Ana-Maria Ruse [KF]

Succesul „Moon Embracing The Sun”

Written by Ana-Maria Ruse [KF]. Posted in K-drama, Noutati, Recenzii Koreafilm

Tagged: , , , , ,

moon and sun

Published on martie 17, 2012 with 40 comentarii

The Moon Embracing the Sun OST – Lyn (Back in Time)
Enjoy ^^

Încă de la debutul de pe 4 ianuarie, şi chiar mai repede, The Moon Embracing The Sun (MBC), se anunţa a fi un hit, în mare parte datorită distribuţiei, actorii Kim Soo Hyun, Jung Il Woo şi Han Ga In fiind extrem de îndrăgiţi. În plus, pentru actriţa Han Ga In, era prima experienţă într-un sageuk, aşa că toată lumea se întreba cum se va descurca ea.

De asemenea, actorii-copii din rolurile principale, aveau deja „experienţă” în astfel de producţii, în special Kim Yu Jung care jucase în alte drame istorice: Iljimae, Painter of The Wind, Tamra, Gumiho şi Dong Yi, dar şi Yeo Jin Gu care a jucat în Iljimae, Yeon Gaesomun, Princess Ja Myung şi Warrior Baek Dong Soo. Lee Min Ho (a nu se confunda cu Lee Min Ho din City Hunter) a jucat şi el în câteva drama istorice până la Moon, mai exact în Jang Hee Bin, Gumiho sau Gyebaek.

Conform AGB Nielsen Media Research, primul episod a avut rating de 18.8%, iar al doilea, 19.9%. Serialele concurente, de pe alte posturi, care rulau în acelaşi interval, nu au avut nici o şansă în faţa METS. Wild Romance (KBS) şi Take Care of Us, Captain (SBS) au înregistrat doar 6.7, respectiv 10.5%. Părea că trecerea barierei de 20% era o simplă joacă de copii. Şi aşa şi era, episodul 3, difuzat pe 12 ianuarie, înregistra 23.2%, iar episodul 4, 23.4%, pe când ratingurile concurenţei scădeau.

În plus, actorii-copii din serial şi-au creat fiecare conturi personale de Twitter, pentru a comunica cu fanii, şi a creşte şi mai mult popularitatea serialului. Dacă sunteţi fan METS, sau fan al actorilor din rolurile celor mici, puteţi urmări conturile lor:

http://twitter.com/kimuj0922 - Kim Yu Jung, din rolul Yeon U; http://twitter.com/Actor_Yeo - Yeo Jin Gu, din rolul prinţului Lee Hwon; http://twitter.com/93LeeMinHo - Lee Min Ho din rolul prinţului Yang Myung; http://twitter.com/JIHEEHARRY - Jin Ji Hee din rolul prinţesei Min-hwa; http://twitter.com/Kim_SoHyeon - Kim So Hyun din rolul Bo Kyung; http://twitter.com/Siwan_ZEA - Lim Si Wan din rolul Heo Yeom; http://twitter.com/lwk_ - Lee Won Geun din rolul Woon. Ultimul episod înainte ca personajele să devină adulţi, episodul 5, a înregistrat 24.9% procent de rating.

Lee Min Ho, care are deja 20 de ani, după vârsta coreeană a declarat: „Am dat totul pentru acest rol, gândindu-mă că poate fi ultimul meu rol ca şi adolescent, am deja 20 de ani.” Luna aceasta tânărul va absolvi liceul, şi se va înscrie la Universitatea Joongang, unde va studia teatrul şi filmul. De asemenea, el a declarat că a fost surprins plăcut de popularitatea rapidă pe care a câştigat-o serialul: „Când am început filmările, nimeni nu şi-a imaginat că serialul va deveni atât de popular. Am fost şocaţi când ratingurile au atins 20%. Majoritatea scenelor s-au filmat în zone rurale, şi a fost foarte frig, dar răspunsul spectatorilor ne-a dat curaj.”


Yeo Jin Gu din rolul prinţului Lee Hwon are 15 ani, dar are deja câteva roluri la activ, dar rolul din Moon/Sun a fost un fel de premieră pentru el: „Până acum am jucat rolurile unor personaje care de obicei iau bătaie de la alţii, sau sunt nedreptăţite, dar acest rol e ceva nou, acum sunt un prinţ pe cale să devină rege, e cel mai puternic rol al meu.”


Începând cu episodul 6, îşi fac apariţia Kim Soo Hyun, Han Ga In şi Jung Il Woo, şi ratingurile cresc până la 29.3%, respectiv 29.7% pentru episodul 7. Aşadar, până la pragul de 30% nu mai era foarte mult. Pragul era depăşit în următorul episod, printr-o cifră de 31.7%. Toată lumea se întreba cât mai era până la pragul de 40%. În ultimii 10 ani, MBC a mai avut doar patru drame care au depăşit ratingul de 40%, acestea fiind Dae Jang Geum, Jumong, My Name is Kim Sam Soon şi Queen Seondeok, aşadar, trei dintre acestea fiind istorice. METS ar putea fi al patrulea. Episodul 9 avea un rating de 34.5%, marcând record după record, iar episodul 10 chiar mai mult, 37.1%. Wild Romance şi Take Care of Us, Captain înregistrau cifre dezamăgitoare (4.5, 7.5%). Episodul 11 nu a adus o creştere, ci o stagnare, înregistrând 37.1%, la fel ca episodul anterior. Minutul de aur, când cei mai mulţi oameni urmăreau, a marcat 42.5%. Pentru a treia oară la rând, cifra de 37.1 % s-a repetat, şi în episodul 12.

În ciuda greşelilor „tehnice” din serial, din primele episoade, popularitatea serialului continuă să crească. Într-o scenă în care personajele joacă fotbal, în cadru îşi fac apariţia şi doi cameramani, iar în altă scenă, actorul Lim Si Wan a fost prins cu o geacă pe genunchi.

În episodul 5 o femeie în haine moderne apare în fundalul unui cadru. Erorile au continuat în alt episod, într-o scenă filmată în încăperile reginei-mamă. Deşi scena e una singură, în doar câteva clipe decorul se schimbă radical, apar sau dispar elemente din cadru, iar distanţa dintre personaje se micşorează vizibil. Deşii pe unii gafele i-au amuzat, pe alţii i-au iritat. Cu toate astea, ratingurile nu au scăzut, ci din contră, au crescut. S-a vorbit chiar şi despre o prelungire a numărului de episoade, de la 20 la 24, dar producătorii au decis să nu extindă numărul de episoade.

În episoadele 13 şi 14 acţiunea a devenit mult mai alertă, faţă de cum era înainte, personajul feminin principal fiind supus torturii, după ce regele se simte brusc rău, iar cifrele au crescut din nou, 38.4% respectiv 37.6%. Concurenţii lui Moon/Sun, Wild Romance şi Captain înregistrează doar 5 şi 6.5%, pe acelaşi interval orar.  Aşa cum toată lumea anticipa, pragul de 40% a fost depăşit, pe data de 23 februarie, când s-a difuzat episodul 16, cifrele indicate de AGB atingând un impresionant 41,3, cu doar 4 episoade înainte de final.

Episodul 17 a avut „neşansa” de a fi difuzat în acelaşi timp cu meciul de fotbal dintre Coreea de Sud şi Kuweit, difuzat de SBS, meci de calificare a echipei naţionale la campionatul mondial din 2014, din Brazilia. Partida a înregistra 21% rating, iar Moon/Sun a suferit o scădere destul de drastică faţă de episodul anterior, înregistrând doar 36%. Situaţia s-a remediat însă pe 1 martie, când s-a difuzat episodul 18, iar în Seul recordul de rating a atins 47%, cu o medie pe ţară de 41.2%, iar momentul de aur, 51.6%.

Ultimele două episoade care ar fi trebuit să fie difuzate în zilele de 7 şi 8 martie au fost anulate din cauza grevei izbucnite la MBC. Producătorii s-au revoltat împotriva conducerii postului, astfel că cele două episoade nu au rulat, ele urmând să fie difuzate în următoarea săptămână. În locul lor, MBC a difuzat două episoade speciale, care au conţinut scene din episoadele anterioare.

Aşadar, pe 15 martie s-a difuzat episodul 19, care a înregistrat o scădere a cifrei de rating, la 38.7%, iar pe 16 martie, ultimul episod s-a terminat cu un rating la nivel naţional de 42.4%. Minutul de aur a înregistrat 48.1%. Astfel, „nebunia” Moon Embracing The Sun, care i-a cuprins pe toţi vreme de 3 luni, a luat sfârşit, iar acest sageuk şi-a câştigat locul printre cele mai vizionate seriale coreene all-time.

Pentru telespectatorii postului MBC, şi nu numai, pentru fanii români ai serialelor coreene, şi desigur şi pentru mine, următoarea dramă este prilej de mare bucurie, pentru că vorbim de revenirea actriţei Ha Ji Won, după un an de la Secret Garden. The King2Hearts va debuta pe data de 21 martie, iar luni pe 19 martie veţi putea citi mai multe despre acesta, în articolul pe care îl voi publica.

Surse: HanCinema, Soompi, Twitter, Asian-Drama.

Despre Ana-Maria Ruse [KF]

Ana-Maria Ruse [KF]

Browse Archived Articles by Ana-Maria Ruse [KF]

40 comentarii

There are currently 40 comentarii on Succesul „Moon Embracing The Sun”. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. He ,he, filmul cu mama Omida ,ce mai film ce mai distributie,abia am vazut 7 episoade dar ,m-a cucerit inca de la prezentare cu acesti copii frumosi si talentati pe care i-am vazut jucand intr-o gramada de filme.

 2. Distributia adulta nu este nici ea de lepadat,personajul reginei mama ,mi-l inchipui ca fiind mamicuta SIG!

 3. Era sa uit ,PRIMAAAA!

 4. hello!Buna dimineata …am facut turul de onoare si m-am delectat cu aceasta
  recenzie si cu procentele ei.Interesanta aceasta abordare detailata si ma intreb daca
  si la noi televiziunile fac asemenea estimari,unde apar ele…?M-ar interesa acest lucru
  sa vad si cum sunt percepute aceste seriale de catre publicul romanesc…
  Sa asteptam si la noi acest serial…dar la o ora cat mai ”buna”…

 5. Estimari la ce? Iubire si onoare,State cu mostenirea lui cu tot?

 6. Narcisa salbatica se intoarce si pe o parte si pe alta,mai este filme ,ca io nu mai stiu!hi hi hi ,asa incepi a grai daca te uiti prea mult la subcultura!

 7. nu stiu cum se calculeaza la noi ratingurile, dar n-am auzit ca vreun film sau serial sa depaseasca 10-15%… Poate gresesc. Cred ca cele mai mari procente le-au inregistrat niste meciuri de fotbal ale nationalei.

 8. e interesant ca in ciuda acelor greseli de productie, s-a u inregsitrat asemenea ratinguri
  dar meritul este al actorilor si al subiectului
  multumim pt prezentare, ana

  • mie mi se par amuzante :))

   • Da, unele sunt amuzante, chiar si in episodul 19, pe care l-am urmarit aseara am mai vazut o greseala de genul asta, mi s-a parut ft funny =))

 9. hai ca m-ai facut curioasa ….cu greselile acestae tehnice…dar sa stii ca apar si in alte filme din alte state…..asemenea greseli….

 10. 51,6% ??? nu imi vine sa cred… pare ireal, mbc si-a luat revansa de la nesuccesul cu gyebaek…. bravo lor, sunt foarte curioasa daca o sa-mi placa, cu toate ca nu ma indoiesc. deja l-am gasit trradus in romana de Carina :) PS: multumesc mult, am vazut multe seriale traduse de tine

 11. Multumesc pentru informatii Ana! Poate in cunostinta acestor date si TVR va considera ca serialul e demna de difuzare :) Imi plac foarte mult actorii tineri, joaca cu atat de mult entuziasm si sunt atat de profesionisti!

 12. THANK YOU ANA! Pare promitator!!!!!

 13. Dap nu stiu ce sa zic…e adevarat drama s-a bucurat de un succes zdrobitor, a inceput cum nu se putea mai bine cu niste copii extraordinari pregatiti sa schimbe lumea si sa infrunte pe oricine/orice si …s-a terminat cum ne asteptam cu
  totii(cei care au vazut serialul) Hwon si Yeon-woo impreuna! Doamne si cat potential avea drama, ce personaje splendide si scenaristii au preferat sa plutesca…in loc sa dea complexitate eroilor nostrii, de abia in ultimul episod regele da lovitura de maestru, pana atunci traise asa cum dicatasera ministrii sau bunica, Yeon-woo devenita saman m-a disperat pana peste masura, tot astepta sa fie salvata in loc sa-si foloseasca inteligenta pt care era recunoscuta, dar sfarsitul inutil al lui Yang-myung a stricat totul pt mine (asta si pt ca era personajul meu favorit). Drama e frumoasa, nu te plictiseste si te incanta dar totul e mult prea previzibil scopul nu e altul decat aducerea lucrurilor la locul lor original, nu poate exista decat un soare si o luna..metafore peste metafore!

 14. Multumesc pt comentarii :) Cu adevarat e ft frumos serialul, si nu e deloc previzibil de la un episod la altul. Copiii-actori au facut o treaba de exceptie, la fel ca si ceilalti de altfel…eu mai am de vizionat ultimul episod, si gata :)
  Ratingurile au fost incredibile…..

 15. multumim pentru prezentare ana ! cu greseli sau fara eu abia astept sa se termine de tradus sa-l pot urmari fara intrerupere :)……Multumesc Carinei pentru munca depusa si astept finalul……kamsahamnida !!!!!!!!!!!

 16. o sa incerc sa fiu atenta la greselile tehnice :)

  • Sunt greu de observat, eu sincera sa fiu nu le-am observat, doar una singura, in ep 19 =)) Dar am citit articole legate de ele, unde erau puse si “dovezile”…
   Am terminat serialul, ieri am urmarit ultimul episod :) Mi-a placut ft mult acest serial :)

   • abia astept sa-l pot urmarii :) sper sa fie tradus cat mai curand <3

 17. multumim pentru informatiile aduse, iar in ceea ce priveste ratingurile ridicate nu cred ca trebuie sa ne mire la cat de “talentosi si frumosi sunt actorii”… :)

 18. Abia astept sa trec de ep 7 ,acum tre sa plec la job ,ca altfel…..,noaptea era a mea!

  • Servici usor si din partea mea :)

  • am sesizat critica… maine sper sa fie gata ep 8… am avut niste zile mai incarcate… scuze :(

 19. servici usor Livia !

 20. Multam Oltito!

 21. Foarte interesant!!!De abia astept sa il urmaresc!!Mersi Ana pentru recenzie!!

 22. personal mi-a plăcut mai mult take care of us captai.

  • Eu nu l-am urmarit….nu m-a atras ca tema…probabil ca este bun, dar a avut rating ft slab…:(

 23. problema cu rating-ul este discutabilă (ca şi la noi). În aceeaşi zi erau 3 drame bune una după alta. Cred că era important şi ora la care erau difuzate şi plaja de vârstă cărora se adresa şi zona geografică pe care le acopereau. ana, uită-te, s-ar putea să-ţi placă.

  • Asa e, sunt convinsa ca multi factori conteaza.

 24. Cam multe scapari pentru coreeni care ne-au obisnuit cu atentia lor la detalii. Totusi, daca restul aspectelor au fost reusite, e in regula :). Nu am vazut serialul, dar am auzit de succesul lui in Coreea.
  Cred ca e genul de film care te prinde si vreau sa il urmaresc. Sunt curioasa daca voi considera ca se ridica la nivelul Dae Jang Geum, Queen Seon Deok sau Jumong.
  Si mai am o curiozitate: cum exact calculeaza ratingurile. Nu cred ca le-au masluit sau asa ceva, dar vreau sa stiu exact ce inseamna cifrele respective.

  • Nu stiu nici eu cum se afla ratingurile, as fi interesata sa aflu…poate stie cineva, eu din pacate nu stiu :(

 25. Cu rating sau nu,acum dupa ce l-am terminat pot spune ca mi-a placut ,dar spre final au fost multe scene trase de par.Carina ,scuzele mele dar am tras cu ochiul la vecini ,ca sa pot urmari si 2H!

 26. Extraordinar serial!

 27. Incepe de maine pe TVR!!

 28. Diseara incepe. Oare cum va fi primit la noi serialul?

 29. E un serial super si foarte romantic!Imi plac ploile de petale,fazele in care apar cei doi indragostiti etc!
  Imi place actrita care o joaca pe Yeon Woo,o stiu din Dong Yi!

Leave a Comment