Ana-Maria Ruse [KF]

Sportul tradiţional Gyeokgu

Written by Ana-Maria Ruse [KF]. Posted in Cultura, Istorie, Istorie si cultura, Recenzii Koreafilm, Recomandarile lunii, Traditii

Tagged: , , ,

92120f439d3e834f4a6ca611ae826ccb_new_medium

Published on aprilie 19, 2012 with 23 comentarii

Urmărind serialul istoric God of War (무신) care rulează în prezent în Coreea pe postul MBC, am putut remarca sportul gyeokgu, şi astfel am hotărât să scriu un articol despre el, mai ales că am revăzut de curând Damo, şi mi-am amintit că şi în acest serial am observat, chiar în primul episod, o scenă care a avut în prim plan acest sport.

Damo, primul episod, scene cu gyeokgu ~de la minutul 21


Capturi din God of War, din timpul competiţie de gyeokgu

Gyeokgu a fost un sport tradiţional foarte popular în timpul regatului Goryeo (918-1392), iar in timpul dinastiei Joseon, el mai purta denumirea de chukguk sau chukgu, care erau de fapt sinonime ale cuvântului gyeokgu. Întâmplător, gyeokgu a fost promovat de triburile nordice ca o modalitate de a cultiva dibăcia marţială. A fost introdus în peninsula coreeană din China.

Competiţii naţionale de gyeokgu au început să aibă loc la începutul fondării regatului Goryeo, iar sportul a fost practicat şi mai târziu în timpul Joseon. Regulile jocului erau simple, pe un teren erau montate două porţi, iar cele două echipe care luau parte la joc stăteau de ambele părţi ale terenului unde erau montate porţile, cu beţele de gyeokgu în mână. O minge era aşezată în mijlocul terenului, iar jucătorii trebuiau să o lovească cu băţul şi să marcheze în poarta adversă. Capătul băţului de gyeokgu semăna cu o lingură, pentru a uşura lovirea mingii, care era de regulă făcută din lemn, îmbrăcată în piele şi decorată cu ciucuri. Gyeokgu e în multe privinţe similar cu hocheiul pe iarbă din zilele noastre, cu excepţia faptului că jucătorii trebuiau să lovească mingea călare. Gyeokgul-ui călare i se mai spunea şi gigyeokgu, iar celui simplu, pe propriile picioare, bogyeokgu. Oricum, denumirea generală era gyeokgu, iar celelalte derivau din ea.


Principalele mişcări ale sportului


Tip de beţe de gyeokgu şi minge

La începutul dinastiei Joseon, ambele variante ale sportului, atât gigyeokgu cât şi bogyeokgu erau folosite ca probe în cadrul examenului militar, dar după războaiele cu Japonia (1592-1598), proba de gyeokgu a fost înlocuită cu proba tragerii cu puşca. După eliminarea din probele militare, gyeokgu s-a transformat într-un joc pentru copii. Iar dacă a venit vorba de jocurile pentru copii, voi vorbi puţin şi despre câteva din acestea, care la rândul lor sunt derivate din gyeokgu.

 • Jegi Chagi

Celor mici, în special băieţilor le plăceau la nebunie obiectele care se învârteau/zburau prin aer. Acestea erau făcute tot din lemn, sculptat în formă de conuri. Uneori un cui era introdus la baza titirezului pentru a preveni uzura acestuia, iar pentru ca obiectele să arate frumos în timp ce zbor, erau vopsite în diverse culori vii. O bucată lungă de lemn, cu o sfoară ataşată era folosită pentru a face titirezul să zboare prin aer, dar acesta trebuia lovit în partea de jos, pentru a se învârti. Era haios să faci asta de unul singur, dar şi mai haios când avea loc o competiţie pentru a vedea titirezul cui se învârte mai mult prin aer. O carte numită Cronicile Japoniei, scrisă în jurul anului 720, spune că acest tip de joc a ajuns pe meleagurile nipone din Goryeo, dar având în vedere anul în care a fost scrisă (720), şi anul în care dinastia Goryeo a luat fiinţă (918), este evident că e de fapt vorba despre Goguryeo (37-668), ceea ce indică faptul că gyeokgu e de fapt mult mai vechi, datând din perioada Celor Trei Regate.

