Carina T. [KF]

Cronologia serialelor istorice (4)

Written by Carina T. [KF]. Posted in K-drama, Recenzii, Recenzii Koreafilm

Tagged: , , , , , , , , ,

yi-san_song-yeon

Published on februarie 25, 2012 with 29 comentarii

Image and video hosting by TinyPic

- Partea a doua a dinastiei Joseon –
Prima parte a cronologiei serialelor din perioada Joseon o găsiţi aici.

Regele Sukjong (1674–1720) a fost portretizat în multe seriale istorice, fie că s-a pus accent pe povestea de dragoste a lui cu Dong Yi (mama Regelui Youngjo), fie pe cea dintre el şi fatala Jang Hee Bin sau parţial pe povestea Reginei Inhyeon, pe care el a detronat-o în favoarea lui Hee Bin.

Primul dintre acestea este Queen Inhyeon (1988), un serial produs de MBC în 1988, care are 71 de episoade.
Se prezintă domnia Regelui SukJong,si mai ales conflictul dintre concubina Hee Bin şi virtuoasa Regină Inhyeon. Hee Bin îl seduce pe Rege şi ajunge de la Concubină de grad So-ui la primul rang, Hee-bin, iar apoi Regină, după ce Regele Sukjong o detronează pe Regina Inhyeon. Totuşi, Regele ajunge să regrete această decizie şi o reinstalează pe Inhyeon în fosta sa poziţie, condamnând-o pe Hee Bin la moarte.

Image and video hosting by TinyPic
Jang Hee Bin (Royal Story) (2002)

Serialul prezintă mai detaliat viaţa concubinei cu acelaşi nume. Drama spune povestea unei tinere fete a cărei frumuseţe îl atrage pe Rege, şi care ajunge concubina sa. Crescând repede în rang şi dând naştere unui fiu, setea ei de putere o face să-şi dorească să ajungă Regină.

Jang Hee Bin a mai fost portretizată în serialul cu acelaşi nume din 1995.

Image and video hosting by TinyPic
Dong Yi (2010)

Acest serial l-aţi urmărit la TVR sub numele „Legendele Palatului – Concubina Regelui”. Povestea urmăreşte firul vieţii doamnei Choi (Dong Yi), care din sclavă avea să devină mama celui de-al 21-lea Rege al dinastiei Joseon, Regele Yeongjo (bunicul lui Yi San).
Ea este marea iubire a lui Sukjong, al 19-lea rege al Joseon, iar serialul ne poartă în istorie, între anii 1683 şi 1724, pentru a afla povestea dramatică a vieţii sale şi a fiului său, Prinţul Yeongjo.

Image and video hosting by TinyPic
Damo (2003)

Şi acest serial a cărui acţiune se desfăşoară tot în timpul domniei Regelui Sukjong, l-aţi putut urmări la tv sub numele „Damo (Cronicile frumoasei luptătoare)”.
Chae Ok a fost separată de fratele ei, când tatăl său, un nobil, a fost acuzat de trădare. Ea a reuşit să supravieţuiască şi să ajungă Damo, o femeie detectiv de rang inferior. Pricepută în mânuirea sabiei, ea nu trebuie să lupte doar împotriva crimelor, ci şi pentru a face faţă inegalităţii, din cauza statutului ei în societate. Fratele ei a ajuns liderul rebel care luptă împotriva nedreptăţii şi a societăţii. Cei doi fraţi se confruntă, fiecare aflându-se în părţi opuse ale legii.

Câţiva regi din istoria Coreei au fost portretizaţi în mai multe filme şi seriale. Vă spuneam mai înainte despre Sukjong. Ei bine, la fel s-a întâmplat şi cu fiul şi nepotul său, Regele Yeongjo, respectiv Prinţul Sado. Dar perioada următoare, cea din timpul domniei Regelui Jeongjo (nepotul lui Yeongjo, fiul lui Sado), este prezentată poate într-o măsură şi mai mare.

