Carina T. [KF]

Cronologia serialelor istorice (2)

Written by Carina T. [KF]. Posted in Istorie, Istorie si cultura, K-drama, Recenzii, Recenzii Koreafilm

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,

gye-baek-drama-2011

Published on decembrie 11, 2011 with 84 comentarii

În prima parte a cronologiei serialelor istorice le-am prezentat pe cele ale căror acţiune s-a desfăşurat în Goguryeo şi Gaya. Continui cronologia cu perioadele istorice Baekje, Silla, Balhae şi Goryeo.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic
King Geunchogo (2010)

Ca ordine cronologică, acţiunea se desfăşoară înainte de cea din „King Gwanggaeto The Great”.
Este povestea Regelui Geunchogo (346-375), regele războinic al Baekje. Sub domnia lui, regatul a trăit zile de glorie, cu cuceriri militare, care l-au făcut să controleze cea mai mare parte a peninsulei coreene şi o îmbunătăţire ulterioară a puterii politice, care a ajuns la cea mai mare înălţime din istoria Baekje-ului.

Image and video hosting by TinyPic
Gye Baek (2011)

O poveste despre viaţa Generalului Gye Baek, de la mijlocul secolului 7, din Baekje. Generalul Gye-Baek al regatului Baekje şi cei 5.000 de soldaţi ai săi se luptă împotriva dinastiilor Silla şi Tang.
Acţiunea se desfăşoară în perioada domniei Regelui Mu (600-641) şi ulteior a fiului său Uija (641-660). Povestea Regelui Mu şi a Reginei Sun-hwa este prezentată în serialul „Seo Dong Yo”.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic
Queen Seon Duk (2009) – Secretele de la Palat

Această dramă este despre povestea unei frumoase regine, care trebuie să renunţe la dragostea ei pentru a-şi salva poporul şi care a lăsat în urmă multe realizări extraordinare.
Deokman este una dintre cele două fete gemene ale Regelui Jinpyeong (540-576), dar a fost abandonată de copil şi trimisă într-un loc departe de tatăl ei, cu scopul de a o proteja să nu fie ucisă de influenta doamnă de la Curte, Mishil, care încearcă să smulgă tronul de la succesorul regal. Deokman, ajunsă mai târziu la palat, îşi uneşte forţele cu ei sora geamănă, Prinţesa Cheonmyong, să se opună lui Mishil.
După multe intrigi şi lupte, Deokman devine Regina Seon Deok (632-647), primul monarh de sex feminin al Regatului Silla.

Image and video hosting by TinyPic
Seo Dong Yo (2005)

Serialul este bazată parţial pe una dintre melodiile populare cele mai vechi din Coreea. Seo Dong a fost fiul nelegitim al Regelui Wideok al Baekje şi cu ajutorul Prinţesei Son-hwa, fiica Regelui Jinpyeong al Sillei, a ajuns el însuşi Rege al Baekje împotriva tuturor piedicilor.
Este povestea celui care avea să devină Regele Mu din „Gye Baek” şi a soţiei sale, mama Prinţului Uija. Prinţesa Son-hwa este cea de-a treia soră a Reginei Seon Duk.

Image and video hosting by TinyPic
Emperor of the Sea (2004) – Împăratul mării

Bazat pe viaţa unei personalităţi istorice reale, serialul ”Emperor of the Sea este o epopee coreeană ecranizată după romanul lui Choi In Ho. Actorul Choi Soo Jong interpretează rolul lui Jang Bogo (787-846), cel care se ridică de la statutul de sclav la cel de comandant militar şi negustor de succes. Acţiunea se petrece în timpul dinastiei Silla Unificate (676-935).
De-a lungul drumului său, Jang Bogo se luptă cu piraţii şi este prins într-o rivalitate acerbă cu Madam Jami, o nobilă Silla, care vrea să deţină drepturile comerciale în Marea de Sud.
Serialul are tot ce-i trebuie: intrigi, bătălii, dar şi iubire… o iubire neîmpărtăşită şi alta imposibilă.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic
Dae Jo Young (2006) – Destinul Regelui

