koreafilm

“Învăţături” despre iubire desprinse din dramele moderne

Written by koreafilm. Posted in K-drama, Recenzii, Recenzii Koreafilm

Tagged: , , , , , ,

Screen-shot-2012-02-12-at-4.56.19-PM-e1329096450730

Published on martie 12, 2012 with 21 comentarii

de Florina H.

Chiar dacă în serialele coreene moderne nu găsim aceeaşi densitate de meditaţii filosofice asupra marilor teme, cum ar fi dragostea, ca în sageuk-uri, există o serie de stereotipuri care pot fi clasificate într-o listă de „învăţături” mai mult sau mai puţin serioase, dar care cu siguranţă merită să fie amintite şi descrise pe scurt.
1. „Bărbaţii bogaţi nu ştiu să iubească”
În ciuda tuturor calităţilor care îi fac să fie atrăgători pentru femei (pentru că, din fericire, nu sunt doar bogaţi, ci şi inteligenţi şi cu suflet bun, chiar dacă ultima trăsătură este ascunsă deliberat şi în mod frustrant faţă de eroină – noroc că ea apare în momentele cel mai puţin potrivite şi îi surprinde), aceştia par să insiste să se poarte urât cu eroina noastră, reproşându-i în faţă defectele adevărate sau nu, ori încercând s-o modeleze după placul lor.
De asemenea, putem observa două atitudini contrare, dar care oricum fac eroina să se îndrăgostească de ei: fie insistă atât de mult încât ea nu poate decât să fie sedusă de cineva cu atâta voinţă, fie sunt mai mult decât reci, până la şi dincolo de limita politeţii, astfel încât ea nu are cum să reziste provocării.


Secret Garden (2010)

Playful Kiss (2010)

2. „Dacă îţi place foarte mult un băiat, devino unul!”
Una dintre cele mai bune metode de seducţie, demonstrate din plin de k-drama, este ca eroina să se deghizeze în băiat, petrecând astfel mult mai mult timp cu alesul ei decât în cazul în care nu s-ar fi gândit la acest subterfugiu. Desigur, ea poate fi obligată să apeleze la o astfel de deghizare din cu totul alte motive, dar mereu există bonusuri neaşteptate.
Astfel, intriga serialului devine mult mai interesantă, eroina fiind pusă în diverse situaţii pe muchie de cuţit, dar, din fericire, protagonistul nu observă prea repede că are de-a face cu o fată (deşi este posibil să înceapă să se întrebe cum de simte atâta simpatie pentru un băiat, astfel încât dezvăluirea finală a identităţii eroinei este o uşurare şi pentru el).


Coffee Prince (2007)

You’re Beautiful (2009)

3. „Mută-te cu el şi totul s-a rezolvat!”
Din pură întâmplare sau în urma unui plan bine pus la punct şi care va fi o sursă de probleme mai târziu, eroina ajunge să împartă locuinţa cu cel de care se simte atrasă. Evident, de aici rezultă o serie aparent nesfârşită de încurcături, amuzante pentru noi şi sâcâitoare pentru cei doi, fiecare întâmplare reprezentând încă o cărămidă din edificiul iubirii lor. Certurile sunt cel mai sigur mod pentru a face relaţia să avanseze, cei doi dându-şi seama în cele din urmă că nu pot trăi unul fără celălalt.
De obicei apare şi un moment în care eroina este nevoită să părăsească locuinţa, fie în urma unei dispute prea înverşunate, fie pentru că i se întâmplă ceva grav, acesta reprezentând „declicul” în urma căruia protagonistul simte că cea pe care o considera o pacoste este de fapt iubirea vieţii lui.


Full House (2004)

Personal Taste (2010)

Sper că articolul v-a adus aminte de scene care v-au plăcut din serialele vizionate (am dat doar câteva exemple) sau v-a trezit dorinţa de a vedea seriale din această categorie.
Sursă: seoulbeats

Despre koreafilm

koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

21 comentarii

There are currently 21 comentarii on “Învăţături” despre iubire desprinse din dramele moderne. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. =)) HAHAAAAAA….BIG LIKE!!! :X :X :X Muta-te cu unul! Devino unul! Bune devize si superbe seriale :X Multumesc pentru acest articol care mi a adus aminte de cele mai cutek-dramas :D

  • Multumesc mult, Lorena! Ma bucur daca ti-am readus in minte momente placute :)

 2. Am vazut toate serialele prezentate si mi-au placut . Interesant indemnul :„Mută-te cu el şi totul s-a rezolvat!” in film poate dar in realitate …………nu stiu daca te poti risca :)))))))))))))

