koreafilm

La mulţi ani, G-Dragon!

Written by koreafilm. Posted in K-Pop, Recenzii Koreafilm

Tagged: , , ,

1

Published on august 18, 2012 with 58 comentarii

de Anca Barba

Data de astăzi este consemnată în calendar sub semnul zilei de naştere a liderului celebrei trupe Big Bang, Kwon Ji Yong, cunoscut mai degrabă după numele său de scenă- G-Dragon. Poate că multora acest nume nu le spune prea multe, dar un lucru este cert: este unul dintre cei cinci piloni ai fenomenului Big Bang, ce a acaparat toată planeta prin melodiile ce te fac să devii dependent de ei . Fiind prilej de sărbătoare, astăzi vom trece în revistă câteva momente sau aspecte din viaţa cântăreţului.

Născut la Seul, G-Dragon a cochetat încă de când era mic cu industria muzicală, începandu-şi cariera la vârsta fragedă de 8 ani, făcând parte din grupul Little Roora, cu care a apucat să lanseze un album cu ocazia Crăciunului, după care contractul lui s-a încheiat, lucru catalogat de tânărul băieţel drept “şocant”. Talentul său a atras atenţia încă de pe atunci marilor case de discuri: într-o excursie la ski cu familia, a fost reperat de către SM Entertainement, pentru care a fost stagiar, specializandu-se în dans. Aceste schimbări continue păreau să-l fi năucit pe Kwon, care a părăsit celebra casă de discuri, pe motivul că în ochii săi, viitorul arăta incert.

Orice persoană are un idol, o sursă de inspiraţie, un model pe care, mai ales în tinereţe, tinde să-l imite sau urmeze. Cam aşa a stat şi situaţia în cazul lui Kwon Ji Yong, care şi-a găsit inspiraţia în grupul american de rap Wu-Tang Clan, în urma acestei descoperiri, începând cu vârsta de 12 ani, artistul în devenire a început să ia lecţii de rap. Sub “tutela” grupului People Crew, a participat la lansarea albumului coreean hip-hop Flex în 2001. Începea să-şi scrie singur versurile, urmărind îndeaproape paşii pentru a deveni artist. Atrăgea în mod constant atenţia oamenilor, aşa că într-o zi, Sean din duo-ul hip-hop de la YG Entertainement întitulat Jinusean, l-a remarcat şi recomandat pe Kwon directorului Yang Hyun Suk.

A semnat imediat cu YG Entertainement, şi în continuare, şi-a petrecut primul an în această nouă casă făcând ce nu s-ar aştepta lumea :curăţa studiourile şi le dădea apă artiştilor în timpul repetiţiilor. În cadrul YG l-a cunoscut şi pe Dong Young-bae, un alt stagiar, alături de care a format GDYB, fiecare alegandu-şi un nume de scenă: Kwon Ji Yong şi-a ales numele de G-Dragon, iar Dong Young-bae a devenit Taeyang. În această formulă au apărut în albumele altor artişti (printre care şi Wheesung, Gummy, Perry, Masta Wu şi Se7en), dar au avut şi câteva creaţii proprii.

Momentul crucial din viaţa lui G-Dragon rămâne totuşi debutul cu Big Bang. A fost ales liderul unei formaţii din care mai făceau parte şi Taeyang, TOP, Daesung şi Seungri, nume care pe atunci nu spuneau nimic. Au ajuns cu succes la inimile ascultătorilor încă de la începuturi: au vândut peste 40.000 de copii ale primului album, printre titlurile melodiilor publicul putând regăsi coverul melodiei “This Love” a formaţiei Maroon 5, dar interpretată în acest caz de către G-Dragon. Începând cu lansarea mini-albumului Always în 2007, remarcăm faptul că G-Dragon se implică din ce în ce mai mult în producţia albumelor, dezvoltându-şi talentul.

