Confucius – mentorul coreenilor

Written by angelicadeokmanbidamsan. Posted in Recenzii utilizatori

Confucius – mentorul coreenilor

Published on iulie 26, 2011 with 48 comentarii

De-a lungul timpului am observat ca in educatia copiilor sunt incluse si tainele lui Confucius, in special membrii familiei regale coreene il studiau cu seriozitate. Ma intreb de ce. Poate datorita sfaturilor intelepte care indruma un viitor conducator, poate datorita jocului de cuvinte care supune mintea umana la incercari dificile sau poate pur si simplu datorita importantei Chinei fata de Coreea. Nu am de unde sa stiu dar banuiesc ca prima lectie ar fi: Cine e Confucius? Haideti sa aflam.
Image and video hosting by TinyPic
In anul 550 i. Hr avea sa se nasca in China Confucius, un filozof care a influentat decisiv gandirea asiatica. Descendent al unei familii princiare din satul Song, Confucius a ocupat înalte funcţii oficiale la curtea suveranilor Lu . Dobândind o mare faimă ca învaţat şi dascăl, Confucius organizează o şcoală la care s-au adunat potrivit tradiţiei, 3000 de elevi. Discursurile, reflecţiile, aforismele culese de discipolii săi au fost grupate in 20 de secţiuni ale lucrării „Cugetări” (Lunyu), aceasta fiind singura dintre cele 5 opere clasice ale confucianismului la care Confucius a colaborat personal. Virtuţile admirate de Confucius rămân pietatea filială, respectul faţă de frate, loialitatea, înţelepciunea, iubirea şi curajul – calităţi insusite inca din copilarie coreenilor( In Yi San este evidentiata importanta studierii operelor confucianiste dar si rolul lor) Confucianismul soseste pe pamant coreean incepand cu epoca Han. De-a lungul secolelor, oficialii diverselor state coreene adopta scrierea Chinei si se straduiesc a-i adopta riturile iar in 372, statul Koguryo infiinteaza o scoala confuciana.

Dupa cum bine stim toti coreeni scriu si vorbesc aceeasi limba insa aceasta contine multe cuvinte chinezesti iar datorita invecinarii sale cu China, Coreea a fost si este inca puternic influentata de invataturile lui Confucius.
In concluzie, desi Confucius a fost de alta nationalitate, coreenii l-au adoptat ca mentor al lor de la care au multe de invatat urmandu-i constiinciosi sfaturile.

Sursa: wikipedia

 

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

48 comentarii

There are currently 48 comentarii on Confucius – mentorul coreenilor. Perhaps you would like to add one of your own?

  1. mulţumim angi pentru informaţíi. de fapt numele adevărat al acestui filosof chinez este Kong Fu – zi, dar a fost latinizat în Confucius.

  2. multumesc crib :)

  3. oare cum era in realitate?

  4. cred că era un om simplu, umil, iubitor al semenilor săi şi foarte înţelept :)

  5. FELICITĂRI PENTRU RECENZIE! E minunată!

  6. multumesc frumos :)

  7. Multumesc pentru informatii Angi si Crib :). Chiar eram curioasa sa aflu mai multe despre Confucius pentru ca apar referinte la invataturile lui in multe filme coreene.

  8. n-ai pentru ce. Pacat ca nu am putut sa prezint mai amplu

  9. a, sa nu uit. multumesc pentru voturi

  10. crib, dar de ce i-au latinizat numele?

  11. numele filosofului chinez a fost latinizat de misionarii crestini din secolul al XVII-lea.

    Filosofia morala a lui Confucius pornea de la principiul ca omul, fiind o particica din intreaga natura, un microcosmos, are in sine insusirile generale ale naturii, ale lui dao: ordine, dreptate, bunatate, sinceritate. De aceea este suficient ca omul sa fie instruit, dirijat, pentru a se perfectiona. Iar perfectionarea se face prin exemplul inaintasilor. Dupa exemplul acestora, copiii trebuie sa aiba un respect desavarsit fata de parinti, indivizii sa respecte statul, cei vii sa respecte pe cei morti, imparatul sa respecte pe ilustrii sai predecesori si sa se supuna Cerului. De la cel mai mic pina la cel mai mare trebuie sa-si respecte datoriile cara revin gradului lor ierarhic.

