Dinastia Goryeo: Imparatul Taejo

Written by biancamishil. Posted in Istorie, Istorie si cultura, Recenzii utilizatori

Tagged: ,

Published on iulie 17, 2011 with 9 comentarii

Image and video hosting by TinyPic

Date Generale

Imparatul Taejo (31 ianuarie 877 – 4 iulie 943, a domnit in perioada 918 – 943) a fost fondatorul Dinastiei Goryeo, dinastie care a condus Coreea din secolul al X-lea pana in secolul al XIV-lea. Fiind primul rege al unei noi dinastii, el a primit numele de Regele Taejo al Goryeo. Numele “Taejo” este format din doua caractere chinezesti, “Tae”, un derivat de la “Dae” (mare), si “Jo” (bunic). Impreuna, numele inseamna “Marele Stramos”.
Dupa ce a fost incoronat ca monarh al Regatului Taebong (fostul Goguryeo), Regele Taejo a extins teritoriul tarii sale, cucerind Silla, Baekje si Balhae. Dandu-si seama ca securitatea regatului sau depinde de sprijinul conducatorilor si nobililor din teritoriile anexate, el le-a oferit acestora pamant si titluri. Domnia sa a dus la unificarea intregii peninsule coreene pentru prima data de la sfarsitul Regatului Gojoseon, cu mai mult de 600 de ani in urma. Coreea a ramas unita timp de mai mult de 1000 de ani, din anul 936 pana in 1948.
In timpul vietii, Regele Taejo a fost, de asemenea, cunoscut sub numele de Wang Geon. Taejo Wang Geon s-a nascut in anul 877, fiind descendentul unei familii de negustori bogati din Songdo (azi Kaesong), care au controlat comertul pe Raul Yeseong. Tatal sau, Wang Ryung, a fost liderul clanului, devenind foarte bogat in urma comertului cu China. Stramosii lui au trait in vechiul regat Goguryeo.

Ascensiunea La Putere

Cariera lui Taejo a inceput in perioada turbulenta a Celor Trei Regate Tarzii (Husamguk Sidae). Multi lideri locali si banditi s-au razvratit impotriva Reginei Jinsung, care nu a avut o conducere puternica si nu a imbunatatit nici conditiile de trai. Dintre acesti rebeli, Gungye (Kunggye) din regiunea nord-vestica si Gyeon Hwon (Kyon Hwon) din sud-vest au castigat cea mai mare putere. Trupele lor au marsaluit impotriva functionarilor locali si a banditilor din Silla, invingandu-i si atragand o mare parte in grupul rebel. In anul 895, Gungye si-a condus fortele in partea nord-vestica, langa Songdo. Tatal sau, Wang Ryung, impreuna cu multe alte clanuri locale, s-a predat rapid lui Gungye. Wang Geon si-a urmat tatal si l-a servit pe Gungye, viitorul conducator al Taebong-ului.

Image and video hosting by TinyPic
Harta Coreei din Perioada Celor Trei Regate Tarzii (892 – 936)

Wang Geon a fost promovat in curand la gradul de general, iar Gungye il considera fratele sau. In anul 900, el a condus o campanie incheiata cu succes impotriva clanurilor locale si a armatei Regatului Baekje Tarziu (Hubaekje) in zona Chungju, castigand mai multa faima si recunoastere din partea regelui. In anul 903, Taejo a condus celebra campanie navala impotriva coastei de sud-vest a regatului Hubaekje, in timp ce Gyeon Hwon se afla in razboi cu Silla. El a condus mai multe campanii militare si, de asemenea, i-a ajutat pe oamenii saraci din teritoriile nou-cucerite. Conducerea si generozitatea sa l-au facut popular printre oamenii de rand.

Gungye s-a proclamat monarh al Regatului Goguryeo Tarziu (Hugoguryeo) in anul 901, schimband numele statului in Majin si mai tarziu in Taebong in 911. In forma sa cea mai puternica, Regatul Taebong a inclus parti din actualul Hwanghaebuk si Nam-do, Gyeonggi-do, Gangwon-do, Pyongan-namdo si Chungcheongbuk-do. In anul 913, Taejo a fost numit in functia de prim-ministru al recent-redenumitului Taebong. Regele sau, Gungye, a carei conducere a ajutat la fondarea regatului, a inceput sa se considere Buddha si a inceput sa-i persecute pe supusii sai care exprimau opozitie fata de argumentele sale religioase. El a executat multi calugari, iar mai tarziu chiar si sotia si cei doi fii ai sai au fost omorati. Ritualurile costisitoare si aspra conducere a regatului au cauzat o opozitie chiar mai mare din partea poporului sau.

