Ramona J. [KF]

Artă populară coreeană – Minhwa

Written by Ramona J. [KF]. Posted in Cultura, Istorie si cultura, Recenzii Koreafilm, Recomandarile lunii

Tagged: , , , , , , , , ,

foto 1

Published on iunie 30, 2013 with 21 comentarii

Image and video hosting by TinyPic
Fiecare ţară îşi are propria formă specială de artă. Iar dacă ne referim la desen, atunci o artă a desenului este pictura populară sau „minhwa” în limba coreeană, cunoscută de asemenea şi sub numele de „sokhwa”, „minjunghwa” sau „baekseonghwa”.
Asemenea picturi sau desene, îmbrăcau pereţii caselor tradiţionale coreene, în special pe cei ai caselor în care locuiau cei care făceau parte din clasa muncitoare. Deoarece clasa muncitoare s-a mărit treptat iar muncitorii au început să câştige mai mulţi bani atunci a venit şi necesitatea sau dorinţa ca aceste case să arate cât mai bine şi astfel au început să picteze „minhwa”.
Image and video hosting by TinyPic

Minhwa sau pictura populară este de departe cea mai interesantă pictură tradiţională coreeană. Arta Minhwa se referă la arta populară coreeană care constă din tablouri cu figuri mitice (legendare) şi alte obiecte reprezentate într-un stil simplu. Literalmente “pictură a poporului” sau “pictură populară”, acest tip de pictură a fost de multe ori opera unor meşteri anonimi care au aderat la acest stil, devenind fideli păstrători ai canoanelor acestei picturi de gen moştenite din moşi-strămoşi. Acestea au fost pictate aproape de sfârşitul sau după perioada Chosun.

Image and video hosting by TinyPic

Minhwa a implicat, de asemenea şi o dimensiune magică. Se considera că posedă virtuţi benefice pentru a-l proteja atât pe proprietar cât şi pe familia lui, de forţele răului. Printre temele reprezentative ale acestui gen pot fi obervate următoarele elemente: cocori, stânci, apă, nori, soare, lună, pini, broaşte ţestoase, insecte şi flori, figuri din mitologia populară şi legende, simboluri pentru fericire, bogăţie, sănătate, precum şi scene din viaţa de zi cu zi a oamenilor.

Image and video hosting by TinyPic

Cele mai frecvente figuri erau animalele care reprezentau puterea, cum ar fi tigrul, sau circumstanţe providenţiale, cum ar fi crapul, care reprezintă succesul. Dorinţa pentru o viaţă lungă, sănătoasă şi prosperă, cu mulţi copii este reflectată prin intermediul acestor picturi. În „Sibjangsaengdo” sunt reprezentate anumite animale care simbolizează longevitate.

Image and video hosting by TinyPic

Desenele „hwajodo” sau „pictură cu floare şi pasăre” reprezintă iubirea dintre cuplurile căsătorite. Picturile cu fructe, cum ar fi strugurii reprezintă dorinţa de a avea copii sănătoşi. Deşi multe dintre ele par a fi mai mult copilăreşti şi nerafinate fiind reprezentate într-un stil specific simplu şi naiv, totuşi se poate întrevedea în aceste desene, priceperea sau abilitatea de a picta a artistului necunoscut. Picturile au fost efectuate pe suport de hârtie şi pe pânză.

Image and video hosting by TinyPic

Arta Minhwa s-a dezvoltat în forma sa actuală în secolul al XVII-lea. Artiştii au fost oameni simpli, care mergeau din loc în loc, de cele mai multe ori urmau itinerarul festivalurilor, unde pictau pentru localnici, îndeplinind comenzile clienţilor pe loc. Etape importante din viaţă au fost, de asemenea, marcate prin minhwa. Atât oamenii de rând cât şi nobilii au cerut acestor artişti populari să le deseneze picturi minhwa. După declinul din timpul dominaţiei coloniale, această formă de artă a cunoscut o creştere pentru scurt timp, urmând să scadă în timpul Războiului Coreean. Însă începând cu anul 1980, Minhwa a renăscut iar interesul şi popularitatea ei persistă până în zilele noastre.
Acest genul de pictură Minhwa se împarte în mai multe sub-categorii. Pe scurt acestea sunt:

Image and video hosting by TinyPic

Picturi cu peisaje – Câteva dintre cele cunoscute peisaje Minhwa urmăresc stilurile tradiţionale din perioada de început.
Coţofenele şi tigrii – Una dintre temele cele mai populare pe lângă cele cu peisaje. Tigrul este, de obicei, descris într-un mod comic alături de o coţofană care vorbeşte cu acesta de pe ramura unui copac – coţofana fiind considerată a fi un purtător de veste bună.
Flori şi păsări- Picturile cu flori sunt de obicei foarte colorate. Aceste motive pot fi văzute pe ceramica modernă, cutii lăcuite şi cutii muzicale.

Image and video hosting by TinyPic

Bujori – Bujorul simbolizează avere, onoruri şi poziţie socială înaltă şi este folosit pe scară largă în pictura Minhwa precum şi pe ceramică.
Floare de Lotus – Deşi iniţial aceasta reprezenta Soarele şi mila lui Buddha, în picturi Minhwa ea a ajuns să reprezinte pe oficialii guvernamentali.

Image and video hosting by TinyPic

Cele Zece Simboluri de Longevitate – Aceste simbolurile sunt reprezentate de: soare, nori, munţi, pietre, apă, cocori, căprioare sau cerbi, broaşte ţestoase, pini şi ciuperci.Asemenea simboluri pot fi găsite în multe picturi Minhwa, de asemenea le putem găsi şi pe cutiile lăcuite şi modelele de pe ceramică.
Scene de vânătoare manciuriană – folosit ca un semn de curaj, aceste picturi decorau de cele mai multe ori cantonamentele sau cartierele militare.
O sută de copii – reprezentând 100 de copii din Paradis şi reflectă dorinţa pentru mulţi urmaşi sănătoşi.

Image and video hosting by TinyPic

Picturi ale ciclului de viaţă (scene din viaţa de zi cu zi)– folosite în principal pentru a descrie viaţa unui oficial-cărturar.
Biblioteca şi camera de studiu a cărturarilor – similar cu stilul occidental de viaţă, aceste picturi arată “echipamentul” unui cărturar.
Zeităţile șamanice – Aceste picturi înfăţişează de obicei ritualuri şamanice sau zeităţi.
Dragoni – Dragonul poate reprezenta o varietate de sensuri sau înţelesuri, inclusiv acela de a respinge spiritele rele şi de aduce ploaia.

Image and video hosting by TinyPic

Peşti şi crabi – apar de obicei în pereche, sărutându-se sau fiind foarte drăgăstoşi unul cu celălalt.
Kim Man-hee este un expert în pictura populară care a studiat această artă foarte minuţios. El a fost desemnat în anul 1996, Proprietate Culturală Intangibilă numărul 18 a Seulului. Domnul Kim lucrează la portretizarea aspectelor culturale coreene de mult uitate, modelele şi materialele supuse acestui tip de artă se bazează pe o îndelungă cercetare istorică pe care el însuşi a realizat-o în călătoriile lungi pe care le-a făcut în jurul ţării, atunci cînd era mai tânăr.

Image and video hosting by TinyPic

După ce a avut o expoziţie de aproximativ 300 de opere de artă culese, domnul Kim a venit în centrul atenţiei publice cu vastele sale cunoştinţe despre această formă de artă. A avut mai mult de 40 de expoziţii în Coreea dar şi în străinătate, prin intermediul celor peste 3.000 de lucrări ale sale s-a străduit să prezinte publicului larg aceste personaje ale picturii populare coreene.

Arta Populară Coreeană : Scrisoarea pictată (문자도 文字圖)

Image and video hosting by TinyPic

Scrisoarea pictată (문자 도, Munja-do, lit.însemnând caractere desenate, cunoscută şi sub numele de 꽃 글씨, Ggeotgeulssi, lit. Caligrafie cu Flori sau Flori caligrafiate). Acest tip de artă aparţine genului Minhwa (민화). Apărut în timpul dinastiei Joseon în secolele 18 şi 19. În acest tip de scrisoare populară pictată, caracterele chinezeşti sunt trasate sau desenate de obicei în negru şi apoi bogat ornamentate cu simboluri legate de sensul caracterelor chinezeşti caligrafiate.

