Ramona J. [KF]

Eticheta mesei coreene – Bucuroşi de oaspeţi? (1)

Written by Ramona J. [KF]. Posted in Hanshik - Gastronomie, Istorie, Recenzii Koreafilm

Tagged: , ,

1

Published on februarie 26, 2012 with 28 comentarii

1 Seo Dong (Joy)

O seară plăcută de primăvară, taxi-ul opreşte în faţa unei clădiri care mă impresionează la prima vedere dându-mi impresia că am mai văzut-o undeva, îmi aduc aminte… Ahhh, da, seamănă foarte bine cu un mic palat din Coreea, iar în jur se simte cum pluteşte în aer parfumul suav al florilor din grădina care înconjoară clădirea şi aud susurul unei fântâni artizanale aşezată în centrul acelei mici grădini. Păşesc uşor pe dalele de piatră pentru a intra în clădire. Ajunsă în faţa uşilor, sunt invitată să intru, iar aici văd înşiraţi foarte multe perechi de pantofi. Deşi sunt încă nedumerită totuşi las pantofii la intrare şi sunt condusă către o sală unde este amplasată o masă joasă destul de mare, cu foarte multe sortimente de mâncare viu colorate. Sunt invitată să iau loc şi mă pregătesc să mănânc, dar nici nu iau prima îmbucătură că mi se pare că toată lumea se uită încruntată la mine încât simt deja, că sigur o sa fiu dată afară din acea încăpere.
Image and video hosting by TinyPic

Mă uit un pic speriată în jur şi toată lumea mă fixează într-un mod ciudat şi deodată în acea linişte înmormântală se aude un sunet straniu. Însă de ce mi se pare că se aseamănă cu sunetul alarmei de deşteptare? Deschid brusc ochii şi îmi dau seama că a fost doar un vis. Ufff… ce bine… sau poate a fost un coşmar pentru că nu ştiam cum să mă comport în situaţia pe care o întâlnisem în vis? Greu de precizat. Însă mi-am dat seama că va trebui să mă documentez, ceea ce am şi făcut şi vreau să vă prezint ce am descoperit, poate aşa data viitoare nu voi avea un asemenea coşmar -lol- .

Image and video hosting by TinyPic

Eticheta coreeană în ceea ce priveşte servirea mesei îşi are originea în filozofiile confucianiste din perioada Joseon Mai multe cărţi care ne pot ghida către această etichetă ar fi Sasojeol (Etichetă elementară pentru familiile de cărturari), scrisă în 1775 de către Yi Deokmu, în care găsim observaţii cu privire la eticheta servirii mesei din acea perioadă. Sugestiile includ şi articole cum ar fi “când vedeţi grăsime de vită, capră, porc sau pui nu începeţi imediat să vorbiţi despre de sacrificare, modul în care a fost gătit sau cum îl veţi mânca”, “atunci când luaţi masa cu alte persoane, nu vorbiţi despre lucruri murdare sau urât mirositoare, cum ar fi abcese sau diaree”, “atunci când v-aţi apucat să mâncaţi, nu mâncaţi aşa de încet ca şi cum aţi mânca împotriva voinţei dumneavoastră, dar nici foarte repede ca şi cum ar urma să mâncaţi şi mâncarea din farfuria celuilalt. Nu aruncaţi beţişoarele pe masă. Lingurile nu trebuiesc trântite pe masă pentru a face un zgomot asurzitor, trebuie aşezate cu grijă şi delicateţe”, precum şi multe alte recomandări în ceea ce priveşte eticheta corespunzătoare servirii mesei.
Întotdeauna cel mai în vârstă domn de la masă era servit primul. De obicei era servit în camera sau porţiunea casei care era destinată bărbaţilor,de către femeile din casă.

