Ramona J. [KF]

A fi sau a nu fi superstiţios

Written by Ramona J. [KF]. Posted in Funny stuff, Recenzii Koreafilm, Recomandarile lunii

Tagged: , ,

DSC_1331

Published on octombrie 14, 2012 with 38 comentarii

Orice popor îşi are propriile superstiţii, unele sunt interesante, iar altele sunt cât se poate de bizare. De cele mai multe ori, acestea includ o consecinţă foarte specifică, de exemplu dacă spargi o oglindă vei avea şapte ani de ghinion sau dacă treci pe sub o scară. Coreea îşi are propriile superstiţii destul de fascinante. Multe dintre convingerile şi superstiţiile coreene, occidentalilor li se vor părea ciudate. O tânără din Occident care se angajase la o firmă în Coreea povesteşte:“Îmi amintesc destul de vag când am venit la muncă pentru prima dată în Coreea, într-o zi ploioasă. Colegii mei au lăsat umbrelele să se usuce, dar eu instinctiv am gândit : Să nu faci aşa ceva pentru că aduce ghinion!”
Image and video hosting by TinyPic
Cele mai multe superstiţii coreene gravitează în jurul termenului moarte. Poate, pentru că moartea este ceva misterios şi necunoscut şi oamenii din fiecare cultură se tem de necunoscut. Superstiţiile au fost inventate pentru a-i ţine pe oameni în alertă. Pentru a-i face pe copii coreeni să fie mai atenţi sau mai cuminţi au fost create anumite superstiţii, cum ar fi aceea despre fantomele de pe acoperiş, care se coboară şi-i devorează pe copiii care rătăcesc noaptea pe drum. (cui îi este frică de Bau-Bau?)
Image and video hosting by TinyPic
Superstiţii legate de Calea Deoksugung
De obicei cuplurile nu se plimbă de a lungul zidului exterior al al palatului Deoksugung, palat situat în centrul oraşului Seul vizavi de Primărie şi Plaza Seoul. Se spune că dacă vor face asta sunt sortiţi să se despartă.
Image and video hosting by TinyPic
Argumentul pentru această superstiţie nu este o legendă urbană, ci îşi are originea înrădăcinată în istorie. Curtea pentru Familie din Seul era situată în capătul străzii, iar cuplurile care mergeau să divorţeze, trebuiau să treacă pe acel drum pentru a ajunge la Curtea pentru Familie. Însă Curtea s-a mutat, aşa că cine ştie poate că într-un viitor apropiat va aduce ghinion o plimbare, în special pentru cupluri, ieşirea de metrou către Universitatea Naţională din Seul.
Image and video hosting by TinyPic
Ce lucruri trebuie să eviţi înainte de un examen
Nu trebuie să ne surprindă faptul că există o mulţime de superstiţii coreene legate de luarea examenelor şi că examenele joacă un rol important în viaţa oamenilor – şi acestea nu se încheie odată cu absolvirea. Evită alimentele alunecoase, cum ar fi supa de alge marine sau tăieţei, deoarece aceste mâncăruri vor unge creierul şi toată materia studiată va aluneca afară din mintea ta. În schimb trebuie să optezi pentru alimentele lipicioase, cum ar fi prăjituri de orez lipicios sau bomboane lipicioase coreene, astfel încât răspunsurile se vor lipi în capul tău, iar creionul sau pixul se va lipi de mâna ta, având spor la scris. Şi de asemenea se spune că nu trebuie să faci duş înainte de un examen, deoarece te vei spăla de toate cunoştinţele acumulate, iar dacă părul tău este ud, îţi va fi mai greu să reţii ce ai învăţat. Dacă vei răsuci un creion vei rămâne un neştiutor.
Image and video hosting by TinyPic
Să nu-ţi tai unghiile noaptea
Aceasta este fascinantă datorită consecinţei pe care o are.Dacă îţi tai unghiile noaptea, şoarecele îţi va mânca unghiile tăiate şi va putea să se transforme în om, să ia forma ta, sau chiar să-ţi fure sufletul. (eu ştiam doar de şoriceii care intră în altarul unei biserici şi fură anafură pe care o mănâncă, apoi se ascund în clopotniţa bisericii pentru că au fost pedepsiţi să le crească aripi devenind astfel lilieci).
