koreafilm

Invazia băieţilor de pe planeta EXO (1)

Written by koreafilm. Posted in Han style, Hanguk Eumak - Muzica, K-Pop, Recenzii Koreafilm

Tagged: ,

landscape

Published on aprilie 11, 2012 with 19 comentarii

de Anca Barba

Casa de discuri SM Entertainement a dat din nou lovitura! După lansarea şi promovarea unor trupe de succes precum TVXQ, Super Junior , Shinee şi Girls Generation SM Entertainement pregăteşte un proiect de mare amploare şi anume lansarea pe piaţa muzicală mondială a trupei EXO, împărţită în două jumătăţi, EXO-K şi EXO-M. Membrii EXO-K sunt în mare parte coreeni, şi îşi vor promova muzica în ţara lor natală pe când membrii EXO-M (M venind de la mandarină, dialect al limbii chineze) îşi vor desfăşura în mare parte activităţile promoţionale pe teritoriul Chinei. Cele două grupuri vor debuta în acelaşi timp şi cu acelaşi cântec(cântat, desigur în cele 2 limbi), SM Entertainement preconizând faptul că aceşti tineri vor conduce industria muzicală de acum încolo.

De ce a făcut celebra firmă alegerea de a forma o trupă de băieţi care să promoveze în aceste două ţări? Motivul este unul simplu: un reprezentant al casei de discuri a declarat că deşi majoritatea artiştilor câştigă cel mai mult de pe piaţa japoneză,şi piaţa chinezească este una tocmai bună de exploatat. Dar acest lucru nu înseamnă că ei vor opri promovarea trupelor în America şi Europa, unde muzica k-pop cunoaşte o popularitate destul de mare, acelaşi reprezentant declarând optimist că: ”20% din vizitatorii paginii de Facebook sunt străini”. Ineditul adus de această trupă până în acest moment, este campania de promovare a acesteia, una fără precedent în istoria Coreei de Sud.

Campania de promovare
SM Entertainement a ales încă de la început să ţină fanii în suspans cu privire la data debutului,aceasta aflandu-se abia la sfârşitul lunii martie. Campania de promovare a început la data de 23 decembrie 2011, prin lansarea primului teaser în care este figurat frumosul şi carismaticul membru Kai din EXO –K, care îşi arăta abilităţile intr-ale dansului.Treptat, au fost dezvăluiţi toţi membrii trupei, fiecare bucurandu-se de apariţia intr-un teaser, având ocazia, în cadrul acestuia, să-şi pună în evidenţă calităţile (cu privire la dans,cântat si arte marţiale).

EXO-K:


(de la stânga la dreapta:Chanyeol,D.O,Kai,Se Hun,Suho,Baek Hyun)

EXO-M:


(de la stânga la dreapta: Tao,Xiu Min,Chen,Lu Han,Kris,Lay)

Astfel, publicul primea săptămânal din partea casei de discuri câte un teaser sau nişte poze cu membrii trupei, numărul teaserelor ajungând la 23,fiind tratate diverse stiluri muzicale în cadrul acestora, în ultimul publicul are oportunitatea să-i vadă pe toţi membrii reuniţi. Acestea , împreună cu melodiile ”What Is Love” şi “History”, lansate tot în cadrul campaniei, au cumulat un total fabulos de 30.000.000 de vizualizări pe Youtube şi alte siteuri, în ele fiind sugerat faptul că aceşti băieţi talentaţi vin de pe altă planetă, planeta EXO, şi plănuiesc să cucerească pământenii prin talentele lor.