Image and video hosting by TinyPic
Femeile luau masa într-o porţiune separată a casei, după ce toţi bărbaţii din casă au fost serviţi. Cel mai în vârstă din casă fie bărbat sau femeie, mânca întotdeauna înaintea celor mai tineri membri ai familiei. Mâncarea se servea în linişte deoarece orice fel de conversaţie nu era permisă în timpul meselor.
În timpurile moderne, aceaste norme de conduită au devenit învechite deoarece familiile care luau masa acum împreună, foloseau timpul pentru a conversa între ei, în timp ce mâncau. Totuşi din acele norme de conduită şi de bună purtare au mai rămas una şi anume că membrii mai tineri de la masă nu ar trebui să ridice beţişoarele lor şi să înceapă să mănânce înaintea celor mai în vârstă de la masă sau înaintea oaspeţilor şi că nu ar trebui să termine de mâncat înaintea celor mai în vârstă de la masă sau înaintea oaspeţilor invitaţi la masă.

Image and video hosting by TinyPic
Spre deosebire de China şi Japonia, în Coreea, bolul cu orez sau supă nu se ridică de pe masă atunci când se mănâncă din el. Aceasta şi datorită faptului că fiecărui invitat i se aşează lângă bol o lingură de metal împreună cu betişoarele, aceste două tacâmuri formând sujeo.
Sujeo este cuvântul coreean pentru setul de tacâmuri utilizate în mod obişnuit pentru a mânca feluri de mâncare coreeană. Cuvântul este o prescurtare şi alipire a doi termeni. Primul este cuvântul sutgarak (“lingură”) şi jeotgarak (“betişoare”).
Setul sujeo include o pereche de beţişoare metalice de formă ovală sau rectangular-rotunjită şi o lingură metalică lungă cu un căuş nu prea adânc. Se pot folosi amândouă în acelaşi timp, acesta fiind un mod mai recent de a mânca mai repede .

Image and video hosting by TinyPic
Dar este considerat a fi lipsă de politeţe să ţineţi lingura şi beţişoare în acelaşi timp într-o mână, mai ales atunci când luaţi masa cu cineva mai în vârstă. Însă majoritatea alimentelor se mănâncă doar cu beţişoarele. Beţişoarele pot fi puse jos pe masă, însă niciodată nu vor fi puse în mâncare aşezate în picioare, mai ales în orez, deoarece se consideră că acest lucru aduce ghinion. Lingura poate fi culcată în bolul cu orez sau în bolul cu supă, în cazul în care nu o folosim. Însă tacâmurile nu stau prea mult timp aşezate jos deoarece deoarece porţiile sunt mici şi astfel alimentele vor fi consumate rapid.
În trecut au fost şi cazuri când sujeo era împachetat în hârtie sau ţesătură coreeană pe care erau brodate simboluri de longevitate fiind date ca şi cadou mai ales la nunţi. În prezent sunt vândute ca suveniruri.

Image and video hosting by TinyPic
Lingura şi beţişoarele sunt cele mai importante tacâmuri atunci când se serveşte masa în stil coreean. Cele două vor fi aşezate împreună, parcă ar fi o pereche de bătrânei sau doi prieteni foarte buni care se completează perfect unul pe celălalt. Coreeni folosesc deseori ideea de yin şi yang pentru a descrie natura duală a lucrurilor sau părţile opuse care se atrag cum ar fi soarele şi luna; iarna şi vara; nord şi sud; femeie şi bărbat. Setul de beţişoarele şi lingură a fost considerat a fi o manifestare a yin şi yang. Iar acum sigur va veni şi întrebarea,cum se vor completa reciproc lingura şi beţişoarele? În bucătăria coreeană lingura este o ustensilă esenţială. Deşi arta culinară a Chinei şi Japoniei au unele asemănări cu cea din Coreea şi anume aceea de a folosi beţişoarele totuşi în arta gastronomică a primelor două ţări lingura va fi mai rar aşezată pe masă.

