koreafilm

PATRIMONIUL UNIVERSAL UNESCO din Republica Coreea

Written by koreafilm. Posted in Coreea azi, Istorie si cultura, Recenzii Koreafilm, Recomandarile lunii

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Changdeok 1

Published on martie 19, 2013 with 15 comentarii

de Emilia Urian
PATRIMONIUL CULTURAL
Denumirea patrimoniului – Anul înregistrării
1. Grota SEOKURAM și Templul BULKUKSA – 1995
* Comori naţionale – Seokguram Grotto
* Templul Bulkuk sa centrul spiritual al budismului coreean

2. Altarul JONGMYO – 1995
* Comori naționale Jeongjeon din Jongmyo

3. Janggyeong Panjeon de la Templul Heinsa, unde este depozitată Tripitaka Koreana – 1995
* Comori naţionale – Janggyeong Panjeon
* Tripitaka Koreana capodoperă a culturii budiste

4. Palatul CHANGDEOK din Seul – 1997
* Palatul Changdeokgung
http://koreafilm.ro/blog/2010/10/palatul-changdeokgung-1-33087/ şi http://koreafilm.ro/blog/2010/10/palatul-changdeokgung-2-33510/
* Palatul Changdeokgung – Huwon
* Comori naţionale – Injeongjeon Hall

5. Fortăreața Hwaseong – 1997
http://koreafilm.ro/blog/2010/06/fortareata-hwaseong-din-suwon-i-12774/

6. Dolmenele din Gochang, Hwasun și Ganghwa – 2000
* Vechiul Joseon
* Misterul dolmenelor din Coreea

7. Zona istorică din Gyeongju – 2000
* Zona istorică Gyeongju
* Hwangnyongsa
* Comori naţionale – Bunhwangsa
* Lacul Anapji
* Observatorul Cheomseongdae

8. Mormintele regale din Dinastia Joseon – 2009
* Mormintele Donggureung
http://koreafilm.ro/blog/2010/11/donggureung-tombs-1-34683/, http://koreafilm.ro/blog/2010/11/mormintele-donggureung-2-34872/ şi http://koreafilm.ro/blog/2010/11/mormintele-donggureung-3-35184/
* Hongneung și Yureung
http://koreafilm.ro/blog/2010/11/hongneung-i-yureung-1-36807/ şi http://koreafilm.ro/blog/2010/11/hongneung-i-yureung-2-37173/
* Unhyeongung
http://koreafilm.ro/blog/2012/06/unhyeongung-1/ şi http://koreafilm.ro/blog/2012/06/unhyeongung-2/
și multe altele scrise de Carina și Ana Ruse.

9. Satele istorice Hahoe și Yangdang – 2010
* Satele tradiționale Hahoe
http://koreafilm.ro/blog/2010/09/satele-tradi-ionale-coreene-hahoe-i-26445/ şi http://koreafilm.ro/blog/2010/09/satele-tradi-ionale-coreene-hahoe-ii-26955/
* http://koreafilm.ro/blog/2010/11/muzeul-m-tilor-hahoe-35541/
* Satul Yangdang un loc în patrimoniul UNESCO

PATRIMONIUL NATURAL
10. Insula vulcanică Jeju și canalele de lavă – 2007
* Insula Jeju, o nouă minune a lumii
* Insula Jeju – Parcul Naţional Hallasan
http://koreafilm.ro/blog/2011/11/insula-jeju-parcul-national-hallasan-1/ şi http://koreafilm.ro/blog/2011/11/insula-jeju-parcul-national-hallasan-2/
* Insula Jeju – Parcul Natural Hueree

Vă invit să vă mai opriți, pentru câteva clipe, asupra acestor vestigii deosebit de interesante și frumoase din Republica Coreea, obiective care au mai fost, în bună parte, prezentate pe larg și documentat în materialele menționate mai sus.
PATRIMONIUL UNIVERSAL CULTURAL
1. Grota Seokguram și Templul Bulguksa (1995)
Atât grota cât și templul au fost construite în secolul VIII, când budismul (pătruns în Shilla abia în sec.6) a cunoscut o mare înflorire și a fost considerat nu numai o religie, ci și ca un protector al celor trei regate unite în anul 668, de către Shilla. De construirea lor s-a ocupat în mod direct Kim Dae seong, membru al familiei regale și prim ministru în timpul domniei lui Gyeongdeok (742-765), cel de al 35-lea rege al Regatului Unit Shilla. Ambele sunt situate în partea de sud- est a peninsulei, pe Muntele Toham, la sud de orașul Gyeongju, fosta capitală a regatului Shilla (57î.H.-935).

