koreafilm

TRAX – drumul de la rock la baladă

Written by koreafilm. Posted in Alte genuri, Hanguk Eumak - Muzica, K-Pop, Recenzii Koreafilm, Recomandarile lunii

Tagged: , ,

the-trax-korean

Published on aprilie 25, 2012 with 8 comentarii

de Oana Mereuţă

Încă din 2000, SM Entertaiment a plănuit să lanseze pe piaţă un grup rock dar fără o pregătire temeinică în domeniu nu s-au încumetat să facă acest lucru. Într-un final, în 2004, şi-a făcut debutul TRAX, un grup rock alcătuit din 4 membri, cu un look axat pe conceptul japonez “Visual Kei” şi sub aripa protectoare a uneia dintre cele mai mari case de producţie din Coreea.

Au avut prima apariţie la sfârşitul lui 2003 alături de BoA în “Rock with U” dar nu au fost prezentaţi oficial decât după lansarea grupului TVXQ. În sfârşit, au debutat în iulie 2004 cu single-ul “Paradox”. Numele trupei este un acronim de la numele de scenă al fiecărui membru Typhoon (Jay), Rose (Minwoo), Attack (Jungwoo) şi X-Mas (Jungmo); de asemenea mai însemna şi “Recording Tracks

Paradox

Pentru cel de al doilea single, “Scorpio”, SM Entertaiment au colaborat cu cunoscutul artist japonez Yoshiki de la X Japan. Lansarea s-a făcut simultan atât în Coreea de Sud cât şi în Japonia.

Scorpio

Au urmat mai multe melodii nipone, cum ar fi “Rhapsody” şi “Blaze Away”. Din cauza promovării din Japonia băieţii au pus-o pe pauză pe cea de acasă şi nu s-au întors în ţară decât la lansarea primului lor album.

Rhapsody

Plecarea lui Rose…

La 2 ani de la debut, Rose (No Minwoo), a părăsit grupul pentru a urma un nou drum în carieră. După ani de zile în care s-a retras din viaţa publică, a reapărut pe scena showbiz-ului ca şi actor în filmul de televiziune “Story of Wine”. Totodată a lansat un single sub numele 24/7 – un grup format din 3 actori. Toti trei au jucat în drama “Pasta”. Pe Minwoo l-am mai putut vedea în “My Girlfriend is a Nine-Tailed Fox”, “Midas” şi în “Ghastly”.


La doar câteva luni după ce trupa a pierdut un membru, TRAX lansează primul album în limba coreeană “First Rain”, care este urmat de 2 single-uri în limba japoneză. A urmat apoi o pauză mai lungă din momentul în care Jay, solistul vocal, a fost diagnosticat cu o afecţiune a corzilor vocale, chiar imediat după lansarea melodiei “Find the Way”. Acest lucru a dus la anularea mai multor performanţe live şi apariţii radio… Drept rezultat viitorul formaţiei era destul de incert….

Find the way

Zvonuri precum faptul că SM Entertaiment ar plănui dizolvarea trupei în momentul terminării contractului sau din cauza faptului că formaţia nu vindea destul, erau auzite din ce în ce mai des.


Comeback-ul TRAX

În vara lui 2009, a avut loc o uşoară revenire a TRAX ca şi trupă rock în momentul în care au avut o colaborare cu grupul soft-rock AIR. Au lansat un single digital sub forma unui proiect intitulat TRAX+Air pentru drama coreeană “Swalow the Sun”.

TRAX+ Air

La începutul lui 2010, mulţi au fost surprinşi atunci când SM Entertaiment au anunţat că TRAX urmează să scoată pe piaţă un nou mini-album. Surpriza a fost cu atât mai mare în momentul în care nu au revenit cu sound-ul rock original, ci cu unul mult mai soft, cu balade şi cu un membru în minus, devenind astfel un duo. Videoclipul piesei care a fost aleasă pentru promovare, “Cold-Hearted Man (Let You Go)”, i-a avut ca şi protagonişti pe colegul de “companie” şi prieten Heechul (Super Junior) şi pe Victoria (F(x)).

Cold-Hearted Man

Jumătate de an mai târziu, TRAX au lansat cel de al doilea mini-album “Oh! My Goddess”. De această dată au beneficiat de colaborarea cu Seohyun (SNSD).