Image and video hosting by TinyPic
King of the Wind (1998)

O melodramă remarcabilă bazată pe evenimentele din timpul ultimei părţi a domniei Regelui Yeongjo, al 21-lea al dinastiei Joseon, la mijlocul anilor 1700, şi relaţia furtunoasă dintre el şi fiul său, Prinţul Sado. Povestea se bazează pe istorie şi textul scris de către Prinţesa Moştenitoare (soţia lui Sado), “Memoriile lui Lady Hyegyong”. În acel moment, în Joseon, puterea era împărţită între două facţiuni politice, Noron şi Soron. Povestea se învârte în jurul Prinţului Sado, care este prins între crudul său tată şi neobosita facţiune Noron, plus intriga unei doamne de la Curte, fără scrupule, care complotează pentru a obţine puterea, chiar împotriva Reginei. În această serie, povestea este foarte complicată, şi arată în detaliu intrigile de le Palat şi caracterul figurilor istorice.

Image and video hosting by TinyPic
Warrior Baek Dong Soo (2011)

Anul 1743, la un secol după a doua invazie manciuriană în Joseon. Era o perioadă în care vechii funcţionari ai Curţii aveau mai multă putere militară decât Regele.
Warrior Baek Dong-soo este o dramă istorică plină de acţiune – fusion sageuk – despre un mare războinic pe nume Baek Dong-soo, care şi-a perfecţionat stilul de luptă, învăţând diferite stiluri ale artelor marţiale din Coreea, Japonia şi China. A trăit o viaţă plină de încercări, şi fiind ambiţios din fire a încercat să fie un adevărat cavaler prin faptele sale. Rivalul său este un luptător misterios, la fel de abil ca şi el.
Acţiunea se desfăşoară în timpul domniei Regelui Yeongjo, dar în serial apare Prinţul Sado (tatăl lui Yi San).

Image and video hosting by TinyPic
Yi San (2007)

Cred că acest serial nu mai are nevoie de nicio prezentare. „Furtună la Palat” este kdrama datorită căreia ne-am îndrăgostit foarte mulţi de Coreea.
Serialul începe cu anii copilăriei viitorului Rege Jeongjo (1776–1800), surprinzând momentul în care acesta încearcă să îşi salveze tatăl (Prinţul Sado) aflat sub suspiciune de complot împotriva regelui. Povestea continuă cu anii în care Yi San ajunge rege, perioadă presărată cu intrigi, regrete, triumf, încercări şi realizări istorice. Serialul prezintă şi cele 10 tentative de asasinat, survenite în timpul domniei lui Jeongjo. Fireşte, din viaţa Regelui nu poate lipsi iubirea, de-a lungul episoadelor fiind prezentată frumoasa poveste de dragoste dintre tânărul Yi San şi prietena sa din copilărie, Song Yeon.
Regele Jeongjo, al 22-lea rege al dinastiei Joseon, a rămas în amintirea oamenilor ca fiind un monarh înţelept, care a militat pentru valorile democratice.

Image and video hosting by TinyPic
Eight Days (2007)

Această miniserie de 10 episoade surprinde doar o mică parte din timpul domniei Regelui Jeongjo, mai exact este vorba despre tentativa de asasinat asupra vieţii sale, în timpul perioadei de 8 zile, atunci când a părăsit Palatul pentru o ceremonie dedicată tatălui său, care a fost ucis de către bunicul său.
Serialul este cunoscut şi sub numele Eight Days Mystery of Jeong Jo Assassination.

Image and video hosting by TinyPic
Sungkyunkwan Scandal (2010)

În timpul dinastiei Joseon, a Regelui Jeongjo, la Universitatea Sungkyunkwan sunt monitorizate vieţile şi poveştile de dragoste a patru tineri.
Când fratele ei mai mic se îmbolnăveşte, Kim Yoon Hee intră la universitate în locul lui deghizată în băiat în disperarea de a găsi o modalitate să-l sprijine. Ea se împrieteneşte cu cu bogatul şi inteligentul Lee Sun Joon, cu playboy-ul Goo Yong Ha şi rebelul Moon Jae Shin.

Image and video hosting by TinyPic
Painter of the Wind (2008)

Acţiunea se desfăşoară în aceeaşi perioadă istorică. Kdrama prezintă viaţa lui Shin Yun-bok, Miindo, un pictor talentat, care se deghizează în băiat pentru a-l căuta pe ucigaşul tatălui ei. Ea întâlneşte un maestru pictor care o ghidează pentru a ajunge un mare pictor. Deşi Kim Hong Do nu ştie că elevul său este femeie, are anumite sentimente faţă de ea. Este o combinaţie de dragoste cu iubire părintească. Este, în acelaşi timp, o prietenie puternică între mentor şi discipol.
Serialul produs de SBS în 2008, are 20 de episoade.

