Ramona J. [KF]

Medicina Orientală Coreeană trece dincolo de graniţe

Written by Ramona J. [KF]. Posted in Coreea azi, Istorie si cultura, Recenzii Koreafilm, Recomandarile lunii

Tagged: , , , ,

plante

Published on noiembrie 04, 2012 with 20 comentarii

04. yejin – Lim Se Hyun
O veche tradiţie medicală
În urmă cu două mii de ani, medicina coreeană a fost îmbogăţită cu medicina tradiţională chineză, iar ulterior aceasta s-a dezvoltat independent ca medicina orientală coreeană. Medicina orientală coreeană este un termen relativ nou, fiind folosit din anul 1986 şi până în prezent. Înainte de asta, a fost pur şi simplu numită ca medicină orientală tradiţională.
Image and video hosting by TinyPic
Medicina Orientală Coreeană (KOM) a început să atragă atenţia întregii lumi atunci când Dongui bogam a fost înscrisă în Memoria Registrului Mondial UNESCO în anul 2009. Aceasta a fost prima carte de medicină care a apărut în această listă. Cartea este o enciclopedie scrisă în decursul a 15 ani, de către Heo Jun (Hur Jun), medic regal şef din timpul regelui Seonjo (dinastia Joseon, 1567-1608).
Image and video hosting by TinyPic
Dongui bogam a fost prima carte de medicină înscrisă în Memoria Registrului Mondial UNESCO
Istoria Medicinei Orientale Coreene
Medicina chineză a fost introdusă în Coreea în timpul perioadei celor Trei Regate (57 î.Hr.-668). Se presupune că acest caracter unic al medicinei orientale coreene s-a dezvoltat substanţial de-a lungul dinastiei Goryeo (918-1392), a dinastiei Joseon (1392 – 1910) şi până în ziua de azi.
S-a dezvoltat mai ales în perioada Joseon. Colecţiile medicale precum Hyangyak Jipseongbang (Dicţionar sau Culegere de Prescrieri Native Coreene, 1433) şi Uibang Yuchwi (Colecţie Clasifícată a Prescripţiilor Medicale, 1445) au fost întocmite la cererea Regelui Sejong cel Mare, al patrulea monarh al Joseon. Aceste eforturi au pus bazele medicinei orientale coreene care a fost de un real folos cercetărilor ulterioare, mult mai profunde din acest domeniu.
Image and video hosting by TinyPic
Mai târziu, în timpul domniei Regelui Seonjo (1567-1608), Heo Jun a scris Dongui bogam. În această lucrare elaborată, doctorul Heo a clasificat bolile şi prescripţiile practice aferente. Cartea relatează de asemenea şi rezultatele cercetărilor sale din medicina populară inclusiv acupunctura, moxibustie, masaj, precum şi metoda medicală numită doin. Dongui bogam a fost adusă în cele din urmă în China şi Japonia, având o contribuţie extraordinară la dezvoltarea medicinei tradiţionale din Asia de Est, iar influenţa acesteia este încă foarte puternică şi în zilele noastre.
Medicina orientală coreeană era medicina pe baza căruia erau trataţi pacienţii atunci când medicina vestică a pătruns în Coreea, în anii de declin ai dinastiei Joseon (1885). Aceasta (medicina orientală coreeană) a început imediat să se estompeze şi practic să dispară în timpul ocupaţiei japoneze (1910-1945). Chiar dacă a început să se estompeze, totuşi Lee Je-ma (1838-1900) a avut rezultatele notabile în domeniul cercetării acestei ştiinţe şi a prezentat noua teorie sasang a medicinei constituţionale sau medicina bazată pe cele patru tipuri de constituţii.
Image and video hosting by TinyPic
Doctorul Heo Jun (Hur Jun)

