Dinastia Goryeo: Imparatul Wonjong

Written by biancamishil. Posted in Istorie, Istorie si cultura, Recenzii utilizatori

Tagged: ,

1rcil1

Published on decembrie 21, 2011 with 22 comentarii

Image and video hosting by TinyPic

Imparatul Wonjong (1219 – 1274) a fost al douazeci si patrulea conducator al dinastiei coreene Goryeo si a domnit in perioada 1260 – 1274. El a fost precedat de Imparatul Gojong si succedat de Imparatul Chungnyeol.

Imparatul Wonjong a urcat pe tron cu ajutorul primit de la Marele Khan al Imperiului Mongol, Kublai. In timpul domniei sale, Goryeo a devenit un aliat tributar dinastiei chineze fondate de mongoli, Yuan.

Wonjong a fost, de asemenea, ultimul monarh din Goryeo care a folosit un “nume de templu” in titlu. Urmatorii conducatori au utilizat cuvantul “chung” (loialitate), ca urmare a dorintelor lui Kublai Khan.

In anul 1269, liderul militar Im Yon a planuit o lovitura de stat pentru a-l elimina pe Wonjong. Kublai Khan a trimis 3000 de soldati pentru a-l ajuta pe imparat sa invinga fortele rebele. Wonjong a vizitat curtea imperiala in anul 1271.

Imparatul Wonjong a fost cel mai mare fiu al regelui precedent, Gojong.

Image and video hosting by TinyPic

Domnia

Dupa moartea Imparatului Gojong, Khubilai Khan, cu sprijinul consilierilor sai din China, a decis sa mizeze pe Printul Mostenitor. El l-a trimis pe tanar in tara natala, dandu-i instructiuni pentru a-si revendica tronul. Noul rege a avut ceva autoritate, dar un comisar rezident mongol a fost trimis in Coreea.

Image and video hosting by TinyPic

Khubilai Khan

Khubilai a crezut in loialitatea si “virtutea” noului monarh, termeni folositi de catre unul dintre consilierii sai confucianisti. In anul 1259, printul mostenitor, insotit de o escorta a trupelor mongole, a sosit in Coreea si si-a asumat tronul, devenind Imparatul Wonjong. El si-a demonstrat rapid loialitatea si “virtutea”, trimitandu-l pe urmatorul print mostenitor ca ostatic la curtea lui Khubilai. Khubilai, la randul sau, i-a daruit printului o centura de jad si alte numeroase cadouri. In urmatorii zece ani, relatiile dintre regele coreean si monarhul mongol s-au imbunatatit constant. Wonjong a trimis periodic tribut curtii lui Khubilai, iar acesta l-a rasplatit cu numeroase cadouri generoase si oportunitati pentru comert.

Image and video hosting by TinyPic

In vremuri de restriste economica, Khubilai a adus coreenilor salvarea, livrandu-le cereale si carne. De asemenea, si-a instruit in mod repetat trupele de-a lungul frontierei. Aceasta antrenare a armatei nu a avut ca scop hartuirea sau jefuirea aliatilor sai. In mod similar, Khubilai si-a mustrat supusii jurchen din Manciuria, ordonandu-le sa se abtina de la orice atacuri peste frontiera. Relatiile dintre cei doi monarhi au fost amiabile, ei fiind foarte apropiati. In anul 1266, imparatul mongol a trimis medicamente regelui coreean dupa ce acesta s-a imbolnavit.

Image and video hosting by TinyPic

Khubilai Khan

Atunci cand Khubilai a aflat de revolta indreptata impotriva monarhului coreean, el a actionat imediat pentru a-si ajuta aliatul. In anul 1269, un comandant militar pe nume Im Yon a incercat sa urmeze modelul stabilit de clanul Ch’oe – controlul monarhiei de catre o clica militara. El a planuit o lovitura de stat impotriva lui Wonjong si si-a asezat propriul candidat pe tron. In mod ironic, acest uzurpator a fost fratele mai mic al Imparatului Wonjong. Khubilai a trimis un detasament format din trei mii de soldati aflati sub conducerea fiului lui Wonjong, fost ostatic la curtea mongola. La inceputul anului urmator, armatele mongole au invins fortele rebele si l-au repus pe Wonjong pe tron. Dar amenintarea militara a persistat. Doar in anul 1273 insurgentii au fost, in cele din urma, zdrobiti, pe Insula Cheju, in largul coastei de sud a uscatului. Intre timp, Khubilai si-a consolidat relatiile cu Regele Wonjong.