  • E mai sigur sa ne limitam la urmarirea serialelor :)

 3. aaaaa !!!!!!!!!!!!! mi-a ramas o replica in memorie din serialul Coffee Prince care mi-a placut mult citez cu aproximatie …. ”Te iubesc indiferent ce esti barbat sau extraterestru ”asta da iubire ….nu?
  multumesc

  • Da, memorabila declaratia, si nu pare chiar atat de deplasata, pentru ca se presupune ca personalitatea celui caruia ii era adresata ar ramane aceeasi, cred :)

 4. foarte dragute toate serialele la care face referire articolul
  interesanta prezentare
  ma alatur Oltitei… cred ca aceasta fraza va ramane memorabila “Te iubesc indiferent daca esti barbat sau extraterestru” :)

  • Multumesc, Carina! Asa e, trebuie sa-i multumim ca a mentionat-o :)

 5. desigur ,ai surprins bine o parte din stereotipuri…ca barbatii cei mai interesanti sunt cei bogati (probabil e o vanatoare adevarata in real life) ,ca femeile tinere bogate sunt si
  rasfatate si rele…ca soacrele sunt niste femei imposibile…asa luate in general totul poate fi distractiv ,dar de fapt aceste filme dezvaluie o societate actuala cu un anumit nivel material atins,in care insa educatia traditionala nu s-a pierdut cu totul si ca nu se prea potrivesc tiparile americane la tipul omului asiatic.DEsigur ei au un alt ”fel”de umor
  si doar cei care au vizionat multe filme si cunosc cat de cat cultura coreeana,ii pot intelege…sincer greu m-am acomodat cu aceste filme moderne,iar cele de acum 10 ani de ex. mi se par mult mai profunde…decat cele din ultimii 2-3 ani.
  Bravo…o tema buna de discutii…

  • Multumesc pentru completari, Anja :). Asa e, am abordat doar latura care poate fi considerata amuzanta (sigur, depinde si de perspectiva fiecaruia sau de cum sunt prezentate situatiile respective intr-un anumit serial). Evident ca se putea scrie mai mult sau mai serios, iar generalizarile sunt utile doar in genul asta de articole mai usurele, nu in viata sau intr-o analiza cu pretentii. Din aspectele mentionate de tine se putea face un articol paralel, care sa aprofundeze subiectul :)

 6. Ce draguttttt, imi place subiectul :) Eu n-am vazut decat Secret Garden :P

  • Multumesc mult, Ana :). Acum ai un motiv sa urmaresti si altele, pentru o “bibliografie” mai consistenta :)

 7. Ce dragutz ar fi sa avem si o parte a 2a.Te rog pe mn m-a amuzat si chiar as mai vrea o parte.

  • Multumesc, ma bucur ca ti-a placut. :) Nu mi-am propus o continuare, dar sigur o sa gasesti multe alte articole pe care sa le citesti cu placere. :)

 8. Foarte bine structurata recenzia. Am observat ca de ceva vreme se posteaza recenzii tot mai bune.

  • Multumim mult, Anca! Sper ca tendinta de care zici sa se pastreze pe termen nelimitat. :)

 9. Adevarat ,invataturi despre iubire,ne-au invatat aceste filme ,pe langa iubirea fizica ,am deprins tainele iubirii spirituale ,ale unui popor nou si necunoscut pentru noi,a unei bucatarii extraterestre,a unei culturi noi si nu in ultimul rand, a unor , noi actori preferati. Cunostintele generale, despre misterioasa Asie s-au imbogatit simtitor,indirect acum stim cateceva despre China si Japonia,NK!

 10. Mi-a placut tare mult articolul. In general am urmarit comediile lor si asa cum spunea cineva pe aici, parca tot cele vechi m-au atras mai mult(Full House, My Girl, Coffee Prince). Dintre cele noi: Flower Boy Ramyun Shop e in topul meu(imi amintesc ca am ras la fiecare episod).

 11. Like LIKE superb articulul,in timp ce citeam fara sa observpozele chiar la acele seriale ma gandeam XDD…oricum ai dreptate mi s-a trezit o dorinta de a revedea aceste seriale ^.^
  Foarte frumos subiectul,continuati tot asa :)

 12. Ce dor imi e de Secret garden. Chiar daca l-as revedea, nu ar fi ca la inceput.
  Am intalnit acolo 2 actori excelenti.

 13. Mesi mult,Florina!!! Imi place foarte mult articolul tau, imi aminteste de cele mai dragute scene din serialele favorite . Bravo!!!! Cum zice Lorena : BIG LIKE!!!

Leave a Comment