Medicina constituţională Sasang clasifică constituţia (chejil) omului în patru categorii:taeeum (cel mai mare yin), tae-yang (cel mai mare yang), soeum (cel mai mic yin) şi so-yang (cel mai mic yang). Constituţia unui individ este moştenită şi determinată de mărimea şi funcţionalitatea organelor interne ale acestuia. Fiecare dintre cele patru constituţii se caracterizează prin tipuri diverse de: personalitate diferită, mod comportamental diferit, poftă de mâncare, psihologie, eficienţă, adaptabilitate şi preferinţe. Eficacitatea unui tratament sau medicament pentru o boală poate varia în funcţie de constituţia fiecărui individ în parte.
În anii 1970, medicina orientală coreeană a început să se răspândească la nivel internaţional, fiind introdusă şi în Statele Unite ale Americii, unde a avut loc şi prima conferinţă internaţională a medicinei orientale coreene.
Image and video hosting by TinyPic
Principiul yin şi yang aduce boala sub control
Medicina orientală coreeană cuprinde o gamă largă de practici medicale tradiţionale, bazate pe filozofia asiatică, întemeiată pe observarea şi studiul fenomenelor naturale. Medicina orientală coreeană vede corpul uman ca un mic univers. Ea se bazează pe conceptul de yin şi yang, care descrie toate obiectele şi fenomenele din univers ţinând seama de paradigma a două forţe opuse, cum ar fi soarele şi luna, vara şi iarna, nord şi sud, bărbat şi femeie. Această medicină studiază o-haeng, sau cele cinci faze sau elemente care cuprind: universul geum (metal şi piatră), mok (lemn), su(apă), hwa (foc) şi to (pământ). De asemenea studiază şi procesul yuk-gi sau cele şase Influenţe atmosferice din domeniul ştiinţelor naturii, care sunt pung (vânt), han (frig), yeol (cald), hwa (foc), seup (umiditate) şi jo (secetă sau ariditate). Medicina vestică se concentrează pe organele interne ale corpului uman, bazându-se pe anatomie şi citologie. Aceasta apreciază aparent fenomenele şi tratează pacienţi pe o bază statistică.
Image and video hosting by TinyPic
Medicina vestică, în general, se ocupă cu partea bolnavă a corpului, iar medicina orientală coreeană încearcă să găsească sau să afle cauza fundamentală a bolii pentru a o putea vindeca. Principiul de bază al medicinei orientale coreene este de a restabili armonia dintre yin şi yang în conformitate cu legile naturii. Astfel, medicina orientală coreeană nu se uită numai la simptome ci urmăreşte de asemenea să elimine cauzele fundamentale ale bolii, în conformitate cu principiul yin şi yang. De exemplu, ipotetic vorbind, aveţi temperatură ridicată, simţiţi că vă strînge ceva în coşul pieptului şi aveţi mâinile şi picioarele reci. Într-un astfel de caz, medicina orientală coreeană consideră că lipsa de armonie a căldurii este cauza esenţială a acestor simptome şi se va alege un tratament corespunzător. Medicina orientală coreeană leagă modificările fiziologice din corpul uman cu schimbările fenomenelor naturale şi observă fenomenul gi (gi din limba chineză). De exemplu primăvară, când totul se înviorează cu o nouă energie, funcţiile de regenerare devin active. În timpul verii, care este sezonul ploilor torenţiale, organismul este influenţat de umiditate. În timpul toamnei uscate (secetoase), corpul devine mai uşor, în timp ce pe perioada sezonului rece (iarna), se reactivează funcţia de stocare, după ce aceasta a fost într-o stare inactivă. Medicina vestică tinde să găsească cauzele acestor fenomene, prin observarea structurilor şi funcţiilor unor organe specifice şi nu prin legarea cauzelor cu fenomenele din natură. Medicina orientală coreeană tratează boala pornind de la ipoteza că boala provine din discrepanţa apărută între fenomenele naturale şi starea corpului uman, în timp ce medicina vestică tratează boala prin identificarea germenilor care au cauzat boala.Tratamentele medicinii orientale coreene prescrise unui pacient se vor baza pe plantele găsite în natură. Acestea ca si compoziţie chimică sunt cele mai apropiate de corpul uman, cu rezultatul că vor schimba starea corpului uman şi vor întări imunitatea organismului împotriva bolilor şi vor preveni orice posibilitate ca germenii să facă rău organismului.
Image and video hosting by TinyPic
Medicamente şi prescripţii medicale (reţete medicale)
Definită într-un sens mai restrâns, o prescripţie medicală (reţetă) este un document în care sunt specificate medicamentele şi dozele de administrare a acestora. Privită dintr-o perspectivă mai largă, o prescripţie face referire la toate tratamentele pentru boli. În plus faţă de medicamentele care urmează să fie administrate, o prescripţie medicală în medicina orientală coreeană precizează tratamentele terapeutice care urmează să fie prestate pe baza diagnosticului dat în funcţie de starea pacientului. Aceste tratamente includ acupunctura, ventuze, moxibustie, exerciţii fizice, dietă, precum şi indicaţiile specifice şi sfaturile date de către doctor pe baza caracteristicilor pacientului şi a tipului constituţional al acestuia. În terapia cu acupunctură, prescripţia medicală specifică punctele de acupunctură care corespund unor anumite boli sau simptome ale pacientului, ca şi locurile care urmează să fie tratate, cum ar fi picioarele, degetele de la mâini şi degetele de la picioare.Acelaşi mod de prescripţie medicală va fi utilizat şi în cazul moxibustiei, terapiei prin exerciţii, dietă sau alte terapii folosite.