Image and video hosting by TinyPic

Pentru a-si intari legaturile cu monarhul coreean, el a adoptat o tactica utilizata mult timp in Asia de Est: alianta maritala. Fiica sa, cunoscuta in China ca Hu-lu Chieh-li-mi-shih, s-a logodit cu printul coreean. Mongolii au urmarit intotdeauna sa-si asigure legaturi puternice cu familia regala coreeana.

Din anul 1273, Khubilai a impus obligatii coreenilor, dar in acelasi timp le-a oferit asistenta economica tangibila. Coreenii au fost obligati sa ofere tribut constand in marmota si piei de vidra, argint, textile si hartie. Ei au stabilit, in plus, un birou special pentru soimii de vanatoare, acestia putand fi vanati de mongoli. Khubilai a primit bucuros aceasta veste.

Image and video hosting by TinyPic

Khubilai Khan

Ceramica coreeana, avansata din punct de vedere tehnic, a fost, de asemenea, pretuita in China.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic
Ceramica coreeana

Scurt istoric

1259: Wonjong este incoronat imparat. Curtea decide sa incheie pace cu mongolii.
1270: In ciuda eforturilor depuse de Im Yon si de fiul sau Im Yumu pentru a rezista in fata mongolilor si a pastra conducerea de tip militar, capitala revine la Kaesong, dominatia mongola este acceptata, iar curtea revine la putere. O factiune militara cunoscuta sub numele de rebelii Sambyolch’o (Elita Celor Trei Patrule) se revolta impotriva statului.
1271: Mongolii proclama Dinastia Yuan si reusesc sa primeasca juramantul de loialitate al coreenilor, de instituire a taxelor economice severe. Casatoria cu printese Yuan, preluarea numelor mongole, utilizarea limbii mongole si purtarea hainelor mongole devin practici ale regilor din Goryeo.
1273: Revolta Sambyolch’o este inabusita pe Insula Cheju.
1274: Mongolii forteaza statul Goryeo sa participe la invazia Japoniei. Invazia esueaza.

Surse: Wikipedia; “Khubilai Khan: his life and times”, Morris Rossabi; “Columbia chronologies of Asian history and culture”, John Stewart Bowman

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

22 comentarii

There are currently 22 comentarii on Dinastia Goryeo: Imparatul Wonjong. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Coreenii au facut multe compromisuri de-a lungul istoriei. Oricum alta cale de a-si pastra identitatea nu aveau. De aceea in acest caz au trebuit intr-un fel sau altul sa asculte de imparatul Yuan.Altfel cine stie care le-ar fi fost soarta …

  • Da, întradevăr au făcut multe compromisuri, altfel le-ar fi fost ft greu să facă faţă dinastiei mongole Yuan, care era ft puternică şi influentă. Deşi sufereau, trebuiau să se supună, iar faptul că regii de după Wonjong au fost nevoiţi să adauge la finalul numelui “chung”, adică loialitate Yuan-ului era de-a dreptul jignitor. Să nu mai spun că trebuiau să trimită tribut în fiecare an, aur, bijuterii, mătăsuri şi multe femei care să servească la palatul regal mongol. În Shin Don se vorbeşte mult pe tema asta, când la conducerea ţării era regele Gongmin. A se observa că acesta nu a mai respectat regula cu “chung”, pt că el, fiind ostatic în ţinutul mongol, a reuşit să se întoarcă acasă şi a renunţat la a-şi pune un astfel de nume, dorind ft mult să scape de sub controlul mongolilor. Chiar şi soţia lui, regina Noguk, de origine mongolă, a renunţat la plaiurile natale, şi s-a dedicat trup şi suflet regatului Goryeo. În rolul reginei joacă Seo Ji Hye, şi joacă excepţional. Suferinţa pt asupririle la care e şi a fost supusă noua ei ţară, Goryeo, de către ţara ei mamă, Mongolia, este atât de mare, ea dorindu-şi enorm ca Goryeo să devină independentă de mongoli, să se retragă de sub jugul impus de aceştia.