Trebuie înţeles faptul că această superstiţie îşi are originea înaintea apariţiei în Coreea a energiei electrice şi implicit a iluminatului,oricum chiar dacă vrei să-ţi tai unghiile noaptea este cam greu să strângi toate rămăşiţele unghiilor tăiate (oricum mie nu îmi este frică pentru că am pisică,deci şoricei staţi departe –lol-).
Image and video hosting by TinyPic
Să nu fluieri noaptea
La fel de neobişnuită este şi superstiţia care interzice fluieratul noaptea , dar şi cântatul la flautul tradiţional coreean numit Piri. Dacă faci acest lucru, vei chema (convoca) şerpii sau fantomele.Şi cel mai probabil vei înfuria toţi vecinii cu hărmălaia pe care o faci.
Ziua când te muţi
Poate că v-aţi supărat foarte tare vecinii şi este timpul să vă mutaţi şi să vă găsiţi o nouă casă. Există mai multe superstiţii legate de ziua în care te muţi în casă nouă. Două dintre ele fac referire la cei care au avut spirite rele în vechea casă, iar acestea ar putea să-i urmeze în noua lor casă. O atenţie specială este acordată zilei în care vă mutaţi: trebuie să vă mutaţi în ziua de 손없는날 (Hands-free day) sau în “ziua fără spirite rele (sau musafirii nepoftiţi)”.
Image and video hosting by TinyPic
Companiile care efectuează servicii de mutare şi transport,oferă adesea un calendar cu zilele în care vă puteţi muta fără ca spiritele să facă şi ele o călătorie împreună cu voi şi să se aşeze confortabil în noua dumneavoastră casă.În ziua mutării veţi împacheta lucrurile şi le veţi urca în camion, fără să vă întoarceţi şi să vă măturaţi casa. Se crede că lăsând în urmă tot praful şi gunoiul se vor pierde şi rămăşiţele de unghii tăiate care nu au fost mâncate de şoricei, astfel spiritele vor fi derutate şi vor crede că încă mai locuieşti acolo iar în momentul în care noua familie se va muta şi va face curăţenie va fi mult prea târziu ca spiritele să vă găsească. Dacă te muţi într-o zi ploioasă, înseamnă că vei deveni bogat cu toate că este foarte posibil ca mobila ta de lemn să fie distrusă de ploaie, dar mai pui la suflet când ştii că vei deveni bogat?
Image and video hosting by TinyPic
Oferirea pantofilor cadou
Nu trebuie să faci cadou pantofi partenerului sau partenerei tale,deoarece aceasta înseamnă că el (sau ea) te va părăsi. Potrivit unei tradiţii, dacă totuşi primeşti pantofi ca şi cadou, trebuie să plăteşti o sumă mică de bani de exemplu 10 sau 100 won, asigurându-te astfel că pantofii nu mai sunt un cadou şi astfel îţi vei păstra relaţia.
Image and video hosting by TinyPic
Persoanele cu aluniţe plasate aproape de gură
Nu te ataşa de cineva care are aluniţă aproape de gură deoarece se crede despre aceste persoane că sunt infidele (aşa cum este Cindy Crawford).
De obicei aceste persoane sunt tachinate şi vor auzi diverse cuvinte adresate lor ca “바람기 있다,” care înseamnă un mod de a-l numi în coreeană pe cel care flirtează (pe româneşte ar fi „fluturaş din floare în floare”).
Image and video hosting by TinyPic
Aripioare de pui
Dacă ştiţi destul de bine coreeana, atunci sigur veţi şti că 바람 în coreeană înseamnă “vânt”şi nu are nimic de-a face cu flirtul sau infidelitatea. Ei bine, la fel ca şi în alte limbi, acest cuvânt înseamnă atât “vânt”, cât şi “legătură amoroasă” (relaţie extraconjugală)
Acesta este şi motivul pentru care o soţie nu ar trebui să-şi hrănească soţul cu aripioare de pui sau orice altfel de pasăre. Pentru că ar putea să-şi ia zborul cu burta plină de aripioare de pui (şi cu noii pantofi pe care i-a primit de la soţia lui ca şi cadou de ziua lui).
Image and video hosting by TinyPic
„Să creşti mare şi înalt”
Pentru cei care îşi doresc ca fetiţa sau băieţelul lor să crească mai înalt iată ce regulă se impune: să nu păşeşti sau să sari peste el. Se pare că dacă sari peste copilul tău, acesta nu va creşte. De asemenea o altă superstiţie ar fi dacă-ţi tai părul scurt vei creşte mai înalt. Să înţeleg că de aceea bărbaţii sunt de obicei mai înalţi decât femeile pentru că au părul mai scurt?
Image and video hosting by TinyPic
Să nu-ţi atingi ochii dacă au fost atinşi un fluture
