Oana Cristolţean [KF]

Goodbye Kim Jong Il!

Written by Oana Cristolţean [KF]. Posted in Coreea azi, DPRK, Istorie, Istorie si cultura, Recenzii Koreafilm

Tagged: , , ,

kji (8)

Published on decembrie 22, 2011 with 78 comentarii

Acum câteva zile, am aflat de la televizor, din presa scrisă sau de pe internet, de moartea dictatorului Kim Jong Il, preşedintele Coreei de Nord. Ştirea a surprins o lume întreagă, punând sub semnul întrebării viitorul ţării, aflate sub regim comunist încă din 1953 şi acţiunile imediat următoare ale guvernului din Phenian. Articolul acesta îl scriu pentru a avea o viziune despre ce fel de om a fost Kim Jong Il, despre (ne)reuşitele în domeniul guvernării ţării, în niciun caz pentru a-l comemora.

Moartea lui Kim Jong Il a fost anunţată pe 19 decembrie a.c., deşi acesta decedase cu 2 zile în urmă, din cauza unui atac de cord, în timpul unei călători cu trenul.

Surse ruseşti şi nord coreene menţionează date şi locuri diferite ale naşterii sale. Ruşii afirmă că liderul comunist s-a născut lângă oraşul Khabarovsk, Rusia, pe 16 februarie 1941, unde Kim Il Sung, aflat în exil, conducea un batalion al Brigadei Sovietice 88, care a luptat împotriva ocupaţiei japoneze.

De cealaltă parte sursele nord coreene susţin că s-ar fi născut într-o tabără militară secretă pe muntele Baekdu, pe 16 februarie 1942, sub semnul unui curcubeu dublu! De menţionat e faptul că muntele Baekdu e considerat sfânt şi e un loc de pelerinaj pentru cetăţenii Coreei de Nord.

Se presupune că tatăl lui l-a trimis la şcoală în China din 1950 până în 1960, unde a studiat mai mult materii practice, pregătindu-se astfel de rolul de conducător al unei republici populare.

După ce a terminat cu facultatea în 1964, el s-a alăturat Partidului Muncitoresc şi pentru următorii 30 de ani a întărit imaginea lui Kim Il Sung şi şi-a adjudecat putere în partid. 10 ani mai târzu a fost numit succesor al lui Kim Il Sung şi pentru a nu i se clătina poziţia, fratele lui vitreg mai mic a fost trimis ca ambasador într-o ţară europeană.

În anii ’80, după spusele unor analişti străini, a fost implicat în cel puţin două atentate teroriste. Primul a fost cel din Ragoon, Burma, unde în urma unei explozii au murit 17 oficiali sud coreeni. Al doilea atentat a omorât 115 de oameni, care se aflau toţi în acelaşi zbor aerian al unei companii sud coreene.

După moartea lui Kim Il Sung în 1994 şi numirea lui ca preşedinte etern al ţării, Kim Jong Il a avut de aşteptat câţiva ani buni până a luat frâiele guvernului. Ca şi noul conducător al Nordului comunist, el a răcit relaţiile cu ţările aliate, Rusia şi China, a instituit politica numită Military First (tr. pe primul loc armata), care rezerva majoritatea resurselor forţelor armate. Aceste tipuri de politici plus un numar de secete, urmate de inundaţii devastatoare, au dus la o foamete naţională care a ucis aproximativ 3,5 milioane de oameni.

Timbre poştale cu Kim Jong Il alături de Kim Dae Jung (stg.) şi No Mu Hyeon, doi preşedinţi ai Coreei de Sud

Deşi, în 1998, Coreea de Sud a instituit politica Sunshine cu scopul de a îmbunătăţi relaţiile, de a încerca să pună capăt programelor nucleare şi stabili o cooperare economică cu Nordul (ca un prim pas spre unificarea peninsulei), această politică nu a putut fi implementată. Şi oare din cauza cui?