Image and video hosting by TinyPic
Conform definiţiei date mai sus prescripţiei medicale, diagnosticul determină ce medicamente sunt administrate pacientului precum şi modul de administrare al acestora deci aceasta implică pregătirea sau prepararea unui remediu prin amestecarea unui număr de substanţe medicamentoase în doze precise care vor fi administrate pacientului. Terapia medicală, în general, implică noţiuni ca ingrediente numite supreme sau suverane, ministru (slujitor, unealtă), asistent şi agentul sau curierul medical. Ingredientele supreme sau suverane înseamnă de fapt componentele primare ale medicamentelor din prescripţia medicală. Ingredientele-unealtă sau ingredientele-agent se referă la substanţele medicamentoase şi suplimentele care ajută administrarea ingredientelor primare ale medicamentelor, susţinând eficacitatea lor. Ingredientele-asistent sau ingredientele ajutătoare neutralizează orice posibilă toxicitate din ingredientele suverane şi reduce efectele secundare ale acestora. Ingrediente-curier ajută ingredientele active să lucreze în locurile-ţintă ale corpului şi temperează activitatea amestecului de ingrediente. Jujube, lemnul dulce şi ghimbirul sunt trei dintre ingrediente cele mai des folosite ca ingrediente-curier.
Image and video hosting by TinyPic
Acupunctura
Acul poate fi folosit ca un instrument medical pentru tratarea bolilor atât la oameni cât şi la animale. Acupunctura este tratarea unei boli sau a unei dureri prin înţeparea sau inserţia unui ac în corp. Potrivit diverselor surse istorice, acupunctura a fost originară din partea estică a Chinei, partea învecinată cu Peninsula Coreeană, de unde s-a răspândit în întreaga Asia de Est. Se crede că acele au fost folosite în scop medical pentru prima dată în Epoca de Piatră. Cel mai vechi instrument pentru acupunctură este un ac de piatră. A fost realizat prin şlefuirea pietrei sau jadului în formă de andrea (ac) sau pană. Un astfel de ac de piatră a fost realizat pentru a stimula pielea şi pentru a provoca sângerarea prin înţeparea superficială a acesteia, sau pentru a scoate afară puroiul dintr-o rană supurentă. În societatea primitivă, este posibil ca oamenii să fi suferit de pe urma mai multor tipuri de dureri sau răni, asta şi datorită faptului că trăiau pe coline abrupte, locuri întunecoase sau zone umede.
Image and video hosting by TinyPic
Model al corpului uman marcat cu punctele de acupunctură
Există nouă tipuri clasice de ace pentru acupunctură clasificate în funcţie de mărime, formă şi utilizare: acul-foarfecă, acul cu vârf rotunjit, acul-lingură, acul-lance, acul-stilet ac, acul de formă rotundă, acul-filiform, acul lung şi acul mare. Acele sunt de obicei folosite pentru a înţepa profund sau superficial pielea sau muşchiul. Uneori, acul-cuţit este folosit pentru a tăia pielea şi pentru a scoate afară sângele, lichidul sau puroiul dintr-o rană. Dintre toate cele nouă tipuri de ace, acele filiforme sunt cele mai utilizate în acupunctură. Au 2-17 cm lungime şi aproximativ 0,2-0,4 mm grosime. Odată inserate în piele, acestea pot fi lăsate un timp inserate în piele, fără riscul de a provoca iritaţii. Acupunctura a fost folosită pentru a trata toate tipurile de boli, inclusiv cele de natură internă, ginecologică, chirurgicală, pediatrică, otorinolaringologică şi oftalmologică prin controlul fluxului de gi. A fost de asemenea folosită pentru anestezie, diagnostic şi pentru tratamentul animalelor. Mai nou a fost folosită pentru a ajuta pacienţii să renunţe la fumat şi în chirurgia plastică. Acupunctura asigură o calmare şi o recuperare rapidă când este folosită în cazul unor entorse, indigestie, convulsii ale copiilor, precum şi boli acute cum ar fi amigdalita, conjunctivita şi sincopa. Pentru boli cronice cum ar fi nevralgia şi disfazia, pentru a vedea rezultate satisfăcătoare este nevoie de un tratament pe termen lung.
Image and video hosting by TinyPic
Moxibustia tratează bolile prin folosirea unui stimul de căldură. Medicamentul este aşezat pe piele, pe un anumit loc şi ars, sau suprafaţa locului respectiv este expusă la fumul cald al ingredientului care arde. Cel mai des ingredient folosit pentru moxibustie este pelinul uscat. Practic, moxibustia ridică temperatura corpului astfel încât poate fi folosită pentru toate bolile de “natură rece.”
În timp ce acupunctura te face să-ţi pierzi temporar giun (energia), moxibustia îţi creşte energia (giun), atât de folositoare pentru tratarea bolilor cronice care consumă sau slăbesc energia sau jeonggi(vitalitate). Există două tipuri de moxibustie: directă şi indirectă. În cazul metodei directe, pelinul uscat este ars direct pe piele sau pe rana supurentă care va îmbunătăţi constituţia şi imunitatea pacientului. În cazul metodei indirecte, pielea nu are contact direct cu pelinul care arde ci este expusă la căldură emisă de acesta.
