de Claudia Diana Toma
Ziua de 25 iunie reprezintă pentru poporul coreean o pagină sumbră din istoria lor națională, și anume, izbucnirea Războiului Coreean, care a schimbat soarta a milioane de persoane, efectele acestui conflict făcându-se resimțite până în zilele noastre. Din cauza poziției sale geografice, la răscruce de drumuri, Coreea a fost de-a lungul timpului curtată de ambițioșii săi vecini, deseori fiind privată de independență teritorială. Încă din timpul invaziilor japoneze (1592-1598) cunoscute în istorie sub numele de Imjin Waeran , conducătorul japonez, Hideyoshi Toyotomi propune dinastiei chineze din acea vreme (Ming) să divizeze peninsula coreeană, pentru a-și împărți teritoriul.
O altă idee de împărțire a teritoriului venise din partea Imperiului Țarist în primii ani ai secolului XX prin divizarea Coreei în zone de influență ce urmau a fi puse sub conducerea Chinei, Japoniei și a Rusiei. Aceste planuri nu au dat rezultate decât abia în anul 1945 când Statele Unite ale Americii au ajuns la concluzia că cea mai bună soluție era divizarea peninsulei coreene de-a lungul paralele 38 în partea de nord și de sud. Din păcate, din cauza unor factori interi și externi această împărțire teritorială s-a dovedit a fi una de durată, căci s-au format două entități statale cu conducători și regimuri politice diferite. Această divizare a dus la o instabilitate politică și socială, nemailundu-se în discuție situația economică precară în care ambele state se găseau. Astfel, Coreea de Nord și Coreea de Sud ce împărțeau un trecut și strămoși comuni deveniseră în anul 1948 două state dușmane, care își disputau propria legitimitate teritorială. Pentru o lungă perioadă de timp, la granița dintre cele două state aveau loc ciocniri între soldați, însă nimeni nu ar fi crezut că acestea vor degenera într-un război.
Războiul din Coreea a izbucnit la ora 4 a.m., într-o duminică, pe 25 iunie 1950, atunci când trupele nord-coreene au trecut paralele 38 și au cucerit în numai trei zile capitala Coreei de Sud, Seoul.
Acest război a fost o surpriză pentru comunitatea internațională. Cu toate acesta, deși inițial acest atac era un conflict civil cu un scop precis: unificarea teritorială a peninsulei sub regimul conducătorului nord-coreean, Kim Il-Seong, prin implicarea americanilor și a încă optsprezece țări, deja se putea discuta despre un conflict de talie internațională. Americanii doreau cu orice preț evitarea căderii Coreei de Sud (care avea un regim pro-american) pe mâinile comuniștilor. Deși, inițial se mizase pe un război de scurtă durată, prin intervenția în anul 1951 a armatelor chineze, acest război devenea din ce în ce mai violent și părea fără de oprire. Tensiunile și presiunile din ambele tabere au dus la propunerea semnării unui armistițiu (în total trei încercări de semnare a unui tratat au eșuat), însă din nou, din cauza viziunilor diferite, și anume problema pe care eliberarea prizonierilor de război o ridica, a dus la lungirea războiului până pe 27 iulie 1953. Atunci, după trei ani de lupte fără nici un rezultat, s-a semnat la Panmunjon, un armistițiu care îngheța conflictul prin încheierea unei păci albe. Deși acest conflict a dus la o diviziune ireversibilă a teritoriului coreean, singurul rezultat pozitiv a fost evitarea instaurării în Coreea de Sud a regimului comunist. Războiul a lăsat în urmă mii de victime atât în rândul civililor cât și a militarilor, două țări cu trecut și cu o limbă comună în ruină, precum și mii de familii destrămate și despărțite de o linie imaginară.
