Felicitari , Carina , ca ai ajuns în Coreea, cu ce ocazie ?
  Foarte completă plimbarea virtuală prin palatul prezentat,dar personal mă interesează cum sunt coreenii, cum te-au primit, cum ai interactionat cu ei, ce stiau despre Romania, cum este atmosfera pe străzi etc, etc…
  Toate aceste amanunte aparent nesemnificative pot schița portretul celui care trăieste in acea țară.Despre resedinte, placente ,palate gasim si pe net, pentru documentare .
  Cred ca acestea sunt si asteptarile cititorilor tăi !

  • vor urma si aceste informatii :)

  • in Coreea am fost in concediu :)

 12. Mulţumim Carina pentru această plimbare minunată, mia plăcut foarte mult! Chiar dacă nu e un grandios palat regal, e minunat şi reprezintă o părticică din istoria Coreei!

 13. Ce articol frumos…Multumim mult, Carina.Cred ca a fost superb sa mai descoperi cate o particica din istoria Coreei.

 14. Ma tot uit la pozele din articol si nu imi vine sa cred cate lucruri frumoase si interesante sunt acolo.Mi-as dori sa pot pasi macar o data pe dalele vechi, sa simt mirosul istoriei si sa ma delectez cu minunatele cladiri si peisaje.Multumesc inca o data ca mi-ai (ne-ai) dat posibilitatea sa vedem si sa admiram toate aceste lucruri minunate!

 15. Carina,ti-a fost dat sa vezi lucruri pe care nu oricine are ocazia sa le vada si sa admiri minunatiile si bogatiile Coreei, pe care nu oricine are ocazia sa le cunoasca.Esti intr-adevar o persoana extrem de norocoasa si iti multumim ca ne impartasesti si noua ,celor care inca nu am reusit sa avem parte de o asa experienta ,impresiile si sentimentele tale! :)

 16. vor fi multe asemenea plimbari… daca va fac placere :)

 17. cate detalii, cata organizare, ce prezentare, cat bun gust in tot ce poate exista acolo, cata finete, si curatenie….si papusile acelea care imitau oamenii…ce bine erau amplasati si ce frumos create…….toate acestea formeaza mirajul corean……al unui palat….cata franchete,,……..si distinctie……frumos…foarte frumos…..MULTUMIM ……..KAMSAHAMNIDA!Noonim!!!!

 18. M-ai lasat fara cuvinte! Ce as putea spune in afara de faptul ca m-ai uimit- esti foarte meticulasa si atenta la detalii! Ne-ai oferit o superba plimbare. Eu, in timp ce citeam articolul, chiar am uitat ca sunt in Romania! Multumesc mult pentru ca mi-ai creat acest sentiment! Te felicit pentru ca te-ai indeplinit dorinta de a fi acolo!

  • iti multumesc si iti doresc sa ajungi si tu acolo

 19. Carina esti cumva suparata pe mine? De cate ori incerc sa vb cu tine tu nu raspunzi la comentariu….nu e vorba numai de com de pe aceasta pagina si la mai multe…

  • Doamne fereste… cum sa fiu suparata? dar probabil ca nu m-am nimerit pe net cand ai lasat tu comentarii
   ce mai faci?