  12. Confucius era un om foarte obisnuit. S-a pus chiar – desi exista îndoieli aici – ca s-a casatorit la vârsta de 19 ani si ca a avut un fiu şi o fiică. El a servit în diverse functii, în provincia Lu si, dupa decesul mamei sale, a tinut doliu timp de 3 ani, cum cerea obiceiul. Pare sa fi fost o persoana foarte sensibila, fiindca s-a spus ca surprindea starea celor care veneau la el pentru sfat si ca avea un deosebit respect – ca orice întelept – fata de ceea ce se petrecea în sufletul altcuiva.

  13. Multumim pentru recenzia interesanta Angi! Confutius este considerat si acum cel mai mare filozof oriental. Vot!

  14. multumesc crib pt explicatii. Si tie liliko. Pacat ca nu prea a fost vizionata recenzia

  15. lasă angi că mai este timp pentru asta, nu fi tristă :)

    uite un filmuleţ drăguţ cu înţelepciunile lui Confucius

    http://www.youtube.com/watch?v=aFJ07rkeJt8&feature=related

  16. kamsa crib

  17. uaaaa! clipul e o comoaraaaaaaaaaa

  18. Atentie , informatiile sint sumare si grsite in ceea ce priveste confucianismul ca filozofie de stat in educatia elitelor coreene in trecut ( 1400-1875-dinastia CHOSEUN/JOSEON)si educatia scolara si univesitara astazi . Revedeti recenziile din acest site referitoare la regele JEONGJO (LEE SAN ) al 22 rege al Joseun care a adoptat confucianismul MING ca FILOZOFIE DE STAT predata invatatilor si dregatorilor, aristocratilor si comportamentului in societate la toate nivelele .
    El a adoptat si:
    -sistemul politic si institutiile din China
    -registrele juridice in Chineza
    -cultura ,proza.poezia, pictura si studiul clasicilor chinezi asa cum vedem in toat efilmele inclusiv in cel d eazi pe TVR1.
    -tot poporul traia dupa etica confucianista a relatiilor de familie, afaceri si societate pe orizontal si terarhica pe verticala .
    Existau ermatoarele diferente fata d eCHINA :
    -traditia aristocratica (familiile nobiliare cu cca250 d enume d efamilie aplicabile si azi -CHOI, LEE. ).nobilii examinatori a candidatilor la deregatorie , medicina sau ofiteri, clanuri cu putere colectiva care limita puterea regelui.dezbinarea/ lupta clanurilor si familiilor, dezbinarea si diferentierea dramatica a claselor : sclavi, servitori , tarani , nobili d ediverese grade etc.
    -Oficiul de cenzpori care verifica moralitatea , judeca si condamna
    -regele oreei nu era Fiul Cerului c ain China ci Vasalul Chinei si de aceea printul mostenitor trebuia confirmat ( ca in Tarile Romine unde Domnul Tarii venea cu Firman de la Istambul d ela Inalta Poarta .
    Referitor la CONFUCIANISMUL COREEAN -VALABIL ASTAZI CA FILOZOFIE RECUNOSCUTA IN COREEA,( invatata, aplicata si studiata la toate nivelele de la gradinita la academicieni ) acesta este opera de creatie moderna a marilor filozofi coreeni din sec XV -XVI ( un nume pe care mi-l amintesc este MENCIUS ) care bazindu-se pe vechile scrieri filozofice din SCOALA CONFUCIUS din CHINA ( care este altvceva decit DAOISMUL chinez alt sistem filozofic ) au elaborat in vremea MARELUI REGE SEONG . al 4 lea rege CHOSUN ( intemeietorul alfabetului fonetic HANGUL ). Cine vrea s ase adinceasca in acest studiu poate cauta la Bucuresti la catedra d elimbi orientale / coreeana lucrarea de doctorat elaborata la Seoul , a unei masterande din Romania , prezentata in aprilie la Universitate Subiectul este Confucianismul coreean din sec XV si marii filozofi coreeni care au adaptat dupa 2000 de ani confucianismul chinez la lumea medievala si moderna . Lucrarea drei Diana este remarcabila si eu am audiat-o ca un profan dar am inteles multe aspecte a comportamentului coreean din vechime si d eazi si chiar aspecte d eneconceput in disciplina si obedienta sociala si statala din NK unde comunismul a folosit filozofia confucianista coreeana abuziv zic eu . Astazi in Coreea este un amestec uimitor in comportament si educatie de filozofie sociala confucianista coreeana si reviriment religios budist la temple ( vezi siturile de turism religios http://www.templestay.co.kr) sau chiar confucianism coreean si crestinism catolic ( 50 % dintre coreeni sint crestini si confucianisti in relatii familiale , sociale sau ierarhice la serviciu sau fata d eguvern si oficialitati, armata, judecatori etc ). Poate continuati pe aceste teme . In China astazi este un reviriment al Site-ului localitatii de bastina si mormintului lui cConfucius si a adeptilor sai , a scrierilor care se recupereaza cu greu dupa ce au fost distruse sistematic de Revolutia Culturala Rosie in anii 1930-38. Din afericire s-au pastrat mormintele si Placi imense de piatra gravate cu invataturi si multe copii gravate pe lemn precum in Coreea Sutrele Buddiste 80000 placi la un templu vestit , recenzat in site koreafilm .
    Cine are rabdare si acces la Univ Buc sa caute informatii despre Confiucianismul Coreean sec XV -XVII in lucrarea de care v-am pomenit la catedra si sa i-a legatura cu Dra doctorand , o persoana admirabil d egentile si bine pregatita dupa cursuri si doctorat de 4-5 ani de sedere la o Univ din Seol .