Primul impact puternic asupra publicului a venit odată cu melodia “Lies” de pe mini albumul lansat în 2007, acesta fiind doar începutul grupului revoluţionar. Nu mai este necesar să menţionăm ce rezonanţă au avut asupra oamenilor melodii precum “Last Farewell”, ”Haru Haru”, “Tonight”, “Beautiful Hangover”, “Fantastic Baby” şi “Monster” întrucât urcarea vertiginoasă în topuri şi numărul de vizualizări de pe Youtube vorbesc de la sine. Munca acestora a fost recunoscută şi apreciată şi pe plan internaţional, Big Bang putandu-se lăuda cu celebra achiziţie Worldwide Act, acordată în cadrul MTV European Music Awards 2011. Liderul trupei s-a declarat foarte ataşat de colegii săi despre care zice: ”Noi nu ne schimbăm. După cum am spus întotdeauna, ei sunt arma, familia, armura mea.”

În afară de activitatea intensă cu trupa, GD (prescurtare a numelui său de scenă) a avut câteva proiecte pe plan solo. Talentul său i-a adus colaborări numeroase şi sute de laude. A început cu paşi mici, ajutandu-l pe Taeyang cu primul său album solo, realizând chiar o versiune proprie a cântecului principal de pe acesta, “Only Look At Me”, varianta GD fiind numită sugestiv – “Only Look At Me Part 2”. Tot împreună cu Taeyang, dar şi cu TOP a participat la realizarea cântecului “Super Fly” al lui Lexy urmând ca în 2009 să colaboreze cu formaţia japoneză W-inds.

Casa de discuri, văzând că G-Dragon are potenţial şi că experienţa pe care i-o va aduce lansarea pe plan solo îi va fi benefică în procesul maturizării pe plan personal şi profesional, a hotărât să-l “arunce” în mulţime şi să-l lase să sclipească singur în lumina reflectoarelor – să cânte şi să încânte. În primul său album solo, Heartbreaker, au fost figurate colaborări cu diverşi artişti, în special de la YG Entertainement:Teddy de la 1TYM, Taeyang, Kush, CL şi Sandara Park de la 2NE1. Fanii au fost nevoiţi atunci să aştepte ziua lui G-Dragon pentru a asculta mult aşteptatul material, iniţial lansarea lui fiind programată pentru luna aprilie.

Albumul a avut un succes răsunător, soundurile electrizante prinzând foarte bine la public; a fost vândut în peste 200,000 de exemplare şi a primit distincţia de “Albumul Anului” din partea 2009 Mnet Asian Music Awards. Totuşi, artistul nici nu a apucat bine să se bucure se succesul pe care îl are albumul că s-au şi iscat scandaluri: G-Dragon a fost acuzat de plagiat de către Sony Music având în vedere faptul că melodiile “Heartbreaker” şi ”Butterfly” se asemănau cu “Right Round” cântată de Flo-Rida, respectiv “She’s electric” de Oasis. Se pare însă că aceasta a fost o greşeală, similitudinile dintre cântece fiind infime. Mai mult decât atât, YG Entertainement i-a contactat personal pe reprezentanţii lui Flo-Rida pentru a apărea în versiunea live a albumului, intitulată Shine a Light, lucru pe care artistul l-a acceptat fără ezitare. Pentru a-şi susţine albumul, G-Dragon a ţinut şi un concert la Olympic Park în decembrie 2009, reprezentaţia la rândul ei iscând o serie de controverse.

După colaborarea cu Taeyang de la începutul carierei, a urmat una cu un impact şi mai puternic asupra fanilor, YG Entertainement punandu-l pe Kwon Ji Yong să lucreze cu alt membru al trupei Big Bang, şi anume renumitul, talentatul şi frumosul TOP. Lansarea albumului a fost precedată de un showcase, transmis live pe Youtube, în Seul şi după, de lansarea unor cântece de promovare- “High High,” “Oh Yeah,” şi “Knock Out”, ce au atins poziţii fruntaşe ale topurilor. Albumul a fost lansat în ajunul Crăciunului ajungând pe prima poziţie a topului Gaon. Decizia agenţiei de a-I pune pe cei doi în această combinaţie nu a fost una greşită, artista britanică Pixxie Lott dovedinu-se interesată de ei şi într-un final se pare că s-a ajuns la o colaborare între cei 3.