Fanii, curioşi, au căutat în aceste teasere nenumărate indicii cu privire la data debutului, printre cele mai faimoase ipoteze numarandu-se următoarele: ”trupa va debuta intr-o zi în care va fi eclipsă de lună,deoarece acesta este un motiv des întâlnit în teasere”, “12 februarie 2012(12.02.2012) va fi data debutului deoarece trupa EXO este formată din 12 membrii şi este divizată în 2 grupuri:EXO-K şi EXO-M”. Celebră firmă, însă, i-a uimit din nou pe urmăritori, alegând ca faimoasa campanie să dureze nici mai mult nici mai puţin de 100 de zile, incheindu-se cu un showcase de proporţii în China şi Corea.De ce 100 de zile? Explicaţia a venit de la tânărul şi experimentatul Leetuk, gazdă a showcase-ului corean, care a explicat că 100 este un număr special şi semnificativ pentru coreeni, şi de aceea a fost ales acest număr.
EXO la Gayo Daejun
Patru membrii din noile grupuri EXO-K şi EXO-M s-au bucurat de prima apariţie televizată în cadrul SBS Gayo Daejun la data de 29 decembrie 2011. Kai (EXO-K), Lu Han, Tao şi Chen (EXO-M) au fost prezentaţi lumii unul câte unul, prin cea mai bună modalitate posibilă: alături de faimoasele şi experimentatele vedete de la SM Entertainement. Pe lângă faptul că cei patru au împărţit scenă cu unii din cei mai faimoşi idoli din branşă,au avut şi oportunitatea de a-şi arăta calităţile carismatice. Astfel,Tao a deschis seria prestaţiilor alături de Victoria, făcând o demonstraţie de arte marţiale, Kai a fost pus în aceiaşi echipă cu Eunhyuk (Super Junior) şi Taemin (Shinee), cei trei, cărora li s-a alăturat ulterior Lu Han, au executat un dans impresionant, iar coreanul Chen, prin prestaţia sa ne-a arătat că dobândeşte o voce deosebită, depăşind nivelul unui adolescent de 19 ani. După aceea, întreaga echipă SM Town s-a reunit pentru a definitiva acest show reuşit.

EXO pentru WKorea

Kai, Se Hun şi Lu Han au avut ocazia unică de a participa la o şedinţă foto, alături de alte vedete de la SMTOWN, de la care au primit sfaturi preţioase (Taemin şi Jonghyun de la Shinee, Krystal şi Sulli de f(x) şi Yoona şi Seohyun de la Girls Generation). SMTOWN a făcut echipă cu revista WKorea şi cu casa de modă Carven pentru proiectul denumit”W.Live”. Artiştii au adoptat o imagine ’’pariziană” purtând haine viu colorate. SM Entertainement le-a oferit fanilor oportunitatea de a-I cunoaşte pe noii artişti, capturând momentele de la şedinţa foto şi uploadandu-le pe internet.

“What Is Love” şi “History”
După lansarea a 12 teasere şi a nenumărate poze, SM Entertainement a decis să ”hrănească apetitul nestăvilit al fanilor” prin lansarea, la data de 30 ianuarie, a cântecului-prolog (o introducere pentru album) şi a videoclipului pentru piesa ”What Is Love”, fiind interpretată în coreeană şi chineză. Melodia are un ritm lent şi sexy, potrivindu-se de minune cu videoclipul, care îmbină o altă serie de teasere lansate după acest videoclip.

Seria teaserelor se termină în sfârşit, iar o cea de-a două melodie, cu videoclipul aferent , a fost lansată. Dacă primul cântec a fost o baladă, cel de-al doilea, denumit “History” este unul mai ritmat, cu o coregrafie energică, evidenţiată ulterior prin nişte filmulete în care membrii celor două trupe execută doar partea de dans. Prin acest cântec cei 12 băieţi vor să anunţe că vor încerca să se înscrie în istorie prin felul armonios în care melodiile se îmbină cu dansul.

EXO-K-reprezentantii Calvin Klein Jeans pentru revista “High Cut”

Băieţii din grupul EXO-K au fost consideraţi modelele ideale pentru noua linie de blugi produsă de firma cu renume mondial Calvin Klein Jeans, şedinţa foto având conceptual ”După-amiază placidă a tinereţii”. Aceştia au avut privilegiul de a fi pe coperta revistei ”High Cut”, o publicaţie de modă, pentru care au pozat idolii reprezentativi ai K-popului. Cei 6 adolescenţi au acordat un interviu în exclusivitate pentru celebra revistă destăinuind povesti dinaintea debutului,modul în care dorm în camere şi scopuri pentru viitor.Chiar dacă băieţii au fost timizi şi ruşinaţi de atmosfera nefamiliara a unui interviu, prima întâlnire a revistei High Cut cu aceşti tineri s-a dovedit a fi una benefică şi călduroasă.

Deoarece EXO este cel mai nou proiect marca SM Entertainement, începând cu anul 2009, se aşteaptă multe de la acest grup.Aveţi ceva de spus înainte de debut?
Suho: Noi toţi am fost silitori, am lucrat din greu să creem cea mai bună muzică şi să avem cele mai bune reprezentatii, nu numai în Asia, ci pentru lumea întreaga. Vom da tot ce avem noi mai bun, ca să continuăm munca noastră puternică, cu scopul de a face din EXO-K şi EXO-M un grup stabil.