Seokguram (Grota de Piatră), a fost construită aproape de vârful muntelui, ca un bastion care să apere regatul de invazii. În mijlocul grotei se află statuia lui Seokgamoni, adică Budha în momentul iluminării, înaltă de 3,7m, cioplită dintr-un singur bloc de granit alb. Statuia este înconjurată de un panteon de divinități budiste sculptate în pereții de granit ai grotei și ansamblul este unul din cele mai frumoase sanctuare budiste din Asia. Comparată cu alte statui asemănătoare din China sau India realizate dintr-o rocă moale, Seokguram, uimește prin finețea execuției lui Budha, în poziția sa binecunoscută, cu o expresie blândă și cu privirea îndreptată spre Marea de Est.
Inițial, Seokguram s-a numit “Seokbulsa” (Templul de Piatră al lui Budha) și era destinată să fie capelă privată pentru monarhi.

Bulguksa (Templul Lumii lui Budha) destinat supușilor din regat, este situat la poalele Muntelui Toham pe un teren în terase înalte. Ca orice templu budist, se compune din numeroase construcții din lemn, frumos colorate, cu fundații de piatră, și acoperișuri sub formă de pogodă. Templul, ce reprezintă idealul lumii budiste, este separat de lumea existenței umane, prin 4 scări largi de piatră care-i conferă o mare frumusețe.

Două pagode de piatră (Dabo-tap și Seokga-tap), situate în fața sălii principale a templului în care se află statuia lui Budha, sunt renumite pentru frumusețe, semnificație, dar și pentru interesanta legendă despre cele întâmplate în timpul construirii lor de către Asadal. Scările, terasa, podul și pagodele fiind din piatră sunt cele originale, restul construcțiilor din lemn din păcate au fost distruse și refăcute în timp.

Grota și templul constitue apogeul dezvoltării arhitecturii budiste din perioada Shilla, iar secolul VIII este considerat. ”Secolul de Aur” al artei coreene. Templul se află la 16 km. de Gyeongju, iar grota la cca o oră de mers pe jos din oraș.

2. Altarul Jongmyo (1995)
În anul 1394, Dinastia Joseon (1392-1910) a mutat capitala țării de la Gaesong, mai la sud, la Hanyang (viitorul Seul). Tot atunci a început și construirea a câte unui altar de o parte și de alta a noului palat regal Gyeongbok, altare sacre pentru poporul coreean. În partea de vest Sajik (Altarul Cerului și al Pământului), iar în partea de est Jongmyo, (Altar Regal) dedicat spiritelor strămoșilor dinastiei, care erau omagiați în stilul tradiției confucianiste.

Pentru amplasarea și arhitectura Altarului Jongmyo s-a acordat aceeași atenție ca și pentru palatul regal. Altarul regal este format din mai multe construcții, din lemn, desfășurate pe orizontală, colorate în roșu și cu o arhitectură simplă și austeră. In camere spirituale de aceeași formă și mărime, sunt păstrate tăblițele memoriale ale celor 27 de regi și reginele lor, ale oficialilor care au adus servicii importante națiunii, ale strămoșilor fondatorului dinastiei, regele Taejo, precum și ale unui rege din fosta dinastie Goryo. În fața sălii principale se află Woldae (o imensă curte), pavată cu blocuri mari de piatră, ce induc o atmosferă solemnă pentru desfășurărea ceremoniilor confucianiste. Altarul original a fost ars de japonezi , iar clădirile din zilele noastre datează din anul 1601. Ceremoniile pentru regii decedați și reginele lor se desfășurau de câteva ori pe an, iar prin ritualurile confucianiste oficiate se glorificau legitimitatea regalității și guvernarea cu succes a țării.

Tradiția s-a păstrat până în zilele noastre. Anual, în prima duminică din frumoasa lună mai, când natura revine la viață, în spațioasa curte Woldae, din fața clasicelor clădiri lungi, plină de instrumentiști, dansatori și participanți, se desfășoară aceleași servicii memoriale organizate de un Birou al Familiei Regale Yi. Este un spectacol impresionant și plin de culoare la care 160 de reprezentanți ai urmașilor familiei Yi. în costume de epocă, dau viață ritualurilor  practicate exact ca pe vremea regilor, la care asistă, oficialități, precum și un numeros public.