Așadar, Războiul Coreean (1950-1953) a fost o perioadă care a marcat istoria poporului coreean, lăsând urme adânci în mentalul colectiv, schimbând chiar cursul scrierii istoriei lor, căci acest conflict a adâncit pentru peste 60 de ani conflictul din peninsulă, cele două țări găsindu-se și astăzi într-un conflict diplomatic.
Surse: Peter Low – „Korean war”; Bruce Cumings – „Korea`s place in the sun”
NR: Bun venit în echipa KOREAFILM, Claudia Diana Toma!
25/06/2013 la 9:29 am
Inca o data, bun venit printre noi, Claudia… si la cat mai multe articole.
Bafta!
25/06/2013 la 11:59 am
Bine ai venit, Claudia! Felicitari pentru articol :).
25/06/2013 la 3:40 pm
Bun venit si Felicitari,Claudia!!!
25/06/2013 la 5:58 pm
Bun venit in echipa Claudia Diana! Multumim pt reminder :)
25/06/2013 la 6:27 pm
Pierderile umane în urma războiului au fost considerabile: 1,5 milioane de nord-coreeni, 1,3 ! Au fost milioane de victime ! La care se mai adauga 900.000 de chinezi, dar şi 34.000 de americani!
“Războiul a lăsat în urmă mii de victime atât în rândul civililor cât și a militarilor.” *
25/06/2013 la 6:29 pm
* 1,3 milioane de sud-coreeni
25/06/2013 la 6:28 pm
După război, Phenianul s-a concentrat pe dezvoltarea capacităţilor sale militare, ajungând să investească până la 25% din PIB în facilităţi militare.
25/06/2013 la 8:31 pm
Asa e. Cam toate dictaturile s-au concentrat pe producerea sau cumpararea de armament si pe crearea unei armate cat mai mari.
25/06/2013 la 8:34 pm
Un episod foarte trist. care inca nu s-a terminat. Practic razboiul nu s-a incheiat, pacea nu a fost semnata, doar un armistitiu. Este o situatie grea, trista. Acum, in King2Hearts, am vazut viziunea coreenilor asupra relatiei dintre cele 2 tari. Ce e drept, e un cadru imaginar, dar cred ca reflecta foarte mult dorinta lor ca intr-o zi sa devina din nou o singura tara.
25/06/2013 la 9:03 pm
Si eu am urmarit filmul in dupa-amiaza asta…..intr-adevar nu il urmaresc de l a inceput dar stiam in mare actiunea….Chiar nu ar fi deloc rau daca ei ar reveni din nou o singura tara, pana la urma sunt doua popoare gemene care s-au “certat” ,iar acum sa-si caute un pas spre reconciliere!11
25/06/2013 la 9:06 pm
Bine ai venit in echipa Koreafilm Claudia! Ai scris o frumoasa recenzie despre acest eveniment tragic…
25/06/2013 la 9:29 pm
Am
citit intr-o carte ( Park Wan-
suh: Three Days in That
Autumn) ca insula Ganghwa,
apartinand Coreei de Sud, este
singurul loc in aceasta tara de
unde se pot vedea liber
teritoriul Coreei de nord, linia
terestra a hotarului fiind zona
militara. Oamenii care dupa
razboiul coreean au fugit din
Coreea de Nord si s-au stabilit
in Sud, numai de-aici pot sa
vada meleagurile lor natale,
macar pe departe. Multi dintre
ei cer ca dupa moarte trupul
lor sa fie incinerat, iar cenusa
sa fie imprastiata la tarmul de
nord a insulei Ganghwa, cand
vantul bate dinspre sud-vest,
spre Coreea de Nord. Sper ca
astfel ramasitele lor ajung
acasa, la locul lor de nastere,
langa stramosii lor. Altfel nu se
poate…
26/06/2013 la 2:43 pm
Da, si eu am auzit la fel despre insula Ganghwa. Singurul loc unde te poti uita din Coreea de Sud nestingherit la Coreea de Nord…
25/06/2013 la 10:34 pm
Bun venit in echipa Koreafilm Claudia si felicitari pentru articol.
