Ana-Maria Ruse [KF]

Empress Ki – 기황후 (I)

Written by Ana-Maria Ruse [KF]. Posted in K-drama, Noutati, Recenzii Koreafilm

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,

web_2041573740_9c4bf9bf

Published on octombrie 21, 2013 with 51 comentarii

A sosit momentul pe care personal îl aştept de multă, multă vreme, Ha Ji Won va juca într-un nou serial istoric. Ultima oară când a făcut-o a fost în 2006, când a jucat rolul celebrei kisaeng Hwang Jin Yi, rol care i-a adus marele premiu Daesang în acelaşi an la gala premiilor KBS. Noul ei serial va fi Empress Ki (기황후), regizat de Han Hee, şi sub scenariul Jang Young Cheol/Jung Kyung Soon, care va debuta la MBC în 28 octombrie, în locul dramei Goddess of Fire Jung Yi. Producţia va avea între 50 şi 60 de episoade, lucru care nu poate decât să mă încânte.

Prima citire oficială a scenariului a avut loc în 13 şi 14 septembrie la sediul MBC din Ilsan, iar în 27 septembrie actorii s-au adunat pentru ceremonia care se face înaintea debutării, pentru ca serialul să fie un succes.

Între 12 şi 23 octombrie filmările s-au mutat în Hengdian, China, şi la scurt timp au fost făcute publice primele imagini cu personajele principale. Imaginile o arată pe Ha Ji Won călare, iar abilităţile ei au impresionat tot staff-ul producţiei. Ca de obicei, Ha Ji Won a ales să filmeze majoritatea scenelor de acţiune fără dublură. Ea a declarat: “În acest serial, împărăteasa Ki este o femeie foarte carismatică, dar îmi doresc să prezint şi căldura din spatele atitudinii ei dure. O să dau tot posibilul să arăt cea mai bună imagine a acestui personaj.”

Ha Ji Won (The King2Hearts, Secret Garden) va interpreta rolul principal, acela al împărătesei Ki. Destinul ei este acela de a deveni soţie de împărat, dar înainte de asta ea este o femeie simplă, din poporul regatului Goryeo. În perioada în care este forţată să părăsească ţara natală, Goryeo se clătina deja în fața dinastiei mongole Yuan, căreia îi era stat vasal și îi plătea tribut. Chiar și regii Goryeo erau nevoiți să devină ostatici politici în Yuan înainte de a putea urca pe tron. De abia regele Gongmin (al 31-lea) a fost cel care a reușit să elibereze regatul de sub influența mongolă.

Tributul pe care Goryeo îl plătea Yuan-ului consta în metale preţioase, cai, blănuri şi piei de animale, bijuterii, bani, dar şi persoane care deveneau sclave. Aşa ajunge pe tărâmuri mongole, iniţial ca sclavă, apoi devine concubina împăratului, şi în cele din urmă împărăteasă, deţinând o vastă influenţă atât în Yuan, cât şi în Goryeo.

Deşi împăratul Huizong îi devine soţ, se află într-o relaţie amoroasă şi cu regele Chunghye (al 28-lea). Personajul interpretat de Ha Ji Won va avea astfel parte de dragostea a doi bărbaţi importanţi, şi cu siguranţă vor exista şi alţi pretendenţi la inima frumoasei împărătese, care va suci minţile celor din jurul ei. Însă dragostea celor mai importanţi bărbaţi îi va aduce şi ura femeilor din jurul ei, aşadar împărăteasa va avea parte de multe rivale în dragoste, dar şi în politică.

Împărăteasa Ki – aşa cum o descrie Wikipedia

Împărăteasa Ki ~1315-1369/70~ (Öljei Khutugh în mongolă, 기황후 în coreeană) a fost una dintre soţiile împăratului Huizong sau Toghun Temür Khan al dinastiei Yuan, mama printului Ayushiridar, şi fiica lui Ki Ja O. Ea s-a născut în Haengju, în timpul regatului Goryeo, iar fratele ei a fost Ki Cheol. În 1340 prima împărăteasă Danashri a fost detronată, iar împăratul a instalat-o pe tron pe Öljei Khutugh (împărăteasa Ki). Fiul ei a fost numit prinţ moştenitor în 1353, iar împărăteasa, folosindu-se de eunucul ei din Goryeo, Bak Bul Hwa, a început o campanie prin care dorea să-l forţeze pe împărat să cedeze tronul fiului ei. Împăratul a aflat intenţiile ei, şi a început să se îndepărteze de ea.