Ascensiunea La Tron Si Fondarea Regatului Goryeo

In anul 918, patru dintre marii generali ai Regatului Taebong – Hong Yu, Bae Hyeongyeong, Shin Sung-gyeom si Bok Jigyeom – s-au intalnit in secret si au hotarat sa-l detroneze pe actualul conducator si sa-l incoroneze rege pe Wang Geon. Prima data Taejo s-a opus acestei idei, dar mai tarziu a fost de acord cu planul lor. In acelasi an, Gungye a fost detronat si ucis in apropierea capitalei, Cheorwon. Cand Gungye a fost asasinat, generalii l-au asezat pe tron pe Wang Geon ca nou-rege al acestui stat de scurta durata. Taejo a fost incoronat rege si a redenumit regatul Goryeo, astfel punand bazele Dinastiei Goryeo. In anul urmator, el a mutat capitala inapoi in orasul sau natal, Songak (Kaesong).

Image and video hosting by TinyPic

Taejo a numit budismul religie nationala si a scris “Zece Porunci”, un tratat care contine filozofia lui cu privire la guvernare, inclusiv si directia in care guvernul nu interfereaza cu budismul. De asemenea, el a dorit sa recucereasca partea de nord a Coreei si Manciuria, controlate de Balhae. Conducerea Regatului Balhae asupra regiunilor vaste din Manciuria si a unor parti din Siberia a fost rasturnata de invazia Khitan din anul 926, iar cea mai mare parte a poporului sau a venit in Goryeo in calitate de refugiati condusi de ultimul Print Mostenitor al Balhae, Dae Gwang-Hyun. Taejo i-a acceptat ca cetateni, deoarece Balhae si Goryeo aveau stramosi comuni (Goguryeo), si a capturat vechiul oras, capitala abandonata a Regatului Goguryeo, Pyongyang. De asemenea, el a incercat sa se alieze si sa colaboreze cu clanurile locale. Castigand controlul asupra teritoriilor din nord, Taejo si-a intors privirea asupra Regatului Silla si mai tarziu spre Baekje.

Razboiul Dintre Cele Trei Regate Tarzii

In anul 927, Gyeon Hwon din Hubaekje si-a condus fortele in capitala Regatului Silla, Gyeongju, reusind sa-l captureze si sa-l ucida pe Regele Gyeongae. Dupa aceea, el l-a incoronat ca monarh-marioneta pe Gyeongsun si si-a condus armata aproape de Goryeo. Afland de conflictul dintre cele doua regate din sud, Taejo si-a dat seama de oportunitatea pe care o avea, aceea de a anexa Baekje si Silla la Goryeo, si a atacat trupele lui Gyeon Hwon cu o armata formata din 5000 de calareti, la Gongsan, langa Daegu. Taejo a suferit o infrangere dezastruoasa in fata trupelor din Hubaekje, pierzand o mare parte din armata sa, inclusiv pe doi dintre cei mai buni luptatori ai sai, generalii Kim Nak si Shin Sunggyeom. Cu toate acestea, Goryeo si-a recuperat rapid fortele si a respins cu succes urmatorul atac al Regatului Hubaekje.

Cativa ani mai tarziu, in anul 935, ultimul conducator al statului Silla, Regele Gyeongsun, simtind ca nu mai exista nici o cale prin care regatul sa-si revina, a predat intreaga tara lui Taejo. Taejo a acceptat cu bucurie acest lucru, i-a acordat regelui titlul de print, iar fiica fostului monarh i-a devenit una dintre sotii (Taejo a avut sase regine si mult mai multe sotii deoarece el s-a casatorit cu fiicele fiecarui lider al clanurilor locale). Acest lucru i-a provocat mult dezgust lui Gyeon Hwon. Tatal lui Gyeon a fugit din Hubaekje si s-a predat Regatului Goryeo, fiind primit cu bucurie si vazut ca tata al unui imparat.
In acelasi an, fiul cel mare al lui Gyeon Hwon, Singeom, a condus o lovitura de stat impreuna cu fratii sai, Yanggeom si Yonggeom, impotriva tatalui sau deoarece acesta il numise print mostenitor pe Geumgang, fratele lui vitreg. Gyeon Hwon a fost trimis in exil si inchis intr-un templu budist (Templul Geumsan), dar a scapat si a fugit in Goryeo.