   • Era regula de aur ca prinţii moştenitori să fie trimişi ostatici politici în Yuan, iar la întoarcere, dacă erau moştenitorii de drept ai tronului, luau de soţie o prinţesă mongolă, pt ca relaţiile cu aceştia să rămână aceleaşi. Iată că în timpul domniei acestui rege, relaţiile erau relativ cordiale, şi cu ajutor reciproc, dar probabil Yuan avea cel mai mult de câştigat, pe când Goryeo mai mult suferea.

   • Uau, chiar poti afla o gramada de informatii doar urmarind un serial. In cazul serialelor coreene chiar poti invata multa istorie. In schimb cele chinezesti care au informatie istorica de calitate sunt putine. Chinezii se concentreaza mai mult pe mituri, de aceea serialele si filmele lor sunt destul de greu de urmarit. Eu cred ca pentru a intelege istoria Coreei trebuie sa cunoastem si istoria Chinei, pentru ca foarte multe lucruri se leaga. Si ar fi interesant sa vedem istoria Coreei si din perspectiva chineza, desi la ora actuala poate nu se mai poate pune in scena mentalitatea de atunci , dar totusi ar fi interesant …

    • Da, din serialele istorice coreene poţi învăţa multă istorie, pt că tot ce se cunoaşte se valorifică, şi doar acolo unde nu se cunosc detalii istorice, se improvizează cu ficţiune. Cred că se poate înţelege istoria Coreei şi fără a o cunoaşte ft bine pe cea a Chinei, chiar dacă erau în multe moduri legaţi de China, tradiţiile, cultura şi particularităţile lor sunt unice.

     • Pai .. da , coreenii stiu sa explice lucrurile foarte bine, foarte clar, dar eu am intotdeauna in minte faptul ca ei sunt foarte nationalisti, dar nu am mai vazut un stat care sa isi valorifice istoria cum o fac ei

     • Numai faptul ca au reusit sa isi pastreze limba si multe alte lucruri specific coreene e ceva extraordinar. Cand langa ei se afla marea China care inghitea tot. :)

     • E clar că sunt puţini ca ei…

     • Ai dreptate. Chiar si in domenii artistice, spiritul coreean riguros si atent la detalii se vede. Ei au incercat in toate filmele sa reconstituie cu multa migala adevarul istoric si au facut rabat de la fapte doar cand nu erau documente clare.

 2. Ceramica e foarte frumoasa. Mi se pare ca ceramica din timpul Koryo e chiar foarte celebra si apreciata in arta orientala

 3. Multumesc , foarte interesanta compilarea datelor istorice si relatiilor internationale formidabile ale Goryeo cu CHINA regatul dinastiei mongole al lui KUBILAI KHAN .HARTILE SI VASELE DE CHELADON_ caolin existent numai in Coreea sint superbe . Eu consider ca niciodata regatele coreene nu au facut compromisuri in sensul pejorativ pe care il dam noi astazi cuvintului . MINUNATELE HARTI ATASATE articolului ( pe care le-am salvat la photos , arata si rutele comerciale ale sec XIII , Valachia se vede pe harti ca si Horezmul Samarcand , Buhara si Xiva, Fergana si Uigut, IRAN si Rusia . Toate aceste rute comerciale Drumurile ceai, matase si portelan, mirodenii -ginseng ,au folosit coreenilor ca NATIE cu NOBILIME _CLANURI ce preluau in scoli confucianismul si tipariturile , toata cultura si educatia chineza.Copii de 10-12 ani , baieti printi ostici erau foarte bine instruiti militar, politic si cu familiaritatea scrierii chineze a textelor oficiale ( hangul a fost elaborat deabea in 1545si introdus ca liba oficiala dupa cca 300 de ani ). CHINEZA invatata la mama ei era apanajul printilor, diplomatilor , nobililor si negustorilor .Sa nu uitam ca si la noi , in Tarile romaninesti copii nobililor sau printi precum Vlad Tepes si Dimitrie Cantemir si multi altii erau super educati la curtea sultanului ca un print- Zalog am spune dar temeinic educati impreuna cu fii sultanului si prieteni de cultura si maiestrie de arme si cu abilitati de mici in multe limbi straine araba , greaca si latina , rusa!!!!
  Regatele coreene in relatia cu CHINA , stim din seriale ca pierdeau ca sclavi in razboi numai barbati mestesugari, constructori de fortificatii, cetati -pietrari si dulgheri de case , palate si corabii.,Mestesugarii coreeni din zona comunitatilor BAEKJE erau folositi la construirea de corabii ale formidabilei flote a lui Kubilai Khan care a ajuns pina in Africa si Marea Rosie cu cca 30000 de VASE in 10 ani ( vezi generalul amiral istoric chinez ) . Vasele militare ale flotei lui Kubilai KHAN , construite de mesterii chinezi si coreeni au incercat cucerirea Japoniei cu o infringere renumita- miracolul taifunui salvator . Viata la curtea chineza a lui Kubilai Khan a fost descrisa de Marco Polo si noi am vaziut-o in 2 filme din care unul foarte recent . Coreea NU A FACUT COMPROMISURI ci POLITICA IN AVANTAJUL NATIUNII si a folosit permanent , si azi , relatia privilegiata cu China chiar in vremea protectoratelor ce le vedem in serialele istorice . Profundul dezacord este istoric vorbind COMPROMISUL NEPUTINTEI din vremea ocupantiei japoneze .Japonezii din administratie , militarosi si aroganti , cu velitati imperiale de mare anvergura similare RUSIEI dupa cucerirea din 1905 , a adus indelungata suferinta si resentoimente .In prezent , dupa 1980, sub presiunea boomului economic si educational sub colaborare americana si a Valului Coreean al K-POP si tinerilor studenti si turistilor, se restabileste incet o armonie de colaborare pe baza de respect reciproc cu SK , mare putere economica si militara atit pentru Japonia cit si pentru Marea CHINA . CHINA NU ESTE O NATIUNE ci un stat cu provincii distincte si 50 de grupuri etnice si 14 dialecte in afara de chineza HAN -academica- ce o invatam si noi azi in Europa. Un colos favorabil SK si NK si un lider in zona fragila a estului Asiei.Noi traim astazi istoria lumii si zilnic caut vesti de la Phenian pe canalele de stiri ale lumii cu nadejdea binelui.
  Zilele Nasterii Domnului cu bucurie si bunastare tuturor , si coreenilor crestini pe care ii zaresc in serialele moderne .