De ce momente memorabile aţi avut parte ca recruţi?
Kai: Când eram recruţi, ne-am creat un motto menit să ne ajute să rămânem motivaţi. Acesta suna în felul următor: ”Antrenamentul constă mai mult în dăruire decât în primire”.Celebrităţile primesc atât de multă dragoste de la fani,astfel că pe lângă antrenamentul în dans şi cântat, am vrut să ne antrenăm pentru a oferi dragoste. Pentru a face asta, ne-am oferit cu toţii voluntari la adăpostul RCY pentru a ajuta copiii cu dizabilităţi, jucandu-ne cu ei şi oferindu-le alte facilităţi. Aceste bucăţi şi frânturi au devenit atât de numeroase în final, încât de fiecare dată când privim în trecut nu putem decât să zâmbim.

Haideţi să vorbim despre dormitoare – cine cu cine doarme?
Chanyeol: Sunt trei camere a câte două persone în locul în care dormim. Eu împart camera cu Baek Hyun, Se Hun cu Suho iar Kai cu D.O.

Deci fiecare dintre voi cunoaşte obiceiurile de dormit ale celorlalţi-
Baek Hyun: Respiraţia lui Chanyeol este prea zgomotoasă!Si pe deasupra,înainte să adoarmă, face această chestie,un fel de”adulmecare”, care se dovedeşte a fi foarte zgomotoasă.
Chanyeol:Ei bine,tu,Baek Hyun latri de 40 de ori precum un câine,înainte să adormi!

Dar restul,colegul vostru de cameră are nişte obiceiuri ciudate de dormit?
(Restul dau din cap că nu)Nu,cu toţii dormim intr-un mod fericit şi calm!
Baek Hyun (uitandu-se la Chan Yeol): Poate că nu ar fi trebuit să menţionăm că facem toate lucrurile acelea..
Chanyeol: Dar având în vedere toate acestea, totuşi, ne iubim reciproc (râde).

Aveţi vreun program în legătură cu îndatoririle cu privire la spălatul rufelor şi gătit?
Se Hun: De obicei, cu toţii spălăm rufele şi facem curat în casă sau facem toate acestea de unii singuri. Alegem cine trebuie să se ocupe de spălatul vaselor, dar în majoritatea timpului, fiecare îşi spălă propriile vase. Dar,r ecent am jucat jocuri că să vedem cine trebuie să facă acest lucru, aproape ca în emisiunea”1Night 2Days”.

Care este cel mai bun jucător dintre voi şase?
Cu toţii: Cu siguranţă Kai.ştiţi,este precum un soldat.Este bun la orice joc .

Cine este “obsedatul după curăţenie”al grupului?
Se Hun: D.O este acela. Când mergi în camera lui şi deschizi toate sertarele, garantez că veţi găsi totul frumos aranjat. Până şi tricourile şi le sortează după tip şi culoare. Ah, ei bine nu putem să spunem că restul suntem murdari.Suntem destul de buni în a ţine lucrurile organizate, numai că D.O este cel mai curat dintre noi.

Când v-aţi alăturat pentru prima oară companiei SM, de cine aţi vrut să fiţi mai apropiaţi(dintre cei mai în vârsta că voi)?
Chanyeol: Când eram mic,nu ştiam prea multe despre idoli sau cântăreţi,dar primul grup care m-a atras a fost TVXQ.Dintre toţi cei 5 membrii l-am plăcut cel mai mult pe Yunho.Era atât de carismatic şi i-am respectat grija necondiţionată şi felul în care conduce.
Suho:Yunho m-a ajutat foarte mult în timpul zilelor de stagiar.Fie că era vorba de cântat, dansat sau de reprezentaţie,el a fost întotdeauna acolo pentru a ne ajuta. Leetuk(liderul Super Junior) a devenit de asemenea un mare ajutor pentru noi.El întotdeauna ne-a învăţat că manierele, responsabilităţile şi munca de echipa sunt fundamentale în această industrie.

