koreafilm

Savurând muzica, tinereţea, hallyu

Written by koreafilm. Posted in K-Pop, Recenzii Koreafilm, Recomandarile lunii

Tagged: , ,

FT Island 2

Published on iunie 06, 2012 with 6 comentarii

În luna martie am publicat un articol despre F.T Island, intitulat „FT Island – comoara din inima Coreei”. Astăzi vă oferim un fel de continuare a acelui material.

F.T Island ţinteşte succesul independent, cu propriul lor ton, în afara zonei de confort a k-popului
Într-un studio din Samseong-dong, în sudul oraşului Seul, aşteaptă numai trei dintre cei cinci membri ai formaţiei F.T. Island; cei doi care lipsesc sunt la un control medical din cauza oboselii, a spus managerul. Dintre cei prezenţi, basistul Lee Jae-jin îl priveşte pe reporter cu un zâmbet curios, dar devine puţin atent când ochii lor se întâlnesc. Choi Jong-hoon, liderul (chitară şi clape), şi Lee Hong-ki (voce), se bucură de “pauză”, improvizând la o chitară acustică şi stând tăcuţi în timp ce se realizează tuşele finale ale machiajului.
Sunt staruri, deşi chipurile lor sunt mai mult inexpresive – impenetrabile. Sau poate sunt doar obosiţi după programul lor de 20 de ore pe zi, care a început odată cu lansarea noului EP , în luna februarie.

Dar sunt, în acelaşi timp, şi simpli tineri de 20 de ani. Când toţi cinci se reunesc, în sfârşit, cu Choi Min-hwan (percuţie) şi Song Seung-hyun (chitară şi voce), devin o echipă pusă pe şotii, glumind despre ideile fixe sau ultimele pasiuni amoroase ale fiecăruia.
“Ştiţi, nici măcar n-am ştiut că un cântăreţ trebuie să meargă la un doctor O.R.L. până când nu mi-a spus (un cântăreţ mai în vârstă)”, a zis Lee Hong-ki (22 de ani), subliniindu-şi atât lipsa de experienţă, cât şi scopul de a avea o carieră de durată. “Registrul nostru muzical — ceea ce putem vedea şi auzi — se extinde. Ca formaţie, ne-am atins nivelul de confort. Suntem obişnuiţi cu obiceiurile fiecăruia când interpretăm împreună”.
Ei spun că sunt “Adulţi” (“Grown Up”), ca titlul ultimului lor disc. Se reafirmă constant într-un mod izbitor de lipsit de griji, deschis şi vesel, posibil doar în floarea tinereţii. Totuşi, au o carieră de cinci ani, fiind “veterani” după standardele acestei industrii grăbite. Şi-au construit un statut internaţional de vedete pe o serie de hituri aflate pe primul loc în topuri şi apariţii în drame.

Dar, cum toţi membrii abia au absolvit liceul, spun că sunt încă însetaţi de creştere. Ei atribuie acest lucru curiozităţii lor, muzicale şi personale.
“Când suntem în Japonia, vedem cât de mult progresăm pentru că membrii scriu textele şi compun muzica. Acolo cântăm ce ne dorim cu adevărat”, a afirmat Lee. “Sunt atâtea formaţii, atâtea ocazii, atâtea studiouri de repetiţie”.
“Pentru Coreea, trebuie să ne preocupe capacitatea de a da dependenţă (a cântecelor)”, a zis Lee Jae-jin (20 de ani), care face şi acompaniament vocal. “Fără asta este greu să fii observat”.
Această formulă anume, care pune accentul pe elementele captivante, a fost considerată responsabilă pentru succesul K-pop în afara Coreei, totuşi formaţia părea hotărâtă să se distanţeze de acest fenomen.
“Vreau ca formaţia noastră să fie cunoscută (în alte ţări)”, a spus Choi Min-hwan (19 ani), “nu sprijinindu-se pe hallyu, ci în mod independent.”

Iar F.T. Island poate emite această pretenţie — fie şi numai parţial. Aflaţi în perioada de vârf în Coreea, în 2007, anul în care au şi debutat, succesul lor fiind instantaneu, şi-au părăsit zona de confort şi au mers în Japonia, interpretând în faţa unui public restrâns.
Totuşi, succesul lor major a venit odată cu valul coreean, popularitatea formaţiei fiind sporită de drama de succes “You’re Beautiful”, în care a jucat Lee Hong-ki. Aceasta a dus la un contract record cu Warner Music Japonia în 2010.
În ciuda faptului că această putere a idolilor coreeni şi aspectul lor fac valuri în străinătate, F.T. Island rămân modeşti, amintindu-şi de primii ani în care erau necunoscuţi.
“Publicul japonez este atât de tăcut când interpretezi”, a spus cântăreţul-actor. “Poţi să-ţi dai seama foarte clar de primire. Am fost foarte speriaţi (la început). În Coreea, toată lumea aplaudă imediat ce apari pe scenă”.

