Ramona J. [KF]

Scurt istoric kimchi

Written by Ramona J. [KF]. Posted in Hanshik - Gastronomie, Istorie si cultura, Recenzii Koreafilm, Recomandarile lunii

Tagged: , , , , , , , ,

Scurt istoric kimchi

Published on septembrie 09, 2012 with 24 comentarii

Image and video hosting by TinyPic

06_천지인 (feat 서진실_ 배누리)_박선주
Kimchi (gimchi, kimchee, sau kim chee) este mâncarea naţională a Coreei, aşa cum pastele sunt reprezentative pentru Italia. Este un sortiment de mâncare tradiţională coreeană din legume fermentate (de exemplu: varza chinezească, ridiche, ceapă sau castraveţi) asezonate cu diverse condimente. De asemenea kimchi poate fi ingredientul principal pentru multe feluri de mâncare, cum ar fi tocană de kimchi (kimchi jjigae), supă de kimchi (kimchiguk), kimchi cu orez prăjit (bokkeumbap kimchi).

Image and video hosting by TinyPic
Kimchi jjigae

Originea Kimchi
Cele mai vechi înregistrări din Asia de Est despre legumele murate se găsesc în poemul Xin Nan Shan scris de Shi Jing. Acesta foloseşte caracterul coreean “jeo” sau caracterul mandarin “zu”. Temenul ji , a fost folosit până când termenul pre-modern chimchae (literar semnificând legumă marinată/murată),dimchae sau timchae a fost adoptat în perioada celor Trei Regate din Coreea.

Image and video hosting by TinyPic

Cuvântul a fost apoi modificat în jimchi ajungând în prezent la cuvântul kimchi.
Începând cu secolul 7, în Coreea, kimchi a început să fie preparat şi sub formă de murătură, aceasta s-a datorat şi faptului că în lunile reci de iarnă, cultivarea legumelor şi fructelor era practic imposibilă.

Image and video hosting by TinyPic
Kimchiguk (supă de kimchi)

În stadiile incipiente, kimchi a fost doar o legumă sărată. Însă în timpul secolului al 12-lea a apărut un nou tip de kimchi cu câteva mirodenii şi condimente, folosindu-se combinaţia de dulce cu sărat şi combinarea culorilor alb şi portocaliu. Iar în secolul al 18-lea, praful de ardei roşu a devenit unul dintre cele mai importante condimente pentru kimchi. Urmând ca în secolul 19, odată cu pătrunderea verzei chinezeşti în Coreea, reţeta kimchi-ului să devină cea pe care o cunoaştem şi astăzi.

Image and video hosting by TinyPic
Kimchi buchimgae (clătite cu kimchi)

În Cartea lui Si-Kyong se găseşte o relatare despre kimchi. Cartea fiind o colecţie de poezii chineze, care a fost scrisă cu 2600- 3000 de ani în urmă. Această colecţie conţine o strofă care spune: “un castravete crescut pe un dâmb al câmpului a fost murat şi închinat strămoşilor”. Această ceremonie religioasă fiind făcută pentru longevitate şi fericire. Majoritatea coreenilor din timpul lui Si-Kyong, care au trăit în regiunea manciuriană, credeau că prin prepararea în acest mod a kimchi-ului legumele îşi păstrau vitaminele şi mineralele atât de necesare în iernile lungi şi reci din Manciuria.

Image and video hosting by TinyPic
Prima înregistrare în ceea ce priveşte prepararea kimchi-ului este timpul perioadei celor Trei Regate (57 î.Hr. – 668 d.Hr.):“Poporul Goguryeo este bun la prepararea drojdiei de bere, malţ, tărâţe şi murături.” Acest lucru indică faptul că produsele alimentare fermentate erau utilizat pe scară largă în viaţa de zi cu zi. Însă scrierile din această perioadă nu menţionează despre condimente sau ingrediente.
În timpul Dinastiei Goryeo, reţeta kimchi-ului s-a dezvoltat abia în a doua parte a perioadei Goryeo (918-1392), existând două tipuri de kimchi: jangajji (ridiche feliată şi conservată în sos de soia) şi sunmu sogeumjeori (ridiche sărată).