În prezent, G-Dragon se pregăteşte de lansarea noului album, respectând “tradiţia” de a lansa albumul în preajma aniversării sale. Îşi “hrăneşte” fanii în mod constant cu poze ce par să aibă legătură cu noul album sau cu un videoclip. Face acest lucru de câteva săptămâni prin intermediul contului său de twitter, @IBGDRGN, unde puteţi, dacă doriţi,să-i lăsaţi o urare. Odată cu acest album, apare şi o nouă colaborare cu un artist celebru, de dată aceasta fiind vorba de raperul Ludacris.

G-Dragon este o persoană interesantă şi din alte puncte de vedere: după ce îl zăresc sau cunosc, majoritatea oamenilor pot susţine sus şi tare că G-Dragon este un veritabil fashion-icon în Coreea; stabileşte trenduri şi încearcă combinaţii nemaintalnite, îşi vopseşte părul în cele mai îndrăzneţe culori pentru a se face remarcat şi a-şi demonstra unicitatea şi carisma. Un exemplu elocvent ar fi schimbarea adusă odată cu lansarea videoclipului pentru melodia “Heartbreaker” în care a apărut cu un păr blond, ce s-a clasat printre cele mai bune coafuri ale anului. Pe lângă asta, modul în care poartă eşarfele triunghiulare se pare că a devenit un trend printre adolescenţii coreeni; a fost numit “ fashionista” de către un alt revoluţionar în modă- Kang Dong Wan. Kwon se inspiră din creaţiile altor designeri, fiind un client fidel al prezentărilor de modă ale unor artişti precum Junya Watanabe şi Rick Owens. Tupeul său în materie de vestimentaţie a fost răsplătit cu premiile acordate de nişte reviste:“Style Icon of 2008″ şi “Most Influential Men of 2008″.


Cred că cele mai potrivite două cuvinte care îi caracterizează comportamentul sunt “controversat” şi “dedicat”. A trecut prin diverse scandaluri, fiind acuzat că a fumat marijuana, a ieşit cu brio, dar şi cu regrete din acesta, chiar dacă se pare că nu era vinovat. Tânărul născut în 1988, este o persoană destul de inteligentă şi creativă, nu numai prin versurile care le crează dar şi prin modalitatea prin care răspunde întrebărilor în cadrul interviurilor. Korea Times i-a rezumat toată activitatea printr-o sintagmă numindu-l “un compozitor genial”, deşi cântăreţul se simte uşor incomod privitor l-a etichetă pusă.

În final, îi transmitem numai urări de bine compozitorului şi cântăreţului şi sperăm să răzbească în viaţă şi să ne încânte cu melodii din ce în ce mai frumoase. Fie ca cea de-a 24-a aniversare să îi aducă numai bucurii şi surprize. La mulţi ani!

Surse: wikipedia

Despre koreafilm

koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

58 comentarii

There are currently 58 comentarii on La mulţi ani, G-Dragon!. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Anca, stii ca o sa te iubesc vesnic pentru articolul asta, nu?
  Chiar daca GD nu este preferatul meu din BB (you know me:> ), il ador oricum.

  Super articol, super documentat.
  Sper sa ii convingi si pe altii de genialitatea si “epicness-ul” (stiu ca nu e un cuvant >:P) lui.

  Multumesc!^^

  • La mulţi ani! GD şi mult succes în carieră în continuare!

  • Multumesc si eu pentru cuvintele frumoase!:)). Intradevar “epicness” il caracterizeaza super bine.haha:))
   Astept noutati in legatura si cu preferatul tau, un cantec ceva..eventual

 2. GD e cel mai tare e preferatul meu:D

 3. la fel ca si tine, Andra… tu e preferatul meu din Big Bang, dar asta nu inseamna ca nu-i recunosc talentul
  ii s[un si eu cu aceasta ocazie : La multi ani!”si la mai mare :)

  • Intradevar, e talentat..si cine stie cate o sa ne mai arate,..cu cine o sa mai colaboreze pana la finalul carierei

 4. Fashion -icon? hai sa fim seriosi,este un copil teribil care vrea atentia de partea lui cu orice pret ,de cele mai multe ori parca este o sorcova! talentul lui artistic si vocea sant incontestabile si nu cred ca ar avea nevoie de toata aceasta recuzita ! la multi ani talentului! Fiind tanar ,cu unele din tinute chiar ii sta bine si e haios ! Cred ca la acest comentariu i-mi pun lumea-n cap ,dar asta e parerea mea!