    • Este o incantare sa citesti o notita bine documentata.De aceea ,TE FELICIT SPETCOV pentru comentariul tau,dar ,mai ales pentru ca ai pus punctul pe i.
      Oricat de eleganti am dori sa fim in comentarii,nu putem sa trecem asa usor peste
      niste realitati,si anume, peste faptul ca a trata oricum un subiect (a asterne orice pe hartie)numai de dragul de a posta o recenzie nu poate fi acceptat ca bun sau valoros.In multe cazuri,asemenea incercari orgolioase,ma duc cu gandul la cuvintele lui Heliade„scrieti baieti, scrieti,numai sa fie scris”,desi cuvintele lui mai aveau o conotatie,pe langa cea cantitativa.
      Ma gandesc in primul rand la stirbirea calitatii acestui site,care ,dupa mine este unul
      din cele mai originale care se pot urmari in Romania,si ,de remarcat,pentru categorii de
      varsta variate.Toate felicitarile organizatorilor Koreafilm,iar noi ,sa fim mai atenti daca ni se permite sa fim realizatori.

      • draga mea nu scriu de dragul de a scrie. Nu e prima mea recenzie si nici ultima. Am zis clar ca eu nu am scris despre confucianism ci simple date despre confucius. Toate datele din recenzia mea sunt corecte. Catutati pe wikipedia oameni buni. Spuneti-mi ce e gresit din ce am scris. E asa greu de inteles ca eu nu am avut absolut nicio intentie sa scriu despre confucianism? Pur si simplu am scris vag despre confucius. Si iertati-ma dar toate informatiile mele sunt corecte. Totul este extras de pe wikipedia. Desigur daca este prea greu de inteles faptul ca eu nu am vorbit despre confucianism nu mai insist. Si repet: daca nu gasiti pe wikipedia ce am scris pot sa ma arunc de la etaj.

      • Laleaua Neagră ştii, există o vorbă înţeleaptă , pentru că tot este vorba de un filozof în recenzia pe care tu o critici : “Dacă tăceai, filozof rămâneai”….poate pe viitor o să ţii seama de aceasta şi nu o să mai comentezi aiurea recenziile aprobate de kfilm (“pe care îl apreciezi atât de mult”)

        • PROVERB ORIENTAL:

          Mai presus de cel care NU STIE este cel care AFLA;
          Mai presus de cel care afla e cel care INVATA;
          Mai presus de cel care invata,e cel care APLICA.