Image and video hosting by TinyPic

În perioada Joseon după pătrunderea în ţară a legumelor străine, varza a fost folosită ca ingredient principal pentru kimchi. Praful de ardei roşu a fost importat de către Coreea din Japonia în secolul al 17-lea (după invazia japoneză din Coreea, în 1592), dar a fost nevoie de aproximativ 200 de ani, până ce acesta a fost folosit în mod frecvent ca ingredient pentru kimchi, astfel ardeiul roşu şi piperul praf au devenit rapid ingrediente populare. În zona rece, cea nordică, la prepararea kimchi-ului se folosea un pic de praf de ardei roşu şi peşte sărat. Iar în zona caldă, cea sudică, oamenii foloseau mai mult praf de ardei roşu şi sare. Deci putem spune că în timpul perioadei târzii a Joseon-ului, kimchi-ul a fost asociat de culoarea roşie.

Image and video hosting by TinyPic
La Curtea Regală din perioada Joseon se serveau de obicei trei tipuri de kimchi: kimchi din varză întreagă (jeotgukji), kimchi din ridiche tăiată cuburi (kkakdugi) şi kimchi apos. Pentru ca jeotgukji să aibă un gust mai bun s-a adăugat şi peşte lăsat la marinat în saramură (de exemplu hering în saramură). O carte de bucate din acea perioadă, Joseon massangsansik yorijebeop, explică modul cum se prepară jeotgukji:
„În primul rând, se taie varza şi ridichea, care au fost bine spălate, în bucăţi mici şi se sărează. În al doilea rând se amestecă acestea cu ardei roşu iute tocat, usturoi, anglică (minari), frunze de muştar (gat) şi câteva alge marine. În al treilea rând se fierbe peştele fermentat în apă şi se lasă să se răcească. Apoi se adaugă peştele peste legume după care se aşează într-un vas lăsându-se la fermentat”.

Image and video hosting by TinyPic
Minari (anglică)

Chiar dacă ingredientele principale pentru kimchi-ul apos (dongchimi) sunt ridichile şi apa, garniturile erau foarte folosite la curtea regală Joseon pentru a spori şi îmbunătăţi gustul mâncărurilor.
Există o snoavă legată de penultimul rege al Joseon-ului, regele Gojong, căruia îi plăceau tăiţeii reci în zeamă dongchimi amestecat cu puţină zeamă din carne de vită pentru mesele din nopţile de iarnă, prin urmare, de atunci kimchi-ul apos a fost pregătit cu pere, care au fost folosite în mod exclusiv pentru tăiţei reci.

Image and video hosting by TinyPic
Tradiţionalele onggi folosite pentru a depozita şi păstra kimchi, gochujang, doenjang, sos de soia şi alte sortimente de banchan murat

Sortimente
Diversitatea sortimentelor de kimchi este dată de legumele folosite şi de condimentele folosite pentru aromatizarea kimchi-ului. Muzeul Kimchi din Seul a atestat 187 de soiuri de kimchi. Ingredientele pot fi înlocuite sau adăugate în funcţie de tipul de kimchi preparat. Cele mai frecvente asezonări includ saramuri, ceapă verde, praz, condimente, ghimbir, ridiche tocată, usturoi, saeujeot (sos de creveţi), aekjeot (sos de peşte).

Image and video hosting by TinyPic
Kimchi pot fi clasificat în funcţie de ingredientele principale folosite, regiuni sau anotimp.Partea nordică a Coreei are o diferenţă de temperatură considerabilă faţă de partea sudică. Kimchi pregătit în partea nordică a Coreei tinde să aibă mai puţină sare şi mai puţin ardei roşu iute, de asemenea nu se folosesc fructe de mare din saramură pentru asezonare. Pe când kimchi-ul preparat în nord are de cele mai multe ori o consistenţă apoasă. Kimchi-ul preparat în partea sudică a Coreei (de exemplu regiunile Jeolla-do şi Gyeongsang-do) are sare, ardei iute şi myeolchijeot (hamsii sau anşoa lăsate să se macereze în saramură) sau saeujeot (creveţi lăsaţi să se macereze în saramură),myeolchiaekjeot ( jeot fiind suc/ zeamă de hamsii, similar cu sosul de peşte utilizat în Asia de Sud, dar mai gros). Jeot fiind un sortiment fermentat şi sărat, folosit ca şi condiment pentru kimchi, sundae, jjigae, guk. Având în compoziţie diverse fructe de mare, crustacee, intestine de peşte, fudulii, icre de peşte sau peşte.