  • de ce spui asta? fiecare are dreptul la propria opinie… nu e obligatoriu ca tuturor sa le placa aceleasi lucruri

  • Fiecare cu parerea lui, dar parerea specialistilor conteaza mult in inclinarea balantei, asa ca spun doar ca G-Dragon a fost invitat la saptamana modei de la Paris, New York, Seoul etc., a fost sfatuit de renumiti designeri coreeni si straini sa isi lanseze propria linie vestimentara, a studiat fashion design, a primit numeroase premii pentru stilul lui, cand ii permit cei din staff se imbraca sigur sau personalizeaza tinutele (de aceea tin sa clarific ceva: nicio vedeta nu se imbraca de capul ei cand iese in public, cu atat mai putin la sedinte foto precum cele de mai sus, de unde provin pozele), este imaginea unor companii renumite de imbracaminte din toata lumea (sigur sau cu cei din trupa), este numit fashion icon si fiindca daca el isi pune astazi o punga pe cap, maine o poarta tot Seoulul, in plus, considera ca vedetele/cantareti sunt produse, deci trebuie sa vanda bine.

   Este ales ca imagine pentru branduri importante, de referinta in toata lumea, tocmai fiindca face niste alegeri potrivite cand se imbraca, poate nu pe gustul omului de rand, dar laudate de designeri. Este o imagine care face cinste brandurilor pe care le promoveaza. Cea mai buna dovada ca stilul lui vinde bine este faptul ca el este platit cel mai bine dintre toti membrii Big Bang.

   Cam atat am vrut sa spun. ^^

   • Iti respectam opinia, Livia, fiecare are gusturi diferite.
    @Andra Multumim pentru informatiile extra care sustin ipoteza! Hehe..sa speram ca o sa-si deschida o casa de moda candva. abia astept sa-i vad creatiile!

   • Andra nu vreau sa te superi pe mine dar asa vad eu lucrurile,al naibi designeri,mai mereu am vazut ca nu-si imbraca modelele ,intr-un fel, sa le avantajeze! Ehei dar ce vorbesc eu,acuma mi-a cazut telefonul cu totul,pai da este explicabil,ia sa-mi dea si mie o caruta de parale ,ca as umbla si cu chilotii-ncap! Cum de nu m-am gandit mai devreme?

 5. La mulți ani!!!!

 6. La multi ani, G-Dragon! Da, in poze are un stil vestimentar putin straniu, diferit de cel obisnuit, dar cui pasa, daca asculta muzica lui? Mult succes in cariera!

 7. La multi ani! Seamana putin (mai mult) cu Jang Geun Suk. Ca un top al artistilor din Big Bang el s-ar clasa oficial pe locul 2.
  Cine e pe primul loc? T.O.P bineinteles, dupa care sunt topite mai toate fanele Big Bang :D (vocea lui chiar nu are echivalent)
  Am dreptate Andra A. si Carina? T.O.P este preferatul vostru?

  • o sa te dezamagesc.. preferatul meu este Daesung :D

  • desi a trecut ziua lui, poate ca o sa cititi o recenzie si despre el separat :))

   • Carina, ma uimesti!
    Si eu il iubesc pe Daesung pentru vocea si personalitatea lui. Mai nou ascult nonstop “Wings”!
    Ai auzit ca le-au furat hotii pasapoartele, lui si lui Seungri, in Japonia? Oh, saracutii de ei…

    PS: Prefer sa nu raspund la intrebarea despre preferatul meu, data fiind situatia actuala. hehe

    • Hotii ,au fost cumva romani?