Când v-aţi decis să deveniţi cântăreţi?
D.O: Mi-a plăcut cântatul încă de pe vremea când eram copil. Chiar şi înainte să mă alătur sistemului de antrenament de la SM, am luat lecţii de canto.Am decis să merg la audiţie la SM în 2010, şi am fost norocos deoarece părinţii m-au susţinut în totalitate.Intotdeauna m-au învăţat că dacă am un vis, ar trebui să încerc să fac tot ce pot pentru ca acesta să devină realitate.
Chanyeol: Am luat decizia asta atunci când eram la liceu. Am fost întotdeauna pasionat să învăţ şi să cânt la instrumente, ba chiar am fost în trupa şcolii timp de un an. Intotdeauna îmi voi aminti prima prestaţie cu trupa; sentimentul pe care îl ai după o prestaţie, bătutul din palme şi aclamaţiile, erau fascinante. încă de pe atunci visam să devin cântăreţ.
Se Hun: Am participat la casting din întâmplare. Intr-o zi, mergând înspre şcoală, un reprezentant al companiei m-a apostat şi m-a întrebat dacă vreau să susţin o audiţie pentru SM. Eram încă tânăr pe atunci, aşa că mi-am întrebat mama dacă pot, ea răspunzând afirmativ. Eram în clasa a 10-a când m-am alăturat companiei SM, şi ca să fiu sincer, atunci nu ştiam ce este sau ce face o celebritate. Interesele mele pentru cântat s-au dezvoltat încă după prima zi de antrenament,transformandu-se intr-o adevărată pasiune.
Baek Hyun: Am vrut să devin cântăreţ încă din clasa a 4-a.îmi amintesc cum le spuneam prietenilor că voi fi o celebritate atunci când voi creşte. Ca să fiu sincer, am fost respins de la toate agenţiile pentru care am susţinut o audiţie. După, timpul a trecut, şi intr-o zi mă pregăteam de audiţia pentru şcoala de arte. Dar, printr-o şansă incredibilă, un reprezentant SM era în preajma şcolii. Ea trebuie să mă fi auzit foarte mult cântând, deoarece am fost întrebat imediat, chiar în faţa porţilor,dacă vreau să mă alătur faimoasei case de discuri SM.
Kai: Am luat lecţii de dans şi balet încă din clasa a 3-a; dansul reprezenta o mare parte din viaţa mea. Dar intr-o zi, am văzut trupa Shinhwa la TV,şi mi-am întrebat tatăl”Ce fel de dans este acesta?” la care el a răspuns “Acesta este dansul unui interpret”, începând cu acel moment dezvoltandu-se în mine dorinţa de a deveni cântăreţ. Am fost acceptat în cadrul SM Entertainement încă de prin clasa a 6-a, dar agenţia mi-a spus să mă întorc peste doi ani, deoarece se pare că eram prea tânăr. Desigur, m-am întors şi mi-am început viaţa ca stagiar al companiei SM.
Suho: Am visat să devin cântăreţ de pe vremea când încă eram elev, dar nu credeam că aşa ceva este posibil. Totuşi, am fost capabil să mă alătur SM Entertainement atunci când am fost descoperit pe stradă.Părinţii mei au fost sceptici iniţial,dar ştiau ce companie mare era SM, deci mi-au spus că îşi dau acordul.

Cum este relaţia voastră cu cei din EXO-M? Vă simţiţi de parcă aţi fi un întreg sau există o oarecare competiţie între voi?
Se Hun: Poate că suntem separaţi în două grupuri dar suntem întradevăr o mare familie.Ne-am antrenat împreună, am mâncat împreună şi am împărţit o multitudine de amintiri. Nu există niciun fel de competiţie între noi,în sensul că trebuie să ne descurcăm mai bine ca ceilalţi.Este totuşi,o competiţie între noi când vine vorba de cântat sau dansat. Ne monitorizăm reciproc mişcările, ne dăm unii altora indicaţii cu privire la îmbunătăţirea acestora şi punctăm greşelile, deci competiţia, după cum o numiţi este de dragul perfecţionării.

Cum aţi descrie “culoarea muzicală” a trupei?
Suho: Vrem că muzica noastră să fie diferită, astfel încât publicul să spună ”Ah,aceştia sunt EXO,cu siguranţă!”când ne vor auzi cântecele.Dorim ca muzică noastră să pară de pe altă planetă.

Lucrează cineva din familiile voastre în “industria radio”?
(Toţi membrii se uită împrejur zăpăciţi, într-un final Chanyeol începând să vorbească): Uhm, de fapt, sora mea este crainic..
(Membrii se holbează la el, de parcă ar spune ”de ce nu ne-ai spus până acum”, după care Chanyeol, continuă într-un final): Nu, staţi, studiază pentru a deveni crainic!

Am auzit că Chanyeol a fost numit “uzzlangul şcolii”(persoană care arată bine) pe vremea când era elev!
Chanyeol: Nu, nu eram un uzzlang! Datorită faptului că toţi din şcoală ştiau că sunt stagiar, lumea a început să spună asta, cred. Chiar nu ascultăm ce se întâmpla în jur. Eram un licean normal şi liniştit.