Cu Vladimir Putin

A fost acuzat de presa internaţională că încalcă drepturile omului abuziv; dovadă stau “taberele de reeducare”, care în realitate sunt lagăre de concentrare. Aici poate ajunge orice nord coreean, indiferent de vârstă şi poziţie, pentru crime politice (de exemplu pentru că nu au depus prea mult efort în a-l adora pe lider). Mai mult, e acuzat şi de răpirea unor japonezi şi sud coreeni.

Cu Dmitri Medvedev, în una dintre ultimele călătorii diplomatice făcute

Kim Jong Il a fost cunoscut şi pentru modul extravagant de viaţă pe care l-a dus, în timp ce populaţia Coreei de Nord suferea de diferite boli sau murea de foame. Spre exemplu, importa coniac Hennessey în valoare de 700.000 de dolari pe an, mânca periodic crabi, caviar, sushi, folosea produse de lux şi conducea maşini de lux, toate străine bineînţeles!

A fost foarte secretos cu viaţa lui privată. Se ştie că a avut o soţie şi un copil din această căsătorie, dar şi 3 amante şi alţi 2 copii. Dar cum toţi dictatorii îşi iau lumea în cap, se estimează că ar avea 70 de copii din multitudinea de aventuri pe care le-a avut, de-a lungul vieţii.

Ca un “bun dictator”, a construit în jurul lui un cult de personalitate. Poze cu el şi tatăl lui pot fi văzute pe clădiri, în fiecare oraş iar critica la adresa lui şi a tatălui său e pedepsită cu o vizită lungă în lagărele de concentrare existente. Zilele de naştere ale celor doi sunt sărbători naţionale. Toate sursele media sunt controlate de stat iar laudele aduse la adresa lui sunt constante şi peste tot, la radio, ori la televiziune.

Ceea ce s-a difuzat la televizor în ultimele zile, mulţimile de oameni adunaţi în centrele oraşelor pentru a-l plânge, sunt rezultatul propagandei masive şi continue la care au fost suspuşi nord coreenii, dar şi rezultatul fricii de sistem.

Dragul lider Kim Jong Il a murit pe 17 decembrie, în urma unui atac de cord. Se afla într-o călătorie cu trenul în ţară, cu scopul de a urmări evoluţia producţiilor din industrie şi agricultură şi de a le da sfaturi producătorilor nord coreeni.

Imediat după moartea lui, al treilea lui copil, Kim Jong Un, a fost numit succesorul lui. Acum, rămâne de văzut ce se va întâmpla în viitorul apropiat cu Coreea de Nord şi relaţiile ţării cu restul lumii.

Kim Jong Un şi Kim Jong Il

Surse: asianhistory.about.com, wikipedia.

Despre Oana Cristolţean [KF]

Oana Cristolţean [KF]

Oana Cristolţean s-a născut in 1992, în Cluj-Napoca. De Coreea s-a indrăgostit acum doi ani, cand o bună prietenă i-a prezentat-o pe Janggeum Seo din "Giuvaierul Palatului". Incă de la început a fost impresionată de gastronomia coreeană şi de îmbrăcămintea tradiţională. Treptat, a descoperit multe aspecte ale Coreei: istoria, tradiţia, muzica şi patriotismul afişat de nativi.

Browse Archived Articles by Oana Cristolţean [KF]

78 comentarii

There are currently 78 comentarii on Goodbye Kim Jong Il!. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Da, păi Paektu e muntele unde s-a coborât Tan’gun din ceruri, bineînţeles că acolo trebuia să se nască ilustrul :P . Mama lui ! Acuma’ nu ştiu unde a murit Tan’gun, da’ sigur nu pe tren :)) .

  Sunt curioasă ce va face cercul politic din jurul noului lider în următorii ani . Oricum, cred că multe lucruri depind şi de relaţia China-Sua.