   • Atunci e bine :d! Eu nu fac prea bine sunt infebra licentiei :(

    • bafta multa

     • Sa fie! Multumesc :D

 20. Minunata prezentarea si amanuntele ritualice. Sa nu uitam ca este de fapt UN MODEL DE RESTAURARE DE UN DESAVIRSIT PROFESIONALISM pe care astazi in lume le fac istorici, artizani mestesugari si tehnica informatiei care iti aduce in ateliere d emobila sau croitorie , bijuterii ,, peruci etc toate informatiile din orice colt al lumii. Eu sint fascinata de mobilerul de dimensiuni mici si elegant functional si am zabovit indelung la fiecare incapere fotografiata profesionist mai sus . Pentru ca am o senzatie stranie ca exista o legatura secreta din timpuri imemoriale intre noi si populatiile coreene (si uneori chineze ),remarc mereu mobilierul -dupapuri inalte si vase pretioase expuse pe rafturi, cufere gen lazi d ezestre din Bihor, masute cu trei picioare din muzeele satului din toata Romania, depozitarea saltelelor si pernilor stivuite pe pat una peste alta ca in Maramures si vase uriase de muraturi si cuptoare de lemne cu vatra dedesubt la sol. O bucurie de regasire pe care o simt mereu in serialele istorice mai ales si in recenziile Carinei.In consens cu observatia de mai sus , ti-as sugera ca la sfarsitul recenziei sa adaugi 10 rinduri de impresiipersonale de la fata locului ,fiorul omenesc al unui strain si observarea celorlalti vizitatori si in special al copiilor coreeni caci stiu d epe KBS ca se face o intensa inoculare a mindriei d ea fi coreean , a istoriei si traditiei de la cele mai mici virste si o bucurie imensa a omuletilor in situriel istorice care au spatii speciale si carti, jucarii , vesminte care se cumpara pentru acasa.
  Accesul liber este un secret si in LONDRA TOATE MUZEELE SINT GRATUITE SI PLINE CU MAMICI CU 2-3 copii din care citeodata unul in carut. Secretul financiar este amenajarea moderna a restaurantelor si magazinelor d esuveniruri adiacente . Cum ai gasit asta organizat in Coreea ? Multumesc pentru ce faci cu multa daruire . Pentru intrebarile indiscrete sa dam informatia ca pentru a vizita Coreea de sud turistii romanii, in grup sau individual , nu au nevoie de viza daca stau 90 de zile . Visit Koreea in engleza este un site super util si variantele de drum sint via Frankfurt, via Rusia-Mongolia si via China . Agentiile de turism romanesti se orienteaza deja spre China si Mongolia asa ca daca punem 100 USD deoparte renuntind la nimicuri si cu un imprumut la CEC putem visa dupa 30 de ani la un drum in Coreea ,daca invatam ceva vorbire din filmele moderne de pe postul Eforia . Salut prieteni !

  • am incercat sa strecor pe ici pe colo cate ceva din ceea ce am simtit in acele locuri… mi-am petrecut mult timp pe acolo incercand sa surprind cat mai bine ceea ce e acolo, sa nu ratez niciun coltisor, sa pot sa fac fotografii fara prea multa lume prin jur, pentru ca e o intreaga nebunie in astfel de locuri pline de oameni

 21. Carina , citeste comentariul meu cu sugestii catre tine ,scris acum citeva zile de mine pentru tine ,comentariu la articolul minunat despre sarbatoarea culturala coreeana la scoala din Turnu Severin . Ai Un bulgaras d eaur ce trebuie urgent stocat auditiv !!!pentruca apoi sa extragi oricind din memoria permanenta imagini si amintiri care altfel se pierd precum boarea diminetii.

  • multumesc… nu l-am vazut.. citesc acum

 22. Exceptional, Carina ! Imi place foarte mult. Am citit odata articolul, aproape pe nerasuflate, il voi citi si mai tarziu, sa insist acolo unde este interesant. Ce frumos ca isi respecta traditiile si istoria… Multumesc ca impartasesti din bucuria ta.

  • iti doresc “plimbare placuta” :)

 23. Palatul e simplu dar arata foarte bine. Cel mai mult mi-a placut kkot dam, zidul florii sau inflorat… E foarte frumos si cu niste culori extraordinare. Iar toate manechinele imbracate istoric sunt foarte realiste :). Te felicit. Ai facut niste poze extrem de reusite :).
  Mi-a placut si macheta pe care ai prezentat-o si planul palatului. Asa am inteles mult mi bine strucutra palatului. Cu diverse curti.
  Kamsahamnida :).

 24. SUPERB !!!

Leave a Comment