3. Janggyeong Panjeon de la Templul Budist Heinsa (1995)
Templul Budist Heinsa, din Munții Gaya, din sudul țării, păstrează de sute de ani Tripitaka Koreana, cea mai amplă ediție de scripturi budiste gravată pe 81.340 de plăci din lemn, realizată în sec.13, în insula Ganghwa, timp de 16 ani (1235-1251) pentru a sensibiliza pe Budha să ajute Regatul Goryo in lupta sa împotriva invaziilor mongole din sec.XIII. Evenimentele au evoluat însă altfel. Invaziile au continuat, iar Regatul Goryo a devenit vasal mongolilor pentru mai mult de un secol. Urmează apoi schimbarea Dinastiei Goryo în anul 1392 cu Dinastia Joseon. Pentru siguranța scripturii Tripitaka Koreana, era necesar găsirea unui nou loc de păstrare, loc considerat a fi Templul Heinsa.

Astfel, în secolul 14, toate plăcile gravate, au fost mutate de pe insula Gangwha, la templul Heinsa, în Janggyeong Panjeon – un ansamblu de clădiri – compus din 2 săli mari de depozitare așezate paralel, numite Sudarajang (Sala Sutrei), situată în partea de sud și Beopbojeon (Sala Darmei) , situată în partea din nord. Alte două săli mici de depozitare se află la extremitățile celor două săli mai mari, închizând astfel între ele o curte dreptunghiulară. Sălile, construite din lemn și acoperite cu olane, sunt așezate în cea mai înaltă zonă al templului, la 655m deasupra nivelului mării. Pentru a evita curenții umezi ai văii și vântul rece din Nord, sălile sunt orientate spre sud vest.Temperatura și umiditatea constante, sistemul deosebit de ingenios de ventilație naturală din sălile de depozitare, dar și amplasarea corectă a acestora au asgurat condiții propice pentru păstrarea celebrei scripturi budiste, în perfectă stare de folosire, până în zilele noastre.

4. Palatul Changdeok din Seul ( 1997)
Chandeokgung (Palatul Ilustrei Virtuți) este unul din cele cinci palate regale din Seul ale Dinastiei Joseon. A fost construit în anul 1405 de al 3-lea monarh, regele Taejong (1400-1418), ca palat regal separat, în partea de est a palatului oficial existent, Gyeongbok. Ulterior, în anul 1610 el devine palat regal oficial pentru 258 de ani, fiind și cel mai bine păstrat până în zilele noastre.

Construit pe un deal, palatul Changdeok se deosebește de celelalte palate deoarece la construirea lui s-a ținut seama doar de topografia locului și armonia cu mediul înconjurător, nu și de asigurarea unei simetrii a construcțiilor cum se proceda în cazul palatelor oficiale. Clădirile palatului sunt din lemn frumos colorat, cu acoperișuri gen pagodă cu olane. Palatul are trei zone principale: administrativă (poarta principală, sala tronului, sala mică de audiențe), rezidențială (apartamentele regale) despărțite prin coridoare sau ziduri, și grădinile din spate. Este singurul palat care are poarta principală pe latura de vest și nu pe aceași axă cu sala tronului, conform tradiției. Datorită amplasamentului, a renumitelor grădini cât și arhitecturii sale, Changdeok a fost palatul favorit al regilor din Dinastia Joseon.


Biwon sau Huwon, adică Grădinile Secrete sau Grădinile din Spate, cum li se mai spune, dau palatului o notă de unicat. Incă din start, la aranjarea lor nu s-a ținut seama de normele vremii. Astfel, în ele, pe lângă plantele specifice unei grădini, vizitatorul are surpriza să vadă un lac în mijlocul căruia se află o insulă în forma Peninsulei Coreene, un pavilion în formă de evantai, alte numeroase pavilioane de diferite forme și mărimi, foișoare, chioșcuri și sălițe pentru taifasuri, distracții, lectură, meditații, servirea ceaiului etc, toate construite din lemn și pictate danchong (în mai multe culori). Măestria cu care toate acestea au fost amplasate pe terenurile mai ridicate sau pe malurile unor mici lacuri artificiale, cât și vegetația deosebit de bogată care se reflectă în oglinda lacurilor contribuie din plin la crearea, chiar și în zilele noastre, a unei atmosfere adecvate pentru poezie, meditație, dar și pentru numeroase idile.
Arhitectura peisajului Palatului Changdeok este considerată o frumusețe unică și atipică printre palatele din Asia de Est.