Image and video hosting by TinyPic
Saeujeot sau myeolchijeot nu se adaugă în amestecul de condimente pentru kimchi, este fiert la foc mic (fierbere extractivă) pentru a reduce mirosurile, pentru elimina aroma tanică şi grăsimile, urmând să fie amestecat cu amidon de orez sau grâu. Această tehnică fiind din ce în ce mai rar folosită în ultimii patruzeci de ani.

Image and video hosting by TinyPic
Kimchi alb (Baek kimchi) este preparat din baechu (varză chinezească) fiind asezonată însă fără ardei iute neavând culoare roşie şi fără să aibă gust picant. Kimchi din ridiche alb (dongchimi) este un alt exemplu de kimchi care nu este picant. Sortimentele albe de kimchi apos sunt uneori folosite ca ingredient pentru prepararea diferitelor feluri de mâncare cum ar fi dongchimi guksu.
Vom găsi kimchi specific fiecărei regiuni din Coreea.

Image and video hosting by TinyPic
Doenjang

În Hamgyeong-do (partea superioară de Nord-Est): Datorită apropierii sale de ocean, oamenii din această regiune folosesc în special peştele proaspăt şi stridii pentru prepararea kimchi-ului.
În Hwanghae-do (partea centrală de vest) şi Gyeonggi-do (partea inferioară a Hwanghae-do): kimchi-ul preparat în Hwanghae-do nu extrem de picant. Sortimentele de kimchi pregătite în această regiune au o culoare mai puţin roşie pentru că nu se foloseşte praf de ardei roşu.Kimchi-ul specific pentru această zonă este kimchi de dovleac (Bundi).
Image and video hosting by TinyPic
Kimchi de dovleac

În Chungcheong-do (între Gyeonggi-do şi Jeolla-do): în loc să folosească peşte marinat (fermentat), oamenii din această regiune se folosesc de sare şi fermentare pentru a prepara un kimchi gustos.
În Gangwon-do / Kangwon-do: În Gangwon-do, kimchi-ul este depozitat şi păstrat pentru perioade mai lungi de timp. Spre deosebire de alte regiuni de coastă, kimchi-ul de aici nu conţine mult peşte sărat.
În Jeolla-do (partea de jos sud-vestică): În această regiune se foloseşte heringul sărat şi codul negru pentru a prepara diferite sortimente de kimchi.
În Gyeongsang-do ( partea de jos sud-estică): Bucătăria acestei regiuni este mai sărată si mai picantă decât bucătăria celorlate regiuni.Aici se folosesc pentru condimentare haszing duu şi myeolchijeot, care-i va da kimchi-ului un gust sărat şi o aromă specifică.În funcţie de legumele de sezon, vom avea kimchi specific fiecărui anotimp.

Primăvara
Image and video hosting by TinyPic
După o lungă perioadă de consum a gimjang kimchi ( întregul procesul de pregătire a kimchi pe timpul iernii), acum vor fi folosite foarte multe plante şi legume proaspete pentru a prepara kimchi. Sortimentele de kimchi pregătite în acest sezon nu sunt fermentate (murate) şi nu sunt preparate pentru a fi depozitate şi păstrate o perioadă lungă de timp, ele se consumă imediat după ce au fost pregătite.

Vara
Image and video hosting by TinyPic
Ridichile de vară şi castraveţii sunt legumele de vară din care se prepară kimchi, yeolmu kimchi, care este consumat din câteva înghiţituri. Peşte sau crustacee murate pot fi şi acestea adăugate alături de un praf de ardei roşu.

Toamna
Image and video hosting by TinyPic
Baechu kimchi (kimchi din varză chinezească) este preparat prin introducerea ingredientelor amestecate (care formează un fel de umplutură), amestecul fiind numit sok ( literalmente semnifică interior), între straturile de frunze de varză sărate şi netăiate din căpăţâna de varză chinezească. Ingredientele folosite pentru sok pot varia, în funcţie de regiuni şi de condiţiile climaterice. Până în 1960 kimchi baechu avea o aromă puternic sărată însă reţeta a fost îmbunătăţită prin adăugarea de myeolchijeot sau saeujeot.

