Ramona J. [KF]

Gogu (곡우)

Written by Ramona J. [KF]. Posted in Istorie si cultura, Recenzii Koreafilm, Recomandarile lunii, Traditii

Tagged: ,

gogu

Published on aprilie 20, 2017 with 2 comentarii

Gogu (곡우, care în sens strict înseamnă ploaia grânelor) este al șaselea termen dintre cei douăzeci și patru de termeni solari și este de asemenea ziua în care ploaia de primăvară generează creșterea grânelor fermierilor. Gogu urmează după Cheongmyeong (청명, ziua cu luminozitatea cea mai clară) și precede Ipha (입하, începutul verii). Această zi cade de obicei pe la mijlocul lunii a treia din calendarul Lunar și în data de 20 aprilie din calendarul Gregorian. În jurul zilei de Gogu, gospodăriile din zonele rurale pregătesc răsadnițele cu semințe de orez și continuă cu alte activități care inaugurează sezonul agricol.


Această sincronizare explică existența mai multor zicale populare care asociază Gogu cu agricultura: Toate culturile se trezesc de Gogu, Asteptați-vă la secetă dacă ziua de Gogu este una uscată sau O zi ploioasă de Gogu nu este bună pentru culturi. În ziua de Gogu, fermierii pun semințe de orez într-un vas de ceramică umplut cu apă, astfel încât semințele să germineze înainte de a fi plantate în răsaduri. Semințele erau depozitate peste iarnă în saci cu paie care erau acoperiți cu ramuri de pin.


În comunitățile rurale, ziua de Gogu marchează începutul oficial al activității de pescuit și pentru lucrările agricole.

Dacă participau la vreo înmormântare, sătenii trebuiau să se purifice de influențele rele înainte de a intra casele lor. Asistarea la un astfel de eveniment nefericit precum și participarea lor la înmormântare erau considerate evenimente care aduceau ghinion dacă nu se purificau. Acest lucru consta prin a sări peste un foc făcut în afara porții casei, după care se putea intra în casă. Chiar și după ritualul de purificare, acestor membri ai familiei nu li se permitea să se uite sau să atingă semințele de orez, deoarece se considera că acest lucru întârzia germinarea semințelor și afecta negativ rezultatul agriculturii din timpul anului.

Sursă : folkency.nfm.go.kr/eng

Despre Ramona J. [KF]

Ramona J. [KF]

Ramona J., s-a născut în liniştitul oraş de la poalele Tâmpei, Braşov. Prima întâlnire cu valul coreean s-a intamplat odata cu difuzarea pe TVR1 a serialului „Giuvaierul Palatului”. Deşi nu l-a văzut de la primul episod, a simţit „fluturaşi în stomac” (acei mii de fluturaşi pe care-i simţi când te îndrăgosteşti), iar rezultatul este simplu: s-a „îndrăgostit iremediabil” de acea Coree în care a descoperit mult bun simţ şi candoare .

Browse Archived Articles by Ramona J. [KF]

2 comentarii

There are currently 2 comentarii on Gogu (곡우). Perhaps you would like to add one of your own?

  1. Nu stiu cum a fost in Coreea azi, dar la noi ziua de azi poate fi numita mai degraba ca zapada granelor, a nins exact ca in toiul iernii :(

    • Sunt de acord, Ramona! La noi si astazi, la ziua care reprezinta inceputul primaverii agricole au cazut fulgi viscolite de un vant geros.

Leave a Comment