Drama epică descrie pe parcursul a 130 de episoade viaţa Regelui Dae Jo Yeong, cunoscut în Coreea ca Regele Go (698-719) şi a altor eroi din regatul Balhae, care au trăit acum aproximativ o mie trei sute de ani.
Yi Hae Go este inamicul lui Dae Jo Yeong şi amândoi luptă pentru dragostea lui Cho Rin. Ea este din tribul Georan şi îl iubeşte Dae Jo Yeong. Dar Dae Jo Yeong se căsătoreşte cu nepoata Regelui Bojang al Goguryeo (642–668), Suk Young.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic
Emperor Wang Guhn (2000)

Această dramă istorică, care are 200 de episoade şi este despre Împăratul Wang Gun (918-943), fondatorul dinastiei Goryeo.
Taejo Wang Geon (Wang Kon) s-a născut în anul 877 şi a fost descendentul unei familii negustori din Songdo (azi Kaesong), care au controlat comerţului de pe râul Yeseong. Tatăl său, Wang Ryung, a obţinut mari bogăţii din comerţul cu China. Se ştie că strămoşii lui ar fi trăit în vechiul Goguryeo, făcând astfel din Wang Geon un descendent al acestui regat.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic
Dawn of the Empire (2002)

Regele Gwangjong (925-975) a fost al patrulea rege al dinastiei Goryeo, care a durat între anii 918 – 1392. Goryeo a trecut prin multe schimbări odată cu ascensiunea la tron a lui Gwangjong. În prima parte a domniei, şi-a menţinut o atitudine pasivă faţă de nobili. Cu toate acestea, el a devenit din ce în ce mai drastic. Choi Seung-Ro a spus că regimul său poate fi împărţit în trei părţi. Prima este perioada de tatonare. A doua este perioada de consolidare a puterii, iar ultima este perioada de epurare.

Image and video hosting by TinyPic
Empress Chun Chu (2009) – Împărăteasa de Fier

Serialul istoric de dragoste Empress Chun Chu, pe parcursul a 80 de episoade, spune povestea „Împărătesei de fier” din timpul dinastiei Goryeo, care este presărată cu escapadele sângeroase ale acestei femeie-războinic. Cea care a fost denumită „Împărăteasa de Fier” a domnit ca regent în timpul fiul ei, Mokjong (1046-1083), al şaptelea Rege al dinastiei Goryeo.
Hotărâtă să-şi realizeze obiectivele ambiţioase pentru regatul Goryeo, ea îmbracă armura, luptă împotriva cotropitorilor străini şi renunţă la tot în dorinţa de a-i creşte puterea. Publicul este invitat să-i urmărească transformarea într-un războinic rece.
Serialul nu este tot numai sânge şi lupte. Împărăteasa are o poveste de dragoste cu Kim Chi-yang, un descendent al familiei regale din Silla, care o seduce de dragul câştigurilor teritoriale, dar apoi ajunge să se îndrăgostească de ea. Însă relaţia de dragoste/ură se termină, de obicei, catastrofal.

Image and video hosting by TinyPic
Age of Warriors (2003)

Acţiunea acestui serial se situează într-o perioadă tumultuoasă din istoria coreeană, când războinicii conduşi de Jung Joong Bu, Lee Ui Bang, Lee Go şi Chae Wo s-au răsculat împotriva Regelui Jong Ui (1146-1170) al Goryeo şi a Guvernului său, dominat de cercetători şi miniştri, cu scopul de a stabili reguli militare.

Image and video hosting by TinyPic
Bicheonmu (2008)

Bicheonmu este o poveste de dragoste şi de răzbunare având în prim plan patru personaje. Unii vor fi supuşi unor mari sacrificii pentru dragostea lor, unii vor lupta până la moarte, iar alţii vor căuta răzbunare.
Totul se întâmplă în secolul al 14-lea, în timpul dinastiei Yuan, când China se afla sub dominaţia mongolă. Bi Chun Shin Gi era cunoscut ca cel mai bun manual de tehnică pentru lupta cu sabia din Goryeo. Conducătorii Won, însetaţi de putere, voiau să intre în posesia „Manualului sfânt” şi îi omoară pe părinţii lui Jin Ha, care abia se născuse. El este crescut de un om de încredere al tatălui său, fără să ştie cine este cu adevărat.
Sul Ri este fiica concubinei unui general mongol, care trăieşte undeva la ţară, departe de tatăl său.
De cealaltă parte, este Namgong Jun Kwang un tânăr răsfăţat, dintr-o familie bogată. Cei trei se împrietenesc, dar drumurile li se despart la un moment dat.