Se spune că, dacă-ţi atingi ochii după ce aceştia au fost atinşi de o molie sau de un fluture, vei orbi.Totuşi te întrebi cine ar sta prin preajma moliilor şi a fluturilor?
Se spune că este valabil acelaşi lucru dacă ai polen pe mâini de la florile de culoare portocalie. În zilele noastre ar exista explicaţia că nu este o idee bună să-ţi atingi ochii din cauza riscului mare de infecţie şi sigur nu vei vedea câteva zile pentru că vei avea un plasture de toată frumuseţea.
Deci indiferent de cât de mulţi fluturi s-ar atinge de ochii tăi este probabil mai bine să nu-ţi atingi ochii. Dacă îţi tai din gene, acestea vor creşte mai dese şi mai lungi.
Image and video hosting by TinyPic
O altă superstiţie coreeană foarte cunoscută este cea despre Ventilatorul Morţii. Se crede că în cazul în care adormi într-o cameră unde este deschis un ventilator, iar ferestrele sunt închise vei putea fi ucis de către ventilator.( poate mai degrabă ar posibil să capeţi o răceală) Când profesorii străini se confruntă cu această convingere a elevilor şi studenţilor lor, de cele mai multe ori constată că această convingere este împărtăşită şi de către părinţi sau alte figuri autoritare coreene. Au fost chiar articole din ziare cu anunţuri de avertizare a pericolelor citate de către medici de rang înalt.
Un profesor canadian venit să predea în Coreea povestea cât de hilară i s-a părut această superstiţie: „Le-am cerut elevilor mei să încerce să-mi explice ce este cu Ventilatorul Morţii şi cum anume poţi fi vătămat de către el. Un elev mai îndrăzneţ a încercat să-mi explice matematic şi a concluzionat că este posibil acest lucru în cazul în care ventilatorul împinge aerul cu 120 km / h. Când am subliniat că acest lucru este similar ca şi atunci când ai scoate capul pe fereastra unei maşini care rulează la viteză maximă pe o autostradă, atunci el a recunoscut că un ventilator nu ar putea împinge aerul atât de repede.Totuşi, probabil aceste convingeri vor persista şi pentru generaţiile viitoare. O modalitate prin care am putut contracara acest lucru a fost să le spun elevilor mei (sincer), că dorm de cele mai multe ori cu ferestra închisă şi cu un ventilator care funcţionează şi că în mod evident acesta nu m-a ucis”.
Image and video hosting by TinyPic
De obicei în Coreea, nu se folosesc ventilatoare de tavan, se folosesc mai mult ventilatoarele de masă în timpul verii. Toate ventilatoarele au un timer (ceas electronic sau temporizator) care previn accidentele.
Acelaşi profesor povestea că vroia să meargă în Africa pentru o lună urmând să ia avionul cu escală în Canada şi a trebuit să-şi facă vaccinurile cât încă era în Coreea: „Se pare că cei mai mulţi dintre coreeni, inclusiv cei care lucrează în spital, cred că dacă faci duş în termen de 24 de ore după ce te-ai vaccinat s-ar putea ca acest lucru să-ţi fie fatal – indiferent de vaccinul pe care l-ai făcut. Atunci când translatorul de la spital m-a informat că acestea erau instrucţiunile asistentei medicale – fără duş 24 de ore, sau aş putea muri, am început să râd.Toate aceste lucruri le-am pus pe seama unor glume proaste făcute străinilor, dar întrebându-i pe colegii mei de lucru mi-au arătat că, de fapt, ei chiar cred toate acestea. A doua zi m-am întors la spital, bineînţeles după ce am făcut duş. Translatorul s-a supărat foarte tare pe mine însă asistenta doar a ridicat din umeri – hei, dacă vreau să trăiesc periculos, este doar alegerea mea.”
Image and video hosting by TinyPic
Nu trebuie să ai încredere în persoanele cu grupa de sânge “B”