          Nota:nu poti arde nici o trapta pt.ca se da peste cap armonia(personala).
          TU PE CE TREAPTA CREZI CA ESTI?

  19. S petcov, sunt convinsa ca tot ce spui este adevarat insa eu nu am vorbit despre confucianism. L-am prezentat sumar pe confucius. Nu m-am axat pe rolul lui in familia regala si nici pe partea politica. Pur si simplu am dat cateva date despre confucius si despre viata lui. Ce am scris nu e gresit si nici eronat. Doar ca s-a scris mult despre el si nu am vorbit despre ce s-a mai scris si anume confucianism. Daca privesti cu atentie am mentionat vag despre confucianism.

  20. ele mai vechi date biografice, inserate în opera istoricului Sima Qian, sunt deja impregnate de legendă. Descendent al unei familii princiare din satul Song, Confucius a ocupat înalte funcţii oficiale la curtea suveranilor Lu (actuala provincie Shandong), petrece călătorind cei 13 ani ai unui exil început in 496 î.Hr., revine apoi în Lu, unde îşi încheie viaţa.
    Dobândind o mare faimă ca învaţat şi dascăl, Confucius organizează o şcoală la care s-au adunat potrivit tradiţiei, 3000 de elevi. Discursurile, reflecţiile, aforismele culese de discipolii săi au fost grupate in 20 de secţiuni ale lucrării „Cugetări” (Lunyu); aceasta este singura dintre cele 5 opere clasice ale confucianismului la care Confucius a colaborat personal. Confucius este prima personalitate a culturii chineze care a pus bazele unei concepţii filozofice sistemice. Gândirea sa este mai mult o doctrină etico-politică decât un sistem filozofic propriu-zis, interesul practic depăşeşte în preocupările sale determinarea teoretică. Natura ar fi pătrunsă de o esenţă divino-cerească – din care s-ar desprinde natura umană şi ea, în ultimă analiză, tot „cerească”. Problema de la care a plecat Confucius a fost modalitatea de guvernare care să asigure ordinea în stat şi societate. Buna înţelegere între oameni şi ordinea în societate se obţin numai prin desăvîrşirea interioară a individului şi prin supunerea lui structurilor statale şi culturale existente. Realizarea acestui ideal al desăvârşirii se face prin perfecta cunoaştere a trecutului istoric, prin respectarea riturilor, obiceiurilor şi tradiţiilor ancestrale, prin subordonarea faţă de suveran si instituţiile statului. Virtuţile admirate de Confucius rămân pietatea filială, respectul faţă de frate, loialitatea, înţelepciunea, iubirea şi curajul – calităţi proprii modelului de viaţă al aristocraţiei. Virtutea cardinală rămâne în ren (omenia, principiul iubirii umane). El a lăsat fără răspuns întrebarea dacă omul este bun sau nu din cauza naturii. Din învăţătura sa s-au desprins diferite linii de găndire şi şcoli, fie filozofice, fie religioase,dar şi confucianismul,care a devenit ideologia oficială a monarhiei chineze în timpul celor două dinastii Han (206 î.Hr. – 220 d.Hr.) răspăndindu-se in antichitate şi în ev. mediu în Coreea, Peninsula Indochina, Japonia.
    de aici am extras eu