Image and video hosting by TinyPic
Shin Don (2005)

În scopul de a se asigura că Goryeo este liber, Regele Gongmin (1351-1374) s-a căsătorit cu o femeie pe care nu o iubea. În acea perioadă, mongoli conduceau Goryeo astfel că Regele Gongmin s-a căsătorit cu Prinţesa mongolă, în speranţa că într-o zi Goryeo ar putea fi eliberat. Shin Don a fost un preot budist de ale cărui sfaturi depindea atât Regina Nokuk, cât şi Regele, pentru conducerea ţării.

- va continua –

Surse: wikipedia, wiki.d-addicts.com, historical-drama.com

Despre Carina T. [KF]

Carina T. [KF]

Pentru mine Coreea este o lume aparte, o lume misterioasă care îşi dezvăluie treptat secretele... dar acestea par nesfârşite. În fiecare zi mai descopăr câte ceva care mă face să-mi doresc şi mai mult să ajung acolo şi să pipăi, să miros, să gust şi să mă desfăt cu savoarea Coreei.

Browse Archived Articles by Carina T. [KF]

84 comentarii

There are currently 84 comentarii on Cronologia serialelor istorice (2). Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Iata si partea a doua! Interesante sunt legaturile dintre seriale, personajul care intr-un serial este erou, intr-un alt serial devine dusman si vice-versa. Carina, multumesc frumos pentru prezentare si astept cu nerabdare partea urmatoare. O duminica placuta tuturor!

  • mi-ai luat-o inainte, Liliko :))

   • Numai cu cateva secunde :))

 2. prima?
  imi place mult recenzia asta, chiar ma intrebam care este ordinea serialelor. multumim :)

 3. Ei da,aici sant cam multe filme care trebiuesc vazute cam vreo 4! Shin Don,Age of Warriors,Dawn of Empire si Emperor Wang Gun. Daca primul din cele 4 este cel pe care -l traduci acuma ,inseamna ca -l voi vedea cat de curand deja am primele 7 episoade descarcate!

  • Pe mine ma tenteaza Seo Dong Yo, mi se pare un serial frumos, nu stiu de ce. Livia, tu ai vazut?

   • este superb si eroul principal este minunat.

   • mie mi se pare foarte frumoasa si interesanta povestea lui

   • apoi e interesant de vazut cum a ajuns el ca rege, in Gye Baek…

   • pacat ca din Queen Seon Duk nu am aflat nimic despre Printesa Sun-hwa sa fii facut comparatie intre aceste doua filme

 4. Si mie!

 5. Aceasta cronologie este un minunat ghid de vizionare pentru toata lumea! Interesanta aprecierea lui Lil si eu m-am gandit de multe ori la aceasta prezentare a personajelor in mai multe filme si in lumini diferite!

 6. Stie cineva care din cele 4 filme de mai sus exista pe piata?

 7. Pana acuma s-au adunat 5 filme pe care TREBUIE sa le vad!

  • ai dreptate toate merita sa fie vazute!

 8. Ar fi interesant si util totodata ,realizarea unor liste cu filme,istorice, din zilele noastre in care fiecare poate bifa tot ce a vazut .

 9. eu asi vrea sa vad Blad of Suh Dong, Shin Don, Bicheonmu, Gye Baek, si multe multe altele :)

  • Balad of Suh Dong” … care cred ca e tot una cu Seo Dong Yo, asa e? :D

   • Nustiu ce sa-ti spun ca si eu ma intreb acelasi lucru!

   • da… serialul este cunoscut sub aceste doua denumiri :)
    traduc acum la el… am tradus primele 7 episoade

    • Hi ,hi ,eu le am la CEC ,lasa sa se mai adune!

  • Bicheonmu este tradus, iar la celelalte doua lucrez acum :)

 10. Aceasta recenzie m-a convins sa reiau Bicheonmu, serial pe care l-am inceput candva demult si nu l-am mai terminat, si a carui coloana sonora m-a fascinat .

  • la ce episod ai ramas, anca? :)

   • Am vazut 4 sau 5 episoade. Tin minte ca nu prea imi convenea ca era dublat.

    • cum era dbulat? :O

     • Pai cum era productie chinezo-coreeana, coreeni vorbeau in coreeana, iar actorii chinezi vorbeau chineza si erau dublati in limba coreeana. Mi-ar fi placut sa vad varianta originala, daca exista.