Acest lucru este redat cel mai bine de o povestioară amuzantă: Într-un restaurant stau la o masă patru oameni .Primul are grupa “A”, al doilea are grupa “B”, al treilea are grupa “AB” şi al patrulea are grupa “O”. Atunci când soseşte mâncarea , care nu este bună, fiecare are reacţia specifică gruprei de sânge de care aparţine. Tipul “A” sânge: “Oh! Dacă lăs mâncarea,ce vor crede ceilalţi?” (îşi face griji neîncetat), Tipul “B” : “Cui îi pasă, haide-ţi să lăsăm mâncarea aşa pe masă şi să ne mişcăm de aici” (insensibil, oportunist) Tipul “AB”: “Ce fel de porcărie este asta! Vă dau în judecată !” (rebel, lider, extrovertit, dominant) şi tipul “O” continuă să mănânce fericit (ia totul uşor, lipsit de griji şi foarte calm). Aşadar persoanele cu grupa de “B” sunt reci, oportunişti şi nu poţi avea încredere în ei.
Image and video hosting by TinyPic
Să scrii numele în roşu este de rău augur
Dacă scrii numele cuiva în roşu, (inclusiv pe al tău) înseamnă că-i doreşti moartea. Pentru că albul este culoarea funeraliilor,dacă tu vei purta panglici albe în păr este ca şi cum ai invita moartea să-ţi bată la uşă. (Ca un fapt divers la hinduşi pe invitaţia de nuntă numele sunt scrise cu roşu, deoarece această culoare indică o sărbătoare, bucurie şi o ocazie de bun augur). Profesorii pot folosi un creion roşu pentru a corecta lucrările elevilor lor, dar nu pentru a scrie comentarii personale.
Image and video hosting by TinyPic
Numărul patru este rău şi înseamnă moarte, iar numărul 7 este un număr norocos în Coreea
Cineva spunea că atunci când merge la cel mai mare magazin din Coreea, Time World Galleria, este întotdeauna foarte confuz atunci când urcă în lift. Are un panou numeric numerotat de la 1 – 15 indicând etajele corespunzătoare cu excepţia numărului 4 care este înlocuit cu litera “F” (în cele mai multe lifturi din Seul, se poate observa că de pe panoul de comandă lipsesc butoanele 4 şi 13). Care poate fi confundată şi poţi crede de fapt că ai de a face cu primul etaj („F”- first – primul). Sunetul fonetic al cuvântului 4, în coreeană este „sa”, care derivat din cuvântul chinezesc “ci”, care înseamnă “a muri”. Prin urmare, liftul nu are cifra 4 scrisă pe butoane ci doar un “F”. Unele clădiri nu au nici etajul al patrulea, deci de la etajul 3 se va urca direct la etajul 5.
Image and video hosting by TinyPic
Vârsta sau numărătoarea anilor, se face înainte de a te naşte
Vârsta la coreeni începe cu un an înainte de a se naşte copilul. Din momentul conceperii începe numărarea vârstei.De asemenea, atunci când un an nou începe, se adaugă la vârsta încă un an ( de exemplu eşti născut în decembrie şi abia ai împlinit 20 de ani, următoarea lună adică pe 1 ianuarie anul următor vei avea 21 de ani cu toate că tu abia ai împlinit 20 de ani. Dacă li se va rade părul copiilor acesta va creşte gros. Să nu gâdilaţi copii prea tare când sunt mici căci se vor bâlbâi atunci când vor creşte. La prima aniversare se aşează în faţa copilului mai multe lucruri pentru a alege şi a vedea spre ce va avea înclinaţie. De obicei se aşează în faţa lui un creion (pentru a fi studios), aţă (viaţă lungă), bani (ca să fie bogat). Recent au fost adăugate şi alte obiecte cum ar fi: stetoscop, minge de golf, orez. Dacă tragi uşor sau masezi picioarele copilului tău, el va creşte înalt.
Image and video hosting by TinyPic
Să mănânci mâncare fierbinte pe timp de vară îţi răcoreşte trupul
Să mănânci mâncare fierbinte, de exemplu Sam-gye-thang, supă de pui, în timpul verii toride îţi vei răcori astfel corpul. Consumul de supă fierbinte te va face să transpiri, prin urmare, din cauza transpiraţiei, temperatura corpului va scade, eliberând căldura din interior. De asemenea, atunci când eşti supărat, ar trebui să bei apă caldă (nu apă rece). Apa caldă te va face să scoţi furia afară, în loc să o răceşti şi să o suprimi. Dacă bei apă rece, furia se suprimă, creşte presiunea iar asta nu-i benefică deloc inimii tale.
Image and video hosting by TinyPic
Supa din carne de porc este un antidot pentru mahmureală
Hye-jang-kook, supă picantă din coaste de porc este considerată a fi remediul perfect pentru mahmureală. Acesta este făcută din ierburi şi condimente speciale, care îţi trezesc „simţurile”. Această supă poate fi servită într-un bol de piatră alături de kimchi de ridichi.