Spuneţi-ne scopurile voastre viitoare, şi pentru EXO.
Baek Hyun: Vreau ca EXO să rămână în istoria muzicii coreene, astfel încât, peste 100 de ani, lumea să-şi amintească de noi ca un grup tare. Dacă pot, aş vrea să-mi încerc norocul în cadrul emisiunilor, sau chiar în filme şi seriale.
Chanyeol: Vreau ca toţi 12 să rămânem împreună pentru totdeauna. Scopurile personale ar fi să învăţ să scriu cântece şi să–mi dezvolt competentele în cântatul la tobe sau chitară. Scopul meu principal, este, totuşi, ca lumea să se bucure de cântecele pe care le voi scrie.
Suho: Vreau că EXO să rămână un grup stabil, şi să fim nişte personae amuzante.
Kai: Vreau să dau şi ultima picătură din pasiunea mea pentru dans, trupei EXO. Pe lângă asta, vreau să fac cunoscut sunetul Coreei
D.O: Vreau că EXO să devină un grup iubit de către toţi. Pe lângă cântare, prezint un mare interes pentru meseria de bucătar.
Kai: De cele mai multe ori, D.O se ocupă de gătit.
D.O: Acum că mă gândesc la asta vreau să mă fac designer vestimentar şi stilist!

E perfect atunci,D.O poate fi stilistul grupului!
Toţi: Nu, mulţumim!

Surse: allkpop.com

Despre koreafilm

koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

19 comentarii

There are currently 19 comentarii on Invazia băieţilor de pe planeta EXO (1). Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Eu nu prea ma am cu muzica Kpop, dar am observat aseara, parca pe Music Chanel, ca exista o emisiune “We like Asia” sau ceva de genul, in care apare muzica Kpop, majoritatea clipurilor sunt coreene. Emisiunea era difuzata in jurul orei 22.

  • Intradevar,cei de la Music Channel difuzeaza o ora numai cu muzica k-pop in fiecare marti de la ora 22.Este oarecum flatant faptul ca accorda atentie acestui gen de muzica

   • Eu din pacate nu am acest post in grila de programe :(

 2. Cecilia, nici eu =)) Sunt corigenta la “materia” asta :P E ft frumoasa recenzia, felicitari Anca!

  • Nu-i panica,ai timp sa recuperezi:)).Multumesc!

   • Hihi, incerc :P Imi place trupa T-ara ;) Din trupele de baieti nu am nicio favorita, pt ca nu am ascultat muzica lor…

    • Buna, scuze daca pun o intrebare prea directa mai ales ca nu ne cunoastem dar cunosti pe cineva care se afla in Coreea?

 3. Multumesc pentru prezentare Anca, este un articol interesant, sper ca acesti baieti vor ramane la fel de simpatici si dupa ce vor deveni faimosi. Eu nu am ascultat foarte mult K-pop pana acum, numai pe-aici pe blog, poate din cauza a am trecut de varsta adolescentei, dar sper ca voi recupera lipsa

 4. Cu placere!Cu siguranta vei recupera..niciodata nu este prea tarziu pentru kpop

 5. Ca sa fiu sincera pana acum nu am ascultat nicio melodie de-a lor pt. ca inainte de debut au aparut foarte multe teasere si am cam ramas in urma cu ele, dar acum multumita recenziei tale pot sa ii descopar cu adevarat si remarc faptul ca sunt foarte talentati si draguti. Multumesc mult pt. recenzie:D

  • Cu placere!Ma bucur ca iti place.E timp sa recuperezi la capitolul “melodii/teasere”.

 6. Un articol foarte interesant, este un fel de recapitulare pentru mine pentru ca am incercat sa urmaresc diferitele metode de promovare ale trupei inca din ianuarie…Sper doar ca vor fi seriosi in plan muzical si nu se vor axa neaparat pe ceva comercial, desi fiind de la SM Ent. am indoieli in privinta asta.
  P.S. Nu vreau sa fiu rautacioasa, dar ai putea sa folosesti SHINee in loc de Shinee, pentru ca am impresia ca asa ar trebui scris numele trupei de fapt? Te rog sa nu iei remarca asta in nume de rau.
  P.P.S. Astept partea a 2-a :)

  • Da,am mai cautat si eu pe internet acum si asa trebuie scris numele trupei.Imi cer scuze din greseala.Eu asa eram obsinuita si in multe locuri asa apare..probabil lumea scrie asa din comoditate.Mersi pentru remarca^^.Voi tine cont de ea.

   • Ma bucur ca nu te-ai suparat :)

    • Nu,chiar nu-i nicio problema!

 7. de greseala*

 8. finuti.nota 10

 9. imi place situl asta si mrs pt postari

 10. wow tare vreau sa zic ca eu sunt pe 5 noiembrie iar kris e pe 6 noiembrie tare nu

Leave a Comment