5. Fortăreața Hwaseong (1997)
Hwaseong (Fortăreața Florilor) a fost construită de regele Jong jo (1776-1800) la Suwon, la 30 km. Sud de capitala Seul, în memoria tatălui său, prințul Sado. care murise la vârsta de numai 27 de ani, închis de către propriul său tată – regele Yeong Jo – într-o ladă pentru păstrat orez.Dorind să reabiliteze persoana tatălui, regele Jeong Jo a mutat mormântul prințului Sado de la Seul în Suwon, (considerat a fi cel mai bun loc din întregul regat), localitate pe care a strămutat-o cu 8 km. mai la sud. Folosind cele mai noi inovații tehnice de la acea vreme (scripeții și pârghiile), în numai 2 ani și 10 luni (1794-1796), în jurul noului Suwon a fost construită Fortăreața Hwaseong, simbol al pietății filiale, care poate fi admirată și în zilele noastre.

Planul fortăreței a fost conceput de Jeong Yag Yong, un mare învățat și conducător al mișcării coreene silhak (Școala învățăturii practice) și avea în vedere apărarea mormântului, a Palatului Regal ridicat tot în acea perioadă în noul Suwon, pentru odihna cortegiului regal în timpul pelerinajelor la mormânt, cât și pentru apărarea noului oraș. Fortăreața are un zid masiv din piatră și cărămidă, lung de 5,7 km. prevăzut cu creneluri și parapete și dotată cu numeroase fortificații precum bastioane, turnuri de veghe, de pază , de semnalizare, porți secrete etc. Stilul unic arhitectural, folosirea pentru prima dată a cărămizilor, îmbinarea pietrei cu cărămida și aranjarea lor în stil curgător, diversitatea formelor clădirilor etc desemnează fortăreața ca fiind cea mai inovatoare construcție din Dinastia Joseon.
Istoricii sunt de părere că, din diverse motive, regele Jong jo avea în vedere să mute și capitala de la Seul la Suwon, dar din nefericire regele moare doar la 4 ani după terminarea Hwaseong. Refăcute după distrugerile din timpul ocupației japoneze (1910-1945) și a războiului coreean (1950-1953), Fortăreața cât și Palatul Regal, care este în prezent un puternic Centru educațional și o Tribună pentru perfomanțe artistice, sunt obiective de mare atracție turistică.

Replică a fortăreţii Hwaseong din Muzeul de Istorie al Suwonului

6. Dolmenele din Gochang, Hwasun și Ganghwa (2000)
Dolmenele, construcții megalitice funerare din Neolitic și epoca bronzului se găsesc în Asia, Europa și Nordul Africii dar, se pare că, Peninsula Coreeană excelează, nu numai în privința numărului mare, dar și a modului de răspândire pe întreg teritoriul său.
În Gochang, Hwasun și Insula Ganghwa situate în partea vestică a Republicii Coreea, se găsesc mii de dolmene datând din mileniul 1 î.e.n, de o mare varietate atât ca formă cât și dimensiuni. Ele prezintă o mare valoare arheologică oferind informații, nu numai despre felul cum erau transportate, ridicate aceste lespezi și evoluția în timp a formei lor, dar și despre populațiile preistorice care le-au construit.

Dolmenele constau de obicei din 2 sau mai multe lespezi de piatră care susțin deasupra o lespede mai mare. În genere s-a acceptat ideea că ele sunt simple camere mortuare amplasate de regulă pe locuri mai ridicate, pentru a putea fi văzute de cei care le-au executat și locuiau în ținuturi mai joase din împrejurimi.
În situl arheologic Gochang din Jeolla de Nord s-au găsit, pe o distanță de 1.8 km., 442 de asemenea morminte așezate pe ridicăturii cuprinse între 15 și 65m. Diverse ca mărime și formă, dolmenele provin din sec.7 i.e.n. și se pare că sunt cele mai îngrămădite din lume.
Numeroase dolmene din Hwasun din Jeolla de sud se află pe vârfurile unor culmi, de-alungul râului Jiseok , ele întinzându-se pe o distanță de 10 km.