Image and video hosting by TinyPic
Piercing-urile sunt rele
Această idee îşi are rădăcinile în confucianism care spune că părinţii tăi ţi-au dat corpul cu care te-ai născut. Nu ai nici un drept asupra lui, astfel încât nu-l poţi distruge sau deforma în orice fel sau pe orice cale. Piercing-ul (a găuri) va face o gaură în corpul tău, iar asta este o formă de pângărire, prin urmare, vei distruge darul pe care părinţii tăi ţi l-au dat. Prin urmare, orice formă de piercing este de rău augur şi o lipsă de respect. Se spune că multe fete coreene îşi fac doar guri în urechi şi asta doar atunci când sunt absolvente sau intră la facultate, în principiu, când pot renunţa la controlul părinţilor.

Image and video hosting by TinyPic
Superstiţii legate de aspectul fizic al unei persoane:
Dacă ai lobii urechilor mari, vei fi bogat, mai ales dacă lobul urechii este uşor desprins de faţă (sau maxilar). Dacă al doilea deget de la picior este mai lung decât degetul mare acea persoană va fi foarte norocoasă.
Dacă îţi legeni picioarele când stai pe scaun atunci norocul va fugi de lângă tine (sigur multe dintre aceste superstiţii coreene sunt inventate de către părinţi în încercarea de a-şi opri copii de la un anumit comportament. Frica fiind un motiv suficient de motivant). Dacă dormi după ce ai mâncat te vei transforma într-o văcuţă sau te vei reîncarna sub o asemenea formă.