Image and video hosting by TinyPic
Lingura se va folosi pentru a mânca supă, tocană, în general alimente lichide pentru a se potrivi gustul unei supe fierbinţi sau pentru a amesteca guk şi jjigae iar beţişoarele vor fi folosite pentru feluri de mâncare solidă. Atât lingura cât şi beţişoarele pot fi folosite pentru a mânca orez.
Beţişoarele sunt foarte practice pentru a apuca şi ridica bucăţi de alimente de diferite dimensiuni, cum ar fi bucăţele de carne, orez şi legume feliate sau tăiate în fâşii. Spre deosebire de China şi Japonia unde beţişoarele cele mai des folosite sunt cele din lemn, în Coreea sunt folosite de ceva timp beţişoarele de metal. Deoarece ţara s-a bucurat de o lungă tradiţie în folosirea şi prelucrarea metalului, aceasta a condus în mod natural la dezvoltarea fabricării beţişoarele de metal. Beţişoarele de metal sunt mai grele decât cele din lemn având o lungime de circa 25 centimetri.

Image and video hosting by TinyPic
Ele sunt mai scurte decât beţişoarele chinezeşti şi mai lungi decât cele japoneze. Beţişoarele coreene sunt de obicei ornate cu decoraţiuni în partea superioară (de unde se ţin între degete). Majoritatea restaurantelor vor aşeza pe masă beţişoarele şi lingură însă în cazul în care cei care iau masa nu sunt obişnuiţi cu beţişoarele pot cere furculiţă şi cuţit.
Beţişoarele se vor aşeza pe masă lângă lingură în partea dreaptă, niciodată nu vor fi aşezate în partea stângă a lingurii. Beţişoarele vor fi aşezate în partea stângă doar atunci când se va prepara mâncarea pentru înmormântarea sau pentru ceremonia de comemorare a unui membru din familie,decedat, ceremonie cunoscută sub numele de jesa.

Există reguli care reflectă buna cuviinţă în ceea ce priveşte împărţirea felurilor de mâncare folosite în comun (cele care sunt aşezate pe masă pentru a fi servite de către oaspeţi sau cei care iau masa); norme ca: nu trebuie să ciuguleşti doar din anumite feluri de mâncare iar pe celelate care nu-ţi plac din anumite motive să le laşi celorlalţi să le mănânce, lingurile care se aşează pe masă pentru a fi folosite trebuie să fie curate, deoarece toţi meseni îşi pun lingurile lor în bolul cu mâncare care este aşezat pe masă pentru a se servi toţi din el. De asemenea mesenii trebuie să-şi acopere gura dacă folosesc o scobitoare după ce au luat masa.
Primii care încep să mânânce şi implicit să ridice tacâmurile sunt cei mai în vârstă apoi vor începe să mănânce cei tineri, deci, nu vă năpustiţi asupra mâncării oricât aţi fi de înfometaţi.Nu încruntaţi din sprâncene şi nu vă fixaţi cu privirea prea mult beţişoarele dumneavoastră. Oricât ar fi de uşor nu folosiţi mâinile pentru a lua alimentele de pe masă cu ajutorul lor.

Image and video hosting by TinyPic
Este considerat nepoliticos şi lipsit de educaţie să ridici o farfurie sau un bol pentru a o aduce mai aproape de gură şi să mănânci din ea cu beţişoarele cât mai aproape de buze (cu excepţia anumitor feluri de mâncare cum ar fi tăieţei, aici avem ca exemplu: naengmyeon).
O lingură se va folosi împreună cu beţişoarele atunci când mâncarea ridicată înspre buze, se va scurge sau va picura (în cazul mâncărurilor de consistenţă lichidă) Această regulă contrastează puternic cu regulile chinezilor şi a japonezilor.
Este nepoliticos să foloseşti aceeaşi mână pentru a ţine ambele beţişoare şi lingura în acelaşi timp, tocmai din această cauză trebuie să aşezi lingura pe masă în timp ce foloseşti beţişoarele.