Image and video hosting by TinyPic
Ventuzele
Comparativ cu acupunctura, ventuzele sunt destul de uşor de folosit. Se aşează o ventuză cu gura în jos direct pe piele, mai precis pe gyeonghyeol(punct de acupunctură), pielea fiind oarecum aspirată de căldura emisă din interiorul acesteia ventuza aderând astfel foarte bine cu locul unde a fost aşezată. Locul respectiv va fi imediat vascularizat cu sânge. Acest proces poate fi folosit pentru a schimba compoziţia sângelui sau pentru a elimina sângele rău din circulaţie. Procesul activează, de asemenea, schimbul de gaze din organism, care, la rândul său, facilitează metabolismul şi stimulează sistemul nervos autonom. Ca urmare vor fi îmbunătăţite digestia, somnul şi procesul de defecaţie. Se vor folosi două procedee de aplicare al acestui tratament: ventuze umede sau uscate. În cazul celor umede, ventuza este mai mare decât zona de extracţie a sângelui. Nu trebuie să fie exercitată o presiune prea mare, decât doar pentru a extrage 10 mm (cc) de sânge. Ventuzele usucate nu implică luarea de sânge, ci se aplică direct pe piele după ce au fost încălzite în prealabil. Acestea se folosesc pentru pacienţii care au pulsul slab sau atunci când tratamentul are ca scop o schimbare a compoziţiei sanguine. Deoarece este mult mai uşor să aplici o ventuză pe o suprafaţă mai mare de piele, care conţine şi gyeonghyeol decât să inserezi un ac de acupunctură într-un punct exact din piele, ventuzele au fost mult timp un tratament popular foarte folosit. Multe familii din Coreea de Sud practică şi astăzi aplicarea şi tratarea cu ajutorul ventuzelor pentru a remedia dureri uşoare cum ar fi un umăr care este rigid.
Image and video hosting by TinyPic
Terapia prin Manualul Chuna
Chuna este o terapie care previne şi vindecă boli prin atingerea sau masarea gyeonghyeol şi gyeongnak (meridiane şi căi gi) prin presiuna aplicată cu ajutorul degetelor şi a palmelor.
Ajută la restabilirea echilibrului de gi-hyeol (energie pentru organe), care va facilita fluxul natural al gi prin gyeongnak şi va îmbunătăţi metabolismul şi rezistenţa organismului împotriva microbilor. În ultimii ani, a fost folosită la scară largă pentru corectarea problemelor legate de coloana vertebrală sau pentru a îmbunătăţi circulaţia sângelui.
Image and video hosting by TinyPic
Medicina orientală coreeană ajunge dincolo de Coreea
În Statele Unite ale Americii, unele celebrităţi, inclusiv fosta Prima Doamnă Nancy Reagan a devenit clientă fidelă a Clinicii de Medicină Orientală Coreeană din New York, menită să se ocupe de răspândirea rapidă a medicinei orientale coreeane în întreaga societate americană. În 1997, Institutul Naţional de Sănătate din America a recunoscut acupunctura ca fiind o practică medicală bona fide (de bună credinţă). The Pan American Health Organization (PAHO) a crescut brusc sprijinul financiar pentru cercetarea şi dezvoltarea terapiilor complementare şi alternative.
Interesul în creştere la nivel mondial pentru medicina orientală coreeană a condus în mod natural la creşterea schimbului internaţional şi al cooperării. Colegiile de medicină orientală din Coreea de Sud şi colegiile străine sunt angajate într-un schimb academic şi de cercetare comună. De asemenea guvernul sud-coreean susţine spitalele de medicină orientală coreeană în eforturile acestora de a-şi face simţită prezenţa lor în străinătate.
Image and video hosting by TinyPic
Numărul străinilor care vizitează clinicile şi spitalele de medicină orientală coreeană a crescut cu 110.8 procente începând din anul 2009
Unele spitale, cooperează deja cu spitale şi clinici din Mongolia, Kazahstan, Ostrovul Sahalin din Rusia, Vietnam, Cambodgia şi alte ţări, unde pacienţii sunt trataţi gratuit prin intermediul turismului pentru servicii medicale. Acest interes crescând pentru medicina orientală şi implicit pentru medicina orientală coreenă la nivel global a determinat guvernul sud-coreean şi mediul academic să stimuleze dezvoltarea de noi medicamente, echipamente şi teorii în medicina orientală coreeană, în scopul ca această medicină să avanseze în continuare şi să fie promovată la nivel mondial.
Image and video hosting by TinyPic
Datorită faptului că medicina orientală coreeană a câştigat o recunoaştere internaţională, tot mai mulţi pacienţi caută servicii de medicină orientală coreeană în spitale şi clinici. Potrivit Ministerului Sănătăţii şi Protecţiei Sociale din Coreea de Sud, numărul străinilor care vizitează clinicile şi spitalele de medicină orientală coreeană au crescut cu 110.8 la sută începând cu anul 2009. Cei mai mulţi dintre aceşti pacienţi străini sunt ruşi, japonezi şi un număr considerabil de pacienţi americani, germani, mongoli şi chinezi.
Pacienţii străini atraşi de medicina orientală coreeană, sunt acei pacienţi care nu au nevoie de o intervenţie chirurgicală şi pot fi trataţi sau vindecaţi prin intermediul acupuncturii, medicamentelor orientale şi fizioterapie.