  • Tan’gun nu a murit, s-a retras in munti si a devenit zeu! :))) ma tot gandesc oare ce denumire o sa-i atribuie post-mortem lui KJI, ca sa-l ridice la rang de zeu! :))

   eu cred ca fiul lui o sa fie o marioneta a guvernului, cel putin acum la inceput, pana mai castiga celebritate si se mai coace la minte…

   • Da, ai dreptate, am uitat ca aici discutam despre zei :)))

    • De zei. Ce mai. A DUS O VIATA DE ZEU. Numai produse de lux, amante si copii din flori, la fel ca Zeus din Olimp…

    • Cu asta m-ai dat gata. Zeus din Olimp =))) .

 2. bine ca s-a carat! sper ca sucesorul lui sa nu-l copieze si sa nu-l mosteneasca genetic atit de mult, dar cand ma uit la kim jong un nu ma pot abtine sa nu constat faciesul lui porcin. pe-asta daca-l pun sa stabuleze nu se deosebeste cu nimic de confratii lui de stabulatie, doar ca el poate sa fie din cand in cand si biped, nu doar patruped!

  • =))) gand la gand!

   sper sa faca ceva schimbari in bine acest Kim Jong Un daca l-a tot scolit tatal lui prin Europa!

   • Parca Kim Jong Il nu era scolit prin China si tot prostii o facut… Eu sper sa nu semene asa tare cu taica-so, dar ma indoiesc ca o sa schimbe politica lui, mai ales ca pare adeptul aceluias stil de viata DEMN DE O ZEITATE. LA CE FALCUTE ARE CRED CA SE HRANESTE BINE SI CA NU O FACUT MISCARE IL VIATA LUI.

  • De acord, seamana cu un porcusor =))

   • like la ce ai zis! :)) are falcute demne de aceasta denumire!

   • tu ai folosit un diminutiv dar eu cand il privesc ma gindesc la un augmentativ

 3. Sper sa le fie mai bine!

 4. Ei Oana am anticipat si asteptat acest articol din partea ta! Oare cum de au ramas cu straiele intregi ,toti acei oficiali plin de decoratii ,mai ceva ca o sorcova ?Eu cred ca feciorasul lui va fi numai de poza ca este cam necopt la 30 de ani,asa zice unchesul cel grijuliu! Mult prea exagerate aceste concerte de bocete si lesinuri,pentru o tara care efectiv moare de foame!Eu as fi dansat tarantela de bucurie sau as fi chefuit cu prietenii,lucru pe care deja l-am facut cand a cazut Ceausescu!

  • pai poate plang si lesina de foame, nu ca a murit conducatorul mult iubit. Acum sa fim seriosi : nu iubesti pe nimeni cand ai stomacul gol din cauza lui. Eu cred ca e totul de fatada.

   • :D hahaha Livia, chiar ca era de asteptat! am devenit previzibila! :))

    mai mult ca sigur ca sunt si nord coreeni care au dansat la auzirea vestii; cei care au reusit sa fuga din tara!

    cum zici si tu Petra sper ca, in majoaritatea cazurilor, plansul ala sa fi fost de fatada… daca nu, ar fi asa de trist…

    • Ma gandesc la ceva…cunoscand puternica datorie pe care toate popoarele asiatice o au intiparita in ratiunea lor, tin sa cred ca tot acest fenomen este unul 100 la 100 adevarat .

     • Cred ca e si si. Sunt cu siguranta oameni care plang pentru ca le pare rau, sunt si care plang de firca REEDUCARII…

 5. Eu inclin sa cred ca aici este un joc de-a rasu-plansu! Cu cad plang mai tare la suprafata cu atat le este sufletul mai razator!

  • da da … plang in fata lui si dupa aceea pleaca acasa, cu gandul : mda bine ca a mai murit si asta, la cate ne-a facut.

 6. Sper ca toate aceste minuni Nord Coreene sa nu aiba repercursiuni asupra populatiei de rand sau a Doamne fereste a celor din Sud !