O altă modalitate de a face obiectele care se învârteau prin aer, să le spunem fluturaşi, implica o monedă din alamă sau altă bucată plată de metal, găurită în centru, şi învelită apoi în hârtie. Marginile hârtiei erau trecute prin gaura făcută, şi se numeau sul. Uneori în loc de hârtie se folosea material textil colorat, şi cel mai probabil de aici vine denumirea de sul, care înseamnă mătase. Acest fluturaş era lovit de data aceasta cu un picior, în timp ce celălalt picior atingea pământul după lovitură, iar jocul se petrecea de regulă iarna în curţi. Dar obiectul putea fi şi lovit alternativ cu ambele picioare, putea fi lovit atât de sus încât să treacă pe lângă urechile altei persoane, putea fi prins cu gura sau putea ateriza pe capul unei persoane, desigur, dacă cel care îl lovea avea suficientă experienţă.

 • Ja Chigi

Numele jocului vine de la un băţ de lemn (ja), folosit pentru a măsura distanţa. Era nevoie de două beţe, unul lung de 30 de centimetri, iar celălalt mic, de 7 centimetri. Participanţii la joc decideau cine este cel care va iniţia jocul. Un atacant îşi plasa băţul cel mic deasupra unei mici gropi făcută în pământ şi folosea băţul mai mare pentru a-l propulsa în aer. Aceasta era versiunea cea mai răspândită a jocului, dar mai existau şi alte variante de joc, cum ar fi aruncarea băţului mic dintr-o mână, şi lovirea sa cu băţul mare din cealaltă mână. Jucătorul care nu reuşea să lovească băţul în timp ce îl arunca, sau acesta era prins de adversari, era descalificat. O altă versiune foarte îndrăgită presupunea ca băţul cel mic să fie plasat în groapa din pământ, în picioare, cu un capăt ieşind afară, iar băţul cel mare era folosit pentru a lovi capătul care ieşea din groapă. Când băţul mic zbura în aer, era lovit încă o dată cu băţul mare, dar dacă adversarul îl prindea în timp ce era încă în aer, jucătorul era descalificat. Distanţa la care cădea băţul cel mic era măsurată cu un alt băţ, şi cu cât era mai mare, cu atât punctajul obţinut creştea. În unele zone, în locul gropii era trasat un cerc.

Imagini din episodul 15 al serialului Moon Embracing the Sun, care îi înfăţişează pe Yeon U şi Yang-myung jucând o versiune a jocului Ja Chigi

În ceea ce priveşte gyeokgu practicat în timpul regatului Goryeo, regii dinastiei şi oficialii erau mari iubitori ai sportului, şi le plăcea să urmărească competiţiile desfăşurate în terenul de joc, care purta denumirea de gujeong. Din cei 34 de monarhi, înregistrările istorice spun că 12 au fost în mod deosebit interesaţi de gyeokgu, fiind menţionaţi în acestea. De 9 ori anumiţi regi au participat personal în competiţii, şi de 37 de ori au asistat la ele. Dintre cei 12 regi, numele celui de-al 18-lea (Uijong) a fost înregistrat de cele mai multe ori (17). Competiţiile se desfăşurau în cadrul palatelor regale, templelor budiste, caselor private, în pieţe sau pe străzi. Curtezane erau chemate pentru a servi oficialii şi pe regi, iar mulţimea care se aduna să vadă competiţia era uriaşă. Costumele participanţilor erau impresionante, iar atunci când jocul se desfăşura în stradă, una din curtezane cânta în faţa regelui, după care arunca mingea în mijlocul terenului pentru a da startul jocului.

În drama God of War gyeokgu este prezentat mai mult ca un concurs, şi nu ca sport, un concurs al cărui câştigători pot aduce o mică glorie pentru stăpânul lor. Cei care participă la gyeokgu sunt ca nişte gladiatori, iar de aici se poate ieşi mort, deci rămânerea în viaţă este principalul scop al concurenţilor, iar partea sportivă este oarecum ignorată. Personajul principal al serialului este un sclav, fost călugăr, care participă la gyeokgu în primul rând pentru a o salva pe femeia iubită, şi în al doilea rând pentru a putea să-şi depăşească umila condiţie: „Sunt un sclav, asta e viaţa mea, trebuie să supravieţuiesc. Am ales gyeokgu pentru că îmi poate oferi şansa să trăiesc ca un om. ” Aşadar, câştigarea unei competiţii de gyeokgu putea aduce afirmarea.