Image and video hosting by TinyPic
Servirea mesei este o parte foarte importantă a culturii coreene. Oamenii tind să mănânce cu familiile lor sau cu colegii de muncă încât rareori mănâncă singuri. Confucianismul coreean a lăsat ca moştenire multe obiceiuri şi tradiţii care se pot fi văzute atunci când se serveşte masa.
Deşi întotdeauna ar fi bine să se respecte obiceiurile din altă ţară totuşi turiştii care vizitează Coreea nu ar trebuie să se îngrijoreze din cauza etichetei în ceea ce priveşte luarea mesei,deoarece în ziua de azi coreenii sunt foarte fericiţi să vadă că turiştii străini sunt interesaţi de cultura lor şi nu se vor supăra dacă aceştia nu vor respecta toate obiceiurile.

Image and video hosting by TinyPic
- În cultura coreeană se acordă o importanţă deosebită respectului pentru cei mai în vârstă. Prin urmare, dacă veţi luat masa cu cineva mai în vârstă decât dumneavoastră trebuie să aşteptaţi până când se va aşeza la masă şi va începe să mănânce şi nu te vei ridica de la masă până când “venerabilul domn sau venerabila doamnă” n-au terminat de mâncat.
- Atunci când soseşte mâncarea prima dată trebuie să gustaţi supa, mâncarea pregătită la aburi sau tocana apoi să încercaţi orezul şi garniturile (de exemplu namul).
- Tocanele, supele,mâncărurile din carne sunt adesea servite într-un vas mare folosit la comun, decât în porţii individuale. Coreenii cred că mâncând din acelaşi bol relaţia dintre oameni va fi mai strânsă. Cei care iau masa pot mânca din acelaşi bol sau îşi pot pune separat.
- Cand iau masa coreenii sunt foarte atenţi să nu lase nicio urmă de mâncare pe lingura care o folosesc iar la sfârşitul mesei beţişoarele şi lingura va fi aşezată în poziţia iniţială în care au fost găsite pe masă.
- Dacă iei masa în grup, în Coreea, foarte rar se împarte consumaţia între cei care au luat masa. În general membri cei mai în vârtsă din grup vor plăti consumaţia. Cei tineri vor putea plăti cafeaua pe care o vor servi după masă, asta ca să nu se simtă îndatoraţi faţă de cei mai în vârstă.

Image and video hosting by TinyPic
Dacă sunteţi invitat să luaţi masa la o familie sau un restaurant coreean:
- Este destul de obişnuit ca oaspeţii să se întâlnească şi să călătorească împreună către locul de întâlnire.
- Dacă veţi întârzia 30 de minute să nu vă impacientaţi crezând că gazda se va simţi ofensată.
- Scoateţi-vă pantofii înainte de a intra în casă.
- Gazda salută pe fiecare oaspete în parte.
- Băuturile pentru oaspeţi vor fi turnate doar în prezenţa lor.Gazda nu toarnă băuturile.
- Gazda, de obicei îşi însoţeşte oaspeţii la poartă sau până la maşina lor, deoarece se crede că este jignitor să-ţi iei rămas bun de la oaspeţi din uşa casei.
- Să trimite-ţi o notă de mulţumire în ziua următoare după ce aţi fost invitat la cină.

Image and video hosting by TinyPic
Maniere la masă
- Aşteptaţi să vi se spună unde să staţi. De obicei există un protocol care este urmat cu stricteţe.
- Cel mai în vârstă este primul servit. Persoana cea mai în vârstă începe primul să mănânce.
- Nu se arată cu beţişoarele către un anumit lucru. Nu se înţeapă alimentele cu beţişoarele.
- Beţişoarele se aşează pe masă după fiecare îmbucătură, sau când se bea sau când vă opriţi din vorbit. Atunci când beţişoarele se aşează pe masă nu se pun unul peste altul ca şi cum le-ai încrucişa.
- Alimentele nu se iau cu mâna.
- Fructele vor fi luate cu ajutorul unei scobitori.
- Oasele şi cojile ar trebuie să fie puse pe masă sau pe un platou separat .
- Terminaţi totul din farfurie. Arătaţi că aţi terminat masa prin aşezarea beţişoarele pe masă, dar niciodată nu le aşezaţi paralel cu bolul de orez.