  • nu intelegem noi … dar la nivel super inalt se intampla multe lucruri… sper ca pustiul ala de 30 de ani si alcoliti lui sa mai plece acasa si sa mai lase si pe alti … ca deja si noi ne-am saturat :)

 7. Da bine Bre ma lesi? La 30 inca nu este copt pentru a conduce o tara,dar pentru jaf si asuprire e bun? Regi din Corea au fost inscaunati la varste foarte fragede cand inca se jucau cu ….in praf ,hai sa fim seriosi,vad ca istoria se repeta,ca in multe filme vazute! Aceiasi Marie cu alta palarie!

  • niciodata nu inveti lucrurile bune primele. Intotdeauna inveti sa faci rau si dupa aia … si dupa aia mai vedem…si acum la ce sa ne asteptam…. pustiul a trait intr-o lume perfecta …departe de toti … in Elvetia

  • N-ai putea sa-ti cizelezi putin,putin exprimarea, daca tot alegi calea exprimarii publice, fie ea si semi-anonima?

 8. Mai bine sa stau cuminte, daca exista vreun virus numit spionita si ma contaminez? hi hi hi!

 9. Macar sa fi invatat ceva bun de acolo,din spiritul si cultura elvetiana,sa fi fost impuns macar odata de vacuta mov,sau sa fi stat la taifas cu marmota care impacheteaza ciocolata!

  • ce as manca niste ciocolata acum. cat desre noul si despoticul conduator al Coreei de Nord …sa speram ca va veni cu noi idei si in urez sa revolutioneze Ideologia comunista, sa isi puna capul la contributie si multe altele

 10. Petra tu poate ca mi-ai tinut companie din complezanta ,dar cred ca m-am ticnit rau de tot daca in Ajun stam si vorbim,discutii!

  • ei na stai linistita nu e nici o problema…. si asa nu aveam ce face pe aici…

 11. Craciun fericit si tie alaturi de familia ta si de prieteni,numai bine!

  • Multumesc, la fel si tie

 12. Poza nr 3 mi-a adus in minte aceste versuri
  ,,Ai nostri tineri ,la Paris invata
  La gat cravata cum se leaga!”

  • :)))))) numai atat invatau la Paris? :)))
   aia o invatau si in Romania.

 13. Livia, eu ma retrag sa ma pun la somn. Noapte buna . Bye :)

 14. eu nu stiu ce sa zic. Dumnezeu sa il odihneasca. E pacat ca de sarbatori mai sunt si oameni tristi si doliu in familii.

 15. Doamne ai mila de ei ! si da-le minte pentru a descoperi sansa unei vieti mai bune ,mai civilizate

  • Sansa asta nu cred ca o au deocamdata, din pacate :((

 16. interesant om, nu stiu ce sa zic…

 17. Cred ca in Coreea de Nord e cel mai mic raport de obezitate:
  UN SINGUR OM PENTRU TOT POPORUL :@) – asta-i semnul pentru porc de pe mess :P

 18. Eu cred ca noi gandim prea mult ca niste europeni dintr-o lume libera cand evaluam starea lor. Eu ma tot gandesc la unul dintre ultimele articole despre Coreea de Nord, cu fetitele gimnaste care au muncit mult si au fost foarte dezamangite ca presedintele (etern mai nou) nu a venit sa le vada… Mi s-a rupt inima cand am citit asta :((

  • presedintele etern e Kim Il Sung.. fiul Kim Jong Il nu a primit o denumire pompoasa post mortem, deocamdata.
   eu parca stiam ca n-o sa-si faca aparitia… de ce sa se deranjeze?