Cele 120 de dolmene din Insula Gangwha se află pe pantele de est și nord ale Munților Goryo, la 100-120m deasupra nivelului mării. Acolo se află cel mai mare dolmen tip masă, de dimensiuni 2,6 m.x 7,1 m.x 5,5 m. și se presupune că era folosit pentru ritualuri ancestrale.Anual în Gangwha se desfășoară chiar și un festival al dolmenului

7. Zona istorică Gyeongju ( 2000)
Gyeongju, situat în partea de sud- est a peninsulei, a fost pentru aproape 1000 de ani capitală a regatului Shilla (57î.e.n.-935). În această zonă s-au găsit cele mai multe și prețioase vestigii culturale budiste: grupuri statuare, sculpturi, pagode, dar și morminte regale, fortărețe, ruine ale unor palate și temple etc. în special din perioada sec.7-10.
Vestigiile sunt grupate în cinci zone astfel:

* Centura Muntelui Namsan (Muntele de sud) care se întinde și spre nordul orașului, acoperă o suprafață de 2.650 ha. Din văile și de pe culmile acestui munte, considerat sfânt în acele timpuri, arheologii au scos la iveală ruinele a 122 de temple budiste, 53 statui de piatră ale lui Budha și ale altor divinități, 64 pagode și 16 lanterne de piatră, toate capodopere ale artei budiste din Shilla. Tot aici s-au găsit și urme ale cultelor prebudiste și animiste.


Observatorul Astronomic Cheomseongdae

Pavilionul reconstruit de pe Lacul Anap-ji

* Zona Wolseong situată în orașul Gyeongju cuprinde ruinele celui mai timpuriu palat din Shilla, Wolseong (Palatul Lunii); Pădurea Gyerim (conform legendei, locul de naștere al clanului Kim din Gyeongju); Cheomseongdae, cel mai vechi Observator Astronomic din Asia, construit în timpul domniei reginei Seon Deok (632-647); Lacul Anapji (Lacul rațelor și gâștelor) și Palatul Imhaejeon în a cărui pavilion încăpeau și 1000 de persoane. Lacul Anapji și Palatul Imhaejeon  aveau în jur grădini impresionante cu o mare diversitate de vegetație luxuriantă, deosebit de apreciate de oaspeții străini veniți în Shilla.

* Parcul cu tumuli, situat în sudul orașului, are 20 de morminte mari și mici de diferite forme (dom, semilună, tărtăcuță), aparținând membrilor familiei regale și unor nobili. Cel mai mare mormânt are diametrul de 120 m. și înălțimea de 23 m. iar cel mai mic un diametru de 10 m. și o înălțime de un metru.

* Centura Hwangnyong-sa din estul orașului Gyeongju cuprinde ruinele a două temple renumite Hwangnyong-sa și Bunhwan-sa.

Ruinele templului Hwanggyong–sa
Hwanggyong–sa, construit în timpul regelui Jinheung (540-576), el avea o suprafață de aproximativ 75.00m pătrați, fiind cel mai mare templu existent vreodată în Coreea. Întregul complex a fost distrus de mongoli în anul 1238 și nu s-a mai reconstruit niciodată. Astăzi, în locul lui se află un câmp deschis pe care mai pot fi văzute doar pietre.


Templul Bunhwa-sa

Bunhwa-sa a fost construit de regina Seon deok în anul 634, și era unul din cele 4 temple existente dinainte de unificarea peninsulei de către Shilla. Azi mai poate fi admirată doar masiva și frumoasa pagodă de piatră de la templu, care este finisată cu atâta măestrie încât lasă impresia că este construită din cărămidă.

* Centura de fortărețe Sangseong, dintre care se remarcă Myeonghwalsan o fortăreață montană construită pentru apărarea palatului Wolseong și a periferiilor estice ale capitalei. Se presupune că ea ar fi fost construită în jurul anului 400 și că avea un zid de apărare înalt de 10 m, întărit în interior cu un altul înalt de 5m, care urca pe munte până la o înălțime de 259 de m.
Muzeul Național din Gyeongiu găzduiește vestigiile descoperite cu ocazia săpăturllor.

