Dintotdeauna coreenii au apreciat florile, iar invatatul Kang Hui-an, care a trait in perioada regelui Sejong (1418-1450) aprecia in mod special azaleele, pentru capacitatea de a se dezvolta intr-un sol neprielnic.
Coreenii au folosit florile in gastronomie dintotdeauna, azaleele fiind una din cele mai apreciate flori, alaturi de tradafirii, folositi pentru meniurile usoare de vara, si crizantemele folosite in meniurile de toamna sau iarna.
Gustul mancarii era potentat de folosirea fructelor de omija (“omi” – cinci arome), care au un gust acrisor si ajuta la prevenirea pierderii apei din organism.
Aceste fructe erau fierte pentru compot vara – hwachae – o bautura racoritoare pentru zilele toride. Pentru acest compot de omija se foloseau si felii subtiri de pere si azalee, care pluteau deasupra lichidului rozaliu si acrisor.
Cel mai apreciat fel in bucataria regala, pentru pregatirea caruia se foloseau flori, era insa hwajeon, turte de orez decorate cu azalee.
Acest desert este mentionat in cronicile Choseun-seji, unde sunt descrise ca fiind pregatite din faina de orez amestecata cu petale de azaleea, dupa care se rumeneau intr-o tigaie. In zilele noastre pentru astfel de turte de orez se folosesc in loc de azalee curmale sau muguri de pin.
Saengnan, un deliciu regal
Pentru cei care au urmarit serialul Daejanggeum (Giuvaerul palatului) isi aduc aminte de scena in care doamna Han ii pregateste regelui o gustare rapida, pe baza de ginger (ghimbir), singurul ingredient care mai ramasese disponibil in bucataria regala in noaptea in care Yun-Saeng, prietena lui Jang-Geum rasturnase din neatentie gustarea de seara a regelui.
Aceasta inventie a doamnei Han este chiar saengnan, care, desi a fost facuta foarte repede, l-a uimit pe rege prin gustul ei. Sangnam este facuta din ghimbir, avand o textura gelatinoasa dulceaga si un gust usor intepator datorita ghimbirului, fiind acoperita cu pudra din muguri de pin.
Denumita si gangnan, acest deliciu culinar se prepara din ghimbir tocatr marunt, pus sub un jet de apa pentru a-si pierde din gustul intepator, dupa care este dat printr-o sita fina si stors de suc. Rezulta astfel un suc galbui, si amidon din ghimbir. In vremea respectiva, acest amidon era extrem de pretuit, fiind folosit in nenumarate feluri de mancare, in timp ce in forma sa proaspata era folosit pentru inlaturarea mirosurilor de kimchi, peste, carne de rata sau porc.
De asemenea, ghimbirul se folosea impreuna cu zahar caramelizat sau era fiert pentru ceai, iarna.
Mugurii de pin erau de asemenea adesea folositi pentru diverse bauturi si gustari, fiind apreciati pentru proprietatile lor de a ajuta circulatia sangvina. De asemenea fiind bogati in fier constituie un bun tratament impotriva anemiei si pentru revigorarea organismului, datorita grasimilor nesaturate din structura lor.
(va urma)
16/07/2010 la 3:56 pm
Foarte interesant si gustos. Sunt atat de frumoase prajiturelele lor ca ti-e mila sa le mananci. Parca ar fi bijuterii. Tare as vrea si eu o reteta de prajituri din orez.
Multumim mult koreafilm. :)
16/07/2010 la 3:56 pm
multumim koreafilm. ca de obicei reusiti sa ne surprindeti. in sfarsit ceva dulce yami yami ce bine arata totul.impresionant, coreeni se pare ca stiu cum sa profite din plin de cea ce ne ofera natura.noi mai avem multe de invatat de la ei
16/07/2010 la 6:20 pm
extraordinar de frumoase koreafilm! se vede ca dintotdeauna coreenii au fost un popor iubitor de frumos!
16/07/2010 la 8:20 pm
Chiar asa koreafilm, as vrea si eu reteta pt prajituri de orez si pt bulgarii de orez pe care ii mananca toti coreenii in filme , mai ales cei saraci.