  21. Asa ca laleaua neagra nu iti permit sa ma jignesti. Nu am stirbit reputatia blogului ci mereu am postat recenzii corecte. Atat caracterizari cat si informatii reale. Ce ati spus voi este adevarat insa s-a scris despre acele lucruri si daca repetam ar fi insemnat sa plagiez , fapt ce ar fi ultimul lucru ce l-as face in viata mea. Am spus cateva date despre confucius, nimic de contestat. Nu cred ca veti gasi ceva eronat in prezentarea mea. REPET: NU AM VORBIT DESPRE CONFUCIANISM. Voi ati insistat asupra confucianismului insa si cel mai prost dintre oameni isi da seama ca am vorbit VAG despre viata lui Confucius. Si daca tot criticati informatii reale spuneti-mi ce e gresit. Aratati-mi ce e gresit. Totul ce am scris este pe wikipedia. Si va rog sa nu imi spuneti ca stirbesc reputatia blogului pe cand am incercat din rasputeri sa scriu mereu corect. Ba chiar am mers pe forumuri si am cautat recenzii plagiate de pe koreafilm determinand plagiatorii sa le stearga. Nu cred ca ai vreun drept laleaua neagra sa vorbesti astfel de mine. Iertati-ma daca v=am jignit cu ceva dar este simplul adevar. Ies acum. Am avut o zi proasta dar acum s-a transformat intr-o zi oribila

  22. si daca vi se pare ca nu e corect desi v-am dat dovada ca e nu o sa mai scriu nimic si poate va fi bine. Am avut o zi oribila si acum nici nu ma pot concentra la nimic Pa

  23. si un ultim lucru. Citeste aici inainte sa ma jignesti http://ro.wikipedia.org/wiki/Confucius

    • Angi, nu fii suparata si trista! Tu ai scris o recenzie frumoasa despre viata lui Confutius, iar cine vrea sa scrie o alta despre confutianism. Confutionismul de astazi nu se limita strict pe Confutius, in timpul trecut de-atunci au produs multe schimbari si multi filozofi au adaugat idei langa ideea de baza pusa de catre cel mai mare filozof oriental. Dar viata lui nu s-a schimbat.

  24. Laleaua Neagra sau cum teo fi chemand cum poti sa te iei de un copil de varsta Angelicai?Normal ar trebuii sai apreciezi munca, ea a incercat sa ne dea niste informatii si apari tu desteapta desteptelor si o jignesti pe saraca copila ca face blogul de ras.Blogul e facut de ras de tine draga, un om nu poate jigni intr-un asemenea hal recenzia unui copil.Iti doresc sa ai pe viitor parte de mai multa minte…
    A si koreafilm am revenit din vacanta sper ca nu incepeti cu urlatu ca mam luat de tipa asta….nu vreau sa ziceti iar ca inca un pic si ne exmatriculati de aici…=)))

  25. dupa cum a zis si angi tot ce a scris este corect. Totul se gaseste aici http://ro.wikipedia.org/wiki/Confucius. Laleaua, fata asta e aici de mult timp si niciodata koreafilm nu s-a plans de ea. Face niste recenzii minunate, e prietena cu toata lumea si la commuri e printre primele. Tu, care vii o data la nu stiu cat timp indraznesti sa spui ca stirbeste reputatia….. Rusine. Pai superi fata fara sa ai habar cine e ea. Ca sa fie mai atenta. Nu imi amintesc sa fii faacut tu vreo recenzie. Si koreafilm si-ar fi dat seama daca a scris aberatii ca doar nu posteaza orice. Ce ati zis voi e corect dar voi ati vorbit de confucianism. Ea nu. Voi ati zis de istoria confucianismului, ea nu a avut aceasta intentie. Ati vorbit de influenta chinei asupra coreei ea a amintit vag. Ea a vorbit de confucius fapt demonstrat prin. citez Cine e Confucius? Haideti sa aflam. Am incheiat citatul. Angi draga, nu pune la suflet. Echipa te apreciaza si doar nu vei renunta la scris din cauza acestei persoane. Stiu prea bine cat timp ti-ai sacrificat pentru blog si cat efort ai depus. Iar recenziile tale psihlogice…jos palaria. Asculta-ma.Daca tu le dai linkul prin care dovedesti ca tot ce spui e adevarat si ei nu te asculta e problema lor. Informatiile lor sunt corecte dar nu se potrivesc cazului. Fii sigura ca daca laleaua asta ar parasi blogului nu i s-ar simti lipsa dar tu…

  26. maii laleaua neagra, in primu’ rand tu n-ai ce comenta aci, avand in vedere ca nu ai fi in stare sa faci o recenzie nici pe jumate la fel de buna ca cea la cari se comenteaza acu’.
    in al doilea rand, tu si cu dom’ petcov sau cini-o fi sunteti complet pe dinafara subiectului, pentru ca, dupa cum zic si persoanele de mai sus, totu’ este corect.

