Ramona J. [KF]

Clondirul cu mastică (6)

Written by Ramona J. [KF]. Posted in Han style, Hanshik - Gastronomie, Istorie si cultura, Recenzii Koreafilm, Recomandarile lunii, Traditii

Tagged: , , , , , , , , , ,

folding book

Published on iulie 27, 2014 with 8 comentarii

Sul în artă și obiceiuri

Artiști

Dragostea poporului coreean pentru băutură a fost punctată de cântece și dans încă de la începutul națiunii. Oamenii beau, cântau și dansau la ceremoniile sau festivalurile recoltei ținute de către orânduirile antice care ocupau în acea vreme Peninsula Coreeană, Manciuria și unele părți din China. Când oamenii se entuziasmau sub influența alcoolului, atmosfera inițial religioasă făcea loc măiestriei artistice care se concretiza în poezii, cântece și dansuri. Din cele mai vechi timpuri bucuria și veselia indusă de băutură a fost foarte mult evidențiată în artă. Mulți artiști au fost inspirați de starea de încântare sau exaltare atunci când serveau o băutură, stare pe care au descris-o în multe poezii, desene sau picturi care fac parte din moștenirea artistică.


Scriitorul Lee Gyu-bo (1168-1241) din timpul dinastiei Goryeo (918-1392) n-a compus poezii fără alcool. De altfel relata în cartea sa intitulată “Dongguk isangguk jip”, ” Antologia Scrierilor de Domnul Lee din Țara de Est “ că: ” băutul peste măsură îți ridică starea de spirit îți destinde trupul și te induce să cânți și să dansezi… cântecul și dansul fiind controlate de către alcool”. El a personificat băutura în lucrarea sa” Guk seonsaeng jeon Guk”,” Povestea Domnului Nuruk “.

Talentul de a scrie poezii era considerat o calificare fundamentală pentru învățații din timpul dinastiei Joseon (1392-1910). Era ceva firesc pentru ei să compună opere literare în timp ce se bucurau de o băutură; învățații scriau poezii după ce serveau o băutură la concursurile de compunere sau când se aflau departe de viața lumească agitată, stând în mijlocul naturii .
Yun Seon-do (1587-1671) și Jeong Cheol (1536-1593) au fost doi mari poeți rivali din perioada Joseon și amândoi iubeau să bea. Yun Seon -do a descris plăcerea de a bea în natură în lucrarea sa “Sanjungsingok” sau “Serii Poetice din inima Munților “, în care spunea : “stând singur în natură și privind în depărtare la munte,cu o băutură în mână … bucuria este mult mai mare decât cea a unei întâlniri cu iubita… plâns sau zicere, oricum ar fi, totul îți aduce încântare”.
Jeong Cheol a compus un poem în care-și exprima băutul său excesiv însă niciodată n-a abandonat dragostea lui pentru alcool. El a scris în lucrarea sa “Jangjinju “ sau “Oferirea unei băuturi”, care a fost foarte populară printre iubitorii de alcool “mai beau un pic și încă un pic… rup și număr petalele unei flori, beau până la limita extremă … atunci când corpul moare, acesta va fi dus departe, acoperit cu un strat de paie și legat strâns pentru a putea fi cărat… când vântul va sufla în vârtejuri, cărui îi va fi oferită băutura?”


Portretul lui Hyeon-do de Okjun (dintr-o Colecție Personală)

Kim Byeong-yeon (1807-1863), un poet rătăcitor cunoscut sub numele de Kim Satgat , numit așa după pălăria tradițională din bambus pe care o purta mereu și-a petrecut întreaga viața rătăcind prin țară. El a compus poezii în care satiriza clasa socială superioară și a scris despre bucuriile și necazurile omenilor de rând. Și-a exprimat sentimentele asemănătoarele cu cele ale unui călător sărac care trebuia să-și astâmpere foamea cu o ceașcă de băutură alcoolică în poemul său ” Într-o tavernă ” : ” Mergând pe jos la drum lung, depinzând doar de un băț… șapte monede în buzunar sunt deja prea multe … mă face să-mi doresc să le țin adânc în buzunar … însă nu există nici o altă opțiune atunci când întâlnesc băutura într-o tavernă, ​​la amurg.”
Oficialul Lee Hyeon – bo (1467-1555) din perioada mijlocie a Joseon-ului a descris o atmosferă interesantă și lipsită de griji în timp ce se bucură de alcool pe o barcă când spunea: “Amețiți, cântă și dansează de unii singuri … Oare cine le-a cerut să facă așa ceva? … Care este conducătorul și care sunt supușii? … Ginerele dansează cu socrul și servitorul pune băutură în cupele goale”

Unii pictori celebri erau cunoscuți mai mult după porecle, iar celelalte persoane li se adresau cu asemenea apelative care înseamnau “iubitori de băuturică”.