Oh! My Goddess

Colaborări cu alţi artişti

Grupul mai este cunoscut pentru colaborările cu diverşi artişti şi pentru remix-urile unor melodii cunoscute de publicul larg. Au urcat pe scenă cu băieţii de le SHINee pentru versiunea rock a “Lucifer”, au făcut un remix al “Don’t Don” de la Super Junior în cadrul SMTOWN din Seul şi LA, împreună cu Heechul la tobe şi cu Changmin (TVXQ) ca şi vocalist secund. Se spune că iniţial “Don’t Don” ar fi fost scrisă pentru TRAX, deoarece melodia exista în repertoriul lor înainte ca să apară pe albumul celor de la SUJU. Cel mai mult au lucrat alături de Kim Heechul.

La finele lui 2010, SM Entertaiment a lansat un nou grup-concept sub numele de SM The Ballad, format din Kyuhyun (Super Junior), Jonghyun (SHINee), Jino şi Jay (TRAX). Au scos pe piaţă primul mini-album “Miss You” în luna noiembrie a aceluiaşi an şi au început imediat şi promovarea lui.

Hot Times

Deoarece Jay a fost ales să joace în drama “President” alături de Sungmin (Super Junior), nu a mai putut să ia parte la toate reprezentaţiile live ale formaţiei, aşa că de cele mai multe ori SM The Ballad a performat ca şi trio.


Viitorul…

După o absenţă de un an şi 2 luni, la începutul lui noiembrie 2011 băieţii au revenit cu un nou single şi cel de al treilea mini-album – “Blind”, în care îi putem vedea pe Kyuhyun (Super Junior) şi Victoria (F(x)).

Blind

Cei doi membrii Jungmo şi Jay s-au promovat ca şi artişti solo de ceva timp, pentru a putea creşte ca şi indivizi si pentru a-şi testa limitele. Jay a jucat în drama “The ladies of our house” (KBS), în “President”, astfel fiindu-i recunoscut talentul actoricesc. Jungmo în schimb a lucrat împreuna cu Kim Heechul (Super Junior) la un nou proiect intitulat M&D (mai cunoscut fiind single-ul “Close your mouth”), în acelaşi timp şi-a etalat talentele artistice devenind un adevarat star în musical-ul “Fame”.

Close your mouth

Noul mini-album conţine 6 piese iar cei doi s-au implicat activ în scrierea şi în compunerea liniei melodice – fanii grupului vor putea sa observe evoluţia celor doi.

Surse: allkpop, trax.smtown.com

Despre koreafilm

koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

8 comentarii

There are currently 8 comentarii on TRAX – drumul de la rock la baladă. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. ce-mi place de ei! eu i-am descoperit odata cu “Swalow the Sun”
  Au melodii f frumoase
  mersi de prezentare

 2. de mentionat… ca nu imi prea place perioada lor de inceput… acel rock mai dur…
  de altfel nici nu stiam aceste melodii pana acum

  • Nici eu nu stiam prea multe despre inceputurile lor…dar a fost interesant sa ii redescopar si sa le vad evolutia de-a lungul timpului. Parerea mea este ca ii prinde mai mult stilul actual :D

 3. Foarte interesanta trupa,imi plac rezultatele colaboralior cu alte trupe,in special cea in care Jungmo a colaborat cu simpaticul Kim Heechul,”Close your mouth”
  Multumim pentru prezentare!

  • colaborarilor*

 4. yeepiii…chiar imi doream sa aflu mai multe despre ei. i-am descoperit datorita lui no min woo si prima lor melodie pe care am auzit-o intamplator a fost oh my goddess. sunt foarte simpatici si canta si genul meu de muzica preferat pe langa kpop:) so rock on si multumesc foarte mult pt. recenzie:D

 5. TRAX este o trupă foarte bună. Pe mine, tocmai acele melodii hard rock m-au convins că merită să-i ascult. Trebuiau să rămână la hard rock, dar e bine și așa, pentru că sunt niște artiști foarte buni. Mulțumim pentru articol.

 6. Muzica de calitate, o trupa foarte buna.

Leave a Comment