  27. Nu stiu ce ar mai fii de adaugat la tot ce s-a zis..eu una nu vad nimic gresit in recenzia lui Angi, ea n-a tratat subiectul “confucianism”,ne-a prezentat cateva informatii despre Confucius,ce e gresit in asta? ar trebui sa-i fim recunasctori si sa ii apreciem efortul ca nu e asa usor pe cat pare sa scrii o recenzie,o spun din experienta
    Fata asta a pus mereu suflet in recenziile pe care le-a scris si nu merita sa i se spuna ca “a stirbit reputatia blogului”
    Angi nu pune la suflet..cei care ti-au citit mereu recenziile stiu cu cata daruire le-ai scris si iti aprecieaza eforturile

  28. dragut din partea ta, Ana mea, lui angi ii sari in ajutor, dar mie si lui Alex niciodata.
    trecand peste, angi vreu sa iti zic ca, orice s-ar intampla, vor exista mereu oameni care sa te apere in caz ca esti acuzata de ceva pe nedrept. cazul acesta, pe cat de multe neplaceri ti-a cauzat, te-a ajutat sa descoperi cine iti este cu adevarat loial si face un efort pentru a-ti sustine cauza.

  29. S PETCOM am văzut că eşti foarte pricepută la a lăsa comm-uri interminabile…n-ar fi mai bine să încerci să postezi şi tu recenzii pentru a vedea că nu este atât de uşor, este totuşi o muncă destul de mare, care cere timp şi pricepere, ca mai apoi să primeşti la rândul tău comentarii din partea celor ce-ţi citesc recenzia cum că nu ar fi completă sau că e cam scurtă sau că sună aiurea, etc….cum crezi că te-ai simţi ?

  30. Da, hai laleaua neagra, scrie si tu o recenzie, si apoi să sarim toti in capul tau ca nu e corect. Capu’ sus , angi

  31. revenind dupa o perioada de cateva saptamani,am explorat recenziile
    si am ajuns la aceasta…cand am citit tot ce s-a scris,am sa va descriu prin muzica ce am simtit …(imi cer scuze ca nu am gasit ceva corean potrivit …)

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=DUmq1cpcglQ#at=39

    si ma intreb in sufletul meu :cand va invata acest popor sa fie delicat…diplomat…si mai
    putin latin …!

  32. iar pentru cei tineri ca sa inteleaga unde s-a ajuns
    (cu scuzele de rigoare…ca nu am pastrat ideea de a fi “”ceva”" corean)

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=s9MszVE7aR4#at=15

  33. Avem doi ochi, doua urechi si o singura gura. Ce bine ar fi, daca am folosi in aceasta proportie! Iar inaintea gurii este un filtru, un filtru pe care nu prea il folosim: creierul. Sa gandim putin inainte, nu cumva intristam pe altii.

  34. Va multumesc tuturor pentru cuvintele frumoase. A venit chiar si denisa ,care nu a intrat de mult. Sunt norocoasa ca am prieteni ca voi. Laleaua, nu doresc sa ma cert insa tot ce am spus este adevarat. Daca nu crezi intra aici http://ro.wikipedia.org/wiki/Confucius Eu nu am treaba cu confucianismul. Punct. Va multumesc tuturor inca o data pentru sprijin.

  35. Imi pare rau pentru furtuna care s-a creat la interventia mea. Am vrut sa va impartasesc niste informatii despre uimitoarea influenta a adeptilor lui Confucius propagata la 2000 de ani dupa moartea sa prin filozofii din Coreea si cine iubeste cultura coreeana poate folosi ceea ce am scris despre lucrarea de doctorat de la Univ Buc . Nu sint capabila tehnic IT sa pun recenzii ( sint pensionara si am un laptop vechi ) dar apreciez toata arhiva recenziilor voastre ca un admirator aal civilizatiei japoneze din anii 1970 si daca puteti lua idei din lungile mele comentarii folositi -le ,daca vi se par inutile nu le cititi. Scriu pentru cine are urechi sa auda.

