Eticheta în ceea ce priveşte servirea băuturilor
Modul în care se beau băuturile alcoolice are un loc aparte în cadrul etichetei coreene pentru a servi masa. Se aşteaptă ca faţă de cel mai în vârstă domn de la masă fiecare dintre cei care iau masa să-şi ferească faţa într-o parte şi să-şi acopere gura atunci când beau alcool. Potrivit lui Hyang Eum Ju Rye, eticheta în ceea ce priveşte servirea băuturilor a fost stabilită în timpul dinastiei Joseon, care spunea că nu este politicos pentru un Rege şi vasal său, pentru un tată şi fiul său, sau un profesor şi studentul său, să bea o băutură faţă în faţă. De asemenea, un oaspete n-ar trebui să refuze prima băutură oferită de către gazdă, iar în cazul unor situaţii mai formale, oaspetele trebui să refuze politicos de două ori o băutură oferită de către cel mai în vârstă domn al casei sau de către gazdă. În cazul în care gazda oferă pentru a treia oară băutura, invitatul poate accepta băutura. Dacă oaspetele refuză de trei ori băutura, aceasta nu îi va mai fi servită deloc.
Soju este de obicei consumat atunci când sunt mai mulţi adunaţi la masă şi se pregătesc să servească masa. Se serveşte neamestecat în porţii individuale, care vor fi servite în pahare de sticlă. Este împotriva obiceiurilor şi tradiţiilor din Coreea ca cineva să-şi umple singur paharul cu soju. Acesta va fi umplut de către altcineva de la masă.
În cultura coreeană, folosirea a două mâini când oferi, dar şi când accepţi un lucru, este considerat a fi o formă de respect. Prin urmare, dacă paharul vă va fi umplut de către cineva de rang superior dumneavostră (sunbae), atunci trebuie să ţineţi paharul cu ambele mâini. De asemenea, în cazul în care veţi turna în pahar cuiva mai în vârstă decât dumneavoastră atunci va trebui să ţineţi sticla de soju cu ambele mâini.
Pe de altă parte, atunci când un bătrân sau cineva superior va turna în pahar cuiva mai tânăr sau de o poziţie mai joasă decât el, îi va turna cu o singură mână, iar acest gest nu va demonstra că este lipsă de respect pentru persoana mai tânără sau de rang inferior lui din contră este considerată a fi o tradiţie.
Pentru a turna o băutură, trebuie să ţineţi sticla în mâna dreaptă, iar mâna stângă se va ţine pe antebraţul drept sau cotul drept; această poziţie deosebită a braţelor provine de obiceiul ţinerii mânecii hanbok-ului astfel încât acesta să nu atingă masa sau mâncarea.
Iar atunci când acceptaţi un pahar de băutură, paharul va fi aşezat în palma stângă şi se va ţine cu mâna dreaptă, eventual veţi pleca uşor capul într-o parte pentru a arăta o formă de respect persoanei care vă toarnă în pahar. Dar puteţi ţine paharul în acelaşi mod în care tineţi sticla de soju pentru a turna în pahar.
Turnarea şi acceptarea doar cu mâna dreaptă de către un senior, sau între egali, este foarte întâlnită în situaţii normale. De asemenea, este foarte obişnuit ca cel care primeşte băutura, să-şi ducă mâna liberă, nu cea care ţine paharul, la piept şi să-şi încline uşor capul într-o parte pentru a-şi arăta respectul către persoana care-i toarnă băutura.
Coreenii folosesc adesea tremenul “one shot”, ca o provocare pentru toţi cei din grup (care s-au întâlnit pentru a servi o băutură) să bea băutura dintr-o singură înghiţitură.
Paharul nu trebuie să fie reumplut decât atunci când este complet gol şi trebuie să fie reumplut imediat ce s-a golit deoarece este considerat a fi nepoliticos să nu umpleţi paharul altcuiva atunci când acesta este gol.
Unele reguli mai speciale se aplică atunci când serviţi o băutură împreună cu cineva cu un statut mai ridicat sau mai în vârstă decât dumneavoastră. Atunci când veţi bea în faţa bătrânilor (persoane mai în vârstă decât dumneavoastră), cei mai tineri trebuie să-şi întoarcă faţa într-o parte, să nu bea faţă în faţă cu cel în vârstă.
Să beţi dintr-o înghiţitură, fără să vă întoarceţi puţin într-o parte, adică direct cu faţa către cel mai în vârstă este considerat a fi lipsit de respect. Cu toate acestea, în ultimii ani, atunci când beţi dintr-o înghiţitură în faţa unui bătrân (mai în vârstă), nu trebuie să vă întoarceţi într-o parte (dar încă se mai folosesc ambele mâini pentru a bea din pahar), deoarece majoritatea coreenilor văd această practică arhaică şi în detrimentul spiritului de camaraderie, indiferent de grupele de vârstă din care fac parte cei care sunt adunaţi pentru a bea.
La anumite ocazii, un bătrân oferă un pahar gol pentru soju (de obicei doamnei sau domnului), care îi este egal din punct de vedere al statutului, sau unui tânăr. Un tânăr poate oferi un pahar gol unui senior doar dacă au o relaţie mai strânsă.
Oferirea unui pahar gol pentru soju unei persoane presupune că vrea să-l umple, pentru ca primitorul să-l bea. Nu este obligatoriu să termine băutura imediat, dar este nepoliticos să aşeze paharul pe masă, fără măcar să pretindă că a băut din el.
După terminarea de băut a întregului pahar, acesta trebuie să fie returnat şi reumplut. Nu este nevoie să fie returnat imediat, dar ţinerea lui pentru o perioadă mai lungă de timp este considerat a fi nepoliticos, deoarece îl privezi pe deţinătorul său de pahar.
Între prieteni sau cei de acelaşi statut sau rang cu tine, nu este necesar să se folosească ambele mâini în timp ce se primeşte sau se oferă o băutură, dar poate fi făcut din obişnuinţă sau din politeţe în cazul în care situaţia cere acest lucru.
Servirea băuturilor
Când iei masa la un restaurant apa sau ceaiul verde este servit gratuit fără a încărca nota de plată pentru servirea mesei.
În localurile mai mici, clienţii se pot servi singuri cu apă din frigiderul sau răcitorul cu apă. În cazul în care se consumă alcool, vor fi aduse pahare separate, iar clienţii nu vor folosi paharul de apă pentru a bea băuturi alcoolice. Soju se bea dintr-un pahar mic de sticlă (foarte asemănător cu paharul de tequilla sau păhărelul nostru de ţuică), iar Makgeolli (vin de orez) este de obicei servit într-un bol mic.
Scaune sau cum ne aşezăm să luăm masa
În mod tradiţional atunci când iau masa, coreenii stau pe perne aşezate pe podea, iar mâncarea este aşezată pe o masă joasă. Podeaua este încălzită de ondolul din cadrul sistemului de încălzire prin pardoseală, aşa că nu se simte frigul, iar atmosfera devine plăcută şi confortabilă. Acest obicei este des întâlnit în multe restaurante din Coreea. Spaţiul în care se ia masa într-un restaurant este deobicei pe o platformă ridicată iar clienţii trebuie să-şi scoată pantofii înainte de a păşi pe platformă. Însă în zilele noastre restaurantele au şi masă cu scaune în cazul în care oaspeţii nu se simt prea confortabil să stea pe podea.
Surse: Wikipedia, visitkorea.or.kr, .hansik.org, kwintessential.co.uk, asiarooms.com, eslsouthkorea.net, koreataste.org
04/03/2012 la 11:38 am
multumim pt continuare
ca de fiecare data, ne aduci informatii foarte interesante si ne faci sa ne fie foame :))
04/03/2012 la 12:09 pm
Mulţumim pentru informaţii. Ce sete mi sa făcut când am citit articolul, mai caş bea un păhărel de soju :)
04/03/2012 la 12:46 pm
si mie mi-ar prinde bine un paharel,ca desi afara este soare,bate un vanticel cam rece…asa ca plimbarea mea a fost mai scurta…
Draga Ramo ,imi plac aceste obiceiuri ai grija sa facem repetitii cand ne vom intalni,ca
sa nu ne facem de rusine cand vom pleca in excursie.
Multumim pentru toate informatiile ,abea astept sa stau pe o pernuta la o ”masa”coreeana…!
04/03/2012 la 9:35 pm
Cu atatea repetitii ,in lipsa sojoului original ,trebuie sa folosim ceva tuica de prune de prin Ardeal si nu cred ca vederea noastra va mai fi mono ci stereo! Iar dupa cateva pahare de antrenament ,ne vom intreba pentu ce bem?
04/03/2012 la 4:37 pm
O sa-mi fie de folos cu siguranta.Dar eu nu beau deloc,in 21 de ani n-am pus gura pe asa ceva, nici cafea nu beau.Se considera afront dacă eu m-as afla langa cineva mai in varsta,ii umplu paharul dacă acesta doreste…dar eu nu beau dintr-al meu,dacă mi se ofera ocazia??