     • Nici chiar asa! Ar fi tare. Inca nu s-a aflat cine le-a furat, dar sper sa nu fie romanasii nostrii.

     • prin acel colt de lume, mai greu
      daca era Australia sau Nou Zeelanda poate… desi n-au prea ajuns pe acolo… din fericire :D

    • n-am auzit chestia cu pasapoartele… iti dai seama ca au fost niste fani innraiti?! :)))

   • hehehe… chiar acum o ascult :))
    am tradus-o.. e pe canalul meu pe teava

    • L-am ascultat pe teava si am citit si traducerea ta. Foarte bine facuta, carina!

 8. La multi ani,GD!!!Si mie imi place cum canta, dar chiar daca e mai bun decat Kim Hyun Joong(ceea ce nu prea cred) , pe mine nu ma intereseaza, KHJ e favoritul meu, iar ss501 e trupa mea favorita.

  • fiecare cu parerile lui, fiecare cu favoritii lui…important e faptul ca avem o pasiune comuna KOREA

   • Nimeni nu impune nimanui nimic, iar talentele artistilor nu pot fi comparate, fiindca fiecare e unic. Nimeni nu iti spune ca trebuie sa il iubesti pe GD, cum nimeni nu ti-a spus sa il iubesti pe KHJ. ^^

    Asa cum am scris mai sus, GD nu e preferatul meu, cum nu este nici al Carinei si nici al Ancai, are si defecte pe care poate fanii nu le stiu sau nu vor sa le stie. Motivele pentru care e apreciat sunt diverse si multiple, dar fiecare are propria scara a valorilor, si se poate ca aspectul care mi se pare mie important, sa nu conteze pentru altcineva. Asa sunt oamenii, asta e viata.
    Ganditi-va cat de greu va e atunci cand incercati sa ii explicati unui non-coreea fan de ce ar trebui sa ii placa Coreea, e aproape imposibil. Admiratia e subiectiva.

    Exista lucruri care pot fi masurate stiintific sau trecute prin filtrul expertilor, dar pana si atunci pot exista erori.

    Poate ca uneori jignim pe cineva indirect vorbind urat despre ceea ce pentru el/ea inseamna totul, despre visul lui, despre ceea ce respira-mananca-traieste in fiecare zi ( nu ma refer la tine in niciun caz^^), de aceea trebuie sa ne respectam reciproc si sa nu aruncam cu afirmatii care ar putea rani in vreun fel un fan cu o admiratie sincera. Chiar daca se intampla asa nu trebuie sa o luam personal.^^

    In Coreea, daca ii spui unui fan (mai ales sasaeng fans) ceva de rau despre idolul lui, te omoara pe loc. :))

    • Ai dreptate,Andra.Eu nu am nimic impotriva nimanui, daca tie iti place un anume cantaret e ok, la fel si in cazul meu si al altora.

     Eu chiar nu am vrut sa arunc vreo afirmatie care sa raneasca pe cineva, iar daca voi credeti ca am facut-o….(sau poate am facut-o, nu zic nu, insa nu asta mi-a fost intentia…) eu imi cer scuze.

     • Cum am spus si mai sus, fiecare persoana isi are favoritii sai, nu e nimic rau in asta.Eu nu vreau sa jignesc pe nimeni, ci din contra.Sper ca ati inteles ce am vrut sa spun si sper ca nu v-ati suparat.

    • Daca stau bine si ma gandesc, cred ca voi ati inteles ce am vrut sa zic, insa eu am inteles gresit ce ati vrut voi sa imi transmiteti. Inca o data imi cer scuze !

     • Era o discutie de principiu! Ti-am spus ca nu gandesc ca ai gresit in vreun fel. Era o continuare a ceea ce am scris mai sus fara legatura directa cu ce ai spus tu.
      Tocmai intaream faptul ca tu il placi pe KHJ si altii pe GD sau altcineva, si nimeni nu poate schimba asta. >:D< Te rog, nu te simti vinovata, nu a fost aceasta intentia mea.