Image and video hosting by TinyPic
“Un prieten de al meu mi-a recomandat acest spital. Au trecut două sau trei zile, de când am început, dar simptomele au scăzut semnificativ deja” spune un pacient rus George, adăugând: “Dacă voi continua cu acest tratament, nu cred că voi avea nevoie de operaţie”. El a mai spus că Spitalul de Medicină Orientală Jaseng, un spital de medicină orientală specializat în probleme ale spatelui, i-a fost recomandat de un prieten ca şi tratament eficient pentru problema lui de spate, fără intervenţie chirurgicală.
Pentru că foarte mulţi străini apelează la aceste servicii, tot mai multe spitale îşi deschid birouri internaţionale cu personal format din medici, asistente medicale şi translatori pentru a oferi în orice moment, consultaţii şi tratamente exclusiv pentru străini.
Image and video hosting by TinyPic
La Kyung Hee University Oriental Hospital (Spitalul Universitar de Medicină Orientală Kyung Hee), care este cel mai vechi şi cel mai mare spital de medicină orientală coreeană din Coreea de Sud, atât medicii care practică medicina vestică dar şi cei care practică medicina orientală lucrează în strânsă colaborare pentru a vindeca pacienţii, acesta fiind foarte căutat de pacienţii străini.
După cum s-a explicat, medicina orientală coreeană şi medicina vestică au abordări foarte diferite în ceea ce priveşte fiziologia, diagnosticul şi tratamentul. Se urmăreşte ca cei care practică medicina orientală coreeană, dar şi cei care practică medicina vestică să depună eforturi pentru a împăca diferitele sisteme şi să continue dezvoltarea în tandem, să înveţe cunoştinţele unii de la ceilalţi beneficiind reciproc de cele învăţate.
Recent, preşedintele şi vicepreşedintele Republicii Tuva din Rusia şi ministrul mediului din Cambodgia au vizitat spitalul pentru câteva controale medicale.
Image and video hosting by TinyPic
O nouă atracţie pentru turismul coreean
Tot mai mulţi turişti străini vizitează în fiecare an Coreea de Sud în scopul de a primi tratamente ale medicinei orientale coreeane. Numai anul trecut (2011), peste 100.000 de vizitatori din Japonia, Hong Kong, Thailanda au venit în Coreea de Sud pentru tratamente, iar pentru acest an, se estimează ca numărul lor să depăşească 150.000.
Medicina orientală coreeană a câştigat recunoaşterea la nivel mondial şi primirea cu entuziasm, odată cu lansarea pe micul ecran în anul 2003, a dramei Dae Jang Geum (Giuvaerul Palatului) care a devenit un mare succes, fiind urmărită în peste 25 de ţări. Binecunoscuta dramă se bazează pe povestea adevărată a unei doamne al cărei nume era Seo Jang-geum, prima femeie medic şef regal al Dinastiei Joseon. Spectatorii străini ai acestei drame, au fost captivaţi de această eroină care rezolvă misterele medicale tratând şi vindecând pacienţii prin intermediul medicinei orientale coreene, dar şi datorită înţelepciunii ei, al spiritului progresist şi perseverent. A fost doar un singur pas să-i împingă pe fanii mai înfocaţi, să vină în Coreea de Sud şi să bată la uşile clinicilor de medicină orientală coreeană pentru diagnostic şi tratament.
Guvernul sud-coreean îşi concentrează atenţia pe medicina orientală coreeană ca temă pentru turismul viitor şi caută să atragă 500.000 de străini pe an până în anul 2013. Spitalele sunt vizitate de către pacienţi din Japonia, China, Rusia şi Orientul Mijlociu. Clinicile de medicină orientală coreeană specializate în dermatologie şi estetică sunt foarte căutate de vizitatorii de sex feminin, iar clinicile şi spitale caută noi modalităţi pentru a oferi servicii extinse pe termen lung pentru vizitatori, prin includerea şi al unui tratament în ceea ce priveşte dieta, sau probleme ale coloanei vertebrale şi boli asociate de aceasta.
Image and video hosting by TinyPic
Voluntariat şi fapte bune ale medicilor care practică medicina orientală coreeană
Activitatea de voluntariat în străinătate a practicienilor de medicină orientală coreeană este condusă de Echipa de Servicii de Medicină Orientală Coreeană în Străinătate (KOMSTA). KOMSTA a fost conceput în 1993, când un grup de medici care practicau această medicină, au început să ofere ca voluntari, servicii medicale în Nepal.
Grupul a avut grijă să trimită voluntari care să lucreze în străinătate în fiecare an, iar în 1998 a fost fondată oficial KOMSTA şi înregistrată ca o organizaţie non-profit prin intermediul Ministerului Sănătăţii şi Protecţiei Sociale. Medicii KOMSTA lucrează în aproape toate ţările în curs de dezvoltare, oferind servicii medicale pentru cei care au cea mai mare nevoie de ajutor medical. Până în prezent, organizaţia a trimis voluntari pentru acordarea de ajutor medical în 27 de ţări din Africa, Asia şi Europa, unde au tratat este 130.000 de pacienţi. În prezent, opt medici care practică medicina orientală coreeană sunt trimişi ca rezidenţi pe termen lung în Kazahstan, Uzbekistan, Mongolia şi Vietnam.