S-a implicat şi în politica fostei sale ţări, şi cu ajutorul fratelui ei a ameninţat poziţia regelui din Goryeo, Gongmin. Acesta a exterminat în 1357 toată familia Ki, iar împărăteasa, înfuriată, a încercat să-l schimbe, şi a detaşat trupele mongole, dar acestea au fost învinse de armată Goryeo pe râul Yalu. La palatul Yuan se dădeau lupte mari între suporterii şi cei care se opuneau prinţului Ayurshiridar. Liderul opoziţiei, Bolud Temur a ocupat capitala în 1364, Ayurshiridar a căutat refugiu la Koke Temur, care îl susţinea, dar împărăteasa Ki a fost întemniţată de Bolud Temur. Anul următor Koke Temur l-a învins pe Bolud şi a încercat încă o dată cu împărăteasa să-l încoroneze pe fiul acesteia, dar fără nici un rezultat.

Colapsul regimului mongol în China din 1368 a forţat-o pe regină să fugă în Yingchang. În 1370, soţul ei a murit, iar fiul ei a urcat pe tron în Mongolia (noua dinastie formată, Yuan de Nord), iar ea a devenit împărăteasa-mamă, dar a dispărut la scurt timp după. Se spune că este posibil să fi fost capturată de dinastia Ming, când familia regală mongolă era pe fugă. Conform unei legende/poveşti, ea era însărcinată când a fost capturată de Ming, şi este posibil să se fi măritat cu împăratul Hongwu şi să-l fi născut pe împăratul Yongle al Ming.

***îmi cer scuze dacă informaţiile sunt destul de neclare, dar aşa sunt prezentate pe wikipedia. E posibil ca în serial statutul acestor personaje să difere.

Joo Jin Mo (The Frozen Flower, Gabi) va juca rolul regelui Chunghye al Goryeo, care este îndrăgostit de împărăteasa Ki, şi care va lupta împotriva împăratului Huizong pentru dragostea acesteia, dar şi pentru eliberarea regatului de sub jugul Yuan-ului.

Despre Chunghye scrie în istorie că a călătorit în Yuan în anul 1328, iar doi ani mai târziu, regele Chungsuk (tatăl lui), a cerut abdicarea de pe tron. Atunci împăratul mongol l-a trimis pe Chunghye să ocupe tronul, lucru pe care l-a făcut, dar numai pentru un an, deoarece Chungsuk a reclamat tronul, iar Chunghye a trebuit să revină în Yuan. În 1339 însă regele Chungsuk a murit, iar atunci Chunghye a reuşit să reclame tronul, deşi a existat o facţiune care dorea ca nobilul Wang Go să devină rege. Scrierile Goryeosa îl menţionează ca pe un rege cu un stil de viaţă cel puţin bizar, pentru că avea prostul obicei de a răpi, viola şi ucide femei.

Să sperăm că în serial vom vedea un cu totul alt personaj.

Ji Chang Wook (Five Fingers, Warrior Baek Dong Soo) îl interpretează pe împăratul Huizong, numit şi prinţul moştenitor Sun Je. Deşi iniţial prinţesa Danashiri trebuia să devină împărăteasă, printr-o căsătorie politică, el se îndrăgosteşte de Ki, şi o face concubina lui, după care îi oferă acesteia titlul de împărăteasă.

Pe prinţul Sun Je îl vom întâlni în Goryeo, unde se află în exil, şi unde o întâlneşte pe viitoarea sa soţie, care îi salvează viaţa. În timp ce el se află în exil, tronul este ocupat de unchiul său, iar apoi de fratele său mai mic, vitreg. Tatăl lor, împăratul Mingzong a domnit mai puţin de un an.

Din distribuţie mai fac parte:

Baek Jin Hee (I Summon You, Gold) va fi prinţesa Danashiri, marea rivală a împărătesei Ki, care va lupta împotriva acesteia pentru inima tânărului împărat Huizong;

Kim Seo Hyung (History of Salaryman) – regina mamă Bayan este rivala politică a lui Ki, care deţine adevărata putere la palat, având în vedere că tânărul împărat este un conducător relativ slab şi la început de drum;

Yoon Ah Jung (Hundred Year Inheritance) - prinţesa Kyung Hwa este născută în Yuan însă se căsătoreşte cu un rege din Goryeo, suficient de bătrân încât să-i fie tată, şi devine mama vitregă a regelui Chunghye;

Kim Yeong Ho (Queen Insoo) - Baek Ahn – mare rival politic al împărătesei;

Jin Yi Han (Dr.Jin) – Tal Tal – nepotul lui Baek Ahn, tânăr învăţat, cu inima sinceră, dar credul, cade în plasa împărătesei şi îşi trădează unchiul;

Jung Woong In (I Hear Your Voice) - Yeom Byung-Soo;

Choi Moo Sung (Heartless City) - Park Bool-hwa;

Lee Won Jong (Sword and Flower) – eunucul Dok Man-jil;

Kwon Oh Joong
Jo Woo Jin
Kim Jung Hyun
Hyun Seung Min
Kim Min Jung
Lee Moon Sik.