Victoria Regatului Goryeo Si Unificarea

In anul 936, Taejo a condus ultima sa campanie impotriva Regelui Singeom al statului Hubaekje. Confruntandu-se cu un mare dezavantaj, dar si cu conflicte interne, Singeom s-a predat. Taejo a castigat in cele din urma controlul deplin al Regatului Hubaekje si a unificat natiunea coreeana pentru prima data de la Gojoseon. El a domnit pana in anul 943, fiind rapus de boala.
Taejo a dorit sa-si aduca pana si dusmanii in coalitia sa guvernamentala. El a avut grija sa primeasca loialitatea conducatorilor si nobililor din diferitele teritorii cucerite: Hubaekje, Silla si Balhae. In acest fel, el a asigurat stabilitatea si unitatea in imparatia sa.

Mostenirea

Unificarea Celor Trei Regate Tarzii in anul 936 a fost foarte importanta in istoria coreeana; unificarea din anul 668 a Regatului Silla a fost finalizata in doar jumatate dintre popoarele din Peninsula Coreeana si vecinatatea acesteia deoarece partea de nord a fost condusa de Balhae, o reincarnare a statului Goguryeo. Unificarea din anul 936 a durat pana in 1948, atunci cand Coreea a fost impartita in nord si sud de rusi si de fortele americane de ocupatie.
Numele modern de “Coreea” este derivat din numele “Goryeo”, care este el insusi derivat din “Goguryeo”.

Familia

In timpul Dinatiei Goryeo, titlul de print mostenitor nu garanta si mostenirea tronului. A fost doar un titlu nobil dat fiilor de imparat. Jung-yun a fost titlul dat mostenitorilor la tron.

Stramosi:
1. Marele Rege Wondeok – Regina Junghwa
2. Imparatul Euijo – Imparateasa Wonchang
Tata: Wang Ryung (Imparatul Sejo)
Mama: Doamna Han (Imparateasa Wisuk)
Consoarte si copii:
1. Imparateasa Sinhye din Familia Yoo
2. Imparateasa Janghwa din Familia Oh
- Imparatul Hyejong
3. Imparateasa Sinmyeongsunseong din Familia Yoo
- Printul Mostenitor Tae
- Imparatul Jeongjong
- Imparatul Gwangjong
- Marele Rege Moonwon
- Lordul Jeungtong Gooksa
- Printesa Naklang
- Printesa Heungbang
4. Imparateasa Sinjeong din Familia Hwangbo
- Imparatul Daejong, Tatal Imparatului Seongjong
- Imparateasa Deamok, Singura fiica a Imparatesei Sinjeong
5. Imparateasa Sinseong din Familia Kim
- Imparatul Ahnjong, Tatal Imparatului Hyeonjong
- Printul Imperial Hyoui

6. Imparateasa Jeongdeok din Familia Yoo
- Printul Wangwyu, Primul fiu al Imparatesei Jeongdeok
- Printul In-ae, Al doilea fiu al Imparatesei Jeongdeok
- Printul Mostenitor Wonjang, Al treilea fiu al Imparatesei Jeongdeok
- Printul Joh-yi
- Imparateasa Munhye, Prima fiica a Imparatesei Jeongdeok
- Imparateasa Seon-ui, A doua fiica a Imparatesei Jeongdeok
7. Regina Hyunmok din Familia Pyung
- Printul Sumyeong
8. Consoarta Regala Jeongmok din Familia Wang
- Imparateasa Dowager Soonahn
9. Consoarta Regala Dongyangwon din Familia Yoo
- Printul Mostenitor Hyomohk
- Printul Mostenitor Hyoeun
10. Consoarta Regala Sukmohk
- Printul Mostenitor Wonnyeong
11. Consoarta Cheonanbuwon din Familia Lim
- Printul Mostenitor Hyoseong
- Printul Mostenitor Hyoji
12. Consoarta Heungbokwon din Familia Hong
- Printul Mostenitor Ilhu
13. Consoarta Daeryang din Familia Lee
14. Consoarta Daemyeongju din Familia Wang
15. Consoarta Geangju din Familia Wang
16. Consoarta Sogwangju din Familia Wang
- Printul Gwangju
17. Consoarta Dongsan din Familia Pak
18. Consoarta Yehwa din Familia Wang
19. Consoarta Daeseo din Familia Kim
20. Consoarta Soseo din Familia Kim
21. Consoarta Seojeon
22. Consoarta Sinju din Familia Kang
23. Consoarta Weolhwa
24. Consoarta Sohwang
25. Consoarta Seongmu din Familia Pak
- Printul Hyoje
- Printul Hyomyeong
- Printul Beopdeung
- Printul Jari
26. Consoarta Euiseongbu din Familia Hong
- Marele Print Euiseongbuwon
27. Consoarta Weolgyeong din Familia Pak
28. Consoarta Mongryang din Familia Pak
29. Consoarta Haeryang

