Ramona J. [KF]

Eticheta mesei coreene – Bucuroşi de oaspeţi? (3)

Written by Ramona J. [KF]. Posted in Hanshik - Gastronomie, Recenzii Koreafilm, Recomandarile lunii

Tagged: , , , ,

31

Published on martie 11, 2012 with 86 comentarii

11. 자운영

Tipuri de aranjare a mesei
Image and video hosting by TinyPic
De asemenea o importanţă deosebită o are şi aranjarea mesei. De exemplu aşezarea mesei pentru fiecare mesean în parte va porni din partea stângă a celui care va lua masa şi vor fi plasate după cum urmează: bolul cu orez, lingura, apoi beţişoarele. Felurile de mâncare fierbinţi vor fi aşezate sunt aşezate în partea dreaptă a mesei iar cele reci în partea stângă a mesei. Supa trebuie să fie aşezată în partea dreaptă a celui care ia masa împreună cu mâncarea preparată la abur sau tocana. Legume vor rămâne la stânga, împreună cu orezul, kimchi-ul va fi aşezat în spate în timp ce sosul (de exemplu cel de soia) va rămâne în faţă.

Image and video hosting by TinyPic
5-cheop Bansang (masa cu 5 feluri de mâncare)

Image and video hosting by TinyPic
9-cheop Bansang (masa cu 9 feluri de mâncare)

Image and video hosting by TinyPic
Surasang (masa cu 12 feluri de mâncare)(masa regală)

Image and video hosting by TinyPic
Juksang (masa cu terci)

Deoarece juk (terci) este un aliment lichid, garniturile cu gust sărat sau picant şi cu textură dură nu sunt servite la această masă.În schimb sunt servite juk (terci de orez orez alb terci, terci de Abalone, terci de susan, terci de nuci de pin), mieum (un terci de orez mai subţire), ungee (un terci subţire de amidon) şi alte sortimente de mâncare cum ar fi friptură pregătită la abur, care a fost lăsată la macerat în saramură sau friptură pregătită la abur, nabak Kimchi (kimchi din ridiche albă sau kimchi apos), mâncăruri uscate (peşte sărat şi uscat, felii de carne uscată), sos de soia,sare, miere (sau zahăr). Va fi aşezat şi un bol în plus pe masă pentru a lua porţii mici de terci.

Image and video hosting by TinyPic
Juansang (aranjarea mesei cu băuturi alcoolice)

Garniturile aşezate pe juansang – masa de servit băuturi, vor fi pregătite în funcţie sortimentul de băutură preferat de către oaspeţi. Garniturile pentru vinul de orez filtrat vor include: sortimente de mâncare uscată cum ar fi felii de carne uscată, felii de peşte uscat sau peşte uscat, icre de peşte, alge prăjite, peşte sărat şi uscat, felii de carne fiartă, sinseollo, peşte crud tăiat fâşii, găluşte de peşte, gujeolpan, legume condimentate, ouă fierte, saramură de fructe de mare, salate, kimchi şi fructe. Garniturile pentru jeongjong (vin de orez) vor include: sortimente de mâncare prăjită sau călită, carne fiartă tăiată feliuţe, salate, kimchi, şi alte sortimente de mâncare uscată. În funcţie de dorinţele clienţilor vor putea fi aşezate pe masă unele alimente fierbinţi sau picante, cum ar fi friptură la abur cu pastă de ardei iute cu soia, supe calde, sinseollo.

Image and video hosting by TinyPic
Gyojasang (masa largă)

Gyojasang este aranjată pentru ocazii festive, petreceri, banchete sau pentru atunci când un număr mare de oameni se adună pentru a lua masa împreună. Cu această ocazie va fi pregătiră o gamă diversă de sortimente de mâncare de cea mai bună calitate. Deoarece pentru acest meniu, calitatea este primordială în faţa cantităţii de alimente servite, atunci acesta se va concentra pe câteva feluri de mâncare principală alături de care sunt aşezate salate sau garnituri care se potrivesc pefrect cu felul principal de mâncare, având totodată o paletă coloristică diversă, îmbietoare şi plăcută pentru ochii degustătorilor.
Cele 5 feluri de mâncare pentru gyojasang pot include diverse combinaţii dintre care amintim: o farfurie de tăiţei (fiebinţi sau reci), tteokguk (prăjituri de orez) sau manduguk (supă cu găluşte), un fel de mâncare preparată la abur, două sortimente de peşte crud tăiat felii, felii de carne de vită fiartă, sortimente de mâncare prăjită sau călită, carne pregătiră la grătar, sau legume (salate cu muştar, carne de vită amestecată împreună cu diverse legume şi gujeolpan), un aperitiv uscat; kimchi şi sos de soia .
Printre sortimentele de mâncare pregătite pentru 13 feluri de mâncare pentru gyojasang se vor regăsi: o farfurie de tăiţei (fiebinţi sau reci), tteokguk sau manduguk (supă cu găluşte), un sortiment de supă, un fel de mâncare preparată la abur, un sortiment de peşte crud tăiat felii, felii de carne de vită fiartă feliată, sinseollo, un sortimente de mâncare prăjită sau călită, un sortiment de carne pregătiră la grătar, o farfurie de legume (salate cu muştar, carne de vită amestecată împreună cu diverse legume şi gujeolpan), un aperitiv uscat (carne de vită uscată sau peşte); un yakshik(orez lipicios amestecat cu miere, jujube uscate şi castane), yumilgwa (produse de patiserie cu ulei şi miere), fructe uscate, sau fructe pregătite la abur sau fierte, un fruct proaspăt; un punch de fructe (punch dulce de scortişoară), ceai, sau băutură îndulcită de orez; kimchi, sos de soia, miere. În zilele călduroase de vară, vor fi preferaţi o porţie de tăieţei de hrişcă reci, iar în zilele friguroase de iarnă, se va servi o porţie de tăiţei calzi. Pe lângă tăieţei se mai pot afla pe masă şi macaroane, kimchi, sos de soia şi miere. Cantitatea de alimente va fi decisă în funcţie de modul în care vrem să aranjăm masa cu 5 feluri, 7 feluri, 9 feluri, 11 feluri sau 13 feluri de mâncare.

Image and video hosting by TinyPic
Dagwa-sang

Este denumirea dată măsuţei pentru ceaiuri şi băuturi nealcoolice. Pe aceasta se vor aşeza diverse ceaiuri, punch de fructe, shikhye (punch de orez fermentat) şi sujeong-gwa (punch cu aromă de scorţişoară şi curmale). Sunt servite cu yumil-gwa(produse de patiserie cu miere şi ulei), yac-gwa (prăjituri cu ulei şi miere), maejak-gwa (un sortiment de fursecuri prăjite), mandu-gwa (un sortiment de găluşte prăjite),dashik de diferite culori, diferite sortimente de yu-gwa (gang-jeong, san-ja, bing-sagwa), diverse sortimente de jeong-gwa, dulciuri pe bază de fructe (daechu-cho, bam-cho, jo-ran, yul-ran, saeng-ran) şi fructe proaspete.

Image and video hosting by TinyPic
Aranjarea unei măsuţe dagwa-sang (masa cu băuturi răcoritoare)
1: Ceai, 2: Ridiche tăiată şi kimchi din varză chinezească în sos picant, 3: o băutură rece tradiţională ,4: Platou, 5: miere, 6: fructe proaspete, 7: prăjiturele modelate, 8: prăjituri pufoase însiropate cu miere, 9: Orez pregătit la abur, presat la care s-a adugat ulei de susan, 10: dulciuri tradiţionale,11: fructe fierte sau pregătite la aburi şi nuci.

Surse: Wikipedia, visitkorea.or.kr, .hansik.org, kwintessential.co.uk, asiarooms.com, eslsouthkorea.net, koreataste.org

Despre Ramona J. [KF]

Ramona J. [KF]

Ramona J., s-a născut în liniştitul oraş de la poalele Tâmpei, Braşov. Prima întâlnire cu valul coreean s-a intamplat odata cu difuzarea pe TVR1 a serialului „Giuvaierul Palatului”. Deşi nu l-a văzut de la primul episod, a simţit „fluturaşi în stomac” (acei mii de fluturaşi pe care-i simţi când te îndrăgosteşti), iar rezultatul este simplu: s-a „îndrăgostit iremediabil” de acea Coree în care a descoperit mult bun simţ şi candoare .

Browse Archived Articles by Ramona J. [KF]

86 comentarii

There are currently 86 comentarii on Eticheta mesei coreene – Bucuroşi de oaspeţi? (3). Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Buna dimi! se pare ca eu sant ce-a mai flamanda!

 2. Vai Ramo,chiar m-a luat foamea ,cum sa mananci terci cu betisoarele? Cred ca un polonic ar fi mai eficient! Cand vezi atatea bunatati pe masa ,nici nu sti ce sa mananci mai intai ,numai daca faci un tur de onoare prin toate castroanele, castonasele si castronicele tot te saturi! Apoi o iei de la capat ca inca nu te-ai edificat care produs i-ti place mai mult,apoi iar si iar pana nu te mai cuprind pantalonii!

 3. Asa minunatii ma tortureaza in O familie zdruncinata,unde saracul SIG pierde teren in fata acestor bunatati! Eu cred ca filmul este de vazut numai pentru sado-maso,ca prea mare e tortura si prea buni teroristii!

 4. Saru’mana pentru masa,c-a fost buna si gustoasa!

 5. Ca sa completez meniul ,am pregatit un Rosenkranz,acum e la dospit dar curand v-a fi gata si atunci va ofer cate o portie generoasa!

 6. Alooooo! Garcon! unde esti? Nu este nimeni in acest restaurant? Se pare ca nu ,atunci sa trecem la autoservire! Asa ,putin Soju inainte,primul tur , putin vin de orez ,inca un tur,iar un pic de vin si ……cccredd ca mi s-a impleticit limba de la sosurile alea iuti ,hi hi hi!

 7. Hei nu e nimeni sa ma scoata afara de aici? Catelul lui Pavlov era mic copil!

 8. Pofta buna! Multumesc Ramona pentru prezentarea acestei masute minunate!

  • Auzi la ea ,masuta! E ditamai festinul,de-a dreptul destrabalare ,orgie gastronomica!

   • Livia, nu vrei o portie din masa regala?

    • Ba da, vreau din toate!

 9. Lil,pofta buna si salivare copioasa!

 10. Sunt aici Livia! Dar fac meditatii inainte de a ma apuc de spalat vasele! (mancarea e gustoasa, aranjarea e placuta, dar mi se pare ca raman multe boluri de spalat, nu?)

  • Ei da la asta nu m-am gandit ,dar in doi se spala mai usor si mai repede!

 11. Lil sa papi tot ,face bine la recuperare!

  • Multumesc, dar nu pot sa mananc prea multe dintr-o data, numai cate o bucatica din fiecare!

 12. eu ma tot abtin sa nu ma uit cu mare atentie la mancaruri… astept pranzul ac mananc cu niste kimchi… nu mi-a iesit el ca cel original, dar de…

 13. trebuie sa studiez mai mult FF si cred ca o sa-l pun pe SIG sa ma invete :D

 14. Alo Doamna unde te crezi ,daca papica e pe primul loc in film crezi ca nu stau geana pe SIG?

  • asa deci… si eu care credeam ca s-a hotarat sa joaca in film tocmai ca sa invete sa gateasca, sa-si ajute nevasta si sa ne impartaseasca si noua din aceste secrete :)
   l-as lua bucatarul meu personal…. macar pana invat retetele… :))
   Livia, promit sa te invat si pe tine dupa aceea :)

   • Auzi la ea, cata darnicie cata noblete!

   • eu nu sunt egoista si impart si cu ceilalti :)

 15. Carina, lasa-l pe saracul om sa se odihneasca putin, imediat trebuie sa se apuce de preparat lapte din lapte praf, in doze imense!

  • Da ,da ,Lil are dreptate si trebuie sa mai invete sa schimbe scutece,poate il ajuti tu,iar daca nu te pricepi trimite-l la noi care avem experienta in domeniu!

 16. Eu una as savura aceste bunatati pe parcursul unei zile ,stand in gradina regala plina de flori,sa pot face doua lucruri simultan!

 17. Dar gazda noastra se lasa asteptata ,ori sta pe dupa un panou pictat si rade de noi!

 18. hello! facem ce facem si tot la mancare ajungem…mai ales in post…o adevarata tortura.
  Livia ai facut cozonacul meu preferat…eu il fac rar,ca nu mai prinde nimeni
  mai ales cat e cald…:)!

  • buna, Anja
   ce reteta secreta ai?

   • nu-i secreta…dar nu am adresa ta de mail s-o trimit…dar fata de ce este pe net…adaug si eu un ingredient in plus…cacaua….sa mori nu alta…crima…

   • si eu vreau reteta…. nu pot rezista cand vine vorba de dulciuri … :))

  • oricum, dupa atata mancare, facem o plimbare si gata… :)

   • da,imediat ma duc la palatul tau…sa las si acolo o ”inspiratie” de la parfumul florilor
    :)))))))

  • Stiu ca e delicios deja am inceput sa salivez cat timp l-am preparat! acum astept sa se umple cratiata!

 19. Ramona…abea astept sa aranjezi tu masa la urmatoarea intalnire…acum esti cu adevarat o specialista…si mai ales daca ai rabdare, te lasam pe tine sa conduci lectia.
  Eu ma ofer voluntar la spalatul vaselor…ca Lil e cu recuperatul, Julia cu Tudor…iar
  restul fetelor cu betisoarele…:)!

 20. Anja nu am avut dreptate cu masa luata in gradina regala?

  • ba da,ba da…!!!cu baietii coreeni trasi prin inel ,care ne toarna in paharelele mici,
   cat mai des …:))))))

   • Aigooooo! ce imaginatie ai si tu ,ma inhior toata!

 21. Ramona e cu ispita… rusinica…
  eu va invit in natura si ea face chestii din astea… cred ca trebuie s-o luam la alergat prin Brasov sa nu se depuna nimic din bunatatile astea :)

  • Eu m-am plimbat azi noapte si a fost tare frumos!