Au existat şi îndoieli persistente în privinţa profunzimii lor muzicale, critici şi anti-fani numindu-i “o formaţie falsă” din cauza aspectului lor şi a atenţiei publicului pentru stilul lor băieţesc.
“Îi ignorăm (pe critici) acum”, a spus Choi Jong-hoon (22 de ani), hotărât. ”Obişnuiau să se întrebe în mod constant asupra definiţiei unei formaţii adevărate la începutul carierei lor”, a afirmat el. Acum nu mai este cazul.
“Ce este o formaţie adevărată, atunci?”, a întrerupt Lee Hong-ki.
Indiferent de etichetă, ei găsesc inspiraţie în teritorii necunoscute. În septembrie anul trecut, F.T. Island a participat la un concert de caritate din Toronto, pentru victimele cutremurului şi ale tsunami-ului de la Tohoku, din Japonia. Membrii au avut ocazia să interacţioneze cu alte formaţii – şi au experimentat şocul cultural.
“Era o formaţie europeană”, a zis Lee Jae-jin, “în care fiecare membru avea o altă naţionalitate. Cum au ajuns să întemeieze formaţia?”
Pentru membrii F.T. Island, care au început să cânte încă din anii de gimnaziu — în cadrul unui sistem — un concept al formaţiilor de amatori părea foarte atrăgător. “Păreau să aibă atâţia oameni în jur care împărtăşeau pasiunea pentru muzică. Am fost impresionat”, a afirmat Lee Hong-ki. “Ca formaţie obişnuită de elevi, ar fi greu să continui”.
În timp ce descriau scena, povestind despre conversaţia purtată printr-un interpret şi despre cum se apărau de ţânţari împreună, vorbeau tot mai repede şi ochii le străluceau, chiar când interviul de 90 de minute se apropia de sfâşit. Nu reuşeau să-şi ţină respiraţia, încântaţi să descopere întreaga lume din faţa lor – în timp ce exclamau cum un cântăreţ pe care l-au întâlnit în Canada arăta ca Johnny Depp sau Orlando Bloom.
Lipsa ideilor s-ar putea să nu devină prea repede o problemă: membrii formaţiei au declarat că primesc cu bucurie sugestii de la fani. Din acest motiv, au insistat ca reporterul să dedice câteva rânduri fan club-ului Primadonna. Pentru fanii din întreaga lume, au spus simplu: “Mulţumim”.

“Când punem totul cap la cap, învăţăm atât de mult. Vrem să luăm mai multe lecţii, de asemenea”, a zis Lee Jae-jin.
“Vrem doar să facem o muzică extraordinară. Nu vrem să ne gândim la toate acestea ca fiind lucruri complicate”, a spus Lee Hong-ki, răspunzând la întrebarea despre direcţia lor viitoare şi adăugând că genul lui preferat, deocamdată, este punk rock.
“Vrem să cântăm muzica potrivită cu vârsta noastră, nu să ne limităm la un stil sau gen. Vrem să ne urmăm sentimentele.”

Articol preluat din KoreaTimes
Traducere: Florina H. şi Anca Barba

Despre koreafilm

koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

6 comentarii

There are currently 6 comentarii on Savurând muzica, tinereţea, hallyu. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Sunt atat de bucuroasa ca pot lasa primul comentariu la acest articol!
  Foarte foarte bine scris! Felicitari!
  FT ISLAND este langa CN BLUE formatia mea preferata. Sunt atat de bucurpasa ca nu se aseamana cu big bang shinee si altii care cu toate ca au melodii “care prind” ca si voce si prezenta scenica nu sunt nici la jumatatea acestei formatii (doar parerea mea).
  Ii ador si sunt sigura ca se vor face cunoscuti peste hotarele Coreei. De ce? Pentru ca MERITA!

  • Si eu am inceput recent sa ascult CN BLUE si dupa ce am citit articolul si FT Island. Eu prefer genul rock, dei gasesc piese care imi plac in toate genurile daca e muzica de calitate. Deci nici eu nu ma dau in vant dupa mare parte din industria k-pop, dar aceste doua formatii care canta divese stiluri de rock m-au cucerit. :)

 2. Eu sunt pe dinafara ca de obicei la capitolul muzica :)) Dar, felicitari fetelor pt traducere!

 3. Si pe mine ,ma cam ocoleste muzichia,doar OST-urile deosebite i-mi atrag atentia,dar pentru asa pustani ,merita ca fetele noastre sa le dezvaluie talentele.He ,he ,unde esti tu tinerete?

 4. Ma bucur mult ca ai continuat articolul despre ei. Asa cum a spus si Mina, ei sunt altfel. Au ceva special si de aceea ii apreciez foarte mult fiindca sunt diferiti. Din pacate nu am reusit sa ascult inca albumul grown up fiindca nu imi mai functioneaza calculatorul,dar sper sa o fac in curand. Multumesc foarte mult pentru recenzie!^_^

 5. Iubesc muzica FT Island (sentimentala, dramatica, deosebita). Sunt de acord cu ei, trebuie sa compui si sa canti tinand cont de notele ce-ti “zboara in minte” nu neaparat de un gen anume.
  Oricum, mie imi place muzica k-pop, toti muncesc si depun mult efort in ceeace fac.
  Felicitari tuturor muzicienilor.

  O zi buna

Leave a Comment