Iarna
Image and video hosting by TinyPic
Pe timpul iernii sunt disponibile foarte multe sortimente de kimchi, pentru că au fost preparate la începutul sezonului rece şi au fost depozitate în onggi . În zilele noastre, frigiderele moderne pentru kimchi, oferă un control foarte precis al temperaturii putând fi păstrate o perioadă mai lungă de timp. De obicei în lunile noiembrie şi decembrie se începe prepararea kimchi-ului pentru iarnă. Baechu kimchi se prepară din varză chinezească (baechu) sărată şi umplută cu benzi subţiri de ridiche, pătrunjel, nuci de pin, pere, castane, praf de ardei roşu, licheni mana, usturoi şi ghimbir.
În cele ce urmează voi enumera doar câteva sortimente foarte cunoscute de kimchi:

Image and video hosting by TinyPic
Baechu-kimchi
Acesta este cel mai cunoscut kimchi de iarnă, umplutura fiind aşezată între straturile de frunze de varză sărate şi netăiate. Acest kimchi variază în funcţie de regiune, în zona nordică el nu este prea sărat sau picant iar în zona sudică este mai picant, mai sărat şi mai suculent.
În zona de sud, se mai adaugă la acest kimchi şi suc (zeamă) de fructe de mare puternic sărate şi o pastă de orez lipicios peste toată varza.
Image and video hosting by TinyPic
Kkakdugi
Deşi ridichile sunt disponibile pe tot parcursul anului, ridichile de iarnă sunt mai dulci iar pulpa legumei are o consistenţă mai fermă. Acesta este motivul pentru multe care multe sortimente de garnituri conservate sunt realizate din ridichi. Iar dacă alături de ridichi se mai adaugă frunze verzi de ridiche, frunze de muştar, ceapă verde sau frunze de varză atunci putem spune că acest kimchi numit kkadugi va fi mult mai delicios. Creveţii marinaţi se recomandă a fi folosiţi în locul pastei de hamsii sau anşoa, deoarece pasta va da o culoare mai închisă şi un miros mai puternic.
Stridiile pot fi şi ele adăugate la kkadugi însă acesta va trebui consumat cât mai repde, deoarece stridiile se alterează foarte uşor.
Image and video hosting by TinyPic
Nabak-kimchi
Pentru prepararea lui se foloseşte ridiche chinezească şi varză. Cu cât este mai puţin picant cu atât este mai bun la gust. Nu se recomandă pentru acest tip de kimchi folosirea peştelui fermentat (marinat). Este consumat pe tot parcursul anului. Sarea se va presăra uniform peste varză şi ridichi iar celelalte ingrediente se vor toca mărunt. De la ceapa verde se va folosi doar partea albă a cepei deoarece cea verde are un suc mai lipicios care poate influenţa consistenţa kimchi-ului. Minari (angelică) se va pune în kimchi cu o noapte înainte de servire.

Image and video hosting by TinyPic
Oi-sobagi (kimchi din castravete umplut
Kimchi-ul cel mai folosit pe timp de primăvară şi vară. El va fi umplut cu ceapă verde tăiată mărunt şi ridichi alături de praful de ardei roşu.

Image and video hosting by TinyPic
Yeolmu-kimchi (kimchi de ridiche)
Se vor folosi ridichi mici de vară, iar în funcţie de preferinţă se poate adăuga sau nu în compoziţie peşte fermentat. Sortimente de mâncare recomandate a fi consumate pe timpul verii sunt tăieţeii reci cu yeolmu-kimchi şi amestec de orez cu yeolmu-kimchi.