Image and video hosting by TinyPic

O formă foarte cunoscută a acestui tip de scrisoare a fost Hyo Jae Do (효제 도, 孝悌 图, lit. pietate filială şi dragoste frăţească pictată), care era executată pe un paravan cu 8 panele sau panouri. Pe fiecare din cele 8 panouri era reprezentat un caracter chinezesc corespunzător uneia dintre cele 8 virtuţi confucianiste tradiţionale cele mai importante (三纲 五 伦 lit. Trei Legături şi Cinci Discipline Morale). Cunoaşterea acestor opt virtuţi şi caractere au fost baza învăţământului confucianist pentru învăţăcei sau viitori cărturari, iar acestea erau:

Image and video hosting by TinyPic

Hyo, 효 (孝): Pietate filială
Jae, 제 (悌): Dragoste frăţească faţă de fraţi/surori şi vecini
Chung, 충 (忠): Loialitate faţă de rege
Shin, 신 (信): Credinţă şi încredere
Yae, 예 (礼): Etichetă
Ui, 의 (义): Echitate sau justeţe
Yeom, 염 (廉): Integritate
Chi, 치 (耻): Simţul ruşinii

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Printre aceste picturi populare se pot observa câteva simbolurile frecvente: Crapul pentru pietate filială (crapii depun un număr mare de icre şi prin urmare simbolizează fertilitate, un punct-cheie al pietăţii filiale era acela de a avea un număr mare de urmaşi, în special de sex masculin, pentru a păstra viu numele şi linia genealogică a strămoşilor tăi), dragoni pentru loialitate (Dragonul fiind un simbol al regelui), gâşte sălbatice ca simbol pentru loialitate (gâştele şi raţele se presupuneau că erau loiale partenerul lor chiar şi după moartea acestuia).

Caracterele puteau fi, de asemenea, reprezentate individual:

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Munjado a fost, de asemenea, folosit din nou în arta contemporană. Un exemplu viu al acestei afirmaţii sunt şi picturile de mai jos aparţinând artistului coreean Son Dong Hyeon (손동현). Acestea sunt pictate pe hârtie coreeană uşor colorată în galben cu pigmeni folosiţi în pictura orientală:

Image and video hosting by TinyPic

Această artă populară – Minhwa- se poate împărţi în cateva categorii principale. Iată cum arată această clasificare a picturilor populare sau Minhwa:

Tipuri de Minhwa

Image and video hosting by TinyPic

Sansoodo (Munţi şi apă)
Picturile populare sunt de obicei desenate în diferite culori (nu doar alb-negru). Sansoodo este o pictură în care sunt reprezentaţi munţi şi apă cum ar fi lacuri, râuri, cursuri de apă, sau căderi de apă. Deoarece munţii au o mare însemnătate pentru coreeni aceştia sunt un subiect foarte popular pentru pictură. Imaginile fiind desenate pe paravane. Aceste picturi au fost uneori aşezate de către pictori în locuri unde clienţii le puteau vedea cu uşurinţă.

Image and video hosting by TinyPic

Kumkangsan do (Pictură a Muntelui Kumkang)
Oamenii simpli şi obişnuiţi au început să deseneze munţi, fiind foarte mult influenţaţi de pictorul Chungsun, care a desenat un tablou în care este reprezentat Muntele Kumkang, acesta devenind preferatul pictorilor atunci când se punea problema reprezentării în pictură a unui munte. Chungsun a desenat rocile munţilor ca şi cum ar fi fost călugări care stau în linie, iar acest lucru a emoţionat sufletul celor care priveau pictura sa.
Deşi Muntele Kumkang este un lucru cât se poate de real , modul în care acesta este reprezentat este mult mai mistic decât realist.