Image and video hosting by TinyPic
Superstiţii legate de vârstă şi căsătorie: diferenţa de vârstă de 4 ani este considerată diferenţa cea mai bună la cuplurile din Coreea. Dacă te căsătoreşti cu cineva cu cinci ani mai în vârstă sau mai tânăr decât tine atunci sigur vei fi deranjată de “won jin sal” – te vei certa cu soţul tău în fiecare zi, dar niciodată nu vei divorţa. Dacă te căsătoreşti cu cineva cu şase ani mai în vârstă sau mai tânăr decât tine “sang chun sal” îţi va aduce ghinion. Ca şi cuplu vei fi fericit, dar vei fi mereu sărac. Dacă mirele zâmbeşte mult la nuntă, primul copil va fi fată. Dacă mireasa mănâncă nuci la nuntă, va avea mulţi fii. (În mod tradiţional, după ce se termină nunta, părinţii mirelui aruncă nuci şi prune peste mireasă, iar mireasa pune aceste nuci şi prune, în haina ei).

Image and video hosting by TinyPic
Superstiţii legate de vise şi somn
Dacă visezi pe cineva care este deja mort, să nu mergi cu el nicăieri în vis sau să-i răspunzi la vreo întrebare pentru că s-ar putea să mori. Dacă visezi că i se întâmplă ceva rău cuiva şi spui ce vis ai avut înainte de prânz, acel lucru rău sigur se va întâmpla.
Însă nu toate visele care sunt legate de moarte implică întotdeauna ceva rău de exemplu dacă mori în visul tău, vei avea noroc în viaţa reală.
Dacă visezi porc, vei avea noroc, dacă o femeie visează şarpe va avea un copil sau fiica ei s-ar putea să fie însărcinată. Să nu dormi cu capul spre vest, pentru că doar cei care dorm somnul de veci dorm aşa. Dacă în vis visezi că abia te-ai trezit din somn şi nu te poţi mişca (paralizie din somn), atunci o fantomă s-a aşezat peste tine şi-ţi fură energia vitală vieţii (brrr, superstiţia asta mi se pare este un pic cam înfricoşătoare).

Image and video hosting by TinyPic
Superstiţii legate de animale: dacă vezi o broscuţă cu ochii roşii, atunci ghinionul te pândeşte. Dacă vezi o cioară sau un corb, dimineaţa, ghinionul te va urmări toată ziua. Însă dacă vezi o coţofană, va veni o veste bună şi mult noroc se va ivi în calea ta. Dacă o coţofană stă pe acoperişul casei tale, dis de dimineaţă şi cântă atunci sigur vei fi vizitat de un prieten bun. În cazul în care coţofana vine după-amiază, cel care te va vizita nu-ţi este prieten, iar pe deasupra va mânca şi foarte mult! Cele mai periculos este atunci când coţofana te vizitează noaptea, asta înseamnă că un hoţ “va face o vizită” căsuţei tale.
Superstiţii coreene neobişnuite
După ce a născut,o femeie nu trebuie să facă baie timp de 30 de zile. Dacă a pierdut o sarcină trebuie să stea legată şi înfăşată două săptămâni. Dacă vei muri în apă, vei deveni o fantomă pentru totdeauna şi niciodată nu vei găsi drumul spre viaţa de apoi. Dacă femeile vor sta pe o piatră rece sau pe suprafaţă rece ca betonul vor fi infertile.
Dacă te duci la o petrecere de casă nouă asigură-te că vei duce ca şi cadou detergent de rufe, deoarece aduce noroc (avere), proprietarilor casei.
Image and video hosting by TinyPic
Superstiţii legate de mâncare
Întotdeauna să-l serveşti pe celălalt cu două linguri de orez căci altfel vei pierde prietenia celui pe care-l serveşti. Nu aşeza beşişoarele înfipte în bolul de orez pentru că doar beţisoarele parfumate de la funeralii sunt aşezate aşa. Dacă mănânci din centrul bolului de orez înseamnă că doreşti ca mama ta să se simtă rău sau să se îmbolnăvească. Înseamnă ghinion dacă nu termini de mâncat tot orezul din bol (bunica mea spunea că este păcat să-ţi laşi puterea în farfurie).
Image and video hosting by TinyPic
Dacă femeile vor ţine beţişoarele prea strâns se vor căsători târziu. Dacă un adult şi un copil mănâncă împreună, copilul trebuie să mănânce ultima bucăţică de mâncare sau altfel copilul poate muri.
Nu toate aceste superstiţii sunt cunoscute, însă trebuie să recunoaştem că viaţa noastră este mai bogată datorită acestora. Dacă ştiţi şi voi alte superstiţii coreene interesante, (pe care eu poate le-am omis) vă invit să discutăm pe blog despre ele.