Câteva imagini de pe platourile de filmare şi din spatele scenelor!

Primele trailere:

Capturi din trailere:

În partea a doua voi reveni cu noi informaţii, imagini de la conferinţa de presă care va avea loc în 24 octombrie dar şi cu alte imagini oficiale lansate de MBC!

Surse: Soompi, Hancinema, Asianwiki, Naver, Dramabeans, MBC Official Site

Despre Ana-Maria Ruse [KF]

Ana-Maria Ruse [KF]

Browse Archived Articles by Ana-Maria Ruse [KF]

51 comentarii

There are currently 51 comentarii on Empress Ki – 기황후 (I). Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Abia astept!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Cecilia, si eu, nici nu ai idee de cand astept acest serial :)

  • Dupa ce am vazut si posterele aparute azi, am crezut ca lesin :)) Sunt atat de frumoase!!! Daca nu le vedeti intre timp, atunci o sa le vedeti cand postez partea II a acestui articol.

   • Si eu le-am vazut Ana, dar astept articolul tau ca sa comentez…:) Eu sunt care zgarcita, intru pe site, citesc articolele, dar comentez doar la cele cu Ha Ji Won. :)

    • Multumesc! Stiu ca esti o fana la fel de mare ca si mine :)

 2. Abia astept sa va arat posterele oficiale (in partea II pe care o voi publica probabil chiar luni, in 28) :)

 3. Vaaai Ana, ce imagini! Multumesc! Oare putem sa cerem celor din Tvr sa-l cumpere si sa difuzeze? E un serial MBC, deci e posibil…

  • Putem incerca…sunt sanse numai si numai daca Tvr renunta la reluari, si reincepe sa difuzeze productii MBC. Acum sunt atatea seriale istorice noi, au de unde alege, si poate si Empress Ki are o sansa sa ruleze in Romania, dupa ce se termina la ei.

   • Ana, am scris o cerere pe pagina de Facebook a Tvr, nu stiu daca poti sa te uiti:
    https://m.facebook.com/fanTVR1?v=timeline&filter=2&refid=17

    • Pot!

     • Deja am o sustinatoare :)

     • Eu sunt acea sustinatoare! E contul meu de FB nepersonal.

     • Buna idee!

     • Si eu sper ca TVR sa-l difuzeze, mai ales daca la ei va fi un hit, cu siguranta si la noi va fi!!! Vrem Empress Ki pe TVR!!!

     • VREM EMPRESS KI LA TVR, VREM EMPRESS KI LA TVR!!!! :D

 4. Ha Ji Won e superba ca totdeauna! Si daca joaca si Ji Chang Wook, cunoscut din WBDS, sigur va fi un succes si aici la noi.

  • Da, e absolut magnifica, si n-am nici un dubiu ca va face din nou un rol de senzatie.
   Si Joo Jin Mo, ce ne puteam dori mai bine decat atat?

   • Nimic altceva, numai sa fie difuzat si la noi :)

 5. Merci Ana ! 28 oct. vino mai repede!!! de la terminarea K2H stau cu ochiii “ciuliti” sa vad care va fi urmatorul ei proiect. In posterul oficial este absolut superba. Am citit tot felul de comentarii pozitive dar si rautacioase privind acest serial (ca distorsioneaza istoria, ca-i prea lung, ca frizurile mongole sunt ciudate ca….), dar sincer nu ma interezeaza, il astept de mult si de altfel m-as uita si daca Ha Ji Won ar juca sotron. Va doresc o noapte frumoasa!

  • Andreea, stii cum e? Ar fi culmea sa nu distorsioneze istoria, in aproape toate serialele istorice coreene se intampla asta, de ce nu se comenteaza si in legatura cu altele? Ar fi culmea ca vreme de 60 de episoade sa vedem o istorie asa cum apare ea in manuale, chiar ar fi culmea…ar fi ft ft plictisitor…numai ca unii sunt absurzi.

