Ramona J. [KF]

Ship-jangsaeng

Written by Ramona J. [KF]. Posted in Cultura, Istorie si cultura, Recenzii Koreafilm, Recomandarile lunii

Tagged: , , ,

foto 03

Published on octombrie 06, 2013 with 11 comentarii

Ship-jangsaeng:(cele douăsprezece) “Zece Simboluri ale Longevităţii”, folosite în picturile tradiţionale din Coreea
Image and video hosting by TinyPic

이슬기(Lee Seul-GI) – Blossom [Gayageum]

Unul din motivele tradiţionale religioase semnificative din Coreea şi care este încă cel mai des folosit, poartă numele de Ship- jangsaeng (Zece Simboluri ale Longevităţii). Acest stil reprezintă o parte foarte importantă din tradiţia artei decorative coreene. Îl întâlnim foarte des în picturile populare, paravane, decoraţiuni brodate pe ţesături folosite în viaţa de zi cu zi a nobililor. În zilele noastre aceste motive sunt folosite pentru împodobirea porţilor din metal moderne, a uşilor şi gardurilor din jurul instituţiilor sau a caselor rezidenţiale.

Image and video hosting by TinyPic

Lucrul cel mai amuzant a celor “10 simboluri de longevitate” este faptul că în prezent există 12 simboluri. Acestea sunt utilizate într-o gamă foarte largă de combinaţii, multe dintre ele regăsindu-se și în operele de artă existente la momentul actual. Iată şi lista cu aceste simboluri folosite în Ship- jangsaeng:

Image and video hosting by TinyPic

Soarelehae – Este o sursă de lumină constantă, în contrast cu Luna care este în continuă schimbare. Este energia din cer care încălzeşte, dă viaţă, hrăneşte şi întreţine viaţa.

Munţiisan – Se pare că munţii îşi păstrează forma lor pentru totdeauna.

Apasu – De obicei, este descrisă în mişcare, cum ar fi râuri, valuri şi cascade. Este simbolul Taoist de flexibilitate infinită a formei care curge, care evită să facă rău şi să distrugă şi care poate să învingă pământul şi piatra.

Noriigureum- Sunt forma cerească a apei, care-şi schimbă forma mereu şi care plutesc în derivă fără nicio grijă.

Image and video hosting by TinyPic

Rocile / stâncile / piatra-dol – Rocile, piatra, mineralele şi giuvaierurile (bijuteriile) sunt cele mai durabile lucruri din natură.

Pinii- so-namu – Multe specii de pini trăiesc secole întregi şi rămân veşnic verzi, chiar şi pe timpul iernii, indicând vitalitatea şi demnitatea aristocratică.

Image and video hosting by TinyPic

Ciuperca nemuritoare- bullcho – Această ciupercă mitică este cunoscută în Taoism ca fiind cea care “creşte pe pământul nemuritorilor” şi aduce viaţă veşnică celor care o mănâncă. Descrierea ei seamănă foarte bine cu ciuperca reală care creşte pe buştenii descompunşi (putreziţi) cunoscută sub numele de Yeongji-beseot, unul din ingredientele foarte cunoscute şi apreciate în medicina orientală.

Image and video hosting by TinyPic

Ţestoasele-geobuk – Broaştele ţestoase şi broaştele ţestoase marine sunt cunoscute în întregul Orient ca fiind cele care trăiesc câteva secole.

Cocorii albi-baek-hak – Aceştia sunt înfăţişaţi ca simbolul taoist al însoţitorilor nemuritori, mesageri care pot comunica cu Cerul şi din Cer, fiind de asemenea simbolul confucianist al fidelităţii conjugale şi harul demn al învăţaţilor.

Image and video hosting by TinyPic

Cerbul-saseum – Este de asemenea, frecvent folosit şi reprezentat în operele de artă clasice, ca simbolul taoist al însoţitorului nemuritor. Este considerat ca fiind animalul cel mai spiritual şi blând iar medicamentul preparat din coarnele lui creşte vitalitatea şi îmbunătăţeşte sănătatea.

Image and video hosting by TinyPic

Un alt simbol foarte cunoscut care este uneori inclus pe lista simbolurilor acestor Ship-jangsaeng (de obicei, înlocuiesc munţii sau stâncile) este bambusul (juk sau daenamu în lb.coreeană), care este deja un motiv preferat în pictura orientală şi arta orientală. Bambusul creşte extrem de repede şi rămâne verde printre zăpezile iernii, fiind un simbol de vitalitate fecundă şi rezistenţă, iar unele specii trăiesc un timp îndelungat.

Image and video hosting by TinyPic

Modul în care acesta se îndoaie foarte mult sub o presiune, mai ales cea a vântului, dar nu se rupe, l-a făcut un simbol neo-confucianist al virtuţii învăţaţilor care sunt flexibili în îndeplinirea îndatoririlor lor, sub presiunea exercitată din partea oamenilor influenţi sau puternici şi masele de oameni, însă nu se dezmint sau se despart de principiile lor de bază, de a discerne ce este bine şi ce este rău.
Prin urmare, există într-adevăr 12 simboluri utilizate frecvent în grupuri interschimbabile, dar totuşi comune şi împreună, cunoscute ca şi Ship-jangsaeng.