8. Mormintele regale din Dinastia Joseon (2009)
Din cele 119 morminte ale Dinastiei Josen, 42 (neung) sunt pentru regi, regine și prinți moștenitori recunoscuți post mortem ca regi, 13 (won) sunt ale unor prinți moștenitori și soțiile lor, precum și ale unor demnitari, iar 64 (myo) aparțin unor persoane mai puțin importante precum prinți, prințese, concubine (nn. neung,won și myo = mormânt în funcție de rangul defunctului).
Deși sunt 42 de morminte regale, la UNESCO au fost înregistrate numai 40 de neung aflate în Republica Coreea, celelalte două (Jereung al primei consoarte a regelui Taejo și Hureung al celui de al doilea rege Jeong-jong și a reginei Jeongan) aflându-se pe teritoriul R.P.D.Coreene.

Jeongneung (Mormântul Regelui Jungjong)

Cele 40 de morminte regale construite de-a lungul a peste 500 de ani (1408-1966) se afă în 18 locuri diferite, respectiv în apropiere de Seul și în provinciile Gyeonggi-do și Gangwon-do. La amplasarea lor s-a ținut seama de principiile confucianiste, cât și de geomanție (pung su în coreeană) și anume că o parte a mormântulului trebuie protejată de o înălțime, iar cealaltă să aibă în față o apă sau un șir de munți în depărtare. Mormintele au fost amplasate în locuri cât mai retrase și mai liniștite și, pe cât posibil, aproape de capitală și pentru ca regii să poată să meargă mai ușor acolo la oficierea, de două ori pe an, a ritualurilor ancestrale.

Seolleung (Mormintele Regelui Seongjong şi al Reginei Jeonghyeon)

Spre deosebire de alte țări confucianiste, unde mormintele se află pe terenuri plate, mormintele regale coreene din Joseon sunt amplasate în zone mai retrase, pe dealuri sau chiar munți, și unde se putea păstra mai ușor o atmosferă de solemnitate.
Potrivit normelor confucianiste, un mormânt regal cuprinde, de regulă, o zonă de ceremonii și mormântul propriu zis. O poartă roșie hongsalmun ne permite intrarea în zona de ceremonii. În centrul ei se află un altar sub formă de T. iar în lateral, locul pentru stelă, o bucătărie unde se prepară mâncarea pentru ritualuri, precum și un loc pentru pază. Altarul este întotdeuna îndreptat spre mormânt care deobicei se află ceva mai sus, chiar pe un deal, indiciu al gradului de respect pentru cei decedați.

Seolleung (Mormântul Reginei Jeonghyeon)

Pe aleea care duce la mormânt se află: 12 animale de piatră (tigri, berbeci și cai) care” veghează” mormântul, doi miniștri cu un document în mână și doi generali cu săbii, iar în față, o masă de piatră pentru ritualuri. Mormintele s-au păstrat în bune condiții întrucât camera mortuară este construită din blocuri de piatră suprapuse și protejată de umiditate și insecte printr-un strat gros de 15cm.de mangal, turnat deasupra, peste învelișul de piatră. Prin modul cum au fost construite, deschiderea sau prădarea lor era extrem de dificilă Din acest motiv, multe morminte nu au fost încă deschise și studiate nici chiar până în zilele noastre.
De remarcat este faptul că zonele unde se află mormintele Dinastiei Joseon sunt atât de frumoase și atrăgătoare încât ele au devenit, cu timpul, și locuri preferate, de promenadă, recreere și destindere pentru tot mai mulți coreeni. La începutul anului 2013, s-au deschis 3 morminte pentru vizitare în Gyeonggi-do (Sungneung și Sareung) și Gangneung din Seul.

9. Satele istorice Hahoe și Yangdong (2010)
Satele tradiționale coreene, Hahoe și Yangdong, sunt situate în regiunea de sud-est a țării. Deși se află la o distanță de 90 km unul de celălalt, fiecare din ele a păstrat, până în zilele noastre, aspecte ale vieții și culturii aristocratice confucianiste din prima perioadă a Dinastiei Joseon.

Satul Yangdong

În aceste sate, încadrate de munți și ape în apropiere, conform principiilor geomanției, descoperim, în primul rând, un amestec de case mai mici acoperite cu paie și altele mari aparținând nobililor, yangbanii, acoperite cu olane, numite hanok, vechi de sute de ani. Unele hanokuri au aparținut membrilor unor clanuri distinse care au dat Dinastiei Joseon învățați iluștri, printre care Ryu Seong ryong (1542-1607) din Hahoe, fost prim ministru . Frumusețea satelor constă nu numai în înfățișarea și arhitectura lor, dar și în tradițiile și ritualurile confucianiste pentru strămoși păstrate acolo nealterat până în zilele noastre.

