Cheongmyeong (청명, ziua cu luminozitatea cea mai clară, sau ziua în care este cald, luminos și totul devine verde, acum este de asemenea și timpul pentru îngrijirea mormintelor strămoșilor) este al cincilea termen dintre cei douăzeci și patru de termeni solari. Numele de Cheongmyeong, care în sens strict înseamnă “strălucire pură”, descrie limpezirea treptată a cerului și cade primăvara în data 4, 5 sau 6 aprilie în calendarul Gregorian (anul acesta cade în data de 4 aprilie). Cheongmyeong este momentul când când soarele se află la 15 ° pe traiectoria în mişcarea sa aparentă. Cheongmyeong poate să cadă cu o zi înainte de Hansik (한식, ziua hranei reci) sau în aceeași zi ca și Hansik și este de obicei între Chunbun (춘분, echinocțiul de primăvară) și Gogu (곡우, ploaia grânelor). Despre Cheongmyeong se face referire și în Dongguk Sesigi (동국 세시기, Mărturii despre Obiceiurile de Sezon din Coreea, 1849). Potrivit acestor înregistrări istorice, în această zi slujitorii împăratului obțineau un foc prin frecarea unei ramuri de salcie cu un trunchi de ulm și oferau împăratului flacăra obținută. Apoi, împăratul înmâna torțe aprinse din această flacără, membrilor curții și celor 360 de guvernatori din toată țara. Acest obicei de împărțire a torțelor aprinse a fost numit sahwa (사화, care în sens strict înseamnă foc dăruit). Guvernatorii celor 360 de orășele făceau mai multe torțe din torța primită de la rege și le împărțeau locuitorilor din jurisdicția lor. Acesta era “foc nou” care urma să înlocuiască “focul vechi”. Până la sosirea torței din capitală, locuitorii din cele 360 de orășele nu aveau voie să gătească sau să-și încălzească hrana. De aici vine și explicația originii cuvântului Hansik sau “ziua hranei reci”.
Deorece Cheongmyeong și Hansik au căzut în mod frecvent în aceeași zi, cele două zile au devenit una și aceeași ca și importanță în credința populară. În calendarul agricol, Cheongmyeong corespunde perioadei în care câmpurile de orez și câmpurile uscate erau pregătite pentru însămânțare sau plantare. În credința populară există mai multe superstiții legate de Cheongmyeong care vizează domeniul agricol. Astfel o zi senină de Cheongmyeong (sau Hansik), era un semn pozitiv pentru agricultură. O vreme bună în ziua de Cheongmyeong sau Hansik însemna pentru comunitățile de pescuit, o creștere a soiurilor de pește și o captură mare, în timp ce zi cu vânt în ziua de Cheongmyeong era considerat un semn de rău augur. În unele părți din Coreea, Cheongmyeong era considerată ca fiind o zi de bun augur în care nimic rău nu putea apărea. Prin urmare în unele părți mai tradiționale, oamenii petreceau această zi făcând activități despre care credeau că puteau provoca daune în cazul în erau efectuate în momente nepotrivite. De exemplu, în această se îngrijeau mormintele strămoșilor, se reparau casele și se oficiau căsătorii.
Sursă : folkency.nfm.go.kr/eng
08/04/2017 la 2:34 pm
Multumesc frumos, Ramona! Oare nu este cumva o zi si pentru ,,iarna care se tot intoarce si dupa ce a trecut vremea ei de mult” ?