Image and video hosting by TinyPic
Bo-kimchi (kimchi învelit)
Acest kimchi este foarte cunoscut în oraşul Kesong. Pentru că este servit ca un pacheţel, ingredientele amestecate sunt învelite în frunze de varză iar apoi se pun la conservat şi murat într-un recipient alb. Pentru că este preparat din fructe de mare şi legume slab condimentate iar fermentarea se produce repede acest tip de kimchi nu se va prepara în cantităţi mari.
Image and video hosting by TinyPic

Pa-kimchi (Kimchi din ceapă verde)
Este foarte cunsocut în regiunea Jeolla-do. Peste ceapă se va adăuga praf de ardei roşu şi myeolchijeot care-i va da un gust suficient de iute şi sărat.
Image and video hosting by TinyPic

Got-kimchi (kimchi din frunze de muştar indian)
Şi acesta este foarte cunsocut în regiunea Jeolla-do.
Are un gust picant şi o aromă amăruie datorită adăugării unei cantităţi mari de praf de ardei roşu. Însă myeolchijeot şi orezul lipicios va reduce gustul amar şi picant. Se poate adăuga în funcţie de preferinţă şi ceapă verde.
Image and video hosting by TinyPic

Dongchimi (kimchi apos de ridiche)
Acest kimchi reprezintă o combinaţie perfectă a aromei de pară cu gustul dulce al ridichei.
Ridichile folosite pentru acest tip de kimchi trebuie să fie sănătoase (să nu fie lovite sau să aibă o textură îmbătrânită). Ele trebuie să fie spălate şi sărate cu o zi înainte de a fi preparate şi depozitate în onggi, care vor fi îngropate sub pământ. Acest kimchi se poate servi alături de tăieţei reci.

Image and video hosting by TinyPic
Chonggakmu-kimchi ( kimchi din ridichi „coadă de cal”)
Reţeta acestui kimchi variază în funcţie de regiunea în care este preparată. În unele regiuni se adaugă mai mult sau mai puţin praf de ardei roşu, peşte sărat sau terci de orez.
De exemplu în Chungcheong-do, gustul său este ajustat de creveţii săraţi iar în Kyeongsang-do şi Jeolla-do, peştele sărat este amestecat cu terciul de orez.

Image and video hosting by TinyPic
Bokkeumbap kimchi (kimchi cu orez prăjit)

Deoarece kimchi este făcut din diferite legume, conţine o concentraţie mare de fibre dietetice, deci implicit are cun conţinut scăzut de calorii. O porţie oferă peste 50% din doza zilnică recomandată de vitamina C şi caroten. Cele mai multe sortimente de kimchi conţin ceapă, usturoi, ardei iute toate acestea fiind considerate benefice pentru sănătate. Legumele din care este preparat kimchi-ul contribuie, de asemenea, la valoarea nutritivă totală. Acesta fiind bogat în vitamina A, tiamină (B1), riboflavină (B2), calciu, fier şi acid lactic.
Revista Health a clasat kimchi în top 5 “a celor mai sănătoase alimente din lume” pentru aportul lui bogat în vitamine şi pentru că ajută digestia. Seleniul din usturoi, precum şi antioxidanţii sunt benefici pentru sănătatea pielii şi a părului. Multe femei celebre din istoria au consumat legume fermentate în mod regulat, deoarece au crezut că acestea le va spori frumuseţea lor. Printre ele enumerându-se şi Cleopatra, Yang Gyuibee şi regina Elisabeta. Deci putem spune că există un motiv bun pentru care coreenii îmbătrânesc atât de graţios -Kimchi!

Image and video hosting by TinyPic
Procesul preparării kimchi este un exemplu excelent al modului în care femeile coreene se apropie de arta gătitului.(Majoritatea bărbaţilor nu intră în bucătărie, iar cele mai multe femei învaţă să gătească după ce s-au căsătorit sub atenta îndrumare a mamei-soacre). În Coreea de Sud se consumă anual aproximativ 400 de tone de kimchi.
Kimchi este foarte important pentru cultura coreeană, având un festival şi un muzeu dedicat doar lui.

Image and video hosting by TinyPic
Kimchi Field Museum din Seul are exponate despre istoria kimchi, feluri de kimchi şi semnificaţia kimchi-ului pentru cultura din Coreea. Tot aici se fac tot felul de activităţi interactive, cum ar fi degustări de kimchi şi demonstraţii de preparare a kimchi-ului care sunt ţinute lunar pentru oricine este interesat.
Se crede că acest sortiment de mâncare numit kimchi este responsabil pentru dezvoltarea de linguri din Coreea! – lol- deoarece kimchi este consumat de obicei cu o lingură şi cu beţişoare.