   • Scuze, Liderul etern…
    Da, presedinte e taica-so…
    :))
    Oare pe procusor cand moare cum o sa-l strige :P???

    pai da, nu s-a deranjat, daca o ducea prost cu sanatatea mai ales sigur nu avea chef de gimnastica

 19. http://koreafilm.ro/blog/2011/10/jocurile-in-masa-o-perspectiva-nord-coreeana/
  Aici este si linkul cu recenzia despre care vorbeam mai sus,scrisa tot de corespondentul nostru special din DPRK, Oana.

  • Totusi, din moment ce dragostea trece prin stomac, sper ca asta ii trezeste pe multi nord coreeni la realitate. Eu sper sa le fie mai bine si sa NU reuseasca Kim Jeong Un sa instaureze acelasi regim de fier pe care l-a impus tatal sau.

   Pe de alta parte sper sa scapam si noi de cei care sug sangele poporului (vorba lui Caragiale) si care duc vieti de lux, asemeni lui Kim Jeong Il in timp ce multi romani mai ca mor de foame. Ce rost ca avem libertatea sa protestam daca suntem prea pasivi sa facem vreo schimbare? :-<

  • cand zici (si nu numai tu) “corespondentul nostru special din DPRK” parca as fi chiar in Coreea de Nord si as transmite toate informatiile de acolo :D :))

   dar sunt flatata ca imi spuneti asa! :)

   • Doamne fereste sa fi acolo. Nici de dragul jurnalismului nu iti doresc… Dar scrii bine, ca si cand ai fi acolo. Suna bine si ti se potriveste :)

 20. Felicitari pt articol, Oana, l-am asteptat :) Si citit cu mare interes. Eu nu prea pot spune Dumnezeu sa-l ierte….asta e…dar frate, pe asta nu-l mai ingroapa odata? Asteapta pana si ultima faptura din tara il plange?

  • mersi Ana :D..
   nici eu nu am putut si nu pot spune asa ceva. nu merita, pur si simplu. e ciudat dar am fost chiar bucuroasa cand am auzit vestea!
   si ma intreb oare oamenii din lagare au auzit ca “dear leader” a murit?

 21. Am auzit ca ii vor arde trupul… dar sunt tare curioasa sa vad ce va face fiul lui.

 22. Acum la sfîrșitul acestui an, sunt două evenimente care ne inundă pe canalele media și din păcate orhideele sunt implicate, fără voia lor:
  Aniversarea decolării vampirilor nostri de pe acoperisul CC și înmormîntarea vampirului de la Phenian…Ei bine aceștia, după ce au terorizat milioane de oameni au dat iama și în lumea splendidă a orhideelor.
  Să ne luăm însă zborul spre Phenian, unde oamenii bocesc a doua generație de dictatori din specia KIM. Pe Kim Jong Il.
  Tăticu a fost Kim Il Sung și o orhidee se cheamă KIMILSUNGIA. Că și el vizita lumea și în 1968 a fost la fratele Sukarno, în Indonezia și s-au plimbat prin Grădina botanică din Bogor. Acolo lui Kim il Sung i-a plăcut un Dendrobium. Sukarno, fericit că are ocazia, i-a dat denimirea de KIMILSUNGIA.
  Și s- a împînzit țara cu panouri pe care erau pictate ”nefericitele” orchidee la picioarele fericitului dictator. Dar, pînă la urmă, mor și dictatorii. Cineva trebuie să le preia calea, un fiu, dacă se poate.
  De exemplu Kim Jong Il… Asta a dat iama într-o altă familie de flori: Begonia. A apărut hibridul KIMJONGILIA. O altă floare splendidă năpăstuită cu nume de diavol, dar înregistrată ca atare de forurile internaționale horticole..
  Ce să-i faci? Nu poți aștepta ca florile să plîngă și complicii care au contribuit la cultul personalității unor dictatori să se căiască…
  Una peste alta, orhideele privesc cu mirare cum la noi oamenii se bat pe tigăi ieftine în supermarketuri (ce vor frige în ele?) iar în Koreea de nord , cum după o repriză de bocete se duc să mai ia o gură de iarbă proaspătă, lăsată la baza panoului cu orhidee și begonii Kimilsungia și Kimjongilia.
  Că de! Tăticii trebe respectați…

  • =))
   Chiar? Ce o sa friga in ele? O sa faca rabdari prajite.

   • draga mea ,poate fac colectie…

    • Si nepotii lor nu o sa mai trebuiasca sa munceasca pentru ca o sa tot vanda cate o tigaie si o sa traiasca in lux =)).

  • Bietele flori. Nume blestemate… Ce sa-i faci? Bine ca nu sunt numite si dupa Lenin, Stalin, Hitler si Mao Ze Dong… Poate lor nu le placeau florile…. :))

   • astia aveau alte hobby-uri…de ex. Hitler picta…

    • Da :))
     Stalin fuma… :P

    • Da dar si Kim Jong Il avea o pasiune : Coniacul Hennessey :)

     • si filmele.. am citit pe undeva ca avea o colectie de filme de la Hollywood si ca la un moment dat a rapit 2 actori, ca sa joace in ceva film (productie proprie) cu Godzilla… insane!

     • =))
      Film cu godzilla???
      Mda,,,, cred ca i se potrivea. El era godzilla care distrugea tot prin tara si in final americanii ii veneau de hac

  • shame on Sukarno ca n-a avut altceva mai bun de facut!

   florile:

   http://4.bp.blogspot.com/_6HeaHrhhz6M/TN1awjbgyAI/AAAAAAAAAMc/e–PW4RD8AQ/s1600/kimilsungia.jpg

   http://www.ticket-to-timbuktu.com/wp-content/uploads/2011/06/kimjongilia.jpg

   si da, i-au pus “kimjongilii” la capatai! 8-|

 23. Claudia B. [KF]

  Nu stiu de ce, dar asta micu’, succesoru’ tacut, fara sa schiteze macar un zambet pare a fi mai periculos decat taticul sau :))) Kim Jong Il spre deosebire de alti lideri care au imbratisat acelasi regim politic, fideli dogmei comuniste, macar a avut parte de o moarte linisitia :))

  • Sincer Kim Jong Un pare mult mai periculos decat tatal sau. Cat despre plansetul natiunii la imormantarea lui Kim Jong Il , s-a demonstrat ca a fost o inventie. Au plans de bucurie ca au primit peste proaspat, o delicatete prin Coreea De Nord.

   • mie, pana acum ce am citit parerile voastre, mi se parea ca Jong Un e un maare pampalau! :D acum stau in dubii, ar putea la fel de bine sa fie periculos!

    • Poate e periculos tocmai ca e cam pampalau si nici nu are autoritate. Cine stie ce prostii debiteaza… Mie mi se pare cam “necopt” in ale politicii si cam prostut… Si cred ca e privit mai mult ca un copil in scutece de ceilalti lideri ai partidului din Coreea de Nord

 24. Adio si n-am cuvinte! Bine ca l-au ascuns, ca dupa atatea zile cred ca era spre drumul de a fi fosila,cam multe zile de boceala gratuita!Bine ca nu le-a dat prin cap sa-l conserve ca pe Lenin sau sa-l fi mumificat,ca Doamne feri ,a fost un film cu Mumia se intoarce!hi hi hi!

 25. Pampalau ne pampalau ,cred ca impins de la spate de unchiuletulsi matusica grijulii,o sa jupoaie,tara de tot! Auzi tu ,comunist plimbat pe ultimul drum cu o masina americana ,si curcile rad!

 26. Aloooooo! lume unde santeti? Sa inteleg ca a-ti plecat incorpore ,la funerarii,sa fiti siguri ca mortul de la groapa nu se mai dezgroapa? Nu ma mai joc cu voi,de cateva zile bune dai cu pusca si nu gasesti pe nimeni! Sau stati in casa si invatati vreun Plugusor?

 27. sper ca acum se vor indrepta lucrurile si se va unifica peninsula coreeana.