      ^^

     • Am inteles ca nu asta ti-a fost intentia.E vina mea ca am inteles gresit ceea ce tu ai vrut sa transmiti,nimic mai mult.
      Prietene in continuare,nu?

     • Si…Multumesc pentru intelegere!

     • Sigur!! ^^
      Sper ca nu te-am suparat!

     • Nu, nu m-ai suparat deloc.

     • Ma bucur ca suntem prietene in continuare.

   • hehehe… asta cam asa e (ultima afirmatie) =))))

 9. Multumesc pentru recenzie,Anca!

  • Placerea a fost de partea mea!

 10. Tanar adult controversat, admirat, invidiat, ciudatel si interesant care provoaca discutii, chiar si pe blogul nostru.
  Eu ii spun “La multi ani!”.

 11. la multi ani GD! …..dar nimic despre Gaho? :(

  • M-am centrat mai mult pe cariera cantaretului, am omis sa pomenesc de simpaticul patruped:(

   • mi-am dat seama..totusi e ziua lui GD:)) dar la cat de dragut e Gaho ar fi meritat o poza

 12. La multi ani si din partea mea. Sa aiba sanatate si sa cante frumos :P.
  De ceva timp ascult in fiecare zi melodia Blue de la big bang si nu ma mai satur. E super.
  Interesant noul lui look :P.

  • Si eu eram la fel cu “Blue”, mai ales cand aparut… Imi placeau si inainte Big Bang, dar odata cu albumu Alive “m-au castigat” de partea lor.

   • Eu nu am ascultat foarte mult Big Bnag inainte. 2-3 cantece. Dar Blue m-a determinat sa fac sapaturi in legatura cu formatia, cu membrii ei si sa mai ascult melodii mai vechi. :).

    • Uu. Si cine e preferatul tau? Sau ce melodie mai veche iti place?

     • La cum arata imi plac G-Dragon si Seungri si m-m indragostit de vocea lui Daesung. Chiar acum ascult BLUE :X.

     • Ma distreaza Lollipop, imi place Haru haru, Daesung(wings/aripi) :). Nu mai tin minte altele acum, dar inca nu am avut timp sa ascult asa mult ca am fost in vacanta si nu am prea avut net. Cred ca in general mi-au placut melodiile mai lente de la ei.

 13. Imi pare rau ca va contrazic dar dupa parerea mea GD nu se imbraca deloc extravagnt ba dimpotriva are un stil foarte frumos si unic. Dupa parerea mea alti artisti ca lady gaga sau nicky minaj se imbraca extravagant ba chiar uneori scarbos (daca ne referim la rochia din carne a lui lady gaga) oricum mie imi place si vocea lui GD si toate frizurile si culorile si hainele ( am ajuuns la concluzia ca lui ii sta bine in orice chiar si cu o punga pe cap :))) ) in fine fiecare cu parerea lui si nu acuz pe nimeni :* annyeonghaseyo

  • bine zici diana

 14. Wow, ce frumos ai vorbit despre Gd.;) Imi place foarte moolth..si el si BB…as vrea sa zic ,,La moolti ani” da’ s-a dus de moolth ziua lui..in orice caz meriti felicitarile mele!!<3

 15. LA MUULTI ANI G Dragon

 16. buna sunt bianca imi place ca il adorati si voi pe gd si si eu il ador sunt nebuna dupa el si imi place mult piesa heartbreaker chiar acum o ascult eu consider ca pentru el sunt fanul numarul 1 din lume deci el e preferatul meu din trupa big bang e foarte dragut si daca imi vede acest mesaj i trimit pupici:-)

  • la multi ani!

 17. 22 Iunie 2017
  Prietenei mele îi place k-pop-ul.
  Spunea cat de tari si talentați si frumoși sunt coreeni.
  Eu eram indiferenta.Intr-o zi am zis hai sa vad si eu cum sunt pt ca toată lumea care asculta coreeni îi lăudau.Ok.BFF mele îi plac BTS❤
  Iam ascultat.Mi-au plăcut la nebunie si m-am îndrăgostit de melodia i need u

Leave a Comment