   • Da ai Dreptate, cei care vor adevarul istoric sa-l caute in carti. Dar avand in vedere mandria coreenilor vis a vis de istoria lor, ma tem ca vor “sanctiona” prin rating serialul si implicit actorii, la fel cum s-a intamplat cu K2H (pe mine m-a durut fizic nedreptatea de la gala MBC).

    • Vom vedea ce se va intampla, dar eu sper ca sunt multi fani coreeni care o asteptau pe HJW, si vor urmari serialul.

     • Da sa speram. Deja aici are trei fani si de fapt mai multi ca eu fac cat 2, o sa-l urmaresc si in direct asa cum am facut si in cazul ultimelor 2 seriale ale ei (in limita timpului of course).

     • Sper ca suntem mai multi/multe totusi :)

     • Atunci eu cum sunt? :))) Eu sper ca fac cat 5 :P

  • Eu am mai vazut un serial (Shin Don) in care apare imparateasa Ki, am si scris despre el, si despre personaje, si voi aminti din nou in partea II a articolului mei, si chiar n-am fost deranjata de coafurile mongole cu toate ca sunt urate intradevar :)) Dar asa au dorit producatorii acelui serial sa lucreze, si pt mine a fost ok!
   In plus, cum se vede si in posterul oficial, coafura ei ca imparateasa nu e una similara cu cea pe care o avea imparateasa in Shin Don, nici pe aproape, in acel serial actrita respectiva a purtat niste peruci enorme, unele chiar urate, si avea si niste gheare metalice semi-hidoase. Asa ca, Empress Ki va fi ok din punctul asta de vedere :)

 6. Ha, Ha !! Stiu Ana, eu am vrut sa fiu modesta, trebuia sa plusez. Astept cu nerabdare partea a 2a, probabil dupa 24 cand are loc lansarea oficiala, cica se vor prezenta in costumele din film.

  • In 24 e conferinta de presa, asa am auzit si eu, ca vor aparea in costumele din film, cred ca sunt spectaculoase. Cred ca in 28 postez partea a 2-a, sau poate si mai repede, sa vad…

 7. Acum am citit si eu! Ana e SUPERB!!! Serialul acesta e de-a dreptul Woww!
  Imi place enorm distributia, pe Jo Jin Mo nu il stiu foerte bine….dar Ji Chang Wook si HJW imi sunt cunoscuti, sunt frumosi, talentati, deci succesul serialului e garantat!

 8. Pare un serial minunat… are o poveste ok! Pe Ha Ji Won am vazut-o in Damo!

 9. WOW! Abia astept…..povestea e frumoasa, iar distributia e si mai si……il astept pe tvr1.

 10. Daca vreti sa vorbiti cu cei de la tvr trimiteti mesaje la relatiicupublicul@tvr.ro !
  Eu am primit un raspuns:
  “Bună ziua.
  Momentan TVR nu mai are cumpărate alte seriale coreene sau alte seriale care să acopere intervalul orar menţionat. “

 11. abia astept sa inceapa serialul… abia astept sa-l revad pe Jo Jin Moo :)

  • Si eu pe Ha Ji Won, dar recunosc, si pe Joo Jin Mo :)

 12. cu asa distributie, sigur va fi un succes :)

  • Fara nici un dubiu!

  • Eu sper sa fie si sa fie pe placul coreenilor!

 13. Si maine incepe!!! La prezentarea oficiala a avut o rochie tare frumoasa!

  • Da, maine apare si partea II a articolului!

 14. Eu am citit intai partea a 2-a. Si abia acuma pe asta :). Imi plac foarte mult pozele cu ea calarind sau tragand cu arcul. Si costumele sunt superbe. Desi nu sunt obisnuita asa mult cu aerul mongol pe care il au. Dar designer-ii au facut treaba buna. Multumesc, Ana, pentru informatii. Eu nu am avut timp sa caut si mi-a prins bine sa le am grupate aici :).

  • Nu-i nimic! :)) O sa te obisnuiesti, ai sa vezi :)

   • Cu SIGuranta! Mai ales pe ale lui Ha Ji Won o sa le indragesc. Cel din poster care il ai si tu la avatar imi place deja extrem de mult.

    • Da, si mie!!!! E superb :)

 15. buna, dragele mele spuneti-mi si mie unde pot gasi acest film pentru ca sperante la noi sa-l dea nu sunt,

Leave a Comment