  • Intr-adevar China e o tara multiculturala. Nu stiu de ce imi vine sa o compar cu Sua.Desi de-a lungul istoriei mai recente( ultimele dinastii, mileniul 2) putem vorbi despre o China relativ unita, diversitatea etnica e foarte mare.Nu stiu ce cred altii, insa daca nu ar fi regimul care e acum in China, nu imi dau seama cum ar putea fi controlata o populatie atat de mare si diversificata.Degeaba inveti chineza madarina-daca dai peste persoane care cunosc doar dialect, probabil te vei putea intelege cu ele doar in scris. Mie mi s-a intamplat sa intalnesc chinezi, si si sa nu pot vorbi cu ei mandarina, deoarece vorbeau numai in dialect. Poate ei credeau ca e mandarina, cine stie … :)

   • Să nu-mi spui că ştii mandarina, dacă da, eşti grozavă :)

    • In proces de invatare doar …

     • Spor la învăţat, cred că e al naibii de greu, nu?

     • Cam da, cu scrisul mai ales. Multumesc. :)

     • Respectele mele, Anca! Mi se pare foarte greu sa invatat mai ales scrierea lor si accentul. Din cate am inteles e important in mandarina si poate chiar sshimba sensul cuvintelor…

 4. Superbă ceramica! Bravo Bianca! Te descurci cu brio cu regii :) Te consider urmaşa mea la capitolul regi :P De fapt, m-ai devansat deja.

 5. felicitari Bianca, nu multi sunt cei care pot traduce. eu te apreciez mult. :*:*

 6. frumoasa si interesanta recenzie
  Chiar toti de aici aveti talent!

 7. Felicitarile mele, Binanca! Ai facut o recenzie foarte ampla si complexa, care a starnit comentarii la fel de interesante.

  Compromisul politic dintre Coreea si Mongolia este interesant. Un echilibru bine gandit, zic eu, intre doua tari care puteau sa o duca tot in razboaie pana omorau populatia uneia dintre ele.
  Iar paralela d-lui spetcov cu situatia printilor romani educati la curtea sultanului e foarte buna. La fel ca si Coreea, si noi fiind o tara mica intre mai multe mari imperii am practicat adesea politica aceasta a compromisului, tribut, printi zalog, conducatori fanarioti.

 8. PS: Ceramica coreeana este superba! Vreau si eu asa ceainice si vase….

Leave a Comment