25/06/2013 la 11:12 pm
Bun venit in echipa koreafilm.ro!
26/06/2013 la 2:25 pm
Bun venit in echipa Claudia!! :) Mi-a placut recenzia! Din pacate mai trebuie sa ne aducem aminte si de lucruri nu tocmai frumoase care au marcat istoria si inca continua. Pacat ca orgoliul unora este prea mare si uneori devastator. Iar din lucrurile astea numai bietii oamneni au de suferit! Sincer,citind recenzia asta m-am gandit la bietii nostri soldati si eroi care au fost atat de darzi si au aparat atat de bine tara! M-am gandit la Romania in perioada razboaielor mondiale.
Din pacate azi si pentru noi este o zi neagra! Mi-a venit sa plang atunci cand am auzit de accidentul din Muntenegru! Dumnezeu sa ne fereasca de inca unul si sa-i odihneasca pe cei adormiti!razboaielor mondiale.
Din pacate azi ai pentru noi este o zi neagra! Mi-a venit sa plang atunci cand am auzit de accidentul din Muntenegru! Dumnezeu sa ne fereasca de inca unul si sa-i odihneasca pe cei adormiti! plang atunci cand am auzit de accidentul din Muntenegru! Dumnezeu sa ne fereasca de inca unul si sa-i odihneasca pe cei adormiti!razboaielor mondiale.
Din pacate azi ai pentru noi este o zi neagra! Mi-a venit sa plang atunci cand am auzit de accidentul din Muntenegru! Dumnezeu sa ne fereasca de inca unul si sa-i odihneasca pe cei adormiti!
26/06/2013 la 8:01 pm
Referitor la acest subiect, un film care merita vazut este “Road number 1″, din 2010, cu So Ji Sub. Este insa destul de dur, dar asta este istoria. Chiar este surprinzator ca filmul nu a primit niciun premiu, dar probabil ca lumea s-a saturat de cruzime.
26/06/2013 la 10:21 pm
Suna interesant… de fapt mai degraba educativ. Kamsahamnida ca ne-ai spus de el :)
28/06/2013 la 4:36 pm
Recenzia din pacate este foarte sumara si cu neclaritati serioase asa ca va recomand sa cititi pe wikipedia english dind cautare pe History of Koreea derularea corecta a conflictelor zonale incepind de la Invazia si ocupatia japoneza in Koreea (un episod tragic de 30 de ani care aproape a distrus tara, poporul si cultura din nord pina in sud si a determinat rezistenta coreeana armata localizata in China in LIAODONG ) , cu razboiul al 2llea, infringerea Japoniei in China si Coreea, regimul PARK si KIM , intruziunea chineza si sovietica , americanii din Japonia si cele doua etape ale conflictului 1945-1950 cu respingerea americanilor in sud si retragerea d ela BUSAN , reluarea conflictului in 1950-1953 , cu co-participare chineza si sovieticain nord si americano-internationala in sud . RAZBOIUL SI ARMISTITIUL pe zona d edemarcatie a fost posibil numai dupaq mOARTEA lui STALIN in martie 1953!!!!!. Toate evenimentele si hartiel militare , analiza istorico-documentata a fost facuta excelent in tr-o serie de documente chiar sub titlul de The forgotten war pe canalul History si s-a reluat de mai multe in 2012 si cred ca si in 2013 . Reluarea si interesul pentru aceasta perioada si zona este dat de faptul ca dna PARK GEUN HYE ; actualul presedinte femeie a Koreei de sud este fiica presedintelui PARK , care a fost ales dupa incheierea armistitului si care din pacate are o “domnie “nu foarte luminoasa dupa cum scrie wikipedia de mai sus . Oricum ASTAZI ,28 iunie 2013 dna PARK -presedinta Koreei este in CHINA pentru convorbiri la nivel foarte inalt cu noul presedinte al Chinei LI XINGPENG , cu agenda politica de stabilizare a peninsulei , de comert ree-trade intre China si