Regatul Baekje: Regii Goyi, Chaekgye si Bunseo

Written by biancamishil. Posted in Istorie, Istorie si cultura, Recenzii utilizatori

Tagged: , , ,

Regatul Baekje: Regii Goyi, Chaekgye si Bunseo

Published on noiembrie 27, 2010 with 7 comentarii

Goi (a murit 286,r. 234-286) a fost al optulea rege al Baekje,unul dintre cele Trei Regate ale Coreei.El a fost al doilea fiu al celui de-al patrulea rege,Gaeru,si fratele mai mic al celui de-al cincilea rege,Chogo.
La moartea celui de-al saselea rege,Gusu,fiul cel mare al lui Gusu,Saban,a devenit rege,dar s-a dovedit a fi prea tanar ca sa se pronunte.Goi l-a detronat pe Saban si a devenit rege.
Unii cercetatori interpreteaza,din inregistrarile din Samguk Sagi si Samguk Yusa,ca Goi a fost fratele mai mic al mamei regelui Chogo,ceea ce inseamna ca el este,mai degraba,descendent al liniei Utae-Biryu,decat un descendent direct al fondatorului traditional recunoscut,Onjo.
Registrele chinezesti din “Cartea Dinastiei Zhou” si “Cartea Dinastiei Sui”, se refera la “Gutae”,ca fondator al Baekje,iar unii cercetatori cred ca “Gutae”,de fapt,se refera la Goi,ca fondator adevarat al regatului.
Imediat dupa luarea tronului,el a stabilit un birou militar central care sa limiteze independenta clanurilor regionale.Conform Samguk Sagi,in 260,el a stabilit o birocratie centrala,formata din sase minstri,ranguri de 16 niveluri,si un cod de imbracaminte,desi sistemul complet ar fi fost finalizat dupa domnia sa.
In 262,se spune ca Goi a stabilit reglementari impotriva coruptiei.El a ordonat,de asemenea,cultivarea terenurilor agricole din sudul capitalei.
Sub domnia lui Goi,Baekje a extins controlul asupra regiunii raului Han.El a atcat,de asemenea,frontierele regatului Baekje cu Silla.
Baekje a schimbat,de asemenea,pozitia sa de aparare impotriva chinezilor,intr-una ofensiva.

In 264,conform Samguk Sagi si Wei Zhi,Baekje a plecat la razboi impotriva Daifang,iar guvernatorul Gong Zun a fost ucis.
Goi a murit in anul 286,fiind urmat la tron de fiul sau cel mai mare,Chaekgye.

Regele Chaekgye

Chaekgye (a murit in 298,r. 286-298) a fost al noualea rege al Baekje,unul dintre cele Trei Regate ale Coreei.El a fost fiul cel mare al regelui Goi.
Sotia lui,a carui nume este inregistrat ca Bogwa,a fost fiica guvernatorului Daifang.Aceasta alianta civila a contribuit la divergente inttre regatul nordic coreean,Goguryeo,si Baekje,dupa ce Goguryeo a atacat Daifang in 286,iar Chaekgye a trimis trupe pentru a ajuta Daifang.
In 286,Baekje a fost invadat de Maek-in (probabil referindu-se la Dongye) si Lelang,iar Chaekgye a fost ucis.
A fost urmat la tron de fiul sau cel mai mare,Bunseo.

Regele Bunseo

Bunseo ( a murit in 304,r. 298-304 ) a fost al zecelea rege al Baekje,unul dintre cele Trei Regate ale Coreei.El a fost fiul cel mare al celui de-al noualea rege,Chaekgye.El a continuat razboaiele impotriva chinezilor Lelang,ale caror forte i-au ucis tatal.
In 304,Bunseo a cucerit un cartier vestic al chinezilor Lelang.Potrivit Samguk Sagi,guvernatorul in consecinta a trimis un asasin care l-a otravit.
Dupa moartea lui Buseo,un descendent al celui de-al optulea rege,Goi,care facea parte din linia regala rivala,a recucerit tronul.
Bunseo a fost urmat la tron de regele Biryu.

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

7 comentarii

There are currently 7 comentarii on Regatul Baekje: Regii Goyi, Chaekgye si Bunseo. Perhaps you would like to add one of your own?

  1. ce domnie lunga a avut Goi… 52 de ani :)
    se pare ca a realizat cate ceva pentru regatul sau :) vot

  2. multumim pt.informatii.vot

  3. Bine documentata dar nu-mi inspira niciun film,daca sti recomanda si ceva filme care au tratat subiectul.

  4. Chiar ft lunga domnia.
    Ai facut o recenzie 3 in 1 :)
    Stiu ca e greu sa punem poze la aceste recenzii,mai ales ca nu se prea gasesc imagini cu acesti regi din perioada celor trei regate(ma confrunt si eu cu aceasta problema),dar ar trebui sa pui totusi macar o imagine,ar arata mult mai bine si ar fi mai atractive.
    Si eu am dificultati in a gasi pozele adecvate,dar improvizez cand e cazul.
    Vot

  5. INTERESANT!
    BRAVO!
    VOT!

  6. deosebita si documentata recenzia.Felicitari!Vot!

  7. Interesanta recenzie! Nu stiam ca in Baekje au fost doua linii care au guvernat alternativ. vot

Leave a Comment