Copilul meu ma streseaza de o gramada de vreme cu bulgarii si prajiturile de orez. ar fi o surpriza extraordinara sa pot sa-i fac si lui.
16/07/2010 la 8:24 pm
Am mancat dulceata de ghimbir adusa din Germania. E exceptionala. Au si inghetata de ghimbir si sunt destule prajituri la care se adauga ghimbir.
16/07/2010 la 10:35 pm
@Mirabel daca vrei sa incerci ceva retete de prajituri de orez iti scriu aici doua link-uri:
http://aeriskitchen.com/category/korean_food/dessert/
http://www.maangchi.com/recipes/ricecake
Sper sa reusesti sa intri si sa gasesti ceea ce doresti. Succes!
16/07/2010 la 11:51 pm
Și mie îmi plac florile, dar mi-a lăsat și gura apă la pozele cu prăjiturelele pe care le-ați pus.:)
17/07/2010 la 2:18 pm
ft frumos..komapta KF
18/07/2010 la 1:27 am
Mmmmmmmmm!Arta in adevaratul sens al cuvantului.La viitoarele articole am sa-mi iau o umbrela sa nu mai ud tastatura! hi hi hi .
18/07/2010 la 2:35 am
gustos pe dracu mancarea arata bine dar nu cred ca puteti sa o mancati,coreenii folosec condimente in exces
18/07/2010 la 9:13 am
in cazul deserturilor nu prea se folosesc condimente, sau, in orice caz, nu sunt picante…:)
19/07/2010 la 12:28 pm
Exista un restaurant coreean in Bucuresti?
Ceea ce ne prezentati se poate gusta undeva?…Sa nu-mi spuneti in Coreea…e departe…inca!
20/07/2010 la 10:58 pm
@Ina: exista un restaurant coreean unde se pot cumpara diverse sortimente de dulciuri/ceaiuri/ingrediente pentru gatit.
20/07/2010 la 11:01 pm
buna seara
am citi recenzie si credeti-ma imi lasa apa in gura la ce mancarurile din poza
20/07/2010 la 11:05 pm
buna deeutza :)
20/07/2010 la 11:10 pm
buna KF;doar noi mai suntem pe aici?
20/07/2010 la 11:10 pm
Bună seara, koreafilm!
20/07/2010 la 11:12 pm
buna annie
din cate vad doar noi doua mai suntem
20/07/2010 la 11:13 pm
tu ce faci?
20/07/2010 la 11:14 pm
?
20/07/2010 la 11:16 pm
Eu păpam niște ciocolată, dar m-am oprit!:))…și îmi mai arunc câte un ochi pe la În gura presei. Nu suntem doar noi, e și koreafilm.
20/07/2010 la 11:19 pm
da dar vad ca nu prea au chef de vb
e cam tarziu si se gandesc si ei sa se culce
sa nu uite sa se inveleasca
20/07/2010 la 11:20 pm
@anni daca iti plac scandalurile din presa de ce nu te uiti pe OTV=))
akolo aflii destule
20/07/2010 la 11:23 pm
Nu-mi plac scandalurile din presă. Îmi place cum face emisiunea Mircea Badea…
22/07/2010 la 11:55 am
Dumnezeule,KF,vreti sa salivam pe tastatura?Doamne ce minunatii de prajiturele!chiar ca tie mila sa le mananci
06/08/2010 la 12:18 pm
imi place mult gastronomia coreeana ca am ramas cu gandul la ea de la giuvaier la inceputul vacantei chiar gateam mancarurile din giuvaier cu ingrediente adevarate impreuna cu prietena mea aveam si vase coreeane era super pacat ca sa terminat giuvaierul era pe locul doi ,dar era frumos bineinteles pe locul 1 sunt secretele de la p………
16/11/2010 la 8:24 am
[...] the rest here: koreafilm » Blog Archive » Bucataria regala coreeana: Hwajeon si … Alte articole RepereTaguri » Istoria recordurilor de viteza maxima intr-o masina [...]