Image and video hosting by TinyPic

Hwa cho do (Pictură cu pasăre şi flori)
Foarte multe picturi din genul minhwa sunt “hwa cho do”. De obicei în aceste tablouri erau reprezentate flori şi o pereche de păsări, de exemplu o pereche de păsări şi florile de bujor înseamnă armonia cuplurilor căsătorite. Erau pictate în special flori de prun, azalee, camelii, paulownia, forsiţia, trandafiri sălbatici, salcie, pin, vrabie, coţofană, cocori, păun. Însă aceste flori puteau fi desenate şi alături de pietre sau peşti.Hwa cho do erau pictate în culori vii pe bază de apă, iar culorile folosite erau roşu, albastru, verde şi galben.

Image and video hosting by TinyPic

Cho Choong do (Insecte şi iarbă)
În aceste picturi pot fi văzuţi fluturi, lăcuste, greieri, albine şi broaşte alături de iarbă, plante de toamnă, bujori, narcise, orhidee, trandafir chinezesc, crizanteme sălbatice. Cele mai multe dintre aceste picturi erau făcute pe paravane. Prima persoană care a pictat sau desenat Cho Choong Do a fost Shin Saimdang. Ea a desenat în tablourile ei iarbă de toamnă cu struguri şi insecte, influenţând în acest fel publicul privitor. Însă a desenat în picturile ei şi obiecte sau lucruri folosite în viaţa de zi cu zi.

Image and video hosting by TinyPic

Eo-hae-do (Crapi şi plante)
Subiectul principal al picturilor Eo-Hae-do este crapul, însă în aceste picturi poate apărea şi carasul, somnul, tetraodonul, broasca ţestoasă, plevuşca sau crăietele, crabi, creveţi, scoici, flori şi plante marine. În principiu această pictura decora camera tinerilor căsătoriţi. Atunci când soarele de dimineaţă îşi opreşte razele pe pictura cu crapi, împreună le urează tinerilor căsătoriţi care tocmai se trezesc şi deschid ochii, mult succes şi fericire.

Image and video hosting by TinyPic

Ho Pyo Do (Pictură cu un Tigru)
Ho Pyo Do sunt acele desenele minhwa în care este reprezentat un tigru, dar acesta nu-ţi inspiră teamă şi sigur nu vei vedea ferocitatea lui în aceste picturi. Tigrii prezentaţi au în aceste picturi un corp de pisică şi un zâmbet şugubăţ care te duce cu gândul că în orice moment „ această pisicuţă mare, pufoasă şi zâmbăreaţă” ar putea izbucni în hohote de râs.

Image and video hosting by TinyPic

Tigrul Chinju
Acest tablou este imaginea unui tigru urât, însă reprezentat împreună cu cei trei pui ai săi are ceva maiestuos în ţinuta sa. Nu sunt informaţii despre persoana care a desenat această pictură cu excepţia faptului că numele său a fost Shin Hyun Chae iar datorită descoperirii sale în Chinju, această pictură a fost numită Tigrul Chinju.

Image and video hosting by TinyPic

Poong sok do (Foong-sok-do)
Există patru tipuri de “poongsokdo”. În Pyeong-saeng-do, este desenată viaţa unei persoane de la naştere şi până la moarte. În Soo-ryeop-do avem scene de vânătoare. În She-si-pung-sok-doon putem vedea scene din viaţa de zi cu zi şi conduita morală a călugărilor budişti. În Kyeong-jik-do este reprezentat un sat de fermieri şi implicit munca în agricultură. De asemenea au fost reprezentate vieţile cărturarilor în aceste picturi.
Un gen aparte este Ko-sa-do care ne spune o poveste veche sau un roman exprimat prin pictură, având un scop educativ pentru popor.

Image and video hosting by TinyPic

Moonbangdo (Picturi cu rafturi de cărţi sau hârtie)
Cărţi, hârtie, perie, călimară, cerneală, vaze, flori, cutie pentru pensule, fructe, ceramică, evantaie şi ochelari de vedere toate aceste obiecte pot fi văzute în acest tablou. Cărţile înseamnă speranţă veşnică pentru învăţătură mai ales pentru cărturari sau învăţăcei.

Image and video hosting by TinyPic

Moonchado (Caligrafie)
Acest tablou prezintă 8 caractere chinezeşti în diverse combinaţii. Sensurile lor fiind legate de confucianism. Erau pictate în vopsele pe bază de ulei.
Shashindo (Pictură ale celor patru zeităţi)
Cele patru zeităţi au fost pictate pentru prima dată în perioada Koryo pe picturile murale. Cei patru zei au se numeau “chungryong”, “paekho”, “choojak” şi “hyunmu” şi au fost reprezentaţi sub forma unui dragon, tigru, pui şi a unei broaşte ţestoase.

