Ramona J. [KF]

Soman (소만)

Written by Ramona J. [KF]. Posted in Istorie si cultura, Recenzii Koreafilm, Recomandarile lunii, Traditii

Tagged: ,

soman

Published on mai 21, 2017 with 2 comentarii

Al optulea termen dintre cei douăzeci și patru de termeni solari, Soman (소만, grânele încep să crească, să se rotunjească dar nu sunt coapte încă) cade de obicei în data de 21 mai în calendarul Gregorian și pe la jumătatea lunii a patra din calendarul Lunar. Soarele se află la 60 ° pe traiectoria în mişcarea sa aparentă. Situată între Ipha (입하, începutul verii) și Mangjong (망종, care în sens strict înseamnă mustața cerealelor începe să crească) ziua de Soman marchează o perioadă în care căldura soarelui crește în intensitate ceea ce duce la creșterea tuturor culturilor și animalelor, umplând astfel pământul de vitalitate. Un nume alternativ pentru această perioadă este Maengha (맹하), care înseamnă “vară timpurie” și asta pentru că vara abia începe să-și intre în drepturi. Gospodăriile agricole sunt ocupate cu transplantatul răsadurilor de orez în terenurile deja pregătite pentru ele. Printre prioritățile agricole cele mai importante din această perioadă se numără plantarea orezului, tăierea spicelor de orz de toamnă și plivirea lanurilor.

În calendarul chinez, perioada de cincisprezece zile dintre Soman și Mangjong a fost împărțită în trei perioade a câte cinci zile fiecare. Prima perioadă de cinci zile a fost numită momentul în care frunzele de salată încep să crească viguros; a doua perioadă de cinci zile a fost cunoscută sub numele de timpul în care piperul se usucă iar ultimele cinci zile au fost considerate ca momentul în care orzul se coace. În Coreea, una dintre cele mai populare delicatese sezoniere care se servesc în primele cinci zile din perioada mai sus amintită sunt lăstari proaspeți de bambus, asezonați cu pastă de chili și alte condimente. Supa cu piper este de asemenea frecvent consumată la sfârșitul primăverii și la începutul verii. Orzul, care începe să se coacă pe parcursul ultimelor cinci zile, este unul din alimentele de bază din gospodăriile agricole, alături de grâu. Brizele din jurul datei de Soman, pot fi neașteptat de reci sau extreme de reci, așa cum se reflectă în proverbul coreean:“Un om împovărat de mulți ani moare înghețat de vântul de Soman.”

Sursă : folkency.nfm.go.kr/eng

Despre Ramona J. [KF]

Ramona J. [KF]

Ramona J., s-a născut în liniştitul oraş de la poalele Tâmpei, Braşov. Prima întâlnire cu valul coreean s-a intamplat odata cu difuzarea pe TVR1 a serialului „Giuvaierul Palatului”. Deşi nu l-a văzut de la primul episod, a simţit „fluturaşi în stomac” (acei mii de fluturaşi pe care-i simţi când te îndrăgosteşti), iar rezultatul este simplu: s-a „îndrăgostit iremediabil” de acea Coree în care a descoperit mult bun simţ şi candoare .

Browse Archived Articles by Ramona J. [KF]

2 comentarii

There are currently 2 comentarii on Soman (소만). Perhaps you would like to add one of your own?

  1. Urez la multi ani! tuturor celor care-si sarbatoresc ziua onomastica azi :)

  2. Deci Soman e identic cu sfintii gerosi din calendarul Gregorian? :) Multumesc pentru prezentare, Ramona!

Leave a Comment