Surse: blog.korea.net, koreainsider.com, vicariousvistas.com, life123.com,wikipedia, english.visitkorea.or.kr

Despre Ramona J. [KF]

Ramona J. [KF]

Ramona J., s-a născut în liniştitul oraş de la poalele Tâmpei, Braşov. Prima întâlnire cu valul coreean s-a intamplat odata cu difuzarea pe TVR1 a serialului „Giuvaierul Palatului”. Deşi nu l-a văzut de la primul episod, a simţit „fluturaşi în stomac” (acei mii de fluturaşi pe care-i simţi când te îndrăgosteşti), iar rezultatul este simplu: s-a „îndrăgostit iremediabil” de acea Coree în care a descoperit mult bun simţ şi candoare .

Browse Archived Articles by Ramona J. [KF]

38 comentarii

There are currently 38 comentarii on A fi sau a nu fi superstiţios. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. ce interesanta recenzie.multumim ramona si felicitari.

 2. Mulţumim Ramona pentru recenzie, e foarte interesantă. Coreenii au o mulţime de superstiţii, dar şi noi avem o mulţime, supertiţia cum că dacă sari peste un copil, nu va mai creşte în înălţime o avem şi noi!

 3. Daca iti tai genele, ai sa ramai fara ele, sigur n-au sa creasca mai lungi si mai dese :))) Do not try this at home :D Haha, unele sunt ft haioase, unele sunt absurditati, iar unele pur si simplu suna ca niste bancuri. Multumim Ramo, ft interesant.

 4. Interesante superstitii :)) multumesc Ramona! Despre interzicerea gauririi urechii am citit undeva ca se spune ca o gaura undeva in corp sparge fluxul energiei vitale si cand persoanei i se face acupunctura sau acupresura, efectul va fi mai slab sau va fi schimbat in ceva nedorit. A nu se sare peste un copil este cunoscut si la noi . Mi se pare haioasa si superstitia angajatei occidentale legata de uscarea umbrelelor (acum la noi ploua cu galeata). La noi se spune ca nu e voie sa deschidem umbrela atunci cand nu ploua, ca ,,se bolunzeste vremea”.

 5. La noi se spune că să nu se deschidă umbrela în casă că aduce ghinion :) şi supertiţia cum că o femeie după ce a născut trebuie să nu se spele 30 de zile e amuzantă :)) Ca coincideţă, verişoara mea tocmai a născut acum 2 zile şi când am citit mă gândeam că dacă ar fi în Coreea nu ar mai trebui să facă baie 30 de zile :))

 6. tare dragute aceste superstitii…dar cam multe…insa,inteleg ca ele au aparut din vremuri stravechi si in primul rand au fost generate de frica unui popor oprimat si in timp ele au devenit obiceiuri ,pe care cei tineri le ignora azi ,insa raman in istoria fiecarei natiuni ca niste elemente de gluma…bravo Ramo,m-ai facut sa zambesc!:)!

  • daca te-am facut sa zambesti inseamna ca merit un premiu dulce nu-i asa? (ca de exemplu un isler…. :))… ce zici?)

   • :))))))….meriti mai mult decat unul…mai ales ca ai scris mereu articole frumoase…!

    • si…gustoase…:))!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 7. E foarte bine scris articolul, imi place nota amuzanta pe care i-ai dat-o, imi aminteste de scenele comice din filmele coreene, ai stil, felicitari!

