koreafilm

Adam şi câinele sau calea spre succes

Written by koreafilm. Posted in Animatie Manhwa, Film, Recenzii / cronici, Recenzii Koreafilm, Recomandarile lunii

Tagged: , , , ,

poza1

Published on februarie 13, 2013 with 10 comentarii

de Andreea Neacșu


Din mulţimea de festivaluri de film ce împart premii în stânga şi în dreapta pe întreg mapamondul, incontestabil cel mai renumit şi mai titrat este Oscarul. Istoria Premiilor Academiei au început în 1929 în patria filmului american, Hollywood. Anul acesta va avea loc pe 24 februarie cea de-a 85-a ediţie, pe lista candidaţilor fiind filme cunoscute precum Les misérables, Lincoln“ sau “Argo“.

Poate vă întrebaţi ce este cu această introducere despre un festival de film, e adevărat, foarte cunoscut, dar îndepărtat de subiectul pasiunii noastre comune, filmul coreean. Am vrut să vă împărtăşesc şi vouă vestea bună pe care am găsit-o pe site-urile de specialitate, aceea că un regizor coreean participă cu propriul film în acest concurs.

Este vorba despre Lee Minkyu, autorul filmului animat Adam and Dog, film ce deja şi-a dovedit valoarea artistică, câştigând în februarie 2012 Premiul Annie, cel mai important premiul al animaţiei americane.

Filmele scurte de animaţie au fost introduse pe lista marilor câştigători la Premiile Academiei în 1932, în fiecare an fiind nominalizate câte 5 filme ce au o durată de mai puţin de 40 de minute. Adam and Dog concurează alături de filmul celor de la Disney Paperman, Maggie Simpson in ‘The Longest Daycare’, distribuit de 20th Century Fox, proiectul studenţesc Head Over Heels şi animaţia independentă Fresh Guacamole.

În vârstă de numai 27 de ani, artistul de origine coreeană a absolvit în 2009 California Institute of Arts (Cal Arts), secţia de regie de film, urmând să se angajeze imediat la Disney, unde a lucrat la crearea caracterelor din Winnie the Pooh (2011) şi Wreck-It Ralph (2012).
A început să lucreze la Adam and Dog la sfârşitul anului 2009, în principal în week-end-uri şi după terminarea programului de muncă. După aproape 2 ani şi jumătate de muncă în paralel, şi-a luat concediu 4 luni de la serviciu pentru a termina filmul.

http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=LSIczIfInHQ

Adam and Dog relatează povestea de prietenie dintre primul om, Adam, şi un câine în Grădina Edenului şi conflictul ce apare între aceşti doi inediţi prieteni când Eva este creată. Lui Lee Minkyu i-a venit ideea filmului în timp ce era în sala de aşteptare a unui spital, citind un articol din National Geographic despre originea câinilor.


M-am gândit … fiecare parte a lumii din antichitate avea câini. Apariția lor pe pământ trebuie să fii fost simultană. Apoi am început să mă gândesc la povestea Genezei, la primul om, la primul câine. Ideea a început să ia formă într-un curs de scriere la facultate, în care mi s-a dat un singur cuvânt de lucru, “prietenul”.
Nu am vrut ca Raiul sau ca relația dintre acest câine și Adam să fie portretizate într-un mod ce ar putea părea artificial sau exagerat. Mi-am dorit să transmit un sentiment de pace, de libertate și puritate. În același timp am lăsat spațiu personajelor să se dezvolte singure, lucru important pentru un caracter să se simtă cu adevărat în viață. Permițându-le să fie cine sunt.

Regizorul a creat Adam and Dog într-un stil din ce în ce mai puţin folosit, acela al animaţiei desenate cu mâna, stil pentru care acesta a făcut o pasiune. El predă un curs despre acest stil la Cal Arts, studenţii lui fiind interesaţi de animaţia tradiţională 2D, ce ilustrează mai degrabă o anumită impresie asupra lumii, în comparaţie cu realismul animaţiei 3D.
Lee Minkyu a fost influenţat de-a lungul timpului de regizori precum Andrey Tarkovskiy, Orson Welles, Terrence Malick, în ceea ce privește perspectiva relatării poveștii. Filmele lor sunt axate mai puțin pe acțiune, ci mai mult pe moment, pe dimensiunea personajelor. Am simțit că Raiul trebuie portretizat în această manieră, de aceea am mers pe animația tradițională.