Grupuri mici de medici sunt trimise în străinătate de câte 5-10 ori în fiecare an, pentru a oferi servicii medicale şi pentru a susţine training-uri de prevenire a îmbolnăvirilor. Membrii KOMSTA nu numai că tratează pacienţii dar formează şi medici locali, astfel încât aceştia să poată continua tratarea pacienţilor şi după plecarea lor. Un bun exemplu al acestui efort este Echipa de Servicii Medicale de Acupunctură din Sri Lanka (SAMST) organizat de către medici ai medicinei tradiţionale din Sri Lanka. Doctorul Han Gyu-eon, care conduce acest proiect, a deschis calea medicilor din Sri Lanka pentru tratarea pacienţilor prin intermediul medicinei orientale coreene. Din anul 2000, KOMSTA a promovat medicina orientală coreeană şi a tratat peste 20.000 localnici, de asemenea a furnizează provizii medicale pentru medicii SAMST.
Image and video hosting by TinyPic
Medicina orientală coreeană, personalizare şi perspectivă
Iată ce declară domnul Choi Do-young (Director adjunct al Spitalului Universitar de Medicină Orientală Kyung Hee)
Acesta subliniază faptul că medicina orientală coreeană este plină de înţelepciune acumulată în decursul a peste sute sau chiar mii de ani. Nu este este pur şi simplu o medicină alternativă ci o medicină modernă, personalizată.
Profesorul Choi declară că modul în care gi funcţionează în organism, este legat de sănătatea individului: poţi deveni mai sănătos, poţi contracta o boală, sau te poţi recupera după o boală. El subliniază faptul că, acest lucru se referă nu doar la trup ci şi la minte, spunând că atât trupul cât şi mintea sunt foarte importante. Medicina orientală se referă în principal la acupunctură şi medicamente orientale, care au provenit din China, dar s-au dezvoltat diferit în Coreea şi Japonia. Medicina orientală coreeană, nu se concentreze numai asupra bolii în sine ci ia în considerare şi constituţia pacientului.
Spre deosebire de medicina tradiţională chineză, care subliniază tradiţia, medicina orientală coreeană susţine importanţa caracterului practic. În plus, originalitatea medicinei orientale coreene iese în evidenţăprin faptul că au fost dezvoltate sisteme de tratamente coreene specifice: Medicina constituţională Sasang , Teoria acupuncturii Saam. Medicina tradiţională chineză a avut de suferit după formarea Republicii Chineze în anul 1912 când guvernul a preferat medicina vestică, însă odată cu formarea Republicii Populare China în anul 1949, medicina tradiţională chineză s-a dezvoltat în tandem cu medicina vestică (occidentală). În Japonia, guvernul a urmărit occidentalizarea medicinei şi abolirea medicinei orientale tradiţionale după Restauraţia Meiji din 1868, însă medicina tradiţională japoneză este din nou în plină expansiune din nou. Astăzi, asigurarea naţională de sănătate acoperă 148 de prescripţii (reţete) medicale orientale.
Image and video hosting by TinyPic
Medicina Orientală Coreeană (KOM) devine globală prin Standardizarea Internaţională
“Medicina orientală este originară din China, dar Coreea, a sistematizat-o prin cercetarea independentă” spune profesorul Choi.“Coreea joacă rolul de lider în eforturile internaţionale de standardizare a medicinei orientale. “ El continuă şi spune că “Acupunctura, moxibustia, remediile orientale şi alte tratamente ale medicinei orientale au fost mult timp cunoscute ca eficace în reglarea funcţiilor corpului, însă lipsa argumentelor ştiinţifice a împiedicat globalizarea ei.” Profesorul Choi mai spune despre Coreea de Sud, China şi Japonia că au condus iniţiativa de a stabili dovezi ştiinţifice şi explicaţii ale medicinei orientale pentru a o sistematiza. “Îmbătrânirea populaţiei a devenit o problemă gravă în întreaga lume şi în ciuda dezvoltării accentuate a medicinei vestice, boala cronică şi cea degenerativă încă mai fac ravagii “, observă Profesorul Choi. El mai adaugă:“În această ordine de idei, medicina orientală coreeană este eficientă şi are mai puţine efecte secundare şi este medicina viitorului. Medicina care se concentrează asupra organismului uman şi nu pe boală şi medicina care ia în considerare constituţia fiecărui individ- aceasta este medicina orientală coreeană şi aceasta ar trebui să fie medicina în şi pentru lume. În acest scop, guvernul din Coreea de Sud şi cei implicaţi în medicina orientală coreeană depun eforturi supreme pentru dezvoltarea ei” – a concluzionat profesorul Choi.
Image and video hosting by TinyPic
Interesul crescând pentru terapia naturală în Europa a condus la majorarea cheltuielilor pentru astfel de terapii non-farmacologice cum ar fi acupunctura şi yoga. În Germania, guvernul conduce o iniţiativă de a colecta substanţe naturale, în scopul de a dezvolta medicamente naturale; deja peste 50.000 de medici practică atât medicina orientală cât şi cea vestică, acupunctura devenind cea mai cunoscută terapie a medicinei orientale. În Marea Britanie, asociaţia de acupunctură are mii de membri. Medicina orientală coreeană cea care vede corpul uman în sine, ca un mic univers şi încearcă să vindece boala prin identificarea cauzelor fundamentale şi tratarea acestora, îşi găseşte treptat drumul ca şi medicină de viitor răspândindu-se rapid în întreaga lume.

