koreafilm

Hwang Sun-mi: The Hen Who Dreamed She Could Fly

Written by koreafilm. Posted in Animatie Manhwa, Film, Literatura, Recenzii utilizatori

Tagged: , ,

The Hen Who Dreamed She Could Fly

Published on februarie 19, 2015 with 15 comentarii

de Liliko

Hwang Sun-mi este o scriitoare din Coreea de Sud. S-a născut în 1963 și lucrează ca profesoară la Facultatea de Litere a Instituţiei de Artă din Seul. Și-a început cariera de scriitoare în 1995, și de-atunci a publicat în jur de 30 de cărţi, dintre care mai multe cărţi de poveste. Cartea cu cea mai mare succes se intituleaza “The Hen Who Dreamed She Could Fly” (Găina care a visat că poate zbura), apărută în anul 2000.

Povestea este o fabulă, cu animale care poartă trăsături umane. Eroina este o găină care se numeste Leafie (= frunzuliţă, un nume dat de sine după frunzele tinere care primăvara răsar din muguri). Ea trăieşte la ferma unui ţăran, închisă în cuşca, alături de celelalte găini, şi are datoria de a oua cât mai multe ouă. Văzând că ouăle toate le sunt luate, visează despre un pui pe care va reuşi cândva să-l crească şi să-l îngrijească. Reuşeşte să scape din cuşcă şi ajunge în curte, dar de acolo este alungată de cloşcă şi pleacă în tufiş.

Găseşte acolo un ou abandonat, pe care-l reuşeşte să-l clocească, dar din ou nu iese un pui de găină, ci un pui de raţă. Un răţoi sălbatic, pe care-l va creşte cu multă grijă, dragoste şi trudă, navetând între ostilitatea locuitorilor curţii (cloşca, cocoşul, câinele) şi primejdiile din sălbăticie, unde amândoi sunt atacaţi continuu de o nevăstuică. În sfârşit puiul va creşte mare şi va zbura departe împreună cu celelalte raţe sălbatice, iar Leafie descoperă în suflet un alt dor, dorul de a zbura şi ea departe, după puiui ei de suflet.

Povestea e scrisă în aşa fel, că la un moment dat uiţi că citeşti despre animale. Leafie întruchipează dorul după copil a oricărei femei şi dragostea maternă. Cartea a fost tradusă în mai multe limbi şi a devenit Cartea Anului în Polonia în anul 2012, dar din păcate în limba română încă nu a apărut.

Din povestea lui Leafie coreenii au făcut un film animat în 2011, cu titlul “Leafie, A Hen into the Wild“, care a câştigat şi el numeroase premii (aş dori să menţionez că vocea tânărului răţoi sălbatic îi aparţine actorului Yoo Seung-ho, iar Leafie este adusă la viaţă de actriţa Moon So Ri).

Mie mi-a plăcut foarte mult cartea, mi-a părut una mai specială şi aş dori să apară cât mai curând şi în limba română. Poate vom reuşi să atragem atenţia vreunei edituri.

Sursa: Wikipedia

Despre koreafilm

koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

15 comentarii

There are currently 15 comentarii on Hwang Sun-mi: The Hen Who Dreamed She Could Fly. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. interesanta cartea,tu ai citit-o in ungureste?

  • Da Anja, cartea a aparut in noiembrie anul trecut. Sper din suflet ca si traducerea in romana e in curs undeva.

   • Acuma imi aduc aminte! Era care de care spuneai ca ti-ai cumparat-o si ca o citesti intr-un post de anul trecut, daca nu ma insel.

    • Da :) am aflat despre carte in jurul Craciunului (a aparut in noiembrie anul trecut), am comandat la librarie si am primit in ianuarie. Dar am avut nevoie de un timp sa se limpezeasca in suflet cele citite.

 2. A aparut :) mie mi-a placut mult cartea, si am dorit sa va arat si voua.

 3. ce dragut, as vrea sa vad cartea si sa vad filmul. multumim Lil pentru articol

  • Cu placere, Ionela :-*

  • Si o informatie in plus: desi e o poveste, sa nu credeti ca se termina altfel ca majoritatea serialelor coreene, ca Damo sau Vanatorii de sclavi… Cred ca e ceva specific coreean.

 4. Cred ca este o carte interesanta, multumim pentru recomandare si pentru articol Liliko :)

 5. Liliko, aceasta este cartea despre care spuneai ca o astepti, ma bucur pentru tine ca ai reusit sa o achizitionezi, si sa o si citesti , esti o fericita, speram sa o gasim si noi in librariile noastre tradusa. Are intr-adevar un subiect interesant. Profit de ocazie sa va urez si aici LA MULTI ANI! cu ocazia zilei de 8 Martie.

 6. “La multi ani! celor care poarta nume de flori.

 7. Daca cineva este interesat, cartea a aparut in limba romana la editura Arthur si se intituleaza Gainusa care voia sa zboare. Coperta este identica cu cea prezentata aici, dar cu margine albastra in loc de maro. Va recomand din inima!

  • Multumesc Lil pentru darul tau.Multumesc din inima!

Leave a Comment