04/03/2012 la 4:56 pm
In principiu cunosteam aceste reguli ale coreenilor in ceea ce priveste servitul bauturilor, dar e bine ca ne-ai reamintit :) In special regulile de servire a soju, despre care am si scris putin. Eu am reusit sa cumpar soju si sa beau, si recunosc ca din prima nu mi-a placut, dar daca adaugi putin suc de la o lime, e chiar ft bun ;) Mi-a placut ft mult, e racoritor :P Makgeolli nu am baut, din pacate….
Imi place regula asta: “Când iei masa la un restaurant apa sau ceaiul verde este servit gratuit fără a încărca nota de plată pentru servirea mesei.” Pacat ca la noi in restaurante nu se aplica regula….:|
@Anja, si eu am facut o plimbare azi, cam lunga, chiar daca si aici adia putin vantul, a fost ft frumos. M-am plimbat cu nepotica mea, chiar daca ma paste o mica raceala…
Multumim Ramo pt articol ;)
04/03/2012 la 5:14 pm
de curiozitate ,mai ca as incerca un paharel de soju :)
multumim RAMONA !!!ne prind bine astfel de informatii pentru excursia ce va sa vina :))
04/03/2012 la 5:38 pm
Oltea, merge…pe langa tuica noastra intoarsa poti sa spui ca bei apa :))
04/03/2012 la 9:11 pm
Foarte interesant. ^^
04/03/2012 la 9:43 pm
Hac! Eu m-am antrenat! Ramo ,aceste reguli de conduita le-am observat de-a lungul timpului in filme,si ce ma frapat a fost faptul ca reguli si obiceiuri de acum sute de ani le-am revazut si in actualitate! Soju asbea dar nu atat de mult cat mi-as dori sa beau acea licoare alb laptoasa care inca nu stiu exact ce este,vin ,rachiu,lichior ,am intalnit in filme multe variante ,dar presupun ca este acel Makgeolli!
04/03/2012 la 9:44 pm
Cred ca acel Soju este asemeni tuicii de dude care se bea la Carina in zona! Stiu ca mama este din Tr. Severin!
04/03/2012 la 9:50 pm
asa zici?
lasa ca daca vii pe la mine, iti dau tuica de Valcea… sa nu mai zici ca e pipilica :)
04/03/2012 la 9:46 pm
Adica un fel de pipilica,mai apos ,incomparabil cu tuica de la Anja sau Oltita!
05/03/2012 la 11:17 am
Fetelor ,am inceput ieri sa vad O familie zdruncinata cu SIG,acolo se bea Makgeolli,dar se mananca si mai ales se prepara intr-un mare fel mancarea. Cu asa preparate nu cred ca mi-ar fi greu sa devin vegetariana si sa fac aplicatii in boschetanica!
05/03/2012 la 10:52 pm
pe mine ma uimesc cum pot sa gateasca oamenii aia in film… e o adevarata arta
06/03/2012 la 2:08 pm
Si eu stau si ma intreb, oare cum?
05/03/2012 la 10:37 pm
Multumim mult pentru prezentare :) O sa fim ca la noi acasa cand ajungem in Coreea, multumita articolelor despre eticheta :)
06/03/2012 la 1:16 am
Foarte interesant Ramona, multumim!Nu de putine ori am observat aceste regului in dramele coreene istorice, dar si contemporane…imi ploua-n gura cand vad makgeolli!!!
06/03/2012 la 2:18 am
bai nene, coreenii astia nu stiu sa bea, se formalizeaza prea mult. paharele alea sint mult prea mici, etichete si rasetichete. la noi daca nu tii pasul cu cu aia veterani esti copil, esti muci, esti praf, esti pulbere. pai tu ala tinar trebuie sa-l dovedesti pe ala batrin, sa tii pasul cu el si sa-l bagi bagi sub masa si atunci ai statut si esti respectat in carciuma, esti baiat. si trebuie sa injuri, de cer si de pamint, de vii si de morti, de iubiti si neiubiti. auzi tu, boluri mici…, stacane sau direct din sticle, ce atitea complicatii
06/03/2012 la 2:12 pm
Bine le mai zici frate ,ce atata eticheta ,download-eaza fara numar!
09/03/2012 la 12:39 am
nu cred ca sint fratele tau, dar mai stii…, poate stii tu ceva… sa stii ca nu e vorba doar de download ci si de upload. pe bune, sora mea!
19/03/2012 la 7:53 pm
imi pare rau ca aceasta eticheta s-a oprit la mine. nu sint asa de important, ba dimpotriva, sint foarte neinsemnat si deviza mea favorita e, la naiba cu engleza ma-sii, keep a low profile
01/12/2012 la 6:10 pm
pentru cei pudibonzi si romantici le recomand andrei oisteanu ” narcotice in literatura romana, istorie, religie si literatura”. pe bune ca merita.