Satul Hahoe

Satul Hahoe, din apropierea orașului Andong, vizitat chiar și de regina Angliei în anul 2003, se află într-o buclă în formă de S a râului Nakdong și este înconjurat de culmi muntoase. Cu o vechime de peste 600 de ani, satul are 127 de hanokuri, dintre care 12 sunt desemnate Comori Naționale. Ritualul memorial confucianist Jesa păstrat din timpuri străvechi, care se practică la comemorarea strămoșilor și în zilele noastre, este un moment important din viața satului.

Dansul cu măști reprezentând personaje importante ale timpului și Muzeul de măşti vechi constitue mari atracții pentru vizitatori. În apropierea satului se află și o Academie Confucianistă fondată în sec.16 de învățatul Yi Hwang (1501-1570), născut în Andong, unul din cei doi mari învățați confucianiști ai Dinasiei Joseon.

Satul Yangdong se remarcă în mod deosebit prin numeroasele și impunătoarele hanokuri, cât și prin diversitatea unor vechi meșteșuguri practicate de locuitorii săi. Situat în apropiere de orașul Gyongju, pe malul râului Hyeongsang, la poalele unui munte, supraviețuește de 500 de ani datorită eforturilor a două clanuri Son și Yi care locuiesc aici de generații .Din cele 350 de case existente anterior, în prezent au rămas doar 160, dar se pare că, și din acestea, doar 140 mai sunt locuite.

PATRIMONIU UNIVERSAL NATURAL
Insula vulcanică Jeju și grotele de lavă (2007)
Cu o suprafață de 1825 de km pătrați, Jeju este cea mai mare, cea mai importantă și cea mai îndrăgită insulă, situată în Oceanul Pacific, la 100 km depărtare de coasta de sud a Peninsulei Coreene. Formată în urma unor erupții vulcanice marine succesive, insula are un climat marin cu 4 anotimpuri și numeroase frumuseți naturale deosebite, motiv pentru care ea este considerată ca fiind un ”Hawai coreean”. În anul 2011 a fost inclusă pe lista celor 7 noi minuni ale lumii.

Patrimoniu natural cuprinde 3 zone:

- Hallasan: Aflat în centrul insulei, este cel mai înalt munte din Republica Coreea (1950 m), un vulcan stins, în craterul căruia s-a format un lac. Pe munte pot fi admirate numeroase cascade și roci cu forme spectaculoase, iar în împrejurimi găsim numeroase specii rare de plante și o vegetație deosebit de diversificată.

- Seongsan Ilchubong (Vârful răsăritului de soare) este un crater vulcanic în partea de est a insulei, având o înălțime de 182 m și o înfățișare de fortăreață. Este unicul din cei 360 de vulcani stinși existenți pe insulă care s-a format ca o insulă separată în ocean dar, urmare depunerilor masive de nisip și pietriș a format o conexiune cu Insula Jejudo. Marginile craterului oferă un loc ideal pentru turiști pentru a contempla frumusețea unui răsărit sau apus de soare.

- Sistemul de canale de lavă formate de cantitățile uriașe de lavă de bazalt aruncate de vulcanul Geomunoreum. Cele 5 canale de lavă, de diverse forme și mărimi, au stalactite din carbonați colorati și alte formațiuni deosebit de spectaculoase și pereții din lavă închisă la culoare. Peștera Manjanggue de pe coasta de Nord, de 13,4 km. este cea mai lungă peșteră de lavă din lume.

Jeju-do mai înseamnă și câmpuri de flori galbene de rapiță, iarbă de pampas, citrice, plaje frumoase, dar și cele mai puternice femei din lume care se scufundă tot timpul anului pentru a “pescui” scoici și castraveți de mare. Să nu uităm de monumentul primului marinar străin, olandezul Hendrik Hanuel, care a naufragiat și a trăit 13 ani pe insulă și apoi a scris despre Coreea, de renumita statuetă harubang făcută din bazalt, socotit o zeitate antică care păzea satele, de zidurile de piatră care servesc drept gard și multe altele. Numeroase cupluri de tineri coreeni își petrec luna de miere pe această insulă.

