Carina T. [KF]

Unhyeongung (1)

Written by Carina T. [KF]. Posted in Istorie, Istorie si cultura, Recenzii Koreafilm, Recomandarile lunii, Travel tips

Tagged: , , , , , ,

DSC_0374

Published on iunie 05, 2012 with 49 comentarii

Palatul Unhyeon (운현궁; 雲峴宮), cunoscut şi ca Reşedinţa Regală Unhyeongung, este o fostă reşedinţă regală coreeană situată în Seul. Este unul dintre palatele cele mai puţin cunoscute din capitala coreeană. Eu l-am descoperit întâmplător, chiar în a doua zi a vacanţei, el aflându-se la mică distanţă de hotel. Acestui palat nu i se face prea multă reclamă deoarece nu are rang de palat regal, aşa cum sunt celelalte cinci: Changdeokgung, Gyeongbokgung, Deoksugung, Changgyeonggung şi Gyeonghuigung. Dar merită vizitat. În plus, aici au loc diverse activităţi culturale, concerte de muzică tradiţională, spectacole de dans, expoziţii.

Tae-jars din dinastia Joseon

Eu am avut ocazia să văd „Expoziţia de Tae-jars (vase cu placentă) din dinastia Joseon”, care a fost deschisă în perioada 1 – 23 mai 2012.
Înainte de a pătrunde propriu-zis în această reşedinţă regală, vă prezint câteva piese din expoziţie. În aceste tae-jar se păstrează placenta regilor. Aşa era obiceiul în timpul dinastiei Joseon. În unele palate, există chiar locuri special amenajate, un fel de monumente, unde sunt păstrate aceste vase.
Vase cu placenta Regelui Jangjo (1735-1762)


Vase cu placenta Regilor Sejong (1397–1450) (stânga) şi Taejo (1335–1398) (dreapta)


Vase cu placenta Regelui Sukjong (1661-1720)


Imediat lângă această sală de expoziţii, se găseşte o încăpere unde doritorii pot să închirieze costume din perioada Joseon, contra sumei de 3.000 de woni (aprox. 3 USD). Evident că nu am ratat ocazia pentru că nu puteam decât astfel să vă poftesc să vizitaţi palatul.

Palatul Unhyeon
Este desemnat situl istoric nr. 257. Palatul a fost construit în forma extinsă în 1864, în primul an de domnie al Regelui Gojong şi a fost reparat în 1996.

Aceasta este casa în care Regele Gojong (1852-1919), al 26-lea monarh al Joseon, a trăit înainte de a urca pe tron. Ea a fost deţinută de Heungseon Daewongun (Regent) Yi Ha-Eung (1829-1898), tatăl Regelui Gojong. În timpul cât a stat în această casă, Heungseon Daewongun a condus ţara, ca Regent, aproximativ 10 ani, după preluarea controlului asupra afacerilor de stat în locul fiului său care era minor. Unhyeongung a fost numit aşa după o trecere în care era situat Seoungwan.

În 1864 (în primul an de domnie al lui Gojong), au fost construite clădirile Norak-dang şi Noan-dang, iar în 1869 (al 6-lea an de domnie), au fost ridicate Iro-dang şi Yeongro-dang (Materialul tradiţional al Seulului nr. 19). Pentru a facilita intrarea şi ieşirea în şi din Palatul Changdeok (aflat în apropiere) au fost construite exclusiv pentru Gojong şi, respectiv Heungseon Daewongun, porţile Gyeonggeunmun şi Gonggeurunun. Din nefericire acestea nu se mai păstrează în prezent. În 1912, a fost construit Yanggwan, în cinstea oaspeţilor.

Noan-dang era locul în care Regentul discuta problemele de stat. Norak-dang şi Iro-dang au fost folosite ca Anchae (Curte interioară) şi Byeolchae ca dependinţă. Având în vedere mărimea, forma şi dispunerea clădirilor, Unhyeongung este similar cu un palat interior, mai degrabă decât cu casa unui oficial de rang înalt. După moartea lui Heungseon Daewongun, casa a fost moştenită de fiul său cel mare Yi Jaemyeon şi apoi de nepotul Yi Junyong. În urma războiului din Coreea, o parte considerabilă din casă a fost vândută, şi, prin urmare, dimensiunea acesteia a fost mult redusă.