 11. filmele din 2000, 2002 nu au traducere in ro.. nici macar in en nu stiu daca au :(

 12. Da foarte interesanta recenzie. Cu atatea informatii. Sunt multe seriale de vazut de care pana acum nam auzit dar par interesante

 13. Eu incepusem sa urmaresc Seo Dong Yo cu ceva timp in urma, subtitrare in romana nu exista, decat vreo 5 episoade traduse in ultimul hal, si chiar si subt in engleza era rudimentara…n-am reusit sa vad decat 10 episoade. Sper sa-l pot relua intr-o zi pt ca imi placuse :)

  Shin Don e un serial bun, care mi-a placut ft tare, mai ales pt ca joaca Seo Ji Hye, si in dublu rol.

  Multumim Carina!

  • ti-am spus ca m-am apucat sa-l traduc si am facut 7 episoade

   • DA, stiu :)

   • pai ai scris ca nu exista nu ca nu exista cand te-ai apucat tu de vizionat :)

    • Am spus că atunci când am inceput să-l urmăresc, subt în română nu exista, n-am spus că nu există.

 14. draga carina…acum , cu aceste treceri in revista a istoriei…m-ai speriat cat
  am de recuperat prin filme…waw!imi mai trebuie o viata…sau cum spun
  coreenii,am ce face si in viata viitoare…:))…multumim ,spor in continuare!!!

 15. Frumoasa prezentare, mi-a facut placere sa citesc aceasta legatura istorica cu serialele, o aprte le-am vazut o parte nu ce interesant era daca le vedeam in ordinea in care au urmat in istorie. Multumi mult pentru mica lectie de isotrie. Mi-ar face plecre sa am timp sa la vad pe toate, deoarce eu am deventi fana serialelor isotrice, am urmarit si alt gen de seriale corene dar cele isotrice ma atrag cel mai mult.

 16. Carina ce-mi faci tu mie… :)… si uite asa creste lista cu dramele “must see”… offf daca ar avea ziua 48 de ore poate m-as descurca… mUltumesc pentru aceasta recenzie foarte amanuntita si deosebit de interesanta.

 17. ai dreptate toate merita sa fie vazute! Carina este minunata istoria Koreei prezentata astfel! Asteptam si numarul in care apare DONG YI!

  • exact!!!
   abia astept sa ajungem in era Joseon, desi, sincer vorbind, cel mai dificil imi e sa pun in ordine serialele din perioadele indepartate ale istoriei Coreei.
   Ghidul Carinei e un ajutor minunat in sensul acesta!
   multumesc, Carina!!

 18. Multumim mult, Carina! Asteptam aceasta a2a parte! :D :X :*

 19. vai dragele mele ! acum realizez cat de haotic am urmarit serialele istorice si cate mai am de vazut .S-au adunat multe seriale pe lista la sectiunea :”de vazut “si cand te gandesti ca trebuie inmultite cu episodele fiecaruia …..ajung la concluzia lui Anja ca o sa am si pentru viata viitoare :))
  Multumim Carina pentru tot efortul depus …sper sa ne intalnim si-n viata viitoare in aceeasi formula :) sa ne luminezi vizionarea in caz ca ne poticnim :) si eventual cu notitele in mana ,alaturi de ghidul nostru sa schimbam impresii acolo unde s-a intamplat si s-a scris istoria….. Kamsahamnida…asteptam continuarea …..este foarte interesant

 20. La cat va plangeti voi,eu inseamna ca stau bine cu vizionatul daca am numai 5 bucati din doua recenzii!

 21. Adica 5 nu am vazut!

  • sa vezi cate vor fi la Joseon :))

   • Marim lista!

   • daca am putea mari si timpul disponibil :))

 22. draga Carina eu iti multumesc foarte mult pentru ceea ce faci, acest ghid despre serialele istorice era necesar, deoarece aceste filme daca erau date la tv asa cum le prezinti tu, ar fi fost intelese(ca perioada istorica ma refer) si poate vizionate de mai multa lume, oricum eu fiind la pensie o sa am timp in aceasta iarna sa vad celelalte filme ce nu au fost la tv sau pe alt canal de televiziune, doar sa le pot gasi, poate pe parcurs, dupa ce le traduci pe unele imi spui si mie unde pot gasii filmul, oricum efortul tau merita toata stima noastra, asteptam cu nerabdare continuarea

 23. mai am o intrebare unde pot salva aceste recenzