Ana-Maria Ruse [KF]

Ojukheon – casa bambusului negru

Written by Ana-Maria Ruse [KF]. Posted in Cultura, Han style, Hanok, Istorie si cultura, Recenzii Koreafilm

Tagged: , , , , , ,

ojukheon8

Published on martie 06, 2012 with 22 comentarii

Casa Ojukheon (오죽헌) cunoscută şi sub numele de Casa bambusului negru îşi primeşte numele de la bambuşii negri care o înconjoară. Casa Ojukheon este locul unde a trăit artista Shin Saimdang (1504~1551), şi locul unde s-a născut fiul acesteia, învăţatul Yi Yulgok (1536~1584).

Statuile lui Shin Saimdang şi Yi Yulgok, în curtea Ojukheon

Reşedinţa a fost construită în timpul domniei celui de-al 11-lea rege al dinastiei Joseon, regele Jungjong (1506~1544) şi astăzi este una din cele mai vechi case din lemn, hanok, din Coreea. În anul 1963 a fost desemnată comoară naţională nr. 165 şi este păstrată în stare bună din generaţie în generaţie, de moştenitorii familiei.

În interiorul reşedinţei se găsesc Mongryongsil (sala memorială Yi Yulgok) unde s-a născut învăţatul, altarul casei numit Munseongsa dar şi intrările Jagyeongmun, Ipjimun şi Sajumun. De asemenea se găseşte Eojaegak unde sunt păstrate memoriile lui Yulgok dar şi Gyeokmongyogyeol (carte scrisă în 1577 pentru cei care îşi începeau studiile).

Poarta Jagyeongmun

Pe lângă casa Ojukheon, aici se găseşte şi muzeul municipal Gangneung unde pot fi văzute relicve din era preistorică şi alte materiale istorice din diferite perioade istorice. Muzeul şi casa sunt deschise pentru vizitatori.

Imagine din muzeu (sus) şi relicve istorice

Ojuk, parte din numele casei înseamnă „bambus negru”, iar legenda spune că acest tip de bambus creşte doar în locurile sacre. Pe timpuri, acest bambus era folosit la fabricarea nuielelor, pipelor sau evantaielor.

Poarta Jagyeongmun (자경문) e una din porţile pe care se poate intra, şi i se mai spune „poarta reflecţiei de sine”. Ipjimun (입지문) se numeşte „poarta determinării ţelurilor”.

Poarta Ipjimun

Anexă a casei, unde locuiau bărbaţii din familie. Pe una din clădiri încă se văd urmele de fum de la vechiul sistem de încălzire, ondol

Lac situat în curtea casei

Eojaegak a fost special construită pentru a păstra memoriile lui Yi Yulgok, dar şi instrumentele sale de scris. În 1788 regele Jeongjo, care a fost profund impresionat de cartea격몽요결 – Secretul alungării ignoranţei (Ghid sistematic de învăţare) scrisă de Yulgok în anul 1577, a ordonat construirea acestei anexe, unde sunt păstrate cele menţionate.

Eojaegak

격몽요결 – Secretul alungării ignoranţei

Statuia lui Buddha e una din relicvele care se găsesc în interiorul curţii. Aceasta datează din perioada dinastiei Goryeo

Vase din ceramică numite jangdok, utilizate pentru păstrarea şi conservarea kimchi, sau sosurilor ganjang şi doenjang se odihnesc cu susul în jos, păzite de tradiţionalele totemuri, două la număr, gardienii care alungă spiritele rele.

Picturi ale lui Shin Saimdang care reprezintă bambuşii şi struguri

Site oficial: http://www.gntour.go.kr/eng/main.jsp

Adresa: Gangwon-do, Gangneung-si, Jukheon-dong 201

Surse: english.visitkorea.or.kr, blog.korea.net, wikipedia, travelwireasia.com

Despre Ana-Maria Ruse [KF]

Ana-Maria Ruse [KF]

Browse Archived Articles by Ana-Maria Ruse [KF]

22 comentarii

There are currently 22 comentarii on Ojukheon – casa bambusului negru. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Ana, am asteptat atat de mult continuarea acestei serii! Impresionant cum s-a pastrat aceasta casa fragila in timpul veacurilor! Mi se pare intr-adevar un loc unde se nasc ganduri profunde, cu detaliile si imprejurimile sale atat de frumoase (lacul e minunat, atat de VERDE!) Si regele Jeongjo, care a avut grija de minunatele capodopere a stramosilor.. Kamsahamnida!

  • Imi pare rau ca am intarziat sa public acest articol…in sfarsit am reusit :) Multumesc pt comentariu, Liliko ^^ Intradevar e o resedinta ft frumoasa, parca nici nu au trecut atatia ani peste ea, arata inca ft bine.

   • Ana, am ,,furat” vreo opt poze… :D

 2. Am citit toate articolele si rezumatele, dar astazi am fost descarcata (am ramas fara baterii Duracell) si nu am avut putere sa comentez. Dar blogul ma tine in forma sufleteste si va multumesc din suflet pentra ca am mare nevoie de asta.

 3. Super recenzie, Ana! multumim pentru munca de calitate depusa! :*

 4. Claudia B. [KF]

  F interesant Ana, multumim!

 5. Aha !,uite si casa lu mama lu baiat destept,despre care am citit !Chiar numai din poze si tot te duce cu gandul la visare si meditatie,emana liniste si pace sufleteasca si parca dorinta de a fi mai bun!

 6. Bine ca acele vase din ceramica sant cu gura-n jos altfel riscam sa cad intr-unul,presupun ca sant pline cu melancolie!

  • Livia, si daca vasele sunt pline, dar nu cu melancolie, ci cu …sos de soia…sau…vin de orez… ??

   • Auuu, ai grija, Livia, vorba lui Liliko, daca ar fi fost pline cu vin? =))

    • Mai bine,ma sacrificam pentru a putea supravietui!

 7. Ana sa nu te superi ca mai fac si haz de necaz,este un subiect prea serios si vreau sa mai destind atmosfera!dar sa sti ca i-mi place !

  • Hihi, nu ma deranjeaza ;))

 8. Interesant articol, mulţumim, Ana. Ce bine ar fi fost dak erau pline vasele ale cu vin de orez :)

 9. imi place acest articol , ce sa mai zic despre faptul ca o artista si mama a unui intelept este omagiata dupa sute de ani?CE poate fi mai minunat?
  Gandesc ca ar fi buna de tradus cartea “”Secretul alungării ignoranţei” si pentru romani…,dar frumoasa este si padurea de bambusi negri,cu adevarat decorativa si spectaculoasa care rezista si la temperaturi de -25grade ,deci si pe la Ciuc se poate
  planta ,Lili…iar seva lui se poate folosi ca medicament dar si afrodisiac…:) …iar vasele de ceramica,pline sau goale pot fi un decor minunat.
  O incantare ,multumim ana…!

  • Multumesc :) Ma bucur ca v-a placut!

 10. frumos loc, incarcat de istorie…

 11. multumim pentru recenzie :)

 12. v-am prins la butoiul cu vin? Glumesc ! interesant articol ana ….multumesc ! vin si istorie ….ametitor de bine !

Leave a Comment