Surse: wikipedia, Korea Magazine, korea.net

Despre Ramona J. [KF]

Ramona J. [KF]

Ramona J., s-a născut în liniştitul oraş de la poalele Tâmpei, Braşov. Prima întâlnire cu valul coreean s-a intamplat odata cu difuzarea pe TVR1 a serialului „Giuvaierul Palatului”. Deşi nu l-a văzut de la primul episod, a simţit „fluturaşi în stomac” (acei mii de fluturaşi pe care-i simţi când te îndrăgosteşti), iar rezultatul este simplu: s-a „îndrăgostit iremediabil” de acea Coree în care a descoperit mult bun simţ şi candoare .

Browse Archived Articles by Ramona J. [KF]

20 comentarii

There are currently 20 comentarii on Medicina Orientală Coreeană trece dincolo de graniţe. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Multumiri Ramona ptr. articol si cu toate ca eram familiarizat cu unele procedee folosite de actorii din filmele Giuvaerul palatului si Doctorul Hur-Jun,mi s-a parut un articol extrem de interesant si instructiv totodata.Multumesc.

 2. Ah,paritele m-ai luat la mustata!

  • De la 3.49 la 4.31 ai stat sa-ti creasca mustata?

 3. Se pare ca esti bolnav rau de tot de ai navalit asa in tromba la doctor!hi hi hi ,Buba la scufita!

  • Da,da,sunt kpacient.

 4. Mulţumim pentru articol Ramona, foarte interesant. Acupunctura cât şi ventuzele le-am întâlnit în diverse seriale cum ar fi Hur Jun sau Dae Jang geum. Ce bine ar fi ca să fie şi la noi în România medicina orientală coreene, mulţi ne-am vindeca fără operaţii doar prin tratament naturistic sau acupunctură :)

 5. Vai, Ramo acest articol e gand la gand cu bucurie,si eu ma intrebam ,de ce nu ajung si la noi acesti medici orientali ,dar mai ales cei coreeni,aseara am vazut ep 15 din Dr Jin,abia am terminat si Faith si am ramas cu un gust amar vizavi de medicina noastra! daca s-ar deschide asemenea clinici si aici cred ca spagarii si pseudomedicii,ar da faliment! Nu contest faptul ca avem si noi medici adevarati,scoliti si la curent cu noutatile dar cati sant ,putini !

 6. In Jeojoogwon am vazut pionierat ,in Cain si Abel,am vazut medicina de-a devaratelea ,chiar si in Ice Girl am avut ocazia sa vad cum sta treaba cu spitalee lor,incomparabil!

  • da, din pacate este incomparabil

 7. In aproape toate filmele pe care le-am vazut,interventia unui medic este prezenta,acest lucru denota ,ca se pune mare pret pe priceperea acestora si pe grija fata de oameni,parerea mea pur personala este aceasta afirmatie!

 8. Super-articol! Felicitar Ramo :)

 9. Foarte interesant!!! Mii de multumiri,Ramona!!!

 10. Foarte interesant! Mie mi-ar placea sa invata acupunctura.

  • Din cate am vazut in poza,cate puncte ptr acupunctura
   sunt pe corpul omenesc,dupa parerea mea, sunt necesari ani de studiu
   ptr a performa..