  • Daca tu esti din Craiova ce cauti in Brasov?

   • pai la Brasov sigur consumam mai multe calorii ca e de vina si altitudinea :))

 22. Cu asemenea recenzii si filme mai tine post daca poti,nu ca as fi eu prea cucernica ,de fapt eu nu am tinut niciodata ,nu pot ,sant prea pofticioasa ca sa rezist!

 23. Ft interesante aceste moduri de aranjare a mesei, pe care le-am admirat in Giuvaerul palatului de atatea ori :) Sunt niste reguli stricte, din ce vad…dar cred ca e si un fel de a manca intr-un mod ordonat…multumim pt prezentare, Ramo ;) Ce urmeaza? :)

 24. Livia, dar tu ai si dat iama deja? =))

  • Pai am stat toata noaptea la usa ca sa fiu prima la deschidere ,ca sa am de unde alege!

   • =)) Bine ai facut….altfel n-ai mai fi prins nimic de papica :))

    • Dar tu nu papi nimic ,esti la dieta?

     • Eu am avut ieri o aniversare in familie, si am papat suficient :)) Astazi pauza…:P

 25. Carina ,ti-am trimis eu reteta!Sa-mi spui daca a i primit!

  • multumesc… verific acum
   te rog, sa-i dai tu Anjei si emailul meu sa-l aiba :)

   • Pai eu nu am adresa ei!hi hi hi!

 26. Anja tu unde ai pus cacao,peste nuci?

  • ana are mailul meu…..
   da,am amesteccat-o cu nucile…

   • si cu untul si asa am pus pe aluat

    • Data viitoare asa am sa-l fac! Acum deja e tarziu!

    • In ce fel de cratita il coci emailata sau tuci ,eu in tuci ca este mai gros si iese mai bine!

   • Sa trimit adresa ta de mail catre Carina?

    • desigur…multumesc!

    • Sa sti ca am vazut pretele la creme ,am amutit! Nu le pot numi preturi sant prea extravagante!

 27. vai cate de bine arata pozele din reteta… pare delicios
  abia astept sa-l fac si eu
  multumesc

  • Carina, ti-am trimis :)

   • multumesc

 28. Alo, fetelor, vreau si eu reteta de Rosenkranz!! Eu am facut ieri cuib de viespe, dar au venit multi vizitatori sa vada pe saraca bolnava, si au mancat pe toate :)

  • cum se simte bolnavioara?

   • Bolnavioara se simte bine, dar cateodata o doare burtica si nu sta pe loc ca nu-i sta in fire :)

    • imi pare rau sa aud asta… sanatate multa :)

  • ti-o trimit eu Lili…seamana cu ce ai facut tu ieri…dar mai …rafinat…:)!

 29. In ce hal miroase in toata casa ,trebuie sa stau aici ca sa nu umblu in cuptor!

  • Livia, iti trimit o masca chirurgicala ca sa acoperi faţa ca sa rezisti tentatiei

 30. La sa si tu o adresa de email !

  • Livia, adresa mea de e-mail se afla la rezumatul Negustorului, ep 7., comentariul nr. 34 :)

 31. eu ma retrag cateva minute la masa ca de la atat mancare pe aici mi s-a facut foame…
  si dupa c-ema vazut si cozonacul Liviei… :))

  • pofta buna carina…si tuturor…eu ma duc la plimbare…:))…numai asa scap de ispitele
   din recenzie…:))))))

 32. Oltitoooooooooo! hai la masa, ca e papa bun!

 33. Pofta buna!

 34. Buna tuturor! Ma apuc imediat de citit recenzia….

  • Pofta buna, Dory!

   • POFTA BUNA ŞI ŢIE!!!!

 35. Bună tuturor, câte delicii k mi s-a făcut o foamee… Aş mânca din toate câte puţin, mai ales o masă regală! Chiar dak e post, ispita e prea mare să mai pot rezista! Poftă bună tuturor!

 36. la cata foame mi s-a facut nu cred ca as mai avea rabdare pana asez toate vasele. as manca din fiecare:)) Multumesc mult pt. recenzie si Pofta buna tuturor!^_^

 37. Pai ce fel de ospat este asta, daca gazda nu ne-a onorat cu prezenta?

  • ea ne ispiteste doar :))

  • mea culpa…… :(… dar vad ca ati petrecut nu gluma … :)

 38. Pai da ,doar nu era sa lasam toate aceste bunatati sa se degradeze! Am papat tot si tie ti-am lasat bolurile sa le speli, drept pedeapsa!

 39. Am mutat masa,in gradina regala si ne-am angajat chelneri alesi de Anja! Na, sa te oftici!

 40. imi puteti spune si mie unde se pot gasi betisoarele acelea?

Leave a Comment