Istorie

Situl datează din secolul al 14-lea. Primele clădiri au fost avariate sau distruse de-a lungul anilor, dar o parte din construcţia iniţială a rămas. Sub îndrumarea Reginei-mamă Jo, Unhyeongung a fost transformat într-un complex măreţ cu patru porţi.
Deşi complexul rezidenţial a fost preluat de la descendenţii Daewongun în timpul dominaţiei japoneze, el a fost restituit acestora în 1948, iar în 1993, l-au vândut administraţiei Seulului. Timp de trei ani (1993-1996), Unhyeongung a fost renovat pentru a restabili aspectul său iniţial.
Complexul de astăzi este mai mic decât cel anterior. Universitatea de femei Duksung ocupă acum o parte din suprafaţa sa, alte porţiuni fiind ocupate de Grădiniţa Unhyeon şi Pensiunea hanok Byeolhadang. Ce a mai rămas din această reşedinţă veţi afla în partea a doua.

Despre Carina T. [KF]

Carina T. [KF]

Pentru mine Coreea este o lume aparte, o lume misterioasă care îşi dezvăluie treptat secretele... dar acestea par nesfârşite. În fiecare zi mai descopăr câte ceva care mă face să-mi doresc şi mai mult să ajung acolo şi să pipăi, să miros, să gust şi să mă desfăt cu savoarea Coreei.

Browse Archived Articles by Carina T. [KF]

49 comentarii

There are currently 49 comentarii on Unhyeongung (1). Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Foarte frumos! Iti vine bine constumul si interesanta prezentarea acestui “mai putin cunoscut” palat! Mutumesc pentru ca ma pot plimba si eu pe acolo cu tine! Asteptam si alte noutati!
  O zi frumoasa!

  • multumesc… urmeaza prezentarea detaliata a structurilor palatului si inca o surpriza legata de el :)

 2. Ce frumos! Multumim Carina! Ai inceput sa ne rasfeti cu minunatiile Coreei, astept cu nerabdare continuarea, sunt convinsa ca mai ai multe lucruri interesante sa ne povestesti :) Frumos costum ti-ai ales!

  • din pacate toate hanbokurile aveau manecile scurte pt mainile mele, asa ca nu am putut sa adopt tinuta adecvata :))

 3. Hehe, te prinde bine hanbokul, si ai ales o culoare frumoasa :) Cred ca a fost o experienta intensa. Cat de interesant mi se pare ca au pastrat placentele regilor, dupa ce acestia s-au nascut, deci probabil au anticipat cine va fi rege, si cine nu…Iar acum sunt si expuse in aceste vase. Pare-mi-se ca placentele altor regi sunt tinute intr-un fel de monumente din piatra, in cadrul altor palate.
  Multumim pt incursiune, si asteptam sa vedem ce ne mai dezvalui despre acest loc :)

  • am spus asta… alte placente nu sunt expuse in palate, ci sunt practic puse intr-un fel de morminte-monument, in gradinile palatelor… veti vedea un astfel de monument la prezentarea altui palat :)

  • se cam stia cine e urmatorul rege… de obicei era primul print nascut… dar cred ca se pastrau pt toti printii din familia regala :)

 4. Mulţumim Carina pentru prezentarea acestui palat şi pentru că ne împărtăşeşti şi nouă experienţele din Coreea, îţi stă foarte bine acel hanbok albastru care este foarte frumos :)

 5. Frumos si interesant !! Nu am auzit pana acuma sa se pastreze placenta regilor !!
  Cred ca a fost emotionanta intanirea pe viu cu tot ce inseamna Coreea cunoscuta de noi doar prin intermediul filmelor, serialelor si internetului ! Iar costumul iti vine perfect !!
  Astept cu nerabdare urmatoarele articole….. !!!

  • a fost o experienta extraordinara… nici nu-mi vine sa cred ca am fost acolo.. a trecut o saptamana de cand m-am intors, dar mi se pare ca a trecut mult mai mult :(
   vreau sa ma intorc acolo :)

 6. Sunt convinsa ca a fost totul la superlativ ! Sa vezi acele palate incarcate de atata istorie, sa calci pe urmele atator regi….sa incerci sa-ti imaginezi scenele din serialele istorice…. !!!!