Kim Hong -do (1745 – ?), cel mai faimos artist al dinastiei Joseon, era numit Chwihwasa, “Pictorul beat “. Sub influența alcoolului, el a creat o capodoperă dintr-o singură trasare a pensulei, intitulată “Jijang gimado”,“Călare pe Cal”. În spațiul gol de pe pânză a scris: “O persoană care ar dormi chiar dacă ar cădea într-o fântană în timp ce călălarește un cal și este beat”.
Kim Myeong – guk (1600 – ?), renumit pentru picturile “Dalmado” sau “Bodhidharma “ a fost numit Chwiong,“Vârstnicul beat “.

Jang Seung – eop (1843-1897), un artist celebru din perioada târzie a Joseon-ului, a fost numit Chwihwaseon , adică ” Zeul Beat “. Picta doar după ce apărea starea de exaltare pe care i-o dădea alcoolul. Spirit liber, a fugit de multe ori de la palatul regal dar și de normele sale riguroase, în timp ce picta pentru rege.


Noksuseongyeong (Predând Cartea Sacră unui Cerb) de Jang Seung–eop reprezentând o zeitate așezată la umbra unui pin predând învățături sacre unui cerb.
Pe lângă acești învățați există și alți cărturari faimoși care sunt amintiți în anecdote cu subiecte legate de băutură. În timpul domniei regelui Seongjong (r.1469-1497), învățatul Sin Yong-gae ( 1463-1519 ), le cinstea cu băutură pe florile de crizantemă care se aflau în fața lui în momentul când acesta gusta din licoarea magică. Oficialul Son Sun-hyo (1427-1497), cunoscut ca fiind un om integru și un mare iubitor de alcool, la ordinul regelui a scris o scrisoare oficială pentru a fi trimis în China într-un stil înfloritor și foarte fluent cu toate că era în stare de ebrietate. Regele i-a oferit o cupă de argint și i-a spus că are voie să bea “doar o singură cupă de alcool pe zi”. Primind o cupă mică din care să bea, Son Sun-hyo a bătut-o cu ciocanul până a obținut un vas larg și așa cum a ordonat regele, a băut doar o singură cupă pe zi de alcool tare.


Bărbați care beau lichior nerafinat, pictură de Kim Jun-geun

Picturi

Multe dintre picturile de gen din timpul dinastiei Joseon înfățișează diferite tipuri de persoane care consumă alcool în diverse ocazii : învățați cuviincioși care se bucură de de viață și de timpul liber, oameni de rând în situații comice și scene de festival. Aceste picturi spun foarte multe, relatând de care cu cine este amestecat și cum se bucură de băutură și cu ce sau în ce ocazie sau împrejurare. Strămoșilor le plăcea să bea într-o atmosferă zgomotoasă și plină de viață însă uneori se retrăgeau în natură și se bucurau de mediul înconjurător.

Jumak (Taverna) de Kim Hong-do

Pictura “Jumak “ sau “Taverna “ din colecția permanentă a Muzeului Național din Coreea de Sud pictată de Kim Hong -do, înfățișează un jumak, sau un han frecventat de oameni obișnuiți. La intrare a fost plasată o tăbliță cu caracterul chinezesc酒 sau ju care înseamnă “băutură” sau era așezat acolo unde era și lampa de hârtie agățată. Jumak-ul era situat în târguri foarte tranzitate, unde se vindeau băuturi alcoolice și orez  dar erau oferite și locuri de cazare pentru odihna călătorilor. Ele serveau ca un loc de divertisment și pentru schimbul de informații.

Jusageobae (Petrecere cu băutură) de Sin Yun-bok

Pictura Jusageobae” sau “Petrecere cu băutură” face parte din colecția permanentă de la Muzeul de Artă Gansong . A fost pictată de Sin Yun-bok (1758 – ?) și descrie un seonsuljip, o tavernă unde se stă în picioare. Clienții care stau în picioare dau ordine fetei care se ocupă cu băutura, iar băiatul fără pălărie din stânga este un servitor care lucrează la tavernă. Costul garniturilor este inclus în prețul alcoolului iar clienții au primit o cupă în plus față de ceea ce au comandat. Atunci când un client cere o băutură, fata scoate lichidul din vas pe care-l toarnă în ceașcă, iar băiatul îi servește cu garnituri și ține socoteala numărului de ceșcuțe pe care le consumă fiecare client.
“Saekjuga” sau “Shady Lady Bar” face parte din colecția Muzeului de Antropologie din Hamburg și a fost pictată de către Kim Jun-geun. Pictura înfățișează o saekjuga, o casă unde se bea, iar clienții sunt serviți de către femei. Spre deosebire de gisaeng care distrau clienții cu cântece nobile și poezie, femeile de la saekjuga căutau să le intre în grații clienților cu melodii mai lumești. Intrarea într-o asemenea casă era cu yongsu, sau coșul cilindric din bambus pentru filtrarea lichiorului care era acoperit cu o pălărie și agățat alături de lampă.