Surse: Wikipedia, visitkorea.or., ilovekimchi.org, lifeinkorea.com

Despre Ramona J. [KF]

Ramona J. [KF]

Ramona J., s-a născut în liniştitul oraş de la poalele Tâmpei, Braşov. Prima întâlnire cu valul coreean s-a intamplat odata cu difuzarea pe TVR1 a serialului „Giuvaierul Palatului”. Deşi nu l-a văzut de la primul episod, a simţit „fluturaşi în stomac” (acei mii de fluturaşi pe care-i simţi când te îndrăgosteşti), iar rezultatul este simplu: s-a „îndrăgostit iremediabil” de acea Coree în care a descoperit mult bun simţ şi candoare .

Browse Archived Articles by Ramona J. [KF]

24 comentarii

There are currently 24 comentarii on Scurt istoric kimchi. Perhaps you would like to add one of your own?

  1. wow… ce bine e sa savurezi niste kimchi pe melodia din “Fermentation Family”… nu m-as supara sa-mi pregateasca SIG niste kimchi… desi nu-mi place foarte condimentat, de data asta n-as zice nu… hahaha

  2. multumesc, Ramona, pentru aceasta istorie foarte bine documentata… mi s-a facut o foame numai uitandu-ma la poze :))

  3. wow! super articol, multumim Ramona!
    Trebuie sa recunosc ca si mie mi s-a facut foame..mai ales ca sunt adepta mancarurilor picante. Habar n-aveam ca exista atatea feluri de kimchi si chiar un muzeu pentru asa ceva!

  4. si eu care credeam ca nimeni nu va sti ce melodie este . Cu SIGuranta m-am inselat :))

  5. Whoaaaaa!!!!Vreau si eu, asa ca o sa iau din toate cate ceva, bineinteles cu permisiunea Ramonei.
    Multumesc pt. articol!!!

  6. Ce informatii pretioase am aflat! Multumesc Ramona! Cat despre melodie, imi place combinatia dintre hip-pop si muzica traditionala, e minunata melodia.

  7. Interesant articol!
    Ai pomenit niste regiuni din nord. E vorba despre regiunile din nordul Coreei de Sud?
    La noi in tara s-ar putea prepara kimchi? In ce conditii ar putea prepara cineva care sta la bloc?

    • sigur ca se poate… cauta pe net retete… secretul este doar sa ai toate ingredientele din reteta

  8. Multumesc, Ramona! Ce ma bucur ca am citit despre kimchi atatea informatii, de cand am vazut Fermentation Family, ma intereseaza subiectul, pana atunci nu stiam de aceasta specialitate a lor. As incerca si eu, mai putin kimchi care e prea picant :)

    • nu toate retetele sunt la fel de condimentate… practic fiecare are propria reteta
      apoi depinde foarte mult de timpul cat este lasat la fermentat

    • eu am mancat cel putin 15 feluri de kimchi, majoritatea cu varza, dar gustul era total diferit… se gaseste de cumparat si in magazine, iar in Romania se poate comanda pe site-urile cu produse coreene…

  9. Ramona, you are back!!! Mi-au lipsit aceste recenzii.:D

    Aş încerca şi eu să fac Kimchi, dar nu ştiu dacă îmi va ieşi…

    Mulţumim pentru articol.:D

  10. Bine,Ramo,mi-ai facut o pofta…….! Am ramas uimita cand am vazut cate modele se pot construi,urmarind O familie zdruncinata!

  11. “Sarut mana pentru masa ca a fost buna si gustoasa!”
    Multumesc pentru aceasta incursiune, super documentata, in bucataria coreeana! Am incercat sa gust putin din toate pentru ca tare mai sunt ademenitoare pozele!
    Acum, nu-mi ramane decat sa exersez citirea denumirilor si sa incerc sa le retin!
    O saptamana frumoasa!

