Oana Cristolţean [KF]

Tablo – Sfârşitul Febrei

Written by Oana Cristolţean [KF]. Posted in Alte genuri, Han style, Hanguk Eumak - Muzica, Recenzii Koreafilm

Tagged: , , , , , , ,

011004020000744021

Published on martie 07, 2012 with 6 comentarii

După un an şi jumătate de pauză din cauza scandalurilor cu privire la absolvirea lui (sau nu) a universităţii Stanford din State, Tablo (Epik High) a surprins lumea muzicală prin semnarea unui contract cu YG Entertainment şi lansarea albumului Fever’s End (trad. Sfârşitul febrei; alcătuit din două părţi), la sfârşitul lui 2011.

Pentru a înţelege mai bine semnificaţia albumului voi trece in revistă, pe scurt, scandalul în care a fost implicat. Student al universităţii Stanford, Tablo s-a specializat în Limba Engleză şi Literatură Engleză, doar că în Coreea de Sud un grup de utilizatori ai internetului au ridicat suspiciuni asupra realizărilor lui academice. Acuzaţiile că ar fi minţit despre situaţia lui universitară au ajuns în media, mulţi netizeni alăturându-se grupului care a propulsat această idee, Tajinyo.

Pus în faţa faptului, Tablo a dovedit că a absolvit Universitatea Stanford (reprezentanţii unităţii de învăţământ ţinându-i partea), prin două documentare, Tablo Goes to Stanford şi Tablo and South Korea Online, în care a fost filmat ducându-se în State pentru a-şi face dreptate. La rândul ei, poliţia a confirmat faptul că Tablo a absolvit la Stanford.

Kang Hye Jung şi Tablo

Nimic nu a fost stabilit la întâmplare în cazul acestui album.

Spre exemplu titlul, Fever’s End,  îşi are rădăcinile în spusele soţiei lui, Hye Jung. În timp ce se grăbeau cu fetiţa lor la urgenţe, Tablo a fost panicat văzând pete pe tot corpul copilului, însă Hye Jung i-a spus că petele de febră trebuie să se răspândească pe toată suprafaţa corpului pentru ca micuţa să se vindece; acesta fiind apogeul febrei şi un semnal că trupul îşi revine. El a fost impresionat de vorbele ei, sperând că, la rândul lui, s-a vindecat de acestea, a relatat pentru Vogue Korea.

Coperta albumului a fost concepută de Kim Nam Pyo, a cărui lucrări l-au făcut pe Tablo să se regăsească în ele. Design-ul interior al cd-ului e o rearanjare a lucrărilor lui precedente iar coperta a fost realizată în acelaşi stil. Singurul lucru cerut de Tablo a fost un tigru alb, din două motive. Primul, pentru că fetiţa lui s-a născut în anul tigrului alb (2010) iar al doilea, pentru că în visul soţiei lui despre naşterea copilului, apărea şi acest animal.

Iniţial, Fever’s End nu trebuia să fie împărţit în două. Totuşi, s-a lansat în această formă pentru ca ascultătorilor să le fie mai uşor de digerat conţinutul. În acest fel ideile transmise, speranţa şi preţuirea fericirii, au ieşit în evidenţă mai mult.

Partea 1

1. 집 (Home) feat. Lee Sora (이소라)

Despre această melodie afirmă că a fost cea mai dureroasă dar, în acelaşi timp, şi cea mai uşor creată de pe album. Nu a trecut prin procesul clasic de scriere a versurilor, deoarece acestea deja existau în mintea lui; emoţiile transmise de acest cântec erau impregnate în gândurile lui de zi cu zi.

 

2. 나쁘다 (Bad) feat. Jinshil (진실)

Face referire la acele persoane apropiate nouă, care (deşi nu ar trebui) când ne rănesc, o fac în cel mai dureros mod posibil.

3. AIRBAG feat. Naul

Acest cântec a fost gândit şi scris în timpul călătoriilor cu taxiul spre casă, pentru cei care suferă de dezolare. Imaginile văzute dintr-o maşină în mişcare, sunetele unei emisiuni de la radioul maşinii l-au făcut să vadă singurătatea colectivă a oamenilor de pretutindeni; toate acestea dintr-un singur loc, taxiul, spune el.

4. 밀물 (The Tide) (scratch by DJ Friz)

Povestea din spatele acestei melodii are la bază un gând pueril. Tablo relatează că se afla la un restaurant, unde a văzut o farfurie cu peşte neterminat pe masa de lângă; resturi lăsate în urmă. Neştiind de ce, s-a gândit că acel peşte este ca el. În urma acestei impresii el a scris „The Tide”, un cântec în care Tablo crede că se regăsesc mulţi studenţi.