Image and video hosting by TinyPic

Shipjangsaengdo (Pictura celor zece simboluri)
Desenul celor zece simboluri reprezintă longevitate. Aceste zece simboluri sunt: soarele, luna, nori, apă, piatră, cerbi, broasca ţestoasă, cocori, pin şi iarbă care aduc tinereţe veşnică.

Pictura populară Minhwa – “Muzica pop” a artei

Image and video hosting by TinyPic

Paravan din sec.al XX lea, care prezintă o scenă de vânătoare, este unul dintre cele mai populare tablouri expuse la Muzeul Horim. Dragonul – care de cele mai multe ori simbolizează autoritatea sau regele – este descris într-un mod amuzant şi satiric. Nasul său este vizibil supradimensionat, având o formă asemănătoare cu nasul (rât) unui porc. Cintamani, care este punctul-cheie al unei picturi ce reprezintă un dragon, iar de cele multe ori acesta se află în gura sau lângă gura dragonului – în acest desen el pluteşte liber. În ultimii ani ai dinastiei Joseon (1392-1910), disciplina care gravita în jurul sistemul rigid de caste şi care dominase societatea până atunci, a încetat să mai existe răspândindu-se astfel consumerismului. Ca urmare a acestui fapt şi minhwa – pictura populară – a început să înflorească. Între sfârşitul secolului 19 şi începutul secolului 20, oamenii de rând au plătit artişti pentru a le face picturi în scopul decorării caselor sau pentru evenimente speciale. Minhwa, în traducere directă, este un tablou realizat de oamenii de rând şi este opusul lui muninhwa, sau pictura realizată de aristocraţi.
Image and video hosting by TinyPic

Sectorul Sinsa al Muzeului Horim ţine o expoziţie intitulată “Pictura Populară Coreeană”,unde sunt expuxe aproximativ 80 din cele mai bune lucrări minhwa pe care muzeul le-a colecţionat în ultimii 30 de ani. Deşi au existat expoziţii minhwa mai restrânse, oficialii muzeului spun că este prima expoziţie minhwa pe scară largă. Muzeul Horim a început să funcţioneze acum 30 de ani, într-o mică sală din Daechi-dong, situat în sud-ul Seul-ului. Astăzi, acest muzeu are 15.000 de artefacte, inclusiv 54 proprietăţi culturale desemnate de către stat.
Împreună cu Leeum, Muzeul de Artă Samsung din Hannam-dong, Yongsan, Horim este considerat unul dintre cele mai bune muzee de artă privată din Coreea şi unul din puţinele cu putere financiară de a cumpăra artefacte bine conservate atunci când acestea apar pe piaţă.
Image and video hosting by TinyPic

“Dacă muninhwa este muzica clasică, minhwa este muzica pop”, a declarat Park Jun-Yeong, unul dintre curatorii muzeului. “Temele lor sunt comune şi universale, cea mai mare parte a lucrărilor fiind despre speranţa oamenilor pentru fericire”.

Surse: wikipedia, wikimedia, koreatimes.co, park.org, koreabridge.net, korean-arts, hancinema, atelier.de.francais.over-blog.com,naver.com

Despre Ramona J. [KF]

Ramona J. [KF]

Ramona J., s-a născut în liniştitul oraş de la poalele Tâmpei, Braşov. Prima întâlnire cu valul coreean s-a intamplat odata cu difuzarea pe TVR1 a serialului „Giuvaierul Palatului”. Deşi nu l-a văzut de la primul episod, a simţit „fluturaşi în stomac” (acei mii de fluturaşi pe care-i simţi când te îndrăgosteşti), iar rezultatul este simplu: s-a „îndrăgostit iremediabil” de acea Coree în care a descoperit mult bun simţ şi candoare .

Browse Archived Articles by Ramona J. [KF]

21 comentarii

There are currently 21 comentarii on Artă populară coreeană – Minhwa. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Mulțumim frumos!Fascinantă recenzia!