Koreea si o reluare a tratativelor in sase (6 puteri incluzind si Rusia si Japonia )avind in vedere ca prim ministrul Japoniei dl ABE s-a intilnit cu Putin luna trecuta in Rusia si au cazut d eacord ca la 60 de ani d ela sfarsitul razboiului este cazul sa incheie un nou armistitiu si sa rezolve conflictele si disputele teritoriale din insulele Kurile cind URSS in 23 aug 1945- a fortat capitularea Japoniei atacind in LIAONING si flota antiaeriana jap din Kurile . Cine urmareste documentarele excelente de pe canalul History va fi uimit de usurinta d ea intelege ce a determinat conflictele de acum 60 de ani si de perpetuarea razboiului rece pina astazi,in domeniul economic dar si la nivelul nationalismului populatiilor . Koreea de nord este astazi “in corzi “caci toate puterile vor denuclearizarea peninsulei cu garantii si apoi asezarea la masa tratativelor. China cu conducerea noua si Rusia cu contacte bune cu Japonia si China sint factor d epresiune . Eu urmaresc pe canalul chinez de la Bucurestiupc desfasurarea convorbirilor dnei PArk si comentariile din emisiunea Dialogue . Voi puteti cauta pe site http://www.cctv.cn. Ce este interesant este ca majoritatea serialelor istorice pe care le urmarim noi acum DAE JO YOUNG si GWANGAWTO s-au desfasurat pe teritoriile din nord si chiar pe actuala provincie chineza Liaodong , care are si azi o foarte semnificativa (cca 4-5 milioane )de etnici coreeni care isi pastreza costumemle , limba si dansuriel , templele si mormintele coreene desi au trecut peste ei si zeci d eani de ocupatie tarista ruseasca foarte vizibila alaturi d ecaea coreeana in orasele HARBIN si DALIAN ( fost Port Arthur -rusesc pierdut in 1905 in razboiul ruso-japonez ) . In legatura cu unificarea celor doua tari -am vazut niste analize foarte documentate facute de ROK si de Chnina pe CCTV si KBS si concluzia este ca NU ESTE POSIBIL .doiferentele si etnicitatea sint azi colosale asa ca marile puteri au ajuns la concluzia ca DENUCLEARIZAREA este punctul d epornire si apoi economic si cultural se pot dezvolta independent ca piete d edesfacere reciproc avantajoase pentru toata lumea .Sa speram ca sintem azi martorii acestui eveniment atit d easteptat cu lacrimi si durere de cei batrini . Tineretul are viitorul inainte !!! Va doresc cercetare fructuoasa . Pe Koreafilm .ro si pe wiki gasiti documetare despre ZONA de demarcatie , va puteti plimba vizual si cu harti amanuntite . Fiind o zona lata de 10-15 km si pe toata latimea peninsulei se pare ca NATURA -FLORA si FAUNA sint ULUITOARE in lipsa OMULUI DESTRUCTIV-UN PARC NATURAL AL LINISTII SI PACII BIOSFEREI COREENE : Cautati -imaginile sint superbe si informatiile foarte documentate -deh National Geografic si History . Succes si nu uitati stirile de azi si din zilele viitoare d ela Seoul si Beiging ,convorbirile Dnei Park ( o frumoasa doamna delicata , cu o noblete a zimbetului si a gesticii corpului si imbracamintii care imi aduce aminte d eactritele regalitatii din seriale ) si comunicatele convorbirilor oficiale care au nu numai un caracter politic cit mai ales unul de comert liber inter puteri care vor sa se protejeze d ecriza europeana si aventura expansionista americana .
29/06/2013 la 12:40 am
Bine ai venit in mijlocul nostru,frumoasa dar trista intrare! Sper ca pe viitor sa ne captezi atentia cu articole la fel de interesante! In M*A*S*H am vazut foarte multe atrocitati asupra coreenilor!