Image and video hosting by TinyPic
Merchant Kim Man Deok (2010)

Este cunoscut şi ca „The Great Merchant”.
Acţiunea se desfăşoară în perioada 1739-1812, în timpul regilor Yeongjo şi Jeongjo, în special în anul 1795 când a fost foamete (al 19-lea an de domnie al Regelui Jeongjo).
Aceasta dramă descrie viaţa lui Kim Man Deok (1739-1812), o femeie născută pe insula Jeju, care a depăşit statutul său umil de gisaeng, precum şi restricţiile locului naşterii sale – considerat în acel timp a fi un loc de exil – pentru a deveni un comerciant de succes în epoca Joseon. Ea a devenit mai târziu un model celebru de virtute şi nobleţe, atunci când ea şi-a donat toate bunurile pentru a ajuta locuitorii Insulei Jeju, în timpul foametei, salvând astfel nenumarate vieţi.

Image and video hosting by TinyPic
Sangdo (2001)
Sangdo – Negustorul Lim Sang Ok a fost difuzat nu cu mult timp în urmă la TVR.
În cele 100 de episoade, filmul biografic, inspirat din fapte reale spune povestea negustorului Lim Sang-ok (1779-1855). Acţiunea serialului se desfăşoară în timpul dinastiei Joseon şi cuprinde domnia Regelui Jeongjo (1776–1800), a Regelui Sunjo (1834–1849) şi a lui Cheoljong (1849-1863).
În primii ani ai tinereţii, Lim Sang-ok era un vânzător sărman, însă dotat cu spirit antreprenorial. Inteligent în afaceri, Lim Sang-ok străbate ţara în lung şi lat, reuşind în timp să construiască o adevărată reţea comercială între ţările asiatice. A respectat mereu, cu onoare, principiul integrităţii morale. Această atitudine şi faptele sale fac din el unul dintre cei mai respectaţi şi admiraţi negustori ai acelor vremuri. De aceea, însuşi Regele îl aduce în preajma sa, cinstindu-l cum se cuvine. Istoria vieţii lui Lim Sang-ok a fost scrisă de Choi In Ho şi pusă în scenă de MBC.

Image and video hosting by TinyPic
Empress Myung Sung (2001)

Serialul produs de KBS2, în 2001, prezintă de-a lungul celor 124 de episoade, viaţa
ultimei împărătese a Joseonului, Myeongseong (Împărăteasa Min) (1851-1895), soţia Împăratului Gojong (1863-1907)

Image and video hosting by TinyPic
Jejungwon (2010)

Jejoongwon este primul spital modern din Coreea, care a fost înfiinţat în epoca Joseon, în anul 1885. Baek Do Yang este un nobil care renunţă la statutul său pentru a lucra în spital. Hwang Jung este fiul unui măcelar, care devine medic, în timp ce Seok Ran intră în Jejoongwon ca interpret, dar după o pregătire medicală ajunge doctor.
Şi acţiunea acestui serial se desfăşoară to în timpul Împăratului Gojong (1863-1907), şi surprinde şi asasinarea soţiei acestuia, Împărăteasa Myeongseong.

500 Years of Joseon Dynasty (1983-1990)
„500 de ani ai dinastiei Joseon” este o serie de drame istorice difuzate pe o perioadă de 8 ani, care înfăţişează toate domniile importante dintr-o dinastie care a existat timp de cinci secole. Regizat de regizorul Lee Byung Hoon şi scenaristul Shin Bong Seung, el este compus din 11 serii separate sau de episoade, bazate pe cercetarea istorică exhaustivă a „Analelor dinastiei Joseon”.