Lee Minkyu
a fost ajutat de câţiva prieteni talentaţi, ce au lucrat pe hârtie şi TV Paint la crearea scenelor de animaţie. Unul dintre aceştia este Glen Keane, animatorul american ce a dat viaţă Micii Sirene, lui Tarzan, Frumoasei şi Bestiei, lui Aladdin şi caracterelor feminine Rapunzel şi Pocahontas. Glen Keane a lucrat şi la Paperman, rivalul direct al filmului Adam and Dog la premiile Oscar din acest an. Ghid şi mentor al creaţiei filmului, Glen Keane s-a interesat încă de la început de subiect, implicându-se în dezvoltarea poveştii în sine.
Despre Glen Keane, Lee Minkyu declara: Glen are acest dar minunat pentru a vedea mai adânc într-o piesă de artă, sau de un moment, sau o poveste. El poate vedea prin ea, și de a-i descoperi esența. Prima dată când i-am spus despre ce vreau să fie vorba, mi-a spus că a simțit că este o poveste cu mult har, un har ce a fost dat ca un cadou pentru omenire. Când am auzit asta am exclamat: “Asta e! Acum știu că acesta este de fapt subiectul filmului meu”.
Am hotărât la un moment dat că el ar trebui să animeze scena în care Eva vede câțiva pui de căprioară. Am vorbit despre semnificația scenei în film și cum ar trebui să fie scena. Ziua următoare Glen a venit la muncă cu un braț imens de desene ale puilor, scene statice sau în mișcare, ale Evei ținându-i în brațe, Eva interacționând cu ei. Mi-a spus că, în seara dinainte i-a visat și s-a trezit din vis din cauza inspirației. Nemaiputând dormi, s-a așezat la planșa de lucru pentru a-i desena.Un moment important pentru Lee Minkyu şi pentru filmul lui a avut loc anul trecut în februarie, când a câştigat premiul Annie pentru cel mai bun film scurt de animaţie în cadrul celei de-a 39-a ediţie a acestui festival dedicat filmului de animaţie. Annie Awards au loc încă din anul 1972 sub egida Asociaţiei Internaţionale de Film Animat. Cu această ocazie a declarat: Cred că filmul nostru a plăcut oamenilor pentru că este desenat cu mâna și pentru că are o sensibilitate ce este diferită față de alte filme americane tipice, în general cu multă acțiune susținută și elemente de comedie. Filmul nostru se bazează mai mult pe performanță și studiu. Bănuiesc că la acest aspect au reacționat spectatorii.

Nici nu s-au terminat evenimentele pentru Adam and Dog, iar Lee Minkyu deja are şi alte proiecte pe viitor. În afară de lucrul de la Disney în cadrul unui proiect Don Hall (cunoscut regizor al filmului de desene animate Winnie the Pooh), el lucrează la crearea unui serial de desene animate pentru televiziune, o serie de familie, cu o poveste ce este total opusă unor seriale tipice precum Family Guy sau The Simpsons.

Surse: goldberry.com, imdb.com, cinemagia.ro, thumblr.com, animationmagazine.net, wikipedia.org

Despre koreafilm

koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

10 comentarii

There are currently 10 comentarii on Adam şi câinele sau calea spre succes. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Sa tinem pumnii pentru el! Mie imi plac foarte mult desenele animate clasice, ca Alba ca Zapada sau Bambi, sunt atat de frumos desenate si au o atmosfera de vis. Cu aceste noi, digitalizate nu pot sa ma familiez, asta e, gusturile nu se discuta, mai ales cu producatorii filmelor americane :) Daca va castiga premiul Oscar, vom avea si noi mai multe sanse sa vedem pe marile ecrane, deci Aja-aja Adam and Dog! Multumesc pentru prezentare Andreea!

 2. Am numai o nelamurire mica-micuta: de ce afirma barbatii totdeauna ca femeia a fost care a stricat totul?? Nu inteleg deloc…

  • Asta mă întrebam şi eu Lil, de ce bărbaţi consideră că femeia a stricat totul? Dacă Dumnezeu nu făcea şi femeia nu mai existau oameni pe pământ :)

 3. Mulţumim pentru prezentare Andreea, sper să îl văd şi eu într-o zi. Şi mie îmi plac foarte mult desenele animate clasice desenate cu mâna ca Frumoasa şi Bestia sau Albă ca Zăpada, sunt foarte frumoase şi exprimă atât de multe, alea digitalizate nu sunt chiar atât de frumoase :)

 4. foarte dragut. parca si eu m-as uita la varsta mea la desenul animat. defapt eu si sotul meu ne uitam impreuna cu fetita mea la Tom si Jerry cu mare placere de parca am avea 7 ani. eu sper sa castige. mi se pare foarte placut numai din ce am vazut in trailer. FITHING!. multumim Andreea. minunata recenzia.

 5. Foarte frumos!Multumim, Andreea!!! Ar fi bine sa fie difuzat si la noi, cu siguranta i-ar placea si fratelui meu dar si mie.

 6. Interesant!

 7. Cand am inceput sa citesc,ma intrebam de ce Adam in cucul gol,apoi de ce caine?S-a ticnit asta mica,se uita, se uita ,dar de ce ne arata si noua? Pe masura ce am inaintat cu cititul am avut lamurirea,este vorba despre Adam primul om,dar care totusi avea si el acolo o frunza de smochin! Sper sa apara si la noi ,este interesant de urmarit! Hai nu ma besteliti zice-am si io asa ,ca sa fac conversatie,daca actorii reali nu dezvaluie totul,macar cineva trebuia sa o faca!hi hi hi!

 8. Multumim pentru recenzie.

 9. cred ca filmul acesta va fi sigur pe gustul meu tinand cont ca eu inca prefer desenele mai vechi (adica i’m addicted to looney tunes si tom& jerry), unde am apisoade pe care le-am vazut de vreo 50 de ori :)) in plus mi se pare foarte interesanta si povestea si cred ca are ceva linistitor in ea care te calmeaza, tinand cont cat de bine au fost alese culorile. Multumesc mult pt. recenzie! :D

Leave a Comment