Image and video hosting by TinyPic
Beţişoarele au o secţiune transversală plată pentru a face mai uşor apucarea alimentelor alunecoase. Pentru a utiliza beţişoarele pune-ţi un beţişor între degetul mare şi susţineţi-l între degetul mijlociu şi inelar, în timp ce-l ţineţi pe celălalt între degetul mare şi arătător. Cel care este sub degetul mare ar trebui să rămână în poziţia iniţială, în timp ce celălalt se mişcă în sus şi în jos pentru a prinde alimentele. Este nevoie doar de puţină practică.

Surse: Wikipedia, visitkorea.or.kr, hansik.org, kwintessential.co.uk, asiarooms.com, eslsouthkorea.net, koreataste.org

Despre Ramona J. [KF]

Ramona J. [KF]

Ramona J., s-a născut în liniştitul oraş de la poalele Tâmpei, Braşov. Prima întâlnire cu valul coreean s-a intamplat odata cu difuzarea pe TVR1 a serialului „Giuvaierul Palatului”. Deşi nu l-a văzut de la primul episod, a simţit „fluturaşi în stomac” (acei mii de fluturaşi pe care-i simţi când te îndrăgosteşti), iar rezultatul este simplu: s-a „îndrăgostit iremediabil” de acea Coree în care a descoperit mult bun simţ şi candoare .

Browse Archived Articles by Ramona J. [KF]

28 comentarii

There are currently 28 comentarii on Eticheta mesei coreene – Bucuroşi de oaspeţi? (1). Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Foarte util articolul! Multumim! Trebuie sa mai exersez la partea cu betisoarele :)

  • exersez de o juma ‘ de ceas si nu-mi iese …..ma iau nervii :))))))))))))

 2. la o asemenea invitatie, cine ar putea refuza?!
  multumim pt prezentare si pentru informatii… sunt foarte utile mai ales daca vom ajunge vreodata in Coreea :)

 3. Ramona…ce vis fain ai avut…in Coreea si invitata la masa !!!Super !!!
  Toate informatiile sunt deosebit de utile ,chiar daca nu mergem acolo,mai putem ”fura”
  din ele si introduce in familiile noastre…:))!
  Pozele sunt superbe si parca deja simt ca mi s-a facut pofta sa gust si eu.
  Un articol frumos scris si cu mult suflet…dar care te lasa cu un gol in stomac …:))!
  Ma gandesc ce era cu tine cand ai explorat atat de mult material…hi.hi.hi…sau ai aplicat imediat o reteta coreeana …(ca tu ai multe)…si ai rezolvat problema?

  • :))…. Sa stii ca am aplicat o reteta coreeana… insa asta a fost sambata trecuta asa ca de lasata secului de carne…. Am incercat impreuna cu o prietena sa facem maduguk….. In timp ce facem ne-am gandit si la islere tale, asta ca sa nu ramanem flamande :))…. insa se pare ca cineva acolo sus ne iubeste si ne-a reusit reteta…. chiar daca am muncit ceva la ea… A meritat efortul.. :)… a fost delicioasa supa…. Mai greu a fost cu betisoarele

   • hi,hi,hi… ti-e gandul la islerele mele…lasa ca aduc la urmatoarea intalnire…
    cat despre betisoare…ar fi bine sa ma folosesc si eu de ele …poate mai scap
    din mancare si ramane mai putina de inghitit…ar putea fi si asta o metoda de slabit?
    :))!!!

 4. Sa fie asta invitatia ta la masa de ”lasata secului”…?

 5. Foarte interesant si instructiv, ramane doar sa exersez betisoarele pe care le-am primit cadou de la o buna prietena.

 6. Foarte interesant articolul ^^
  Multumim,Ramona:D
  Eu deja am exersat cu betisoarele :)) Si nu vreau sa par laudaroasa,da ma descurc destul de bine ^^

 7. Ramo, ai avut un vis de zile mari, n-a fost un cosmar, ci un vis frumos ;) Daca as avea oportunitatea sa servesc masa in Coreea, cred ca as reusi sa invat regulile si bunele maniere la masa (poate mai greu cu abtinutul, eu sunt o gurmanda, cred ca m-as arunca pe mancare) =)) Cu betisoarele imi prind urechile, am si eu cateva seturi, toate din lemn, dar inca nu m-am indedat cu ele. Am incercat sa mananc orez si ramyeon, dar n-am reusit, tot cu lingura e mai usor :)) Mie imi place tare mult cand vad in seriale cum mananca cu lingura si cu betisoarele in paralel, in functie de felul de mancare :) E ft interesant!