 8. foarte interesant articolul… fiecare popor are superstitiile lui… unele sunt comune… unele sunt mai ciudate, altelesunt amuzante :)

 9. cum sa nu te speli 30 zile ? :))))))) cred ca femeia respectiva s-ar alege cu o infectie

 10. oricum ar mirosi ca naiba

 11. Cred că foarte rar femeile respectă această supertiţie , dacă le respectă. Nu cred că riscă să se îmbolnăvească pentru o simplă superstiţie…

  • asa cred si eu….oricum, eu nu sunt o persoana care crede in superstitii foarte mult, insa unele te indeamna sa le crezi

 12. Foarte interesant,Ramona!
  Unele sunt amuzante,altele infricosatoare, insa iti multumesc mult.

  Eu n-o sa cred superstitia aceea cu alunita plasata aproape de gura, pt ca eu am o alunita in partea stanga si una in partea dreapta a gurii.

  • la noi la romani treaba cu alunita este inlocuita cu strungareata :))…. deci aceia sunt infideli – lol-

 13. Sa va mai zic si eu o superstitie(poate ca o stiati, nu e exclusa aceasta varianta, dar totusi…)
  Se zice ca daca cineva te matura pe picioare(sper ca ati inteles ce am vrut sa spun, n-am fost prea explicita), atunci nu te vei mai casatori.

 14. Sau…daca cineva iti iasa in cale cu o galeata goala, atunci ai ghinion, iar daca iti iasa cu ea plina ai noroc in acea zi.

 15. Sau…daca te uiti seara in oglinda inseamna ca lumea te va urî.

 16. Nici eu nu cred supersiţia cu aluniţa deoarece şi eu am o aluniţă mică în partea stângă…

 17. Asta o ştiu şi eu cu măturatul pe picioare, şi mai ştiam una dacă sari pe geam rămâi mică de statură, dar eu de câte ori am sărit pe geam când eram mică şi am crescut normal :))

  • sa inteleg ca locuiai la parter sau la casa daca sareai pe geam ;)… erai tare nazdravana cand erai micuta :)

   • Locuiam şi încă locuiesc la casă şi la sat şi la şcoala generală mai săream pe geam dar mai rar, aveam clasă la parter :)) făceam multe năzbâtii când eram mai mică, mai ales că locuiesc pe o uliţă şi aveam mult spaţiu la dispoziţie :D

    • Fericit-o!

     • nu stiu cat de fericita e Ionela ca locuieste pe ulita, insa eu nu sunt extrem de fericita, caci toamna cand ploua abundent sau iarna cand e multa zapada e foarte rau

    • Si eu locuiesc pe o ulita, care inca nu este asfaltata…..tot sper si eu ca o vor asfalta pana la urma, dar de cand tot sper si …nimic.

     • :D imi amintesti de Dong Yi si saritul peste gard de la cursuri

 18. He,he,Mama Omiduta ,ai reusit sa ne aduci zambetul pe buze,multe din aceste superstitii se regasesc si la noi,alta multime am cunoscut-o in filme,iar alta multime asteapta sa fie descoperitaori a fost omisa!

  • sigur o stii si pe aceea ca trebuie sa conduci intotdeauna pe cineva cand pleaca :) si stii si ce se intampla daca nu faci asta nu-i asa? … :))

   • Pe asta cu condusul pe cineva sincer nu o ştiam :))

 19. Da, da,sigur ca da,poate ai treaba si eu te retin,ma bucur ca ai venit pe la noi si pleci atat de repede!

  • =))…… si asta este un raspuns nu zic nu …. =))

 20. Acum imi iau zborul. O seara minunata sa aveti!

 21. dar eu am o nedumerire: la supertitia cu pantofii de ca in serialul de anul acesta isi dau unul altuia pantofi si in plus mai spun sa fie si frumos imbracati si sa arate bine cand vin spre cel care a daruit pantofii ca semn ca acepta dragosta lui?

 22. Eu am vazut in mai multe seriale ca daca barbatul ofera pantofi unei femei inseamna ca o care in casatorie.Parca in kim soo ro si Dong yi a fost ….

 23. Felicitari, ai un site bine conceput.

Leave a Comment