Baengno (백로, care în sens strict înseamnă Roua Albă) este unul din cei douăzeci și patru de termeni solari. Ziua de Baegno este situată între Cheoseo (처서) și Chubun (추분) și cade în jurul datei de 9 septembrie în calendarul Gregorian (anul acesta cade în data de 7 septembrie) iar în calendarul Lunar, Baengno cade în luna a opta, atunci când Soarele se află la 165° pe traiectoria în mişcarea sa aparentă. Numele de “Roua albă “ derivă din faptul că temperatura din această perioadă a anului scade pe timpul nopții iar dimineața se formează rouă pe frunzele copacilor și pe firele de iarbă. În calendarul antic chinez, perioada dintre Baengno și echinocțiul de toamnă a fost împărțită în trei perioade a câte cinci zile fiecare. Prima perioadă a fost descrisă drept perioada în care gâștele sălbatice se întorc acasă; a doua perioadă este perioada când rândunelele și-au început călătoria spre sud iar a treia perioadă este perioada când păsările își adună mâncare pentru iarnă.
Baengno cade de obicei după sezonul ploios atunci când cerurile s-au limpezit. Taifunurile ocazionale și mareele cu valuri mari care apar în această perioadă a anului pot provoca daune culturilor. Locuitorii din provincia sudică Jeolla consideră că este un semn rău dacă primul îngheț apare înainte de Baengno iar pentru ca anul agricol să aibă succes, atunci cerealele trebuie să fie coapte sau maturate înainte de Baengno. De obicei primul îngheț din an este urmat de un vânt extrem de rece și de scăderea semnificativă a temperaturii iar spicele de orez care au început să crească târziu, nu au timp suficient să se coacă iar acest lucru duce la o producție mai slabă a recoltei. Deoarece vremea din jurul datei de Baengno poate afecta în mod semnificativ recolta, gospodăriile agricole observă cu multă atenție schimbările meteorologice din această perioadă. În special, vremea vântoasă din ziua de Baengno este considerată a fi un indicator al potențialelor daune produse culturilor.
Sursă : folkency.nfm.go.kr/eng
06/09/2017 la 9:25 pm
Si cu acest articol am ajuns la finalul celor 24 de termeni solari. Ar mai fi un singur termen solar despre care n-am scris dar el a fost deja prezentat pe blog de catre colegele mele. Pentru cei interesati si despre acest termen solar vor gasi informatii aici: https://koreafilm.ro/blog/2011/02/ipchun-%EC%9E%85%EC%B6%98-prima-zi-de-primavara/ si aici https://koreafilm.ro/blog/2012/02/ipchun-prima-zi-de-primavara/
Ce repede a trecut deja un an nu-i asa? :)
Urmatorul termen solar din cei 24 de termeni solari este Chubun (추분) care cade anul acesta pe data de 23 septembrie. Mai multe informatii despre Chubun veti gasi pe blogul nostru.
07/09/2017 la 6:53 pm
Multumim pentru munca depusa !..
07/09/2017 la 8:10 pm
Multumesc frumos Ramona pentru acest ciclu de sarbatori. Te felicit pentru aceste frumoase recenzii si pentru toata munca depusa!