Foto: Carina T. şi Wikipedia

Despre koreafilm

koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

15 comentarii

There are currently 15 comentarii on PATRIMONIUL UNIVERSAL UNESCO din Republica Coreea. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. O binevenita trecere in revista a acestor locuri nemaipomenite pentru care va multumim.
  Sper ca intr-o zi sa reusesc sa le vizitez pe toate :)

 2. multumim foarte mult pentru aceasta superba recenzie Doamna Urian si Carinei pentru pozele minunate.

 3. Multumim frumos,dna Urian! O recenzie foarte frumoasa,despre locuri minunate!
  Carina,esti un foarte bun fotograf!Imi plac mult pozele.

  • Multumesc frumos… Daca ai stii ce greu e sa faci poze atunci cand e atata lume in jur… sa incerci sa gasesti un unghi astfel incat sa prinzi cat mai bine in obiectiv locul respectiv… si sa mai faci asta si intr-un timp foarte scurt… Ca doar am vrut sa vedem cat mai multe si nu ne permiteam sa stam prea mult intr-un loc.

   Sa nu intelegeti ca ma plang… Doamne fereste! Doar ca as fi vrut sa ma pricep mai bine si sa am timp mai mult sa pot pune mai bine in valoare fiecare loc pe unde am fost si, evident, sa va impartasesc si voua aceste frumuseti :)

   • Imi imaginez cum este! Insa ,eu cred ca te descurci excelent!Si iti doresc sa mai ajungi in Coreuta,sa iti perfectionezi si mai tare abilitatile in aceasta arta si sa ne minunezi cu alte imagini!

 4. Wow, sunt o multime!!! Locuri superbe :) Felicitari Coreei ca stie sa le aprecieze si sa le ingrijeasca! Multumim dna Urian pt ca le-ati reunit pe toate la un loc, asa putem vedea in ansamblu cat de multe si de frumoase sunt!

 5. Excelent articol, FELICITARI d-nei Emilia Urian. Admir poporul coreea pentru felul in care isi respecta istoria, pentru felul in care pastreaza si pun in valoare obiectivele istorice, turistice si culturale pentru felul in care se respecta ca natie. Oare nu putem invata nimic bun de la altii???

  • stiu ca nu este specificul acestui site..dar si noi avem “minunatiile” noastre..

   http://www.cimec.ro/monumente/unesco/unescoro/fastvers.htm

   si acolo va descurcati cu click-uri..vedeti pozele,istoricul locului si alte date de referinta…

   • De ce spui asta? E foarte binevenit comentariul tau
    Pe blog avem si o rubrica Romania mea si e firesc sa promovamsi frumusetile noastre… Acolo ar fi bine sa incepem sa scriem articole in en (adica despre Romania) sa vada si coreeni, si nu numai, ce frumuseti avem si noi… pacat ca noi nu stim sa le apreciem, sa le punem in valoare si sa le exploatam asa cum fac ei :)

    • Ah! Ai lovit unde doare! Si eu sunt imprersionata de ce vad si de efortul pe care il depun coreeni pentru a fi recunoscuti si tare ma doare ca noi nu ne prea dam silinta!
     In urma acestei recenzii am cautat si eu despre noi. Am gasit stirile dar cam minime in informatii, mai bine zis istorice si poze si putini interesati de ele!
     Cred ca stim mai multe despre ale lor!
     Dar, tare m-am mai bucurat pentru Manastirea Hurezi!

 6. Minunatii, nu alta!

 7. Inca o frumoasa lectie de istorie! Multumiri d-na Emilia pentru recenzie si pentru dragostea cu care ne daruiti aceste lectii!
  Carina draga iti doresc din tot sufletul sa mai ajungi acolo si sa ne incanti cu poze frumoase si amintiri placute. Multumesc frumos!

 8. multumim mul doamnei Urian Emilia pentru efortul de a ne impartasi si noua din minunatiile Coreei de Sud…..pentru usurinta povestirii si a scrisului, multumim de asemeni si Carinei pentru abnegatia cu care nu se da batuta de a prinde in obiectiv importanta si trairile de altadata ale locurilor respective, multumim si Mihaelei E pentru ca ne aduce aminte de noi cat suntem de neputinciosi.multumim mult fetelor….pup

 9. am vrut sa scriu “mult”….a iesit “mul”…care apropo in coreeana inseamna “apa”…ploua afara cred ca din acest motiv am inceput sa mananc litere…..

 10. Multumesc inca o data pentru nepretuitele informatii despre tara pe care as vrea sa o pot vizita candva.Iubesc cultura,gastronomia si istoria Coreei.

Leave a Comment