Ramona J. [KF]

Sanggang (상강)

Written by Ramona J. [KF]. Posted in Istorie si cultura, Recenzii Koreafilm, Recomandarile lunii, Traditii

Tagged: , ,

sanggang

Published on octombrie 22, 2016 with 3 comentarii

Ziua de Sanggang (상강 care în sens strict înseamnă cădere a înghețului) cade anul acesta duminica, 23 octombrie. Este cel de al optsprezecelea termen solar și momentul în care începe să se formeze înghețul. Sanggang are loc între Hallo (한로) și Ipdong (입동). În calendarul Gregorian, Sanggang cade în jurul datei de 23 octombrie atunci când soarele este la 210 ° pe traiectoria în mişcarea sa aparentă. Această perioadă a anului este caracterizată prin vreme frumoasă și brumă groasă căzută peste noapte. Dacă temperatura scade foarte mult, atunci se pot vedea și primele “foițe de gheață”. De asemenea este momentul în care toamna atinge apogeul cu culorile sale orbitoare de portocaliu, galben, arămiu, maro și roșu.Tot acum încep să înflorească și crizantemele (la noi în unele zone ale țării sunt cunosute sub numele de dumitrițe, pentru că înfloresc în jurul sărbătorii Sf.Dumitru). Este obiceiul ca de Sanggang (același obicei are loc și în ziua de Jungyangjeol) oamenii să meargă la un picnic de toamnă și să se răsfețe cu vin de crizantemă Gukhwaju (국화주).


Gukhwaju (국화주, în sens strict înseamnă lichior de crizanteme) este o bautură de sezon, care este consumată împreună cu clătite de crizanteme în ziua de Jungyangjeol (a noua zi din a noua lună din calendarul Lunar). Asocierea dintre vinul de crizantemă și  Jungyangjeol s-a făcut, cel mai probabil, din cauza altor obiceiuri care au loc de Jungyangjeol, cum ar fi deunggo (등고, urcatul pe munte) și sangguk (상국, aprecierea crizantemelor înflorite sau privitul crizantemelor înflorite).De Jungyangjeol,care era considerat apogeul energiei vitale de pe tot parcursul întregului an, oamenii urcau pe muntele cel mai apropiat pentru a fi cât mai aproape de soare, sursa energiei pozitive, crezând că acest lucru îi ajută să fie sănătoși tot timpul anului.


Această practică a fost cunoscută sub numele de deunggo iar datorită faptului că avea loc în mijlocul sezonului când înfloreau crizantemele, oamenii s-au bucurat de priveliștea superbă a acestor flori gustând clătite cu crizanteme, ceai sau vin de crizanteme. Gukhwaju și alte vinuri aromate erau deosebit de apreciate de cărturarii confucianiști din timpul dinastiei Joseon. La acea vreme, vinul de crizanteme era făcut din vin ajuns la maturitate la care se adăugau petale uscate de crizantemă pentru a-i conferi un parfum aparte. În gospodăriile populației de rând, gukhwaju era preparat din crizanteme împreună cu alte ingrediente cum ar fi ace de pin și plante medicinale (degețel chinezesc-Rehmannia elata sau cătină de garduri cunoscută și sub numele de goji). Oamenii credeau că vinul de crizantemă le putea prelungi viața, le purifica sângele contribuind la buna funcționare a venelor periferice.


În ceea ce privește calendarul agricol, Sanggang este termenul limită când se încheie recoltarea de toamnă și încep pregătirile pentru iarnă. În China antică, perioada cuprinsă între Sanggang și Ipdong a fost împărțită în trei perioade de cinci zile. Prima perioadă de cinci zile era timpul pentru vânarea coioți; a doua perioadă era momentul în iarba și frunzele copacilor se transformau în galben și cădeau într-un dans amețitor către pământ; iar a treia perioadă era momentul în care insectele intrau “în galeriile lor subterane” pentru a hiberna.

Surse: folkency.nfm.go.kr/eng, wikipedia

Despre Ramona J. [KF]

Ramona J. [KF]

Ramona J., s-a născut în liniştitul oraş de la poalele Tâmpei, Braşov. Prima întâlnire cu valul coreean s-a intamplat odata cu difuzarea pe TVR1 a serialului „Giuvaierul Palatului”. Deşi nu l-a văzut de la primul episod, a simţit „fluturaşi în stomac” (acei mii de fluturaşi pe care-i simţi când te îndrăgosteşti), iar rezultatul este simplu: s-a „îndrăgostit iremediabil” de acea Coree în care a descoperit mult bun simţ şi candoare .

Browse Archived Articles by Ramona J. [KF]

3 comentarii

There are currently 3 comentarii on Sanggang (상강). Perhaps you would like to add one of your own?

  1. Ne apropiem tot mai mult de iarna :) Oare crizantemele din care se prepara vin si clatite si ceai e aceeasi specie care infloreste si la noi in aceasta perioada a anului?

  2. Ramona, felicitari pentru acest articol frumos si multumesc din inima!

  3. Multumim Ramona foarte interesant articolul, eu am avut curiozitatea sa fac un ceai din crizantemele noastre, este foarte bun, parfumat, nu stiu daca cei care-l vor incerca vor avea aceeasi parere ca a mea

Leave a Comment