5. 밑바닥에서 (Try) feat. Bumkey

Tablo afirmă că acest cântec este cel mai apropiat de inima lui, de aceea a fost cel mai greu de compus, dar şi de înregistrat. Primul vers e dedicat soţiei iar al doilea fetiţei lui. Melodia se termină cu vocea copilului spunând „tata” pentru prima dată.

Partea a 2a

6. TOMORROW feat. Taeyang (Big Bang)

Cu siguranţă cea mai cunoscută colaborare a lui Tablo este cea cu Tae Yang. Încă de dinainte să facă parte din YG, Tablo l-a contactat pentru o colaborare. A fost impresionat de modul lui Tae Yang de lucru şi are la adresa lui doar cuvinte de laudă.

7. 출처 (Trace) (scratch by DJ Tukutz)

Deşi pare un cântec plin de critică, Trace e doar forma sub care Tablo mulţumeşte persoanelor pentru lucrurile pe care le are. Versurile punctează faptul că tot ce avem provine de undeva şi că cineva a avut un rol în realizarea lucrurilor deţinute de noi.

8. 해열 (DEAR TV)

În opinia lui Tablo dacă televizorul ar fi o persoană, ar fi una complicată. Aşa că această melodie e structurată sub forma unei scrisori adresate acelei persoane. Este singura piesă doar în engleză de pe acest album.

9. 고마운 숨 (Thankful Breath) feat. Yankie şi Bong Tae Gyu

O piesă în care Tablo a adunat toate motivele pentru care vrea să se trezească dimineaţa. Mesajul ei este că fericirea se găseşte în lucrurile mărunte care ne înconjoară şi că tot ceea ce ne trebuie pentru a depăşi problemele se află în jurul nostru. Este o colaborare cu actorul Bong Tae Gyu şi cântăreţul Yankie, ambii prieteni apropiaţi, care i-au stat alături în momentele dificile.

10. 유통기한 (Expired)

Ultima piesă a albumului are ca subiect frica de a nu mai fi important pentru cineva, de a cădea după o reuşită. Acel sentiment că păşeşti pe gheaţă subţire şi că oricând se poate sparge este rezumat în acest cântec.

Sper că atunci când oamenii vor asculta întreg albumul, toate cele 10 piese, ei nu se vor regăsi numai în versurile singuratice şi triste, dar că vor realiza şi importanţa fericirii şi a speranţei. Exact ca şi mine, care am fost capabil să-mi recâştig zâmbetul prin compunerea de muzică din nou, aş vrea ca oamenii să zâmbească atunci când îmi aud muzica. Mi-ar plăcea ca ei să fie fericiţi. – Tablo

YG Family Concert 2012

Surse:

~ revista Vogue Korea ediţia din Decembrie 2011

~ Tablo Fever’s End Commentary Film

Despre Oana Cristolţean [KF]

Oana Cristolţean [KF]

Oana Cristolţean s-a născut in 1992, în Cluj-Napoca. De Coreea s-a indrăgostit acum doi ani, cand o bună prietenă i-a prezentat-o pe Janggeum Seo din "Giuvaierul Palatului". Incă de la început a fost impresionată de gastronomia coreeană şi de îmbrăcămintea tradiţională. Treptat, a descoperit multe aspecte ale Coreei: istoria, tradiţia, muzica şi patriotismul afişat de nativi.

Browse Archived Articles by Oana Cristolţean [KF]

6 comentarii

There are currently 6 comentarii on Tablo – Sfârşitul Febrei. Perhaps you would like to add one of your own?

  1. “Sfârşitul febrei” … love it!! Cred că Tablo a făcut o treabă genială lucrând la acest album solo. Se vede că a pus suflet în fiecare piesă şi că el nu face nimic de mântuială. Totul are o semnificaţie la el :)

    Abia aştept să se întoarcă Mithra din armată şi să facă toţi cei trei membri un comeback împreună, în formula de Epik High!

  2. Like! Si mie mi place rapperul acesta :D cute guy! Bv pentru the big return si Aja Aja :D

  3. lots of hugs pt tine Oana! este adorabil la fel ca si cantecele lui:* sa-l sustinem in continuare:D

  4. recunosc ca e prima oara cand ascult Tablo… scriu abia acum pt ca am vrut sa am timp sa ascult melodiile… sunt dragute
    multumim Oana pt prezentare

  5. Tablo mi se pare un adevarat artist pe scena muzicala din Coreea. El nu face neaparat parte din generatia “k-pop”, el are ceva ani buni de munca in spate in plan muzical, el isi compune muzica si isi scrie versurile, el nu incearca sa se conformeze standardelor cerute de multe ori pe micul ecran pentru cantareti. Si il apreciez pentru asta. Si ma bucur enorm sa pot sa-i ascult melodiile, care sunt deosebite de cele mai multe ori si au o amprenta a lui.

  6. Adorabil si plin de talent!

Leave a Comment