Image and video hosting by TinyPic

Un alt simbol folosit în Ship-jangsaeng este „Piersica Nemuririi” care este unul dintre simbolurile taoismului chinez. Se presupune că aceasta a crescut într-o livadă mistică ascunsă în munţi, care aparţinea unei zeiţe puternice, ca un simbol pentru viaţă lungă şi de atingerea a nemuririi spirituale. Povestea spune că cine mânca doar un singur fruct, se transforma într-un înţelept taoist având viaţă veşnică sau trăia longeviv şi sănătos câteva secole. Unul dintre cele mai cunoscute zeităţi populare, “Zeul Longevităţii” (de multe ori fiind în compania Zeului Prosperităţii şi a Zeului Fericirii), este prezentat întotdeauna într-o livadă mare de piersici.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic
Mongyu-dowon-do

Aceste teme au devenit populare în Coreea în ultimii doi mii de ani, când seondo (piersica-nemuririi) a devenit un simbol religios şi un motiv artistic popular în afara stilului Ship-jangsaeng, dar totuşi paralel cu el. Muntele vestic din capitala Gyeongju al Regatului Unit Shilla a fost numit Seondo-san, iar spiritul lui feminin fiind considerat un protector puternic al naţiunii şi un binefăcător al budismului. Una dintre cele mai mari opere de artă din domeniul picturii timpurii a peisajului din Coreea şi care a supravieţuit de-a lungul timpului este pictura creată de An Gyeon în anul 1447. Aceasta poartă numele de Mongyu-dowon-do (Pictură a Călătoriei în vis, într-o livadă de Piersici), reprezentând frumos tema paradisului-vestic. De la paravanele brodate care sunt dedicate longevităţii şi până la picturile cu zeităţi taoiste / şamanice, cum ar fi San-Shin (Spiritul-Munte), piersicile apar în multe picturi coreene populare din ultimii 300 de ani.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

În 2005, Coreea a găzduit Summit-ul de Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC), al liderilor-cheie de la nivel mondial, în oraşul Busan, fiind construit “Nurimaru APEC House” din pavilioane-asamblate pe Peninsula Dongbaek, pentru a găzdui acest eveniment. În holul acestei clădirii, a fost afişată o capodoperă imensă, încrustată cu „mother of pearls”, Ship-i-jangsaeng (Douăsprezece simboluri de longevitate) și care îngloba toate elementele mai sus enumerate. Publicitatea făcută pe scară largă atunci când a fost lansat acest “nou” motiv al celor “12 simboluri de longevitate” este considerat acum “oficial”.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

După cum se poate vedea, aceste motive inspiră publicul privitor pe o perioadă mai mare de timp decât doar câţiva ani şi se referă la dobândirea unei fecundități și a unei sănătăţi vibrante, trăind înţelept, în armonie cu toate aspectele legate de mediul natural. Ship-jangsaeng ar fi putea fi tradus şi ca “simboluri de bucurie pentru o viaţă lungă şi sănătoasă, în armonie cu natura, cu înţelepciune ecologică şi compasiune pentru toate fiinţele” - valori împărtăşite de majoritatea celor care au ca hobby călătoria prin munţii frumoşi sau pelerinaj. Indiferent de numărul folosit, aceste simboluri vor putea fi găsite în multe opere de artă, în temple, altare, monumente şi infrastructuri publice cum ar fi cele de-a lungul regiunii Baekdu-daegan.

Surse: asiafinest.com, The Korea Herald, wikipedia, zozayong.com

Despre Ramona J. [KF]

Ramona J. [KF]

Ramona J., s-a născut în liniştitul oraş de la poalele Tâmpei, Braşov. Prima întâlnire cu valul coreean s-a intamplat odata cu difuzarea pe TVR1 a serialului „Giuvaierul Palatului”. Deşi nu l-a văzut de la primul episod, a simţit „fluturaşi în stomac” (acei mii de fluturaşi pe care-i simţi când te îndrăgosteşti), iar rezultatul este simplu: s-a „îndrăgostit iremediabil” de acea Coree în care a descoperit mult bun simţ şi candoare .

Browse Archived Articles by Ramona J. [KF]

11 comentarii

There are currently 11 comentarii on Ship-jangsaeng. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Frumoasa recenzie Ramona, multumesc! Paravanul in a doua poza, cea cu soarele, luna si muntii a aparut, daca imi amintesc bine, in spatele tronului regelui in Dong Yi si in Luna imbratiseaza soarele.

  • Ai dreptate aşa mi sa părut şi mie :)

 2. Cerbul, ca animal mitic, sustine bolta cerului cu coarnele lui, si poarta in fruntea lui soarele, pe spatele luna, iar pe varfurile coarnelor stelele stralucitoare.

 3. Paravanele sunt foarte frumoase, imi place cel mai mult cel cu cocorii.

  • si mie mi-a placut cel mai mult paravanul cu cocori…a fost dragoste la prima vedere :)

 4. foarte frumos articolul si picturile sunt minunate, multumim frumos Ramona ptr. aceasta trecere in revista a celor 10=12 simboluri ^_^

 5. Mulţumim Ramona pentru frumosul articol, îmi plac toate picturile şi cel cu cocori şi mie îmi place cel mai mult :)

 6. minunat articol, totul este foarte frumos si minunat,felicitari

 7. Odata cu recenzia, mi-am adus aminte de”Luna imbratiseaza soarele”……..mi-e dor de film….

 8. Aceasta recenzie ,mi-a amintit de comentarea picturilor din Pictorii Regelui!

 9. Va multumesc din suflet pentru scrierea recenziei. Pictura coreeana m-a impresionat intotdeauna. Si eu mi-am amintit de serialul Pictorii Regelui.

Leave a Comment