  12. Mulţumim pentru această istorie a kimchi-ului Ramona, sunt uimită câte feluri de kimchi se pot face, mi sa făcut o poftăă… Aş gusta din toate câte puţin cu permisiunea ta normal :D

  13. Hehehe! De cand sotul meu a descoperit gustul kimchi-ului de castraveti, toata vara numai asta vrea, asa ca adio castravetilor murati rapid in stil romanesc! Traiasca kimchi-ul! Toamna fac kimchi clasic din varza chinezeasca (am un furnizor autohton de varza chinezeasca, apropo, vineri m-am intalnit cu el in piata si mi-a spus ca deja creste), primavara am facut de ceapa verde si de ridichi autohtone ( sunt absolut grozave!), ba chiar am incercat si fusion kimchi – adica varza autohtona taiata marunt si condimentele pentru kimchi cele mai des utilizate: ceapa, usturoi, ghimbir, mere, pere, boia iute ori dulce depinde cu suportati, etc.
    Articolul asta este minunat! Felicitari !!!!

  14. Aigooo! Nom Nom Nom! Papilele mele gustative! Si eu am incercat kimchi si a avut succes in familie. Am facut de castraveti si am de gand sa mai fac. Singura mea suparare e ca nu am fulgii lor de ardei iute cu care il condimenteaza. Au o aroma diferita de boia si curry si nu stiu de unde as putea face rost.

    • se da comanda pe net la magazinele online koreene din Romania

      • Dar anul trecut nu stiam asta. Cred ca anul asta o sa fac comanda. Gomawo :).

    • Stiu,eu am primit niste fulgi de ardei iute de la oprietena care sa repatriat cu catel cu purcel si sot din Turcia,este senzational!

  15. hello Ramona…vad ca esti ”toba de carte” la bucatarie…abea astept sa gust
    din preparatele tale…
    un articol excelent ,l-am insemnat ca sa pot deschide documentul cand ma apuc de lucru…la kimchi!

    • Draga Ramona J,tiza a ficei mele si avand aceeasi pasiune ca mine,te felicit petru foarte documentatul tau articol despre kimchi.Eu sun fan Coreea Sud,kimchi si SIK datorita caruia le-am cunoscut pe celelalte doua pasiuni.Am pregatit kimcchi’ul din Fermentation familyl si face parte din alimentatia mea zilnica.Ma bucur sa vad si alte persoane interesate. va sarut si spor la treaba. sa aveti o toamna minunata.

  16. Excelent articolul si pe masura ce il citeam ma gindeam cum pot fi combinate acasa semipreparate disponibile :varza murata si castravetii sau gogonelele in saramura din piata cu ingrediente d ela Mega Image de jos adica nuci, muguri de pin ,dovleac lung, ridichi negre si mai ales ghimbir , usturoi si ardei iuti italienesti , file de ansoa spaniol si peste afumat invelit in folie . Cred ca se pot imagina vreo 8-10 variante de kimchi pentru iarna asta fiecare la un mic borcan d e400g si un bol de supa fierbinate de pui sau vita cu taietei instant -lati sau subtiri d eorez sau griu varianta chineza sau vietnameza tot d ela market din colt.
    Multumesc pentru textul documentat care este super exemplificat de pozele de prezentare rafinate de 5*.
    Imi aduc aminte de serialul cu tinara gisaeng cind mama ei , modesta se ducea in vizita la socri si le ducea un vas de kimchi cadou , facut in casa cu o reteta personala si era foarte apreciat . Este uimitor cum avem si noi in Romania aceasta traditie a muraturilor in saramura care nu este foarte diferita d e variantele d e mai sus .Cred ca in Delta la lipoveni se combina similar legumele murate cu usturoi si iutela cu peste -saramura si plachia de peste iar iarna combinatia de peste sarat si uscat cu muraturi mi se pare identica cu cea adusa din Asia de migratori si apoi d ecaravane pe Drumul Matasii sau pe NOODLE ROAD adica pe Drumul taieteilor sau a macaroane /taietei . Acest documentar similat celui denumit Drumul Hirtiei care a foszt transmis si la noi pe TVR este acum in derulare pe KBS ( can 712 pe UPC ) dimineata d ela ora 700 la 800. Foarte interesant si instructiv . Autoarei felicitari si o saptamina cu bucurie .

  17. Un articol super…felicitari!! Am descoperit info/detaliile/subiectele abordate&variate recent si ma bucur sa stiu ca exista atata pasiune pentru tot ceea ce inseamna cultura si civilizatia coreeana! Felicitari si intregii echipe! … :)

Leave a Comment