“Daekwaedo” sau “Marea Plăcere” care se află în colecția permanentă a Muzeului Național al Universității din Seul și care a fost realizat de către pictorul Yu Suk (1827-1873), ne arată un negustor ambulant de băuturi alcoolice în paralel cu un spectacol de arte marțiale. Negustorii ambulanți de băuturi alcoolice căutau locuri aglomerate pentru a-și putea vinde băuturile.


“Hongnudaeju” sau “Așteptând o băutură la o casă de servit băuturi”  de Sin Yun-bok
În “Hongnudaeju” sau “Așteptând o băutură la o casă de servit băuturi” care se află la Muzeul de Artă Gansong și a fost pictată de către Sin Yun-bok, este prezentată o gibang, o casă unde beau cei din clasa socială superioară în timpul dinastiei Joseon și unde gisaeng cântau și dansau pentru a-și mulțumi clienții. La un gibang străinii stăteau împreună lângă o gisaeng, ca în această pictură, unde trei clienți stau împreună în jurul unei doamne. Atunci când un client cerea unei gisaeng să cânte trebuia mai întâi să obțină acordul celorlați care erau împreună cu el în acea încăpere.


Cheonggeumsangryeon (Ascultând cântul unui Gayageum și bucurându-te de lotuși) de Sin Yun-bok

Învățații obișnuiau să invite gisaeng acasă pentru o petrecere cu băutură decât fie văzuți că frecventează gibang. „Cheonggeumsangryeon” sau „Ascultând cântul unui Gayageum și bucurându-te de lotuși) se află la Muzeul de Artă Gansong și a fost pictată de Sin Yun-bok. Pictura descrie câțiva învățați care sunt distrați de către gisaeng, bucurându-se de sunetele unui gayageum, în timp ce admiră florile de lotus. Inscripția de pe partea superioară a picturii spune:“Nu trebuie să-ți faci griji când oaspeții sunt așezați pe podea și vasul este plin cu băutură.”


“Îmbătat sub flori” de Jeong Seon

Învățații apreciau viața plină de bun gust, se bucurau de băutură în mijlocul naturii. “Îmbătat sub flori” face parte din colecția Muzeului Universității Naționale din Coreea de Sud a fost pictată de Jeong Seon (1676-1759). Putem vedea un bătrân stând singur pe jumătate adormit pe un deal, primăvara devreme. Sticlele de băutură sunt împrăștiate în jurul lui, ceea ce indică faptul că este beat.


Danwondo pictată de Kim Hong-do

Învățații se adunau împreună pentru a compune poezii iar această ocazie era consemnată prin intermediul picturilor. Kim Hong-do a găzduit o astfel de întâlnire invitând câțiva oaspeți acasă, consemnând această amintire prin pictura “Danwondo” care în prezent face parte dintr-o colecție personală.


Suhachwimyeondo (Bețiv dormind sub copac) de Yi Gyeong-yun

“Suhachwimyeondo” sau “Bețiv dormind sub copac” se află în colecția Muzeului Universității Naționale din Coreea de Sud și a fost pictată de către Yi Gyeong-yun (1545-1611). Pictura arată publicului, un cărturar care a adormit după ce a băut tacticos din băutura sa la umbra unui copac, pe fața lui se poate citi un zâmbet mulțumit.


Juyucheonggang (Plimbare cu barca pe Râul Limpede) de Sin Yun-bok

Juyucheonggang sau Plimbare cu barca pe Râul Limpede se află la Muzeul de Artă Gansong și a fost pictată de Sin Yun-bok. Putem observa în pictură că învățații se bucură de muzică în compania unor femei și se plimbă cu barca. În partea stângă a desenului este o inscripție: “Sunetele unui piri, [flaut din bambus] sunt duse de vânt și pescărușii albi zboară deasupra valurilor” Desenul emană o ambianță tihnită, de sărbătoare: o femeie se apleacă peste marginea bărcii să atingă apa care curge iar bărbatul de lângă ea o mângâie galeș cu privirea, un alt bărbat și o femeie împart o pipă cu tutun, brațul bărbatului se odihnește lejer pe umărul ei iar gazda se uită la ei indulgent evocând poate în mintea lui câteva gânduri poetice.