   • In orice domeniu iti ia ceva ani ca sa te specializezi si iti ia o viata intreaga sa afli lucruri noi sau care se inrudesc cu domeniul tau. Stiu ca sunt mii de puncte si trebuie sa le stii foarte bine, daca nu vrei sa devini criminal novice, dar daca as avea unde sa invat si mai ales timp… ca de acesta ma tot plang in ultima vreme…. as incepe sa invat.

   • Parintele,daca ti-as baga cate un acusor in fiecare punct ai arata ca un arici!hi hi hi!

 11. Actul medical mai are,peste tot in lume, o componenta deloc placuta: cea financiara..In Coreea de sud,majoritatea spitalelor sunt private,spre deosebire de ale noastre care sunt finantate de primarii sau din bugetul de stat…..Am vazut cu toatele filme/seriale coreene in care am fost “orbite” de luxul spitalelor si al saloanelor lor…dar tot in aceleasi filme am vazut pacienti dati afara din spital pentru ca asigurarea nu acoperea intreg tratamentul sau procedura ce trebuiau efectuate….Pentru a-si rotunji veniturile multe clinici,spitale coreene recurg la forma aceasta de turism medical:pentru operatii estetice,pentru tratamente naturiste.
  Ar fi intersant de facut si o comparatie intre asigurarile medicale de la noi si de la ei.Ar fi bine daca ati scrie recenzii si despre viata contemporana a koreenilor:sistemul de asigurari de sanatate,sistemul de pensii,sistemul de invatamant,despre somaj,despre infractionalitatea de acolo,despre sistemul politic,etc.Coreea de sud nu inseamna doar printi si povesti de dragoste…

  • Evident! Acolo nu umbla cainii cu colaci in coada!

 12. Multumesc , excelent articolul . In Romania exista in fiecare oras cu fac de medicina doctori cu specializare in medicina orientala respectiv acupunctura si moxicombustie . Sint scoliti si acreditati oficial in China inc de dinainte de 1989 unii din ei . Cecilia daca inveti chineza sau coreeana hsi faci fac de medicina poti apela la ambasada Chinei sau mai bine a Coreei si faci specializare acolo. in Romani exista si Asociatia medicilor cu specializare in Acupunctura . Stiu ca exista medici primari valorosi la Iasi, Galati, Bucuresti si am si un nume de vice presedinte la Craiova – Aviz membrilor Koreafan din Craiova : Dl Doctor Dorin Mandrescu ,Bucuresti Dr Mircea Zamfirescu sau Dr Coldea. Sint popularizati uneori la emisiuni speciale dar sint intradevar pasionati profesionisti si sint foarte cautati.
  In Koreea de azi am vazut la emisiunea VITAMIN pe KBS , de citeva ori medicii coreeni privati care practica medicina traditionala intr-un mic cabinet particular , in cartierele vechi sau istorice si tot acolo sint si multe farmacii orientale coreene traditionale . Ce mi se pare insa uluitor este ca TRADITIA CULEGATORILOR d eplante in zonele de MUNTE si in paduri din vechime , este o meserie foarte bine platita si recunoscuta dupa atestare . Familii de culegatori si-au tinut copii in facultati la oras si azi mai culeg in locuri d ei stiute , cu sac d erafie si sapaliga ca in filme ( am vazut pe KBS in emisiunea Koream cuisine and dining ) . Sint in continuare culeste tate plantele verzi si amare sau medicinale,de tarani si de calugarii budisti ale manastirilor coreene -foarte “turistic si etnografic ” redescoperite si reactivate cu documentare stiintifica si ca Tezaur national . Stim ca Ginsengul rosu coreean este cel mai scump in lume 1000 de dolari pe kg uscat si in arhiv akoreea film avem si articolul cu festivalul ginseng coreean . Semanam si aici cu coreenii in ceea ce priveste Plantele d eleac si d edescintec, ventuzele si namolul, baile de plante si ceaiurile . Gradinile d eplante medicinale sint o afacere de familie in Koreea si in manastirile rominesti . Medicina dacilor nu o fi numai o poveste. Spor la cautate pe Net .

 13. Multumesc mult pentru articol! Recunosc, si eu m-am indragostit de Coreea dupa “Giuvaerul palatului ” si va dezvalui ce mi-a starnit atunci interesul : au fost intrebarile micutei Jang Geum catre maestra sa : ce o doare ? ce fel de apa doreste ? apa calda, apa dulce , etc. Am ramas uimita pentru ca niciodata nu m-as fi gandit la atatea posibilitati . Le multumesc pentru ca , de atunci, am ‘intrat intr-o alta lume ‘, total diferita de ceea ce traiesc zi de zi. Mi-au schimbat viata la 53 de ani si continua sa mi-o schimbe. Multumesc inca o data !

Leave a Comment