Image and video hosting by TinyPic
Sez. 1 – The King of Chudong Palace – Regele Taejo (1392–1398) – Căderea dinsatie Goryeo şi înfiinţarea dinastiei Joseon.
Sez. 2 – Tree With Deep Roots – Regele Sejong (1418–1450)
Sez. 3 – The Ume Tree in the Midst of the Snow (108 ep.) – Regele Munjong, primul fiu al Regelui Sejong The Great (1450–1452)
Sez. 4 – The Wind Orchid (64 ep.) – Regele Jungjong (1506–1544), Injong (1544-1545), Myeongjong (1545-1567)
Sez. 5 – The Imjin War (54 ep.) – Războiul Imjin cunoscut ca şi Războiul de 7 ani (1592-1598), bătălia pe mare a amiralului Lee Soon Shin împotriva lui Toyotomi Hideyoshi, perioada când a domnit Regele Seonjo (1567-1608)
Sez. 6 – The Hoechun Gate (50 ep.) – Regele Gwanghaegun (1608-1623)
Sez. 7 – Namhan Mountain Castle (22 ep.) – Regele Injo 1623-1649, Hyojong (1649- 1659) şi Hyeonjong (1659-1674)
Sez. 8 – Queen Inhyeon (71 ep.) – Regele Sukjong (1674–1720)
Sez. 9 – The Memoirs of Lady Hyegyeong – Regele Yeongjo (1724–1776), mai exact în perioada vieţii Prinţului Sado (1735–1762)
Sez. 10 – Pa Mun (62 ep) – Regele Jeongjo (1776–1800) şi Sunjo (1834–1849)
Sez. 11 – Daewongun (32 ep) – Regele Cheoljong (1849-1863), Împăratul Gojong 1863-1907), Împăratul Sunjong (1907-1910).
Daewongun se referă la Heungseon Daewongun, sau Yi Eung Ha, un descendent al Regelui Yeongjo şi regentul Regelui Gojong. El a fost un personaj politic cheie, în ultimele zile ale Joseonului, şi este cel pe care se concentrează al 11-lea sezon şi ultimul din seria celor 500 de ani dedicaţi dinastiei Joseon.

- va continua –

Surse: wikipedia, wiki.d-addicts.com, historical-drama.com

Despre Carina T. [KF]

Carina T. [KF]

Pentru mine Coreea este o lume aparte, o lume misterioasă care îşi dezvăluie treptat secretele... dar acestea par nesfârşite. În fiecare zi mai descopăr câte ceva care mă face să-mi doresc şi mai mult să ajung acolo şi să pipăi, să miros, să gust şi să mă desfăt cu savoarea Coreei.

Browse Archived Articles by Carina T. [KF]

29 comentarii

There are currently 29 comentarii on Cronologia serialelor istorice (4). Perhaps you would like to add one of your own?

 1. wow… cate seriale… multumim pentru recenzie… pe cateva dintre ele le-am vazut… insa mai sunt multe pe lista de must see :)

  • Mie-mi spui Ramo ,ca TREBUIE?

 2. Desi am vazut o gramada din ce ai prezentat ,tot mai am alta gramada destul de mare care sta si asteapta! Poate in viitorul cat mai apropiat se incumeta cineva sa mai traduca si filme istorice!Deja cele moderne au devenit comerciale ,i-mi plac, dar vazute printre picaturi!

  • din nefericire pentru multe din serialele vechi nu sunt suburi in engleza
   nici la cele noi nu sunt la toate :(

 3. Poate ca or sa apara in viitorul cat mai apropiat! Valul este in crestere,in curand cred ca vom vorbi de tsunami coreean!

 4. Eu am vazut 6 din aceasta serie…imi exprim si eu parerea de rau ca cele mai vechi, cel mai probabil nu le vom putea urmari, neavand subtitrari in engleza, si nimeni nu incearca sa le traduca :( Pt mine serialele istorice sunt cele mai frumoase, ele m-au cucerit intaia oara, iar acestea din perioada Joseon, cred ca sunt cele mai frumoase.

  • si pe mine ma atrag in mod special cele istorice… dar nu pot sa spun ca imi place o perioada mai mult decat alta… cred ca fiecare are farmecul ei :)

   • Mie imi place perioada Joseon cel mai mult pt ca a fost cea mai infloritoare, costumele sunt mai frumoase, imi plac familiile regale prezentate in seriale etc

   • Si probabil si pt ca actiunea primului serial vizionat se petrece in aceasta perioada :)

 5. Cred ca mai sunt destule de prezentat :) Cand ma gandesc cate sunt pe care vreau sa le vad….

  • nu mai sunt prea multe… ce-a fost mult a trecut :)

 6. ce multe mai am de vazut :( ce pacat ca nu ne sunt chiar la indemana :( totusi speram in minuni care vor veni curand …….mii de multumiri !!!!!!