Daekwaedo (Desen al Marii Plăceri) de Kim Hu-sin

Daekwaedo sau Desen al Marii Plăceri care se află la Muzeul de Artă Gansong, fiind pictat de Kim Hu-sin și descrie oameni beți într-un mod plin de umor. Un grup de bețivi se iau la îmbrâncit în pădure, într-o zi frumoasă de toamnă. Bărbatul din mijloc este mort de beat, pălăria lui i-a zburat de mult de pe cap, iar ceilalți îl flanchează și încearcă să-l trântească jos. Interesant este faptul că scorburile copacilor care sunt în spatele celor patru bărbați, amintesc de gura și ochii larg deschiși a persoanelor care au fost foarte surprinse sau șocate de o imagine sau o veste incredibilă.

Și ultima pictură de pe lista noastră este “Manwoldaegyehoedo” sau “Întrunire la Manwoldae ” care în prezent se află într-o colecție personală și a fost pictată de către pictorul Kim Hong-do. Pictura înfățișează un banchet organizat în cinstea unor oficiali de rang înalt. Se vede cum este descris entuziasmul unui banchet în detaliu: 64 de seniori invitați sunt tratați cu măsuțe individuale pline cu mâncare fiind așezați sub un cort iar trecătorii din jur sunt surpinși în diferite ipostaze sau expresii. Unii privesc așezați sub pini, o hangiță aduce mâncarea, un bărbat vinde băuturi alcoolice în drum, câțiva domni se clatină și așteaptă să-și ia o băutură, tineri care se grăbesc să vadă banchetul iar câțiva cerșetori cer de pomană.

***Acest articol face parte dintr-o serie de 8 articole, realizate cu cooperarea Institutului Naţional de Cercetare a Patrimoniului Cultural***

Sursa: korea.net, sursa originală: Intangible Cultural Heritage of Korea

 

Despre Ramona J. [KF]

Ramona J. [KF]

Ramona J., s-a născut în liniştitul oraş de la poalele Tâmpei, Braşov. Prima întâlnire cu valul coreean s-a intamplat odata cu difuzarea pe TVR1 a serialului „Giuvaierul Palatului”. Deşi nu l-a văzut de la primul episod, a simţit „fluturaşi în stomac” (acei mii de fluturaşi pe care-i simţi când te îndrăgosteşti), iar rezultatul este simplu: s-a „îndrăgostit iremediabil” de acea Coree în care a descoperit mult bun simţ şi candoare .

Browse Archived Articles by Ramona J. [KF]

8 comentarii

There are currently 8 comentarii on Clondirul cu mastică (6). Perhaps you would like to add one of your own?

  1. Multumesc frumos Ramona pentru prezentarea acestor picturi frumoase! Am observat si din seriale ca consumul de bauturi alcoolice are un rol important in relatiile dintre oameni, ca sunt adevarate ritualuri a serviri cu bautura, cine trebuie sa faca cinste si cui. Descrierea picturilor mi-a adus aminte de serialul Painter of the Wind, cum petreceau pictorii, si in carciume, si in aer liber :)

    • Asta pentru ca picturile artistilor Sin Yun Bok si Kim Hong Do au fost prezentate in Painter of the Wind, ei erau personajele principale :)

      • Da, stiu, dar erau acolo scenele de ex. banchetul elevilor pictori, unde Yun-bok s-a imbatat sau cand Kim Jo-nyun a organizat ospaturile unde Yun-bok trebuia sa picteze…si chiar la intrecerea intre cei doi pictori ,,criticii” mai intai erau serviti cu bauturi.

        • Asa e!

  2. Multumim Ramo! Urmez eu cu ultimele doua parti :)

  3. Nus’de ce ,dar primul lucru care mi-a venit in cap ,a fost acest fragment din Bacovia, ,, O pictura parfumata cu vibrari de violet” ,nu se pupa dar asta e! Frumoase ,delicate,pline de detalii aceste picturi,pe buna dreptate comori nationale! Din toate timpurile,o bautura a dezlegat limbile cele mai inclestate,si a dezvaluit secrete bine ascunse! Multumesc Ramo ,pentru acest clondir cu mastica,pe care l-ai tinut la rece sa ne ostoiasca vipia acestei zile!

  4. Multumim mult :)

  5. Mulțumim din suflet!Foarte frumos!

Leave a Comment