 28. Felicitari pentru articol. A fost rapita si o romanca de catre spionii nordcoreeni, pictorita Doina Bumbea a murit in lagarul coreean. Copiii ei sunt inca in lagar, prizonieri. Toate plansetele populatiei nordcoreene sunt strigate de diisperare ca sunt ingroziti de sistem, de teroarea sistemului, ca desi a murit un criminal, un despot, un alt nenorocit i-a luat locul iar acest nou nebun dictator e cel mai rau, sadic si crud, neexperimentat si foarte tanar, este un pericol mai mare decat a fost bunicul sau tatal lui. Oamenii plang de groaza ca daca nu isi exprima constiincios durerea ar putea fi trimisi in lagare, sau ar putea fi impuscati pe stadion in fata celorlalti oameni ca sa fie dati ca exemplu.

  • E groaznic, bietii oameni, se vedea ca ei plang de frica, de disperare, nu de tristete, nici pe departe….

   • multi spun ca plansul lor este regizat… ca totul este ca un film bine regizat… dar nu asi crede pentru ca sunt cateva mii, poate chiar zeci de mii de oameni, nu 10, 20 :)

    • Laura, de ce ti se pare ca nu ar fi regizat? Oamenilor alora nici nu trebuie sa le spuna cineva sa planga, stiu singuri ca trebuie sa planga, altfel vor avea de suferit si mai mult.

    • Nu e regizat ca-i pune cineva sa planga. E mai degraba orchestrat. Ei stiu ca trebuie sa planga…. daca nu vor sa le fie si mai rau…. :((

 29. pe mine ma ingrozeste fiul lui…. pare un prefacut… si-a facut nu stiu cate operatii estetice sa arate ca tatal lui….

  • Si tot nu arata ca el =))

   • Da ,da ,arata cu degetul ,de preferat cu cel mijlociu spre lumea zguduita de lacrimi ,ca doar stiu ce-i asteapta pe viitor. Cate ostilitati vor suporta cei din sud pentru remarcile din timpul funerariilor!Nici nu vreau sa ma gandesc!