 7. Aigoooo! onna! dace bine-ti sade cu acel hanbok,cred ca ai trait o emotie de nedescris cand ai pus mana pe el dar si mai puternica cand ai realizat ca-l poti imbraca si plimba prin palat,cred ca ain acel moment ai calatorit in timp si te vedeai in vremuri de mult apuse!In acel moment ,presupun ca ai simtit teama,exuberanta,nerabdare si de ce nu mandrie!

  • e chiar dificil de spus ce sentimente m-au cuprins in acele clipe :)
   sper ca si voi sa treceti prin asemenea momente si abia tunci veti intelege cum e :)

 8. Istorie la fiecare pas prin Seul si nu numai…Multumim!

 9. Nu este un palat regal.

  • nici n-am spus ca este

 10. Multumm pentru “plimbarea prin palat”, chiar daca nu este cunoscut ca celelalte palate, tot arata “strasnic” de bine. Imi plac foarte mult si “motivele” de pe zidurile care inconjoara palatul (cele din ultima fotografie). Iar de hanbok,ce sa mai spun superb si iti sade tare bine :)

  • o sa vezi zidul mai detaliat in articolul urmator :)

 11. Este un palat de resedinta.

  • este o resedinta regala, dar nu are rang de palat regal… cred ca am explicat destul de bine :)

 12. Daca este resedinta regala ,cu usurinta il putem numi palat regal,ce daca nu este la fel de impunator,dar exceleaza prin simplitate si eleganta! Despre acele vase ce sa zic,un fel de banca pentru celule steam,doar nu o sa le vina vreo idee pentru o noua Doly!

 13. La urma urmei in acele vase poate sa fie si magiun de prune,cine poate sa-i contrazica?

  • sa stii ca sunt foarte simple ca modele, unele au cate un mic desen, dar sunt foarte bine executate

 14. multumesc Carina, abia asteptam sa citesc comentariile tale, cred ca esti un om fericit, ai reusit sa vezi cu adevarat Coreea , nu doar din filme sau din poze, alaturi de fericirea ta ma alatur si eu, citindu-ti comentariile

  • ma bucur
   multumesc

 15. Multumiri Carina,pentru relatarile tale direct de la fata locului,despre societatea coreeana.
  Tae-jang este un vechi ritual coreean,in care parintii ingropau placenta sau cordonul ombilical al noului-nascut,in locuri speciale,in zile speciale.Stramosii coreenilor credeau ca “tae”(cordon ombilical) este radacina vietii,simbolul destinului si al norocului copilului.
  Prima relatare despre Tae-jang apare in Samguk sagi.In anul 595 sotia guvernatorului Kim Soehyeon,a dat nastere unui fiu dupa 20(????) de luni de sarcina.Fiul era…Kim Yushin,cel care va deveni faimosul general al Sillei.Mama lui Yushin a ingropat placenta la poalele muntelui Taeryeng
  Atat Goguryeo cat si Joseonul au dat mare importanta acestei ceremonii.
  Dupa nastere,cordonul copilului este taiat cu un cutit de bambus,apoi spalat si pus in vase speciale.Calitatea vaselor varia in functie de statutul social al parintilor;de la vase de lut,pentru oamenii de rand,pana la ceramica speciala pentru casa regala..Vasele erau apio ingropate in locuri special alese,considerate sfinte,cu energii pozitive.Se credea ca astfel,copilul va atrage energiile pozitive asupra lui
  http://en.wikipedia.org/wiki/Taejang_Ceremony

  • multumesc, Mihaela pentru aceste completari pretioase

  • Multumim pt informatiile suplimentare :)

  • 20 de luni? dar ce ,luna avea numai doua saptamani? Off,off,mai ,mai iar ajungem la legende!

   • Livia esti fenomenala ce-ti mai place sa despici firul in patru :))… glumeam draga mea :)

   • si pe mine m-au intrigat chestia cu “after 20 months pregnancy”…sa fie oare o eroare a celui care a postat articolul pe wikipedia?cine stie…chiar si daca ar fi exprimate in luni conform calendarului lunar..tot este prea mult….:)))….