 7. Vai cate seriale istorice pe care nu le-am vazut sunt pe lista :(.

  @ana: Si mie imi plac mai mult serialele istorice. Au ceva aparte. Multe dintre cele moderne sunt comerciale sau cam puerile…

 8. Toate acele seriale sigur sunt MUST SEE ^^
  Multumim pentru articol,Carina ^^

 9. eu am o intrebare care nu are legatura cu acest subiect, dar totusi am s-o pun-poate imi va si raspunde cineva: va mai aparea vreun numar din revista de cultura coreeana k-wave?

  • Sigur ca da, Myra :) Vom anunta la momentul potrivit :)

 10. Ah ,gramada mea de filme vazute este numai de 10 bucati si deja este o gramajoara,in comparatie cu muntele de filme istorice care parca abia asteapta sa le vizionez! Vai ce pofta mi s-a facut de ele! Cand vad 1300,1400,1500 si ceva parca ma furnica pe sira spinarii si maussul pleaca singur pe coclauri !

 11. Ce nu ai inteles? Adica am o gramada imensa de filme istorice care ma asteapta sa le vad!

 12. Tu ne dai filme pe banda rulanta ,dar nu si solutii pentru timp liber!

 13. as vrea si eu sa am timp sa le vad si sa le traduc :))

 14. Good job Carina gz.

 15. Foarte utila seria ,,Cronologia serialelor istorice”. Felicitari.

 16. Despre Yi San, fiul printului Sado [ care apropo este trecut intr-un top al celor 10 monarhi nebuni], pt ca realitatea oricat ar fi de cosmetizata-n frumoasele seriale coreene, in special in “Razboinicul…”, tot trebuie asumata, se poate spune pe drept c-a fost si el la randul sau ca si tatal sau un sadic. El a domnit pana la 48 ani de ani, iar modul in care a murit a lasat semne de intrebare, a facut ce-a facut si tatal sau printul Sado si-a ucis o buna parte din rude, suspectandu-le de intentii criminale, s-a straduit sa-i trimita-n mormant pe toti cei care au dezvaluit lucruri despre viata tatalui sau sau care au participat la condamnarea sa. Printul Sado a fost cea mai monstuoasa figura a istoriei Coreei, ucigas, violator, pedofil-tot ce se poate imagina mai urat, iar fiul sau Yi San a considerat ca unui rege sau fiu de rege i se poate permite ORICE, de fapt avea un cult al tatalui sau si spre varsta de 48 ani incepuse s-o cam ia razna la fel ca tatal sau, de aceea a fost dupa uni istorici asasinat, oricum regatul se zbatea ba sub autoritate japoneza, ba sub cea manciuriana, multe rascoale ale taranilor, secte religioase si razboinice, etc, cand aud c-a fost o perioada de prosperitate imi vine sa rad. A fost ceva ca-n tarile Romane sub domniile fanariote, adica saracie, foame, jafuri, etc. CE-AM AFIRMAT MAI SUS ESTE BINE DOCUMENTAT DIN CARTI DE ISTORIE, APARUTE LA NOI.

 17. Carina te rog (daca se poate) sa actualizezi cronologia! Multumesc pentru cronologia serialelor !

 18. in mod normal mai urmeaza serialele istorice inspirate din perioada moderna a Coreei… voi incarca sa completez

  • Au mai aparut seriale istorice anul acesta si anul trecut care nu sunt prezente in cronologie! Stiu ca mai sunt seriale plasate in perioada ocupatie nipone dar si din 1945!

 19. Am vazut lista cu serialele istorice coreene dar din pacate nu reusesc sa le vizionez .Cateva din seriale le am vazut si mi au placut enorm de mult dar sunt unele de care nici macar nu am auzit pana acum (lacrimile dragonului ,king and queen ….)Sunt o mare inpatimita a filmelor coreene , mai ales a celor istorice . Imi puteti spune unde as putea sa vad aceste seriale pt ca nu le am putut gasi nicaieri..Au fost vreodata pe internet? Multumesc

Leave a Comment