Ramona J. [KF]

Seolbim (설빔)

Written by Ramona J. [KF]. Posted in Istorie si cultura, Recenzii Koreafilm, Recomandarile lunii

Tagged: , ,

seolbim

Published on februarie 04, 2019 with Niciun comentariu


Obiceiul de a purta un set de haine special pregătite pentru ziua de Anul Nou Lunar se numește seolbim (설빔, care în sens literar înseamnă îmbrăcăminte pentru Anul Nou) sau sejang (세장, care în sens literar înseamnă decorațiune pentru Anul Nou). Îmbrăcămintea însăși poartă denumirea de seolbim. Tradiția spune că este esențial ca aceste haine să fie îmbrăcate în dimineața Anului Nou, înainte de a schimba felicitările ceremoniale cu membrii familiei, cu rudele și vecinii. Anul acesta, Anul Nou Lunar începe în data de 5 februarie 2018.

Hainele pentru copii care sunt purtate de Anul Nou Lunar, au de obicei cele mai strălucitoare și frumoase culori – alb, albastru, roz sau verde pentru jeogori (hăinuța) și alb sau verde pentru banji (pantaloni). Încă din vechime, culorile luminoase au simbolizat speranța pentru un viitor luminos al copilului. Familiile bogate dar și cele nobile au optat pentru o mătase de calitate superioară, în timp ce familiile obișnuite au folosit mătasea simplă. Chiar și familiile sărace care nu-și permiteau un set nou de haine, încercau să înceapă noul an, purtând cel puțin o piesă de îmbrăcăminte nouă cum ar fi o pereche de șosete. În trecut, pentru toate clasele sociale din societatea coreeană, îmbrăcămintea de Anul Nou era o modalitate de a-și lua rămas bun de la anul trecut, cu speranța că vor avea noroc în noul an.

Surse: folkency.nfm.go.kr, wikipedia, soompi

Despre Ramona J. [KF]

Ramona J. [KF]

Ramona J., s-a născut în liniştitul oraş de la poalele Tâmpei, Braşov. Prima întâlnire cu valul coreean s-a intamplat odata cu difuzarea pe TVR1 a serialului „Giuvaierul Palatului”. Deşi nu l-a văzut de la primul episod, a simţit „fluturaşi în stomac” (acei mii de fluturaşi pe care-i simţi când te îndrăgosteşti), iar rezultatul este simplu: s-a „îndrăgostit iremediabil” de acea Coree în care a descoperit mult bun simţ şi candoare .

Browse Archived Articles by Ramona J. [KF]

Niciun comentariu

There are currently no comments on Seolbim (설빔). Perhaps you would like to add one of your own?

Leave a Comment