 30. Sa lasam mortii cu mortii , comentariul real si uluitor este a dnei Ileana Bumbea , eveniment nefericit despre care nu stiam . Stiu ca in anii 50-53 au fost si comunisti romani implicati militar in razboiul corean in trupele internationale asa ca nu este de mirare ca avem inca multe secrete in arhive si istoricii tineri mai pot cauta in urmatorii 50 de ani. Ca un privitor la KBS WORLD si China CCTV si RT-Rusia am dedus mai multe realitati decit cele comentate de voi mai sus:
  1) populatia este de 25 milioane , din care 1,5-2 milioane sint militari activi dar pina la 10 milioane sint devotati armatei si depind financiar si social d esubventiile militare-civile ca pensionari si familiile lor femei si copii acum , in trecut si in viitor . De aici afirmatia infricosatoare ca regimul este gata sa trimita 10 milioane de NK spre SUD ca represalii la orice provocare.
  2) Cred ca marea masa in ordine de militari erau BENEFICIARII regimului si plingeau sincer ca isi pierd poat eprivilegiile in fata noilor sefi : SORA lui Kim Joung IL si SOTUL ACESTEIA .Regimul este declarat regim militar si NU POLITIC asa ca comunistii si ierarhia politica sint doar executanti pe teren si in provincii , in intreprinderi fata de linia militara decisa de Consiliul militar. Aducetiva aminte de filmele istorice unde militarii decideau asupra guvernului si ministrilor si INALTA TRADARE era pedeprita cu taierea capului in public, a faptasului si familiei si deportarea ca sclavi dupa confiscarea averii,CRED CA SI ACUM ESTE TOT ASA la PHENIAN deci femeile , FOARTE BINE IMBRACATE CU PUFOAICE CHINEZE CU BLANA , urlau sincer de de groaza zilei d emiine cind pot pierde statutul social si in plina iarna sa mearga la o cocoiaba in agricultura.
  3)Urmariti stirile despre intilnirile diplomatice ale Japoniei cu China si discursul de Anul nou a presedintelui LEE care desi respins categoric ca partener d ediscutii de noul lider NK , a mentionat o FEREASTRA DESCHISA pentru legaturi economice, ajutor de marfuri pentru a trece oiarna si a permis vize pentru NK in 2012 cu singura conditie d ea se relua discutiile in 6 pentru eliminarea armelor nucleare de atac ( evident periculoase Japoniei si SK).
  4) Noul LIDER are studii de avocatura si vorbeste 3 limbi europene si cred ca si japoneza caci mama sa , a 3-a sotie era japoneza d eorigine!!!. Ceilalti doi frati traiesc in Europa si in Suedia parca , o viata discreta dar bine finantata ca sa NU APARA IN PUBLIC si nici nu au participat la funerarii. Asa cum stim tot din serialele istorice NU este decit un singur mostenitor ceilati sint exilati sau ucisi , ei si urmasii lor, un motiv serios de a sta ascunsi vesnic.
  5) Noul KIM cred ca va fi vizibil deabea peste vreo 5 ani dupa ce se va insura de citeva ori pina una din sotii va naste succesorul dinastiei KIM, tot in baza traditiei dinastice familiare noua din filmele ce le urmarim cu interes. S-a urmarim pe posturile straine pe ambasadorii NK de la ONU si d ela Londra sau Berlin la Moscova si la Paris .
  Din cite am dedus toate marile puteri DORESC MENTINEREA STATUS QUO , caci miscari populare si depalsari spre oricare granita a 1-2 milioane d eflamizi disperati gen Siria sau Libia este estimata logistic catastrofala asa ca negocierile vor fi foarte precaute , similar celor cu Ceaus . din Romania .Chiar incercam o imagine d eistorie contrafactuala : cum ar fi plins romanii in “limba si lacrimi d elemn ” daca af fi murit Caeaus.in 1987-88 si cum l-ar si aclamat cu aplauze si sarbatori pe stadioane pe Nicu . Sa fim realisti sinoua celor in virsta ( 50plus) sa ne fie cam rusine de cum traiam si gindeam acum 20 ani si cum sintem nostalgici( unii )
  6) ISTORIA SE SCRIE ASTAZI . URMARITI CU ATENTIE SI VA BUCURATI _caci pina in 1989 nu vedeam nici un post strain si NU era internet !!!! Imi doresc foarte tare reunificarea coreeana in vremea viatii mele (de sexagenar )desi stiu ce greu si cu ura reciproca s-a facut in Germania si decalajul mintal si de actiune poersonala mai persista dupa 22 ani.
  7)LA MULTI ANI POPOR COREEAN PE CARE IL IUBIM DICOLO DE GRANITA DIN 1953_PARALELA 38 , CACI NOI TE CUNOATEM DIN ISTORIA DE 2500 de ani , asa cum o reinvie serialele istorice in toata lumea . PYONGYANG este tot capital istorica si Textele istorice , ritualurile sarbatorii mortilor si traditia monastica a budismului coreean cu sarbatorile si turistii moderni precum si cimitirele cu mormintele regale NU CUNOSC GRANITA si locurile bataliilor si fluviile sint tot acolo . Va iubim si va dorim nord coreeni sa va gasiti puterea si vointa d ea rezista si a infaptui viitorul copiilor vostri de miine , ingineri, muncitori, agricultori sau medici si militari precum generalii istorici ai serialeor.

  • Eu ma mai uit cateodata pe KCTV si ma intreb cu tristete dac chiar traim in secolul 21. M-am nascut in preajma revolutiei, deci nu am apucat sa ma uit la televizor pe vremea vechiului regim, dar imi cam imaginez cum era urmarind KCTV.

Leave a Comment