  36. s petcov eu am spus mai sus ca sunt convinsa ca tot ce ai spus este corect. Nu de la tine a pornit furtuna ci de la laleaua neagra. M-a jignit. A spus ca scriu eronat si doar de dragul de a scrie. A spus ca stirbesc reputatia blogului. Eu nu am vorbit despre confucianism. Asta trebuie sa intelegeti. Am dat cateva date despre confucius. DACA NU ERAU CORECTE KF NU MI-AR FI APROBAT RECENZIA. Am dat si linkul de pe wikipedia sa va convingeti.

  37. tu ai vorbit de istoria regilor, de dinastii si istoria confucianismului. Uita-te bine despre ce am vorbit eu. Doar putin despre confucius. Date reale , le gasesti http://ro.wikipedia.org/wiki/Confucius Am dat linkul asta de vreo 10 ori. Voi ati venit cu istoria confucianismului. Pai nu vad ce legatura are cu ce am scris eu. Am amintit de 2 ori de confucianism, si tot ce am scris e corect dovada fiind linkul de mai sus. Bine, daca pe wikipedia sunt scrise aberatii asta nu am de unde sa stiu

  38. M interbenit deoarece Titlul recenziei a fost Confucius mentorul coreenilor . El a trait in anul 500 inainte d eChristos si inluenta lui ca mentor a coreenilor s-a produs prin pleiada de invatati COREENI ai inparatului Sejong cel mare , a scrierilor acestora influentate ca mentor de scoala confucianista chineza din vechime si comentariile invatatilor chinezi timp de 2000 de ani
    Ceea ce ma uimeste pe mine este aplicabilitatea invataturii in lumea moderna , informatizata si ultra tehnica si investitionala in toata zona asiatica si mai ales in lumea emigratiei asiatice de pe tot mapamondul.
    Toata filozofia , este aplicabila isi studiata in Coreea astazi dupa alti 500 de ani , similar Coranului musulman, Sutrelor Buddiste sau Bibliei crestine si Torahului mozaic pe care noi in Romania le consideram religie pentru batrini sau habotnici

  39. Oricum a devenit un mentor atat pentru ei cat si pentru europeni. Nu neaparat istoric, insa daca urmezi invataturile si sfaturile sale, da. Se transforma intr-un fel de mentor. Pe mine nu m-a deranjat intr-atat comentariul tau insa cel al lalelei m-a suparat enorm.

  40. oricum sper sa incheiem acest subiect iar laleaua sa se gandeasca de doua ori inainte de a afirma ceva. Bine, daca koreafilm considera ca stirbesc reputatia blogului sau membrii asa cred, o fi adevarat.

  41. Draga Angelica, am luat in considerare obs.voastre si am mers la documentare in Ghid chinna National Geografic publicat la noi si am gasit si o gresala a memooriei mele MENCIUS ( 372-289 bC) este tot chinez , ca si XUNZI ( 313-238 bC) contemporani ambii cu Confucius .Dar pentruca vreau sa ma documentez mai aprofundat m-am dus in Google pe cautare ANALECTS CONFUCIUS , caci Analects este denumirea internationala sub care seste cunoscuta lucrarea LUNLYU. Am deschis o cutie a pandorei , prima fiind pe Wikipedia in engleza ,asa ca va parasesc sa citesc mult timp de acum inainte . Pe urma ii caut si pe invatatii filozofi coreeni din sec XV si va spun mai multe . Turistic locul sau QUFU este al 3lea dupa Orasul Interzis si CHENGDE, cautati deci informatii despre localitatea de bastina QUFU capitala statului LU, templul Confucius (KONGMIAO ), si sala DACHHENG, si Padurea confucianista -(KONGLIN ) locul d einmormintare a lui si a urmasilor pina in zilele noastre cu pini si chiparosi din vremea lui inainte de Christos Salut.

Leave a Comment