  PS. Ador melodia din Seo Dong Yo, e preferata mea din Ost :) Imi da o stare de veselie, bucurie si buna dispozitie :)

 8. mmm….deja mi s-a facut foame!:)) regulile nu sunt chiar foarte stricte si cred ca oricine se poate descurca, iar in privinta betisoarelor am axersat si acum pot sa le folosesc usor. totusi in serialele contemporane pe care le-am vazut de multe ori copiii se ridicau inaintea rudelor mai in varsta de la masa desi cred ca asta se aplica mai mult intr-o familie decat atunci cand esti in vizita la cineva. Multumim pt. recenzie Ramona si abia astept sa ai urmatorul vis!:D^_^

 9. woooooow !! As gusta din toate :))

 10. Chiar foarte interesanta aceasta recenzie, multumim! Si eu le-as incerca pe toate, sunt prezentate atat de frumos incat n-as putea rezista.

 11. Ramona multumim, foarte interesant, dar cam greu cu mancatul odata ce ti se impun unele reguli de cum sa pui betisoarele jos sau sa nu le infigi in mancare ca aduc ghinion, cu asa prezentare fi sigura ca slabim numai uitandu-ne si neindraznind sa mancam sa nu ne facem de ras, sau sa nu-i suparam pe coreenei , stii… ei tin la protocol, asa ca vom inghiti in sec si ne vom imagina ce bunatati sunt acolo

 12. unele reguli sunt asemanatoare cu alea noastre , gen ridicarea farfuriei de pe masa, ustensilele si cam 95% din regulamentul gazda-oaspete ^^

 13. Ramo,jos palaria ,eu una daca as avea ocazia sa stau la una din aceste mese prezentate ,taticu, fara rusine si cu tupeu as papa cu polonicul,nu se stie daca mai am ocaziasa particip la asa ceva ! Doamne ce imagini ,totul atrata a festin regal! M-ai terminat ,norocul meu e ca abia am stat la masa ,dar pentru asa ceva ma sacrific!

 14. Eu am tot felul de betisoare ,din bambus ,din inox,lacuite,dar mor de foame pana ma satur ,mancand cu aceste utilaje domestice numai bune pentru curele de slabit!

 15. Hai sa vand un pont pentru a putea invata mai usor sa mancati cu betisoarele! Folositi un arc metalic de la carligele de rufe,e mai simplu si mai comod!

 16. Multumesc pentru articol. Citind mi s-a facut o foame… Am fost la restaurantul coreean din Bucuresti, acum ceva timp si acum citind articolul mi-am zis ca-i musai sa repet aventura. A fost foarte interesant articolul

 17. interesanta recenzie ! si gustoasa de parca simt cum se aseaza kilogramele :) norocutz ca incerc cu betigasele altfel m-as face cat casa poporului :))))))))
  multumim pentru festinul regal

  • cand o sa ma chemati la masa ,o sa-mi permiteti va rog sa-mi iau si carnetelul? asta asa ca sa nu ma fac de rusine…..sunt multe de retinut si cand ti-e foame oare mai poti tine seama de reguli? cred ca da ,ca sa dea bine :) offffffffffff