 2. Nu ot sa spun decat felicitari Ramona pentru acest articol amplu si foarte bine documentat. Catve astfel de picturi sunt comori nationale ale Coreei :)

 3. wow…prima data nu m-am putut abtine sa nu ma uit la toate picturile, iar apoi am luat-o de la capat pt. a citi informatiile. Arta coreeana e un domeniu complex si fascinant totodata si chiar imi plac multe dintre picturi pt. ca sunt echilibrate si realizate cu minutiozitate, astfel ca descoperi multe detalii daca le privesti atent. Multummim mult pt. recenzie si eu ma intorc la admirat! :D

 4. Multumesc frumos pentru prezentare Ramona! Sunt niste picturi absolut minunate, le-am furat pe toate. Preferata mea este cea cu doua pasari dormind pe ramura :) Foarte frumos ai scris despre originea si categoriile picturilor, te felicit din inima :*

  • Stiu ca ai colectie impresionanta de asemenea picturi sau fotografii cu picturi. La intalnirea trecuta, stiu ca mi-ai aratat un desen care mi-a placut mult, era un desen cu flori albastre pe un fond galben. Sa stii ca-l vreau si eu, astept sa mi-l trimiti :)

   • Ramo, saptamana trecuta din greseala (eram dupa noapte si nu eram atenta) le-am sters pe toate picturile orientale din telefon, si nu erau salvate la calculator :((( Incerc sa le recuperez, dar nu stiu…care erau de-aici de pe blog, pot, dar pe celelalte…daca gasesc flori albastre, SIGur iti trimit

   • Ti-am trimis una pe adresa de AIRC, sa-mi spui daca despre asta era vorba :)

    • Este frumoasa si acea pictura pe care mi-ai trimis-o, insa eu vorbesc de o alta imagine. Cea pe care o vazusem atunci era salvata in telefonul tau (cred ca ai primit-o de la anja). Eu sper sa recuperezi tot ce ai sters din greseala :)

 5. bucurii ale ochilor si sufletului. multumesc!

 6. uau, super recenzie. foarte frumoase si pozele

 7. Super! Felicitari Ramo ;)

 8. Un articol foarte bine documentat si foaaaaaaaaaaaarte colorat. L-am citit cu sufletul la gura si am admirat picturile superbe. Felicitari :*!

 9. Ce picturi frumoase şi foarte colorate, chiar dacă sunt făcute de oameni simpli şi par simple sunt foarte complexe şi exprimă atât de multe acele simboluri. Arta coreeană mereu continuă să ne surprindă într-un mod plăcut. Mulţumim Ramona pentru acest frumos articol şi Felicitări! ;)

 10. Multumim frumos ptr. articol Ramona. Felicitari. Este super super. Picturile sunt extrem de frumoase ^^

 11. Ce frumos!
  Multumim pentru recenzie.

 12. Multumesc pt prezentare,Ramona!!! Ampla si plina de culoare!!!…

 13. Foarte mult mi-au placut florile si pasarile, dar si unele reprezentari de tigru sau de scene din viata de zi cu zi. :)

 14. Cel mai mult insa mi-a placut Hyo Jae Do (calea pietatii filiale si a dragostei fratesti). Mi-a amintit de Sungkyunkwan Scandal cand s-a vorbit despre asta. De fapt Lee Sun Joon a tinut un discurs pe tema asta in consiliul elevilor ca sa ii apare pe prietenii lui. A fost unul din momentele mele preferate :).

 15. Ramo,ma uimesti,asa am zis si eu,ca tigri seamana mai mult cu niste motani lenesi sau jucausi,iar de pesti ce sa mai zic,mi s-a facut pofta de o saramurica cu mujdei,de te lingi pe deste! Fie vorba -ntre noi ai muncit olecutica la acest material! Nu credeam ca se mai pot gasi subiecte inedite ,dar totusi cunoscute,io-te-te ca- i reusit! Bravisimo!

  • Ai uitat sa pui langa saramura si un pahar de vin si atunci… aigoo… ce de lucruri apetisante pe masa noastra.. :))

 16. Wooaaa, iti incanta sufletul! Suuper! Bv!

Leave a Comment