Kim Jun, personajul principal din drama God of War

Surse: books.google.ro – „Korea’s Pastimes and Customs: A Social History”, Lee Hwa Yi, „Historical considerations of Gyeokgu Game and Play Space, Focused on the Goryeo Dinasty Palace” (studiu al departamentului de arhitectură din cadrul Universităţii Naţionale din Kangwon), Wikipedia, steppenreiter.de, mgl-f.blog.so-net.ne.jp, mydramatea.wordpress.com

Despre Ana-Maria Ruse [KF]

Ana-Maria Ruse [KF]

Browse Archived Articles by Ana-Maria Ruse [KF]

23 comentarii

There are currently 23 comentarii on Sportul tradiţional Gyeokgu. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. He,he,uite ca si la ei se joaca turca!scena din Moon,o stiu am remarcat exact acelasi lucru,primul joc ,cred ca este o varianta incipienta a polo-ului de azi. Floricele pe campii,hai sa ne jucam copii! Tot in Moon s-a jucat si fotbal,buna incercare de a ne scote la miscare!

 2. Si noi avem sporturile noastre nationale,halbere,sticlism ,coniac -canoe si cel mai important ,fuga de raspundere si lista poate continua!

  • mda… nu zici rau

  • Livia noi românii mai avem un sport : aruncatul cu privirea :)

 3. multumim pt prezentare, ana
  am observat si eu aceste jocuri in diferite drame… chiar se aseamana mult cu polo pe iarba

 4. Mulţumim pentru frumoasa recenzie, tocmai miam amintit scena din Damo cu aces joc. Livia ai mare dreptate, din păcate la noi cam astea sunt sporturile naţionale!

 5. Mersi fetelor :) Sper ca v-a placut incursiunea :P Si sa urmariti God of War ca merita, e un serial ft bun.

 6. Damo, Damo, Damo! Ce as vrea sa revad serialul, numai sa am si timp pt atatea seriale. Eu urmaresc God of War, e bun serialul, scenele din timpul concursului sunt intense, insa faptul ca se traduce in engleza cu intarziere, e un dezavantaj. Sper deosebire de Rooftop Prince, la care rad de nu mai pot, si The King 2 Hearts, unde rad, mai apar una, alta si devii serios, in God of War nu exista sentimente duse la extrem, ci doar lupta pt supravietuire.

  • Eu l-am revazut si mi-a placut la fel de mult ca prima oara…:) Damo ramane unul din cele mai bune seriale coreene vazute. Pe mine nu ma deranjeaza ft tare ca apar subt mai cu intarziere la God of War, pt ca si asa am multe seriale in derulare, iar la acesta ma uit numai bine atunci cand sunt noi episoade traduse. Rooftop Prince am decis sa nu urmaresc…cel putin nu acum. Poate altadata…
   La God of War ma incanta actiunea, ma incanta stilul bine definit al regizorului, nu mai stiu cum il cheama, dar e sotul actritei Kim Yeo Jin care a jucat in Yi San, regina-mama cea rea, iar in Giuvaer, infirmiera prietena lui Jang Geum. Cei doi au de curand un copilas, un baietel :) Dar sa revin, imi place stilul lui, pt ca am vazut si Shin Don, tot in regia lui, si mi-a placut ft mult. God of War se aseamana cu Shin Don din multe puncte de vedere, si sunt multi actori care au jucat si in acela. Imi plac ft mult personajele, spre deosebire de alte seriale povestile lor nu sunt super romantate, sunt personaje atragatoare, sunt unele personaje ft neplacute, dar care isi au locul bine stabilit in serial, si imi place ft mult personajul principal. E un tip aparte, nu e o frumusete, dar are ceva in priviri…imi place cand producatorii folosesc astfel de personaje. Si imi place Song Yi, personajul actritei Kim Gyu Ri, e o femeie cu inima mare, dar si necrutatoare daca trebuie, la fel si ea are o privire…mai ales atunci cand e furioasa foc. Si imi plac si celelalte personaje: Chun Sim, Wol Ah, Yang Baek…

   • Tocmai ce am terminat de vazut ep 16 cu traducere, lucrurile au luat o intorsatura cam urata, sunt curioasa cum se va continua totul.