 18. Un articol foarte interesant…sper sa am ocazia sa aplic cateva din aceste reguli la o masa coreana. :)

 19. Multumesc foarte mult pentru excelentul articol , frumos documentat si pozele care studiate cu atentie dezvaluie mese de restaurant de top organizate pentru 2-4 persoane asa cum arata nr tacimurilor . imi aduce aminte de serialele istorice cu casele de gisaeng cu bucatarese scolite si doamnele avind inalta clasa de insotitoare la masa care deobicei serveau doar si beau cu stoicism altaturi d eoficialiin sedinta politica pe care NU PUTEAU SA O ORGANIZEZE ASA ACASA LA EI -bucate, bucatarese si serviciu. Ce faceau insa nevestele de demnitari ?mincau dulciuri si beau ceai la reuniuni matinale probabil !!!
  In serialele moderne si in repoartajele superprofi facute d eKBS WORLD urmaresc foarte atent cum maninca azi bogatii , mediaclass, saracii, tinerii, medii virstnici si batrinii , la oras si la sat-rural .Alte imagini acuale le am si din Emisiunea Coreean cuisine and dining, Rediscover koreea si VJ-Videojurnalist.Citeva aspecte v-au surprins si pe voi sint convinsa :Beau mult si nu se sfiesc cind se imbata manga!!
  Se hranesc sotii sau iubitii , unul pe altul in gura cu betisoarele proprii cu dragoste ,indiferent de virsta sau daca sint in public la restaurant sau in parc. Dar cel mai socant mi se pare cum maninca cu manuta si isi infunda in gura un ghemotoc dintr-o foaie de salata in care au pus un patratel d esunculita d eporc prajita pe grill in mijlocul mesei -taiata cu o foarfeca din fisia lunga, si deasupra un catel d eusturoi, citeva alge sau ierburi amare preparate si un pic de sos verde sau rosu,un kimchi . UN GUGULOI MARE care il infunda in gura fericit atit copii cit si femeile si barbatii care iau masa in familie , pe mese scunde sau la iarba verde pe munte sau la restaurante turistice . Asta imi face mereu pofta si intradevar o recomanda emisiunile lor medicale caci est ecarne cu verdeata fara orez sau piine -carbohidrati .Ei traduc Pork belly dar din emisiune si cum arata este carnea noastra preferata sunca sau ceafa prajita pe gratar sau in tigaie si uneori ei o si fierb cu legume.
  Vita si oasele ei sint pentru supa -Broth si pestele de mii de feluri este prins acum iarna in sud, de pe pinsule sau poarturi,eviscerat si facut fluture apoi sarat si uscat insirat ca rufele pe sfori pentru a fi vindut apoi tot anul in cutii si gatit fiert dupa c es-a taiat tot cu o foarfeca speciala ca cea d etabla d ela noi . Cautati emisiunile pe http://www.kbsworld.co.kr/titlul d emai sus : Cooking ..sau VJ si multe altele superbe despre oamenii obisnuiti si ETICHETA de AZI care o percep turistii sau strainii c elucreaza acolo

 20. Noi avem in Oradea un restaurant corean. Am trecut cu masina pe langa el si asa l-am descoperit. Inca nu l-am incercat, poate intre timp a si disparut, asa cum s-a intamplat cu 2 restaurante chinezesti.
  Ín orice caz, nu ne lipseste sa ne reamintim putina eticheta. In fond, multe lucruri pe care le-am citit, sunt valabile si la noi. Felicitari pentru articol Ramona!

  • Unde ai vazut mai exact restaurant ul korean? Sunt in oradea pt cateva zile si as vrea sal incerc.

 21. Multumim Ramona,
  pentru informatiile din acest minunat articol. A fost o placere sa il citesc deoarece sunt fascinata de atentia pe care o acorda koreenii mancarii si etichetei in timpul mesei. Eu ma descurc cu betisoarele si imi doresc sa pot servi masa intr-un restaurant in aceasta vara cand voi vizita Koreea.

  O zi buna

 22. Foarte frumos articolul, foarte bine scris.

 23. Delicios articol. Multe reguli sunt de bun simt, ca sa zic asa, si general valabile. Cat despre visul pe care l-ai avut, iti doresc sa ti se implineasca :P. Acum sigur o sa fie bine ca stii ce sa faci.

Leave a Comment