Ramona J. [KF]

Goblin (k-drama, 2016)

Written by Ramona J. [KF]. Posted in K-drama, Noutati, Recenzii Koreafilm, Recomandarile lunii

Tagged: , , , , ,

afis

Published on decembrie 01, 2016 with 7 comentarii

Goblin (쓸쓸하고 찬란하神-도깨비) cunoscută și sub numele de The Lonely, Shining Goblin ne  spune povestea despre viața ciudată, tristă și misterioasă a unui spiriduș și a unui Înger al Morții care se întâlnesc undeva între o soartă și un blestem. Cele două ființe supranaturale sunt prezentate în antiteză: spiridușul fiind cel care-i protejează pe oameni iar Îngerul Morții fiind cel care ia sufletele oamenilor. Povestea lor de coabitare este un pic bizară, deoarece amândoi conduc sufletele către o viață nemuritoare. Dramă este regizată de Lee Eung Bok cel care a regizat Descendants of the Sun, Secret Love, School 2013.



Lee Eung Bok va face echipă cu scenarista Kim Eun Sook cea care a asigurat scenariul pentru Descendants of the Sun, Heirs, Secret Garden, A Gentleman’s Dignity. Serialul va rula pe canalul de televiziune tvN în zilele de vineri și sâmbătă începând cu data de 2 decembrie 2016. Se estimează că va avea 16 episoade. Filmările pentru această dramă au început din luna septembrie 2016, echipa deplasându-se în Canada, Quebec, pentru a turna primele secvențe din serial.


Wang Yeo sau Îngerul Morții, cel care este mesagerul Lumii de Dincolo, va fi interpretat de către Lee Dong Wook. Acesta a fost abandonat de regele pe care l-a servit și a murit. Acum i se pare că a fost “blestemat” cu amnezie și astfel a devenit un mesager al Tărâmului de Dincolo. Nu-și amintește nimic de viața pe care a dus-o până să devină Îngerul Morții, își amintește doar de responsabilitatea pe care o are în present și anume  aceea de a colecta suflete.


Ce este moartea? Atunci când un ucenic l-a întrebat pe Confucius, cărturarul i-a răspuns: Nu poți vorbi despre moarte când nu înțelegi ce este însăși viața. Ca și Confucius, Wang Yeo de multe ori și-a pus această întrebare. Însă răspunsul său la această întrebare venea foarte prompt: “Moartea înseamnă să te întâlnești cu mine. Sunt un mesager al Lumii de Dincolo. Când am deschis ochii din nou (după moarte), am devenit un Înger al Morții”


Atunci când oamenii își deschid ochii după ce au trecut în cealaltă viață, prima persoană pe care o întâlnesc și pe care o văd este el. Toată lumea este surprinsă când îl vede. Mai întâi spun despre el că este frumos. Apoi vine constatarea : “Oh, sunt mort”. Față palidă, buze negre și durumagi negru (partea a hanbok-ului) sau roba neagră sunt lucruri care aparțin de trecut. Roba neagră a fost înlocuită cu un costum negru croit pe corp. Acum el preferă stilul nord european (moda scandinavă) cel prezentat în revistele GQ pe care preferă să le răsfoiască în detrimentul scrierilor antice. Atunci când a devenit Îngerul Morții a uitat de timp și s-a oprit din a mai număra zilele, a uitat când anume exact a început să fie Îngerul Morții însă își aduce aminte că a ajutat nenumărate suflete să treacă în Lumea de Dincolo.


Pentru că este foarte experimentat, poate simți atunci când o persoană se află pe moarte, doar dintr-o singură privire. Oamenii sunt din ce în ce mai dispuși să părăsească lumea celor vii. Dacă existau vremuri în care mulți dintre cei care mureau începeau să plângă spunând că mai vroiau să trăiască, în aceste zilele, numărul celor care doresc să plece pentru totdeauna din lumea pământească fără să se mai uite înapoi, a crescut și astfel “slujba” lui a devenit mult mai ușoară din cauza celor care resping șansa de a reveni din nou la viață. Încă de la primele cuvinte pe care le rostește persoana care tocmai a murit, el știe deja ce fel de viață a avut.


Chiar dacă nu-și mai aduce aminte de viața pe care a avut-o înainte de a de veni Îngerul Morții totuși își aduce aminte de ce el Wang Yeo a devenit colegul de cameră al lui Kim Shin. Datoria lui ca Înger al Morții este să o treacă și pe mireasa lui Kim Shin pe Tărâmul de Dincolo. Aceasta a avut un accident și era între viață și moarte atunci când el trebuia să-i ia sufletul acestei tinere. Însă hoțomanul de spiriduș a ajuns înaintea lui și a salvat-o pe Eun Tak, după care a ascuns-o undeva, într-un loc unde el nu o poate vedea. Într-un final se va întâlni cu Eun Tak, însă acum aceasta era apărată de Kim Shin iar singura soluție prin care-și poate duce slujba până la capăt era să se mute cu el pentru a fi cât mai aproape și pentru a putea pândi momentul când Kim Shin o va lăsa singură pe Eun Tak.


Relația lor va fi presarată cu multe șicane, certuri și contraziceri, dar totuși ei depind foarte mult unul de celălalt. Traiul alături de spiridușul Kim Shin, înseamnă că limitele răbdării sale sunt testate de 12 ori în fiecare zi. Ori de câte ori se enervează și simte cum tot felul de gânduri rele îl stăpânesc, Wang Yeo își spune sieși: “Ce-am făcut în ultima mea viață ca să merit asta?” Dar n-are nici măcar o idee despre cum a fost viața sa din trecut, ce fel de persoană era și mai ales de ce și cum a devenit un Înger al Morții. Îi displac lucrurile neclare. Alb sau negru, rece sau cald, viață sau moarte, îi place ca totul să fie distinct și foarte clar.


Orice lucru care necesită compasiune sau imaginație nu este hobby-ul său. Singurul lucru care îi atrage interesul sunt acele drame de televiziune care sunt “melodramatice la maxim”. Este dependent de ele deoarece sunt imprevizibile, așa cum sunt și oamenii. Dar într-o zi întâlnește o tânără încântătoare (tânăra fiind reîncarnarea reginei căreia i-a fost supus și loial), iar în momentul în care o zărește are un sentiment de déjà vu.


Experimentează anumite sentimente pe care le credea pierdute de mult timp. Se simte amețit și un val de nostalgie și de dor îl cuprinde … chiar dacă asta a fost prima dată când a văzut-o. În ciuda falsului lux al hainelor și a bijuteriilor contrafăcute pe care le poartă, ea strălucește puternic, la fel ca și numele ei Son I (Son I în coreeană sună ca și englezescul “sunny” sau “shiny”).


Din acel moment, Sunny devine ceva interesant pentru el, devine dependența lui. Găsește totul la ea ca fiind fascinant. Nu știe încotro îl va duce acest lucru dar este foarte captivat. Încearcă să-și folosească imaginația din cauza comportamentului ei imprevizibil dar devine conștient că toate acțiunile sale ciudate și gesturile pe care le face sunt greșeli și asta pentru că tot ce a învățat, sunt de fapt lucruri învățate din vizionarea dramelor. De fiecare dată când se întâmplă acest lucru,Sunny râde, iar el devine din ce în ce mai confuz.O fi soarta?Sau doar o greșeală?

Când ești departe de lume, cineva ar putea să-ți dea un brânci înapoi spre lume, acesta este un moment când Dumnezeu a vrut să rămână de partea ta



După prima lectură a scenariului a avut loc în 30 august a.c., Gong Yoo a fost recunoscător scenaristei pentru “generozitatea” scenariului și a declarat: “Ei și regizorului i-au plăcut replicile mele, imediat ce le am rostit. I-am spus scenaristei că acele complimente pun întodeauna o presiune asupra celui căruia îi sunt adresate. Însă ea este generoasă și tolerează orice aș face eu, simt că nu merit această apreciere a ei.”

Și eu am fost om, la un moment dat

Aceasta nu este prima dată când scenarista Kim, l-a lăudat pe Gong: “Dintotdeauna am așteptat momentul când voi lucra cu el. Am avut ocazia să vorbesc cu el iar impresia pe care mi-a făcut-o este aceea a unui actor atât de decent. Întotdeauna mi l-am imaginat într-o comedie romantică.”


Yoo Inna va fi Kim Sun sau Sunny așa cum îi place ei să-și spună. Sunny este o tânără proprietară a unui restaurant Pure Sexy, restaurant cu preparate din carne de pui. În acest restaurant lucrează part-time și Eun Tak. Tânără proprietară a restaurantului nu are bani prea mulți însă are un aspect care eclipsează situația ei financiară și toți bărbații o doresc. Se folosește de  frumusețea ei pentru a profita de oameni și pentru a-și umple cât mai mult propriile buzunare. Sunny, cea care poate “deveni cu ușurință prima iubire a cuiva” se apropie de treizeci de ani.


Știe de mult timp că femeile care știu cum să se “pisicească” vor fi cele care trăi cel mai confortabil. Iar acest trai confortabil poate fi realizat doar prin intermediul bărbaților așa că inele cu diamante sunt ceva pe care trebuie să le aibă. Dar după ce-l îl întâlnește pe Wang Yeo, inima parcă-i poruncește să nu profite de el și începe să se îndrăgostească de el. Pentru prima dată ea întâlnește un bărbat care nu se pierde cu în fața ei, care nu dorește să-i răspundă la politețea de a face cunoștință cu ea (atunic când ea îi întinde mâna prezentându-se Sunny, el își ascunde mâna în haină) și care-i stârnește interesul.


O ghicitoare i-a zis odată că : “Viața ei este ca o barcă care plutește pe un ocean fără sfârșit.” La care Kim Sun a întrebat-o cu ochii mari, strălucitori și curioși: “Este vreun bărbat frumos pe vapor împreună cu mine?” Crede că aspectul ei o ajută să facă economie de bani (deoarece ea nu are nevoie să cheltuiască bani în plus pe operații estetice pentru că este deja frumoasă) așa că toți banii ei vor fi cheltuiți pe haine și pantofi. Banii pot fi limitați dar frumusețea nu. Sunt multe “portofele” pe stradă . Are nevoie doar să ia unul de “tortiță” și să meargă direct la “casierie”. La ea totul arată plin de farmec și de lux: aspect fizic, haine, pantofi și alte accesorii. Pentru că îi plac lucrurile care strălucesc foarte tare și-a schimbat chiar numele ei spunându-și “Sunny”.

Cu cât se poartă mai mult în acest fel cu atât viața ei își pierde strălucirea și de asemenea, îi cresc datoriile. Și parcă apar din ce în ce mai multe facturi ciudate pentru carduri de credit care toate au semnătura ei și parcă nu-și aduce aminte să-și fi făcut vreun contract de credit însă… nu e nici o greșeală sunt toate ale ei. Se străduiește din răsputeri să-și plătească chiria. Kim Sun găsește “inelul de jad” pe care și-l dorește atunci când îl întâlnește pentru prima dată pe Wang Yeo. El a fost primul bărbat care nu a cedat farmecelor ei. Avea niște ochi adânci care erau plini de tristețe. O scurtă privire asupra hainelor și asupra accesoriilor pe care le poartă, îi spune că venitul său anual este de cel puțin o sută de milioane.


A știut imediat că este singur și că încă nu știa ce este dragostea. Atunci când începe să se apropie de el, descoperă multe lucruri ciudate despre el. Mersul la lucru pentru el înseamnă să se închidă în interiorul casei sale. Vârsta sa, trecutul său … sunt lucruri despre care nu vorbește niciodată. Chiar dacă nu știe nimic despre trecutul lui …nu-și poate da seama de ce ea încă își imaginează un viitor în care ei sunt împreună. La început a crezut că era doar un “prostuț tare  frumos”, dar de ce îi apar în minte ochii lui plini de tristețe și dacă stai să te gândești că ea nu simpatizează cu adevărat pe nimeni … Ce poate să însemne asta?


Dokkaebi / Kim Shin este un spiriduș interpretat de Gong Yoo. Numele acestui spiriduș are o semnificație  ascunsă, termenul de “Shin” înseamnă credință. De altfel oamenii îl numesc “Cel care crede în Dumnezeu”. Kim Shin a fost un “zeu al războiului” care a vărsat mult sânge, ucigându-și dușmanii în scopul de a oferi poporului său, o viață pașnică. Dar se pare că el a văzut doar lamele ascuțite ale dușmanilor săi și nu a reușit să vadă frica și gelozia regelui căruia îi era supus.


A sfârșit prin a muri din ordinul stăpânului său, stăpân pe care l-a protejat și l-a servit cu multă loialitate. Dar când ajunge pe Tărâmul de Dincolo i se oferă șansa de a trăi ca spiriduș însă va trebui să accepte o condiție. Condiția este ca sabia care i-a curmat viața să-i rămână în corp, sabie care se va face mică-mică și va rămâne îngropată în inima lui. Această sabie nu va putea fi scoasă decât de mireasa spiridușului însă atunici când va fi scoasă din inima lui el își va pierde imortalitatea.


Dacă a fost vorba de voință Cerurilor sau nu, Kim Shin a supraviețuit și a trăit ca spiriduș timp de 939 de ani. “Sabia” este încă “blocată” în inima lui, amintindu-i în mod constant de acea durere pe care a suferit-o atunci când a murit însă mai dureroasă a fost trădarea din partea celui pe care l-a slujit. Iar această chinuitoare amintire l-a făcut să aibă un sistem nervos cam firav, suferind de tulburare bipolară și insomnie. O mie de ani au trecut. Nimic nu s-a schimbat.Vremea este încă ironic de frumoasă și însorită.


Acum spiridușul Kim Shin sătul de traiul pe pământ dorește să pună capăt vieții sale nemuritoare. Pentru a putea pune capăt vieții sale veșnice, el trebuie să se căsătorească cu o mireasă umană care-i poate scoate sabia din inima sa distrugându-i astfel imortalitatea. Acum această existență ca spiriduș i se pare un blestem . Blestem consideră și faptul că trebuie să trăiască zi și de zi alături de un Înger al Morții care are amnezie.


Chiar și după ce a devenit spiriduș nu și-a putut schimba vechile sale obiceiurile pe care le avea pe vremea când era om. Kim Shin a fost gardianul și protectorul oamenilor de-a lungul celor 900 de ani, chiar dacă ei nu au știut niciodată acest lucru. În afară de timpul etern care trece, singurul alt lucru etern prezent în viața lui este tânărul care locuiește în aceeași casă cu el, un tânăr cam sumbru după părerea lui. Faptul că mai este și altcineva nemuritor ca și el îi oferă o siguranță deosebită.


Acesta fiind și motivul pentru care l-a păstrat pe Wang Yeo, să-i fie coleg de cameră în ciuda acestei atmosfere cam caudate dintre ei. Spre deosebire de Wang Yeo care se abține de la plăcerile lumești, el iubește femeile frumoase, o carne la grătar suculentă și alcoolul care se potrivește cu “dispoziția unui general” așa cum este el.


A crezut că va fi ușor să găsească pe cineva care să-l ajute să scape de nemurire. Înălțime, gust rafinat, o privire senzuală, dar cel mai important timp și bani. Are toate lucrurile pe care și le-ar putea dori o femeie. Însă nu știe ce fel de femeie ar putea să-i scoată sabia afară din inima lui. Într-o zi, întâlnește o fată de 19 ani, care își spune singură că este mireasa spiridușului (goblin-ului). Tânăra studentă Eun Tak ar putea deveni instrumentul prin care se va termina durerea lui și care-l va face să dispară. Cu alte cuvinte Eun Tak este singura care l-ar putea ucide.


Cu toate că ar putea scăpa în cele din urmă de toată durerea și singurătatea, Kim Shin ezită și asta doar din cauza zâmbetului luminos al lui Eun Tak. Iar zilele în care nu-și dorește să mai dispară cresc încet-încet. “Doar mireasa spiridușului poate scoate sabia afară”. Este un blestem sau o dragoste imposibilă?


Kim Go Eun va fi Ji Eun Tak sau mireasa umană a lui Kim Shin. Ji Eun Tak este o tânără cu “soarta unei persoane care ar fi trebuit să moară”, elevă de liceu orfană care a avut o copilărie nefericită, dar este o fire foarte puternică și pozitivă cu toate că a trăit o viață cu multe lipsuri. Sărăcia va dispărea brusc atunci când în viața ei va apărea o “zână bună” care o va ajuta să-și depășească condiția și va putea spera că va duce o viață îndestulată. Porecla ei este “domnul Lee”.


Atunci când tatăl lui Eun Tak a auzit că mama ei este însărcinată cu ea, a abandonat-o. Mama ei a murit când ea avea doar nouă ani. În ciuda acestui fapt, Eun Tak continuă să fie pozitivă și își spune mereu “Am trăit cu mama timp de nouă ani. Ceea ce înseamnă că am trăit o viață fericită mai mult decât jumătate din viața mea.” În noaptea în care a murit mama ei, n-a avut de ales și a trebuit să se mute la mătușa și familia acesteia.


Fără o mamă care să fie de partea ei și să o apere, Eun Tak a suferit multe abuzuri din partea mătușii sale dar și din partea copiilor acesteia. Ajunge la o concluzie că nu există zei în lumea asta. Vrea să fie o simplă elevă de liceu însă încă de la naștere a fost orice altcineva dar nu o persoană banală. Poate vedea lucruri pe care alții nu le pot vedea. Atunci când câinele vecinului ei a murit, a aflat că poate vedea spirite. Din cauza acestei abilități ciudate este adesea ostracizată de ceilalți.


În toată vâltoarea acestor nenorociri îl întâlnește pe Kim Shin. La început a crezut că este doar un spirit. Însă spre surprinderea ei află că este de fapt un spiriduș … și mai află faptul că ea era predestinată să-i devină mireasă. Este oare soarta? SoartaCe cuvânt romantic.
Însă spre deosebire de modul în care este prezentat aceasta în basmele populare, el (spiridușul) este mult mai frumos. Nu contează ce ușă se va deschide pentru ea, sigur va da către un paradis plin de fantezie și aventură. I-a stârnit curiozitatea acest spiriduș și vrea să-l vadă chiar și atunci când el nu este lângă ea.


Să-l aștepte pe Kim Shin … este la fel de interesant ca și cum ai aștepta un viitor frumos să vină. Chiar dacă temperamentul său instabil cauzează probleme din când în când … ea a înțeles asta pentru că există o sabie blocată în interiorul inimii lui. Dar sintagma “scoate sabia” doare la fel de mult ca și a cum ai spune adio. Dacă un suflet de om ar putea trăi patru vieți, atunci a câta viața ar fi fost asta? Ar dori ca asta să fie prima pentru că și-ar dori să-l întâlnească în a doua viața, a treia și a patra.


Yook Seong-jae îl va interpreta pe este Yoo Deok-hwa, moștenitorul unei familii de chaebol, familie care se ocupă de managementul și conducerea unei corporații, el făcând parte din a treia generație de chaebol care venerează spiridușul. Însă este un tânăr rebel și scandalagiu deloc pe placul și dorința familiei sale.
Kwak Dong-yeon, actorul în vârstă de 19 ani, cel care a interpretat rolul de gardă personală a prințului din Moonlight Drawn By Clouds, va avea un rol scurt în această dramă și va juca rolul unui tânăr rege.


Tot un rol scurt va avea și Kim Sohyun care va juca rolul regine al cărui supus este Kim Shin și care va muri în aceeași zi în care moare și Kim Shi. Kim Min Jae va fi regele care va da ordin să fie ucisă regina sa și Kim Shin, acuzându-i pe amândoi de trădare. Dacă inima reginei va fi străpunsă de o săgeată, inima lui Kim Shin va fi străpunsă de însăși sabia lui, acea sabie care va fi îngropată în inima lui. Actrița Lee El va fi zâna cea bună cea care o va ajuta pe Kim Go-Eun să obțină mai multă putere pentru a face față viitoarelor încercări prin care vor trece ea și spiridușul de care este îndrăgostită.


La conferința de presă pentru lansarea oficială a dramei tvN Goblin, care a avut loc în data de 22 noiembrie 2016, scenarista Kim Eun Sook a dezvăluit: “Am fost respinsă timp de 5 ani de către Gong Yoo.” Ea a continuat: “M-a respins politicos. Am fost foarte precaută când i-am făcut oferta pentru această dramă și m-am gândit că va trebui să aștept mult timp dar el mi-a dat rapid răspunsul. Mi-a spus că va face rolul doar dacă este în regulă pentru mine ca el să  fie un spiriduș care e timid și temător”.


Gong Yoo a spus și el celor prezenți câteva cuvinte: “Am început să mă tem de drame. A fost o problemă personală. De data aceasta, m-am întâlnit cu ea pentru că vroiam să-i mulțumesc pentru cuvintele frumoase și gândurile bune pe care le are pentru mine. Când ne-am întâlnit, am vorbit și am auzit și despre această dramă iar după 2-3 ore de la întâlnirea noastră am acceptat rolul din această dramă. “


Înainte de a se face selecția pentru distribuția acestui serial, Gong Yoo a fost întrebat într-un interviu cu ce actriță ar dori să lucreze, el a răspuns: Kim Go Eun, invocând faptul că este fermecătoare și că s-a bucurat foarte mult de rolul pe care l-a făcut filmul Chinatown. Se pare că această dorință i s-a împlinit, rămâne doar să-i urmărim pe amândoi în drama Goblin, dramă care urmărește încercarea unui goblin de a pune capăt existenței sale nemuritoare, o existență mohorâtă, iar singura modalitate prin care poate face acest lucru este să-și găsească o mireasă umană.

Surse: soompi,dramabeans,asianwiki,hancinema,allkpop

Despre Ramona J. [KF]

Ramona J. [KF]

Ramona J., s-a născut în liniştitul oraş de la poalele Tâmpei, Braşov. Prima întâlnire cu valul coreean s-a intamplat odata cu difuzarea pe TVR1 a serialului „Giuvaierul Palatului”. Deşi nu l-a văzut de la primul episod, a simţit „fluturaşi în stomac” (acei mii de fluturaşi pe care-i simţi când te îndrăgosteşti), iar rezultatul este simplu: s-a „îndrăgostit iremediabil” de acea Coree în care a descoperit mult bun simţ şi candoare .

Browse Archived Articles by Ramona J. [KF]

7 comentarii

There are currently 7 comentarii on Goblin (k-drama, 2016). Perhaps you would like to add one of your own?

  1. Waw interesant acest serial și mai ales subiectul, o sa îl urmăresc și eu după ce termin cele începute :))

  2. Am vazut primele doua episoade. Serialul promite mult. Unele scene sunt filmate altfel decat la celelalte drame. De exemplu scena de pe campul de lupta si cea de pe corabie mi-a dat impresia ca urmaresc un film. Iar secventa cand spiridusul si mireasa lui se intalnesc pentru prima data intr-o zi ploioasa mi-a adus aminte de videoclipul lui Michael Jackson “Stranger in Moscow”. De fapt cei de la tvN au avut intotdeauna subiecte inedite si se vede ca serialul beneficiaza de un buget mare :)

    • am vazut ieri primul episod…mai astept ca sa-mi spun parerea…
      ma bucur ca putem gasi seriale si filme koreene ,noroc de siteuri care s-au specializat in acest lucru.

    • Și eu am urmărit cele două episoade, evident că mi-a plăcut mai mult primul episod,datorita cinematografie. Sper să rămână la același nivel și să fie o dramă faină.

  3. Am vazut si eu primul episod si e minunat acest serial iar cuplu de Goblin si Ingerul mortii e super amuzant

  4. O tema foarte interesanta si neobisnuita, oare cum va fi povestea? Si ce peisaje incantatoare! Multumesc pentru prezentare Ramona! O sa ma uit si eu la serial, dar dupa ce termin cu celelalte, ma zapacesc cand urmaresc mai multe odata :)

  5. Mama ei a avut un accident cand ea Eun Tak nici nu era nascuta fiind in burtica iar spiridusul a salvat-o pe mama si fiica iar Ingerul mortii vrea sa o ia deoarece e un caz special

Leave a Comment