 16. Probabil ca stiau ei,stramosii coreenilor ceva.,ceva.
  Descoperirea celulelor stem,proprietatile lor,reprezinta unul dintre cele mai mari succese ale medicinii moderne.
  Tot mai multi parinti din intreaga lume,si de la noi din tara,recurg,tot mai des la prelevarea de celule stem din placenta si cordonul ombilical al noului-nascut.Ingrijorati de viitoarea sanatate a copilului lor,parintii preleveaza si pastreaza astfel de celule in banci specializate.Cancerul infantil,bolile sanguine si cele ale sistemului imunitar,sunt doar cateva din acele bolile ce pot fi tratate prin transplantul celulelor stem.
  La noi in tara,taxa de prelevare este in jur de 750-1850 eur,iar taxa de depozitare,administrare este 30-80 eur/anual.
  …:)

 17. Ai dreptate Mihaela,o adevarata banca pentru celule stem! Deci ideea nu este noua ,numai ca nu aveau acelasi scop!

 18. Incepe ,,Cronica calatoriei in Est” scrisa de Carina! Ce bine iti sta in hanbok si ce haina frumoasa ti-ai ales! Nu cumva ai adus si un model pentru croit? Palatul e foarte frumos si urnele la fel, dar…oare se pastreaza si acum placenta in ele? Ca regele Sejong s-a nascut acum 700 de ani, si oare cum s-a pastrat atat de mult timp placenta lui? Era mumificat intr-un fel, sau sunt vase in care au fost candva placentele regilor respectivi? (nu incerc sa caut nod in papura, pur si simplu sunt curioasa :) )

  • sa fiu sincera, nici eu nu stiu… n-am avut cum sa ridic un capac sa vad :D

   • exista posibilitatea ca aceasta sa fie doar vasele goale… e posibil sa fie doar niste copii ale originalelor… nu stiu sa-ti spun… imi pare rau

    • Nici o problema :) Daca eu incep sa pun intrebari, nu pot sa ma opresc… Scuze!

     • nu trebuie sa te scuzi… si eu mi-am pus aceste intrebari

 19. Dar e la fel de posibil ca sunt originale…au reusit sa pastreze intreg atat de multe obiecte foarte vechi…

 20. Carina si eu astept cu nerabdare comentariile tale din recenta vizita in Coreea.
  Desi pentru multe dintre noi,aceasta vizita este un vis,punem bani la saltea,la pusculita,la ciorapi..:)))… asfel ca intr-un an-doi, si pentru noi,o astfel de vizita sa devina realitate.
  Este vremea acolo asa de capricioasa..ca in seriale?…unde mai tot timpul ploua,ninge,actorii scot aburi pe gura…

  • saracii de ei filmeaza mai mult toamna si iarna
   in cele 18 zile cat am stat acolo , doar in doua zile a plouat f putin, in rest am avut 25-29 de grade :)

 21. Este minunat, Carina, ca ai reusit sa vezi cu ochii tai Coreea. Poporul acesta ma surprinde din ce in ce mai mult. Obiceiurile lor, felul de a fi indeamna la respect si la pretuirea mai atenta a propriilor valori. Ma bucur ca ne impartasesti si noua din ceea ce ai vazut si ai simtit… Eu sigur nu voi ajunge pe acolo in aceasta viata, asa ca astept cu bucurie impresiile tale.

 22. Hi,hi hi cand ma gandesc ca pe sub hanbok,aveai blue jeans!

  • gresit… aveam niste pantaloni sport :D

 23. Multumim frumos Carina…..pentru prezentare…si ce bine iti vine hanbok-ul pe care l-ai ales……extraordinar……imi place…hihihihi…..ce ma bucur…si minunatiile pe care le cuprinde intregul palat……mirific…..de vis….

 24. Foarte frumoasa prezentare. Si eu am intrebari legate de pastraera placentei.. ca de, sunt curioasa din fire. Cine stie. Poate au ramas doar vasele. Oricum e un obicei intresant…
  Iti sta foarte bine in hanbokul albastru. :)

 25. Ce fain iti sta i hanbok….ai luat si unul acasa,in Romania…?

  articolul este deosebit ,informatiile la fel de utile si stilul tau gazetaresc unic…
  esti una din comorile …blogului…:))))

  • :)) multumesc

  • n-am cumparat hanbok… cel efrumoase pe care le-am vazut costau peste 600 de dolari

Leave a Comment