koreafilm

Economia Coreei de Sud

Written by koreafilm. Posted in Coreea azi, Recenzii Koreafilm, Recomandarile lunii, Tehnologie

Tagged: ,

1

Published on martie 15, 2012 with 13 comentarii

de Anca Plavu

Pentru că tot a venit primăvara, ne-am gândit să vă prezentăm un scurt bilanţ al economiei Coreei de Sud, cu tot ce au reuşit să realizeze până în prezent, plus ce obiective îşi doresc să atingă în viitor.

Scurte informaţii
De-a lungul anilor şi până în prezent, putem spune că eforturile intense ale Coreei de Sud de a fi remarcată în întreaga lume şi de a aduce bunăstarea ţării au dus la rezultate satisfăcătoare, deşi mai este mult de muncă. Între 2004 şi 2008, ca mai toate ţările din lume, Coreea de Sud a avut o creştere economică anuală între 4% şi 5%, pe fondul exporturilor puternice şi a consumului intens. Dar, o dată cu apariţia crizei economice, şi Coreea de Sud a avut de suferit după 2009, principalele probleme fiind şomajul, datoria externă mare, precum şi scăderea volumului exporturilor.
De aceea, guvernul sud-coreean a fost nevoit să adopte o serie de măsuri care să conducă la revenirea economiei la un nivel mai bun. Astfel, s-a pus mai mult accentul pe deschiderea către investiţiile străine şi importuri. În acelaşi timp, au început să crească şi exporturile, au scăzut ratele dobânzilor, iar politica fiscală a fost una expansionistă; creşterea economică în 2011 a fost estimată la 3,9%. De altfel, Coreea de Sud are un ritm rapid de dezvoltare a pieţei, drept pentru care ea face parte din grupul celor 20 de economii majore (G20), fiind şi membru al OECD (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică).

Conducerea Coreei de Sud a înţeles faptul că această ţară are un potenţial turistic şi cultural încă neexploatat şi s-au investit sume mari de bani în aceste domenii. S-au adoptat şi legi importante în vederea protejării mediului, cum ar fi reducerea emisiilor poluante (oxizii de sulf) sau investiţii în îmbunătăţirea calităţii apei şi a reciclării.
Totodată, industria s-a dezvoltat foarte repede, de exemplu cea de maşini şi automobile (nemaifiind nevoie de precizări referitoare la binecunoscutele Hyundai, SsangYong), industria tehnologică (LG, Samsung, Daewoo Electronics etc). Nu în ultimul rând, în 2011, a fost ratificat un acord de liber-schimb între Coreea de Sud şi SUA, care a intrat în vigoare la începutul anului 2012. Profilul economic al Coreei de Sud a câştigat câteva puncte tari, cum ar fi:

  • Al şaptelea exportator mondial, înaintea Marii Britanii, Rusiei şi Canadei
  • ca partener de afaceri, ocupă locul 3 în schimburile comerciale cu China şi Japonia, locul 7 cu Statele Unite, respectiv locul 8 cu Uniunea Europeană.
  • Cel mai mare constructor mondial de nave, un rol important avându-l Hyundai Heavy Industries
  • Cel mai mare exportator de petrol din Asia
  • Cea mai înaltă accesibilitate şi conexiune la Internet
  • Cel mai mare producător mondial de cip-uri de memorie pentru calculatoare şi de display-uri (LCD, plasme etc)
    Al 5-lea producător mondial de automobile

Bineînţeles că există şi un „revers” al medaliei, în prezent încă fiind o discrepanţă destul de mare între oamenii bogaţi şi cei săraci. Cetăţenii obişnuiţi se luptă în continuare cu greutăţile de fiecare zi, fiind nemulţumiţi şi de clasa politică ce este tot mai vinovată de corupţie. Conform unui recent studiu privind satisfacţia vieţii, Coreea de Sud ocupă locul 31 din cei 32 membri ai OECD. Totodată, există acea teamă continuă cu privire la izbucnirea unui război cu Coreea de Nord, ceea ce ar destabiliza economia şi nu numai. Însă, putem spune că măsurile adoptate abia au început să îşi arate roadele, urmând să aibă efecte pozitive în următorii ani.



Tehnologia va avea un cuvânt greu de spus în viitor, având în vedere faptul că smartphone-urile produse de Samsung şi LG acaparează tot mai mult piaţa, oferind produse de calitate superioară. De asemenea, cultura va fi principalul furnizor de turişti străini în Coreea de Sud, prin muzica şi filmele răspândite în întreaga lume.

Cetăţenii coreeni sunt recunoscuţi în lume pentru devotamentul şi perseverenţa depuse în muncă, iubirea faţă de ţara natală, dovadă fiind nivelul înalt la care au ajuns până acum şi notorietatea tot mai mare pe care o câştigă în rândul Occidentului. Chiar şi noi, românii, am putea avea foarte multe de învăţat de la ei.

Surse: Wikipedia, economywatch.com, english.chosun.com, hancinema,
ertelsmann-transformation-index.de

Despre koreafilm

koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

13 comentarii

There are currently 13 comentarii on Economia Coreei de Sud. Perhaps you would like to add one of your own?

  1. Multumesc pentru interesantul articol! Chiar cautam ceva in acest sens! Si iata ca am gasit si un raspuns la ce ma framanta- cum traiesc oameni de rand, cat de saraci sunt, cum se rescurca? Aveam un presentiment si se intrevedea si din filme. Asta este! Am mai avut ei scandaluri cu coruptia si cel mai bine a fost reprezentat in City Hunter , cand actorul isi exprima pozitia cu ce-si doreste… dureros de adevarat…
    “Bineînţeles că există şi un „revers” al medaliei, în prezent încă fiind o discrepanţă destul de mare între oamenii bogaţi şi cei săraci. Cetăţenii obişnuiţi se luptă în continuare cu greutăţile de fiecare zi, fiind nemulţumiţi şi de clasa politică ce este tot mai vinovată de corupţie”

  2. Multumesc pentru informaţii Anca! E adevărat că in criza actuală suferă nu numai ţările mai sărace, dar si cu economii mai puternice. Imi place că nu incearcă să forţeze industria, ci pun accent mai important turismului si frumuseţiilor naturale, care sunt o sursă de bogăţie pentru un timp mai îndelungat.

  3. Imi permit sa fac citeva observatii ,adaugiri si sugestii pentru o documentare mai serioasa la acest subiect. Coreea de Sud are o economie corporatista ,cu mari investitori si cu un parlament, guvern si prim ministru care se vor realege prin alegeri in aceasta luna martie 2012. Coreenii din exterior vor vota electronic pe baza unor inscrieri nominale care au inceput din nov 2011. Starea economiei poate fi urmarita zilnic la buletinele de stiri ale posturilor din ASIA care se recepteaza la noi pe UPC Digital family – la 712 este KBS WORLD – Koreea in lb engleza titrat iar la 428 este CCTV -post chinez in lb engleza . Buletinele d estiri si comentariile economice asupra directiilor de dezvoltare economica cu proiecte gigantice de investitii derulate international si pe durata de 10-15 ani sint uluitoare pentru mine ca inginer nuclearist din 1970 si cu ochi d eprofan in domeniile IT de ultima ora : CLOUD COMUNICATIONS, sau MOBILE 4D, si arhitectura &constructii de site gigant precum CENTRUL MEDICAL SUN_din DAE JEON pe care il promoveaza ca un proiect fabulos de medicina a generatiei mileniului III.
    CONTRACTUL POLITIC CU SUA _ destul d econtroversat in strada de micii protestatari , a permis accesaul a citeorva generatii de tineri la universitati americane , generalizarea invatarii lb engleze in gradinite, scoli si licee dar si costuri uriase pentru TUITION, cum spun ei la invatamint d ecariera -economic, medical, industrial inginerie , constr, arhitect , IT etc. Serialele moderne de la noi arata aceasta rupere a societatii si progresul corporatiilor coreene internationalizate in era globalizarii SUB SCUT AMERICAN .
    Acest SCUT este principala temere a Coreei de Nord si investitiile enorme in armata, stagiu militar d e2 ani a tuturor barbatiolor ( inclusiv actorii d eseriale ) , pregatire de razboi cu DRILL comun cu scutul protector . Ecomomia coreeana este globalizata si merge in aceleasi directii cu CHINA versus RUSIA si AFRICA avind avantajul tigrului tinar si energiei unei natii in plina expansiune – specialistii sint 20-50 ani scoliti stil SUA si cu management performant. Un exemplu : CEO de la aeroportul INCHEON va moderniza 5 aeroporturi in RUSIA de EST si MONGOLIA pentru a permite un trafic de MARFURI si persoane dinspre Japonia , Koreea si China catre zonele pe care Putin le planifica ca boom economic in relatie cu China . Prospectariel Geologice pentru paminturi rare care au explodat ca divergenta intre SUA si China sint deja obiectul unor investitii coreene in Mongolia . SA NU II PLINGEM pe chinezi sau rusii din Irkuttk sau Vladivostok si nici macar pe coreenii din nord . Lumea s emisca spre ei si in urmatorii 20 de ani viat acelor tineri si scoliti universitar in univ exceptionale ale Coreei d esud sau in China va fi uluitoare . Deja 600 de studenti NK studiaza in China !!! . Coreea de Sud este mare putere navala , din seriale istorice dar si din ceea c estim azi chiar in ROMANIA la Mangalia unde puteti si azi intilni specialisti coreeni si romani specializati in Koreea.
    CERNAVODA – Centrala nucleara -este canadiana dar este una dintre surorile centraleor identice din Koreea de sud de la WOLSUNG 1- planurile proiectului si interconexiunea specialistilor de ieri si de azi in exploatare este o dovada ca romanii , tehnicieni sau ingineri sint in perfecta conlucrare zilnica cu coreenii de la WOLSUNG si chiar cu chinezii de la QUINSHAN unde alte doua surori ale CNE Cernavoda au fost facute d ecanadieni si chinezi, coreeni si chiar romani pe contract. Poate ne pune Dzeu mina in cap si vin cu bani di KNOW HOW _IT chinezii de la QUINSHAN si coreenii de la KEPKO si facem la iuteala alaturi de canadieni in 5 ani grupurile 3 si 4 d ela Cernavoda. CINE STIE CUNOASTE !!!. Si la Craieov ala fabrica deautomobile azi FORD beneficieaza d etot ce au invatat romanii , tehnicieni si ingineri la specializarile Daewoo in Koreea in cca 10-12 ani cind ne-am plimbat cu Cielo , TICO etc. SKILL-uroiel niu se uita dar SCOALA se face si la ei super serios , d ela %_& ANI , cu alfabet coreean, japonez si englez, IT si sport, catarare pe munte , KPOP , filme istorice etc si ziua are si la ei 24 d eore si salariile sint mici in raport cu costul vietii, mincare lejera, somn pe rogojina , cancer si droguri , prostitutie si budism , catolicism , recesiune si VIATA MERGE INAINTE cai KOREEA EXISTA DE 3000 d eani . Stiti care a fost replica unui ghid universitar la cele 5 castele din SEOUL , adresat grupului d etineri actori si cintareti din IDOL ADVENTURE pe KBS World ? : Stramosii nostri imperilai ne-au lasat aceste Comori Nationale -DAR NOI CE VOM LASA PENTRU 1000 DE ANI COPIILOR NOSTRI ?? Si idolii KPOP si actorul ce il juca pe YU SHIN ( Deok Man ) au dat din umeri incurcati – NImic nu mai dainuie din ce facem azi industrial-economic , cercetatorii vor schimba in 5 ani lumea !!!
    SALUT KOREEA DE SUD _TE ASTEPTAM CU INVESTITII IN ROMANIA ( La CERNAVODA DACA SE POATE )

    • inainte de a-i astepta pe investitorii coreeni poate ca ar fi trebuit sa nu se fi dezinvestit in economie, sa nu se fi dezindustrializa si dezorice, sa nu se fi privatizat/devalizat dupa criterii absconse cu asa zisi investitori interesati exclusiv de propria bunastare, care au aplicat regula aia ca profitul se privatizeaza iar pierderile se nationalizeza, cu tot felul de minarii, smenuri, delapidari. forta economica a coreei de sud cum spune si autoarea recenziei si cum mentionezi si tu sta in marcile, brandurile,fabricile, corporatiile autohtone din diverse domenii, inclusiv produsele culturale pe care le consumam cu nesat. coruptia exista si va exista dintotdeauna, pentru ca asa e natura umana, imperfecta, subiectiva, egoista, tribala, avida (cica exista si delirul de achizitie) si doar bunul simt o mai pondereaza si interesul public superior. know how-ul asta suna aiurea, adica romanizat s-ar scrie “nău hau”(engleza asta e pasareasca). eu prefer savoir faire

  4. Buna tuturor! In articol am incercat sa surprind pe scurt cateva din trasaturile actuale ale economiei Koreutei :) Bineinteles ca sunt probleme mult mai profunde, ca in orice alta tara, asa cum ai subliniat si tu, Spetcov. Chiar azi am vazut si eu pe CCTV divergentele legate de acest pact controversat incheiat intre Coreea de Sud si SUA.. Sa speram doar ca vor actiona cu “cap” si sa nu se ajunga la tragedii…

  5. Felicitari pt articol, Anca! Foarte interesant…e foarte bine cum isi valorifica ei potentialul de tara, turistic si cultural, si au si aceasta industrie a electronicelor si smartphone-urilor, cu Samsung si LG practic lideri…

  6. He he ,ce articol, ce prezentare, ma bucur nespus ca mai avem un reporter alaturi de Oana. Ai punctat, ai lovit, pe noi sub centura ! Nici intr-un milion de ani nu v-om avea constienta muncii si a lucrului bine facut,daca pana acum ezitam sa cumpar un produs Made in SK,acum nu mai am nici un dubiu,DE CE EI POT SI NOI NU? Aceasta intrebare a devenit o obsesie si un laitmotiv pentru mine! Indiferent de domeniu ei exceleaza ,frate! Se impun neagresiv pe piata in orice domeniu,cu bun simt si responsabilitate,caracteristici ale tuturor oamenilor simpli sau nu!

  7. Jos palaria,pentru tine dar si pentru aceasta natiune care impune respect!

  8. te felicit si eu pt articol…desi despre acest subiect se poate vorbi foarte mult, tu ai surprins foarte bine esentialul :)

  9. woow, sunt asa de mandra de coreeni. am avut de facut la scoala la geografie un proiect despre Coreea de Nord si Sud, powerpoint si cand le-am zis ca e al 7lea importator mondial, nu ma crezut nici macar profesoara :( … dar nu imi pasa, atata timp cat eu stiu ca asa e :D

  10. felicitari pentru articol, mi-a facut placere sa-l citesc

  11. @Laura: din pacate, inca se mai face confuzia intre Coreea de Nord si de Sud, si cand mai povestesc si la altii despre asta, stramba din nas, daca pot spune asa :)) Practic asta m-a atras cel mai mult la Koreuta, faptul ca muncesc atat de mult pt a-si atinge scopul si se mandresc cu tara lor; ei, din fericire, mai au industrie, cand noi, chiar nu stiu ce mai avem…

  12. Te felicit, Anca. Ai abordat un subiect interesant si foarte complex. Bineinteles ca se pot scrie multe si poate ca o sa se scrie mai des si despre aceste aspecte. Imi place trecutul romatios, dar vreau sa cunosc si prezentul prosper si sa invat din ceea ce ei fac bine in economia lor. Poate incet, incet le putem calca si noi pe urme. Bine ar fi…

Leave a Comment