    • Eu inca nu l-am vazut, dar cred ca stiu ce se intampla, mi-am dat seama ca Chun-sim va avea de suferit…pacat de ea, imi era simpatica.

    • Eu acum il urmaresc…ce trist…biata Wol Ah :( Chun-sim a luat-o razna rau de tot…Imi place ft mult Yang-baek.

 7. Nu ma pot abtine sa nu remarc cat de frumos e Gye Baek al nostru in Damo, ce tanar e, ce frumusel. Stop.
  Multumesc Ana pt informatii.

  • Cu placere!

 8. Ana chiar daca nu am spus sa sti ca mi-a placut articolul,pentru ca este nou si te invita la zburdalnicii!

 9. Frumos articol Ana! Imi amintesc la acel joc la inceputul serialului Damo, am remarcat atunci ca seamana cu polo. Iar cand eram copii, am jucat si noi un joc cu doua bete, asemanator de Ja Chigi.

 10. eu cred ca am mai vazut acest joc si in Legenda regelui si a celor patru zeitati cu Bae Y J dar nu sunt foarte sigura .
  multumim pentru recenzie

 11. Cu placere

 12. @Cecilia Am reusit sa vad si episodul 17 azi…:( A fost la fel de trist ca anteriorul, ne-am luat ramas bun de la Chun-sim…pacat de ea. Fratii aia dobitoci meritau sa moara.

 13. URA !! Draga Ana am calatorit in asteptarea zilei d eluni 7 ian in site-ul nostru asa cum m-ai trimis si in cel doua recenzii am aflat si despre film dar si despre acest SPORT care evident mi-a adus aminte d ePrintul Charles jucind POLO pe iarba in INDIA ,
  Foarte buna prezentarea ta si mai ales trimiterea la sporturile de entertainment de azi Jegi Chagi ( cu titirezul lovit ) si Ja Chigi cu betele mic si mare care a amintit cuiva mai sus de TURCA romineasca de la sate care alaturi d eOINA este luata in batjocura la TV .Jocurile sint probabil venite din vechime si era modul de a se distra a soldatilor in lungile campanii militare . Am remarcat in serialul Soliman Magnificul lupta MATRACI cu 2 luptatori ce se loveau cu un fel de ghioaga de lemn invelita in matlasat de textil . Ca bataia cu MACIUCI d ela Ruginoasa din moldova interzisa anul asta .
  Cel mai mult imi plac ejocul modern cu TITIREZUL DE LEMN CU VIRF DE CUI pe care l-am vazut recent intr-un reportaj chinez pe CCTV ( can 428 la UPC ) unde la HARBIN IN PARCUL de cladiri si tobogane, castele si statui , totul ULUITOR facute din specialitati de gheata ,cu luminatii digitalizate multicolore dar cu minus 27 de grade ziua . Jocul similar cu Jegi Chagi era jucat de multe familii cu copii pe patinoare imense Oamenii si copii loveau aceste titreze d elemn , ca pe un puc rotitor . Titirezul era d ecca 8-10 cm inaltime si vrei 5diametru . Ce simplu sa te joci cu copii iarna sau vara cu asemenea jocuri din vechime . Cred ca un parinte inventiv de la noi poate face asa ceva de lemn sau plastic fara probleme si sa se joace copii afara pe polei in fata blocului . Multumesc Ana si as dori ca cineva sa faca si sumarul episoadelor asa cum faceti deobicei pentru God of War .

 14. He,he ,titirezul zburator! Asta ,ma duce cu gandul la partidele de Vaj-Hat din filmul cu scoala de vrajitori,unde micul vrajitor cu ochelari,era protagonist,ah ce lapsum am ,nu reusesc sa-mi aduc aminte cum se ….,gata stiu ,Hary Potter!

Leave a Comment