Hyonrung, cunoscut, de asemenea, sub numele de Mormantul Imparatului Wang Geon, se afla situat la poalele Muntelui Songak, in Kaesong. Constructia mormantului a inceput imediat dupa moartea regelui, in anul 943. Imparatul Taejo a fost ingropat impreuna de sotia sa favorita, Imparateasa Sinhye. Patru fuctionari publici situati cu fata la est, impreuna cu patru oficiali militari la vest, pazesc mormantul marelui imparat.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Mormantul a fost renovat in anii 1990 de catre guvernul nord-coreean, care a reconstruit o mare parte din mormant cu pietre proaspete (nu se stie cu exactitate cat din mormantul original a ramas intact). De asemenea, s-au adaugat mai multe cladiri din lemn. Mormantul a fost declarat Comoara Nationala Nr. 179. In valea din spatele mormantului se afla Chilrunggun, un grup de sapte morminte care contine ramasitele unor printi, printese si concubine.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Cultura populara

Viata marelui rege Taejo este ecranizata in drama istorica “Taejo Wang Geon” produsa de KBS 2 in anul 2000. In rolul regelui Taejo apare actorul Choi Soo Jong, iar productia cuprinde 200 de episoade.

Image and video hosting by TinyPic

Surse: Wikipedia, newworldencyclopedia.org, orientalarchitecture.com

 

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

9 comentarii

There are currently 9 comentarii on Dinastia Goryeo: Imparatul Taejo. Perhaps you would like to add one of your own?

  1. asa daaaaa :X se vede c ai depus mai mult efort :)

  2. Bianca, ţin să te felicit pentru că ai început şi seria regilor Goryeo, mai ales că mai sunt printre ei şi unii la care există multă informaţie de tradus, cum este şi acesta, regele Taejo.

    Eu ştiu cum e, am tradus şi am publicat regii Joseonului, iar la aceia a fost multă informaţie de tradus, în principiu cam la toţi.

    Îmi amintesc de regele Sejong, a fost mult şi nu uşor de tradus la el, dar satisfacţia e mare după :)

  3. s-a nascut pe 31 ianuarie la fel ca minee

  4. Iată că în Taejo Wang Geon în rolul regelui este actorul din rolul Jang Bogo(Împăratul Mării) Ft interesant de văzut :)

  5. Multumesc Bianca pentru interesanta lectie de istorie. Regele a avut o viata destul de lunga fata de unii predecesori, care au domnit numai cativa ani. Si nu stiu cum a putea sa retine numele copiilor, imparateselor si consoartelor ca erau foarte multi! Vechea capitala a Goguryeo, Pyongyang, nu este oare Phenianul de astazi?

  6. Interesanta, laborioasa, documentata, multumiri pentru lectia de istorie.

  7. Impresionant, Bianca, I’m speechless! ^_^ Felicitari multe, multe :>

    Am aflat si eu de unde vine numele de Coreea. Recunosc, nu stiam :(

    ” monarh-marioneta ” :)) aici m-a bufnit rasul, dar nu stiu de ce, poate formularea sa fie cauza :)) Scuze!

    Multumim!:*

  8. Mereu dau peste site-uri si bloguri ku tematika coreeana….kiar si fara sa-mi dau seama…pt ka imi place ….fff mult…si nu imi dau seama dc ma fascineaza atat de mult cultura si istoria Coreei…Probabil mi se trage de la dramele lor pe care le-am vazut si care m-au drogat…ku frumusetea lor. Am vazut mai multe persoane interesate de acest subiect pe aici. Mi-ar placea sa mai am cu cine dezbate acest subiect…asa ca imi las id-ul de messenger pt cei interesati de dezbateri spuneti doar ca sunteti fani ai dramelor coreene si nu mai e nevoie de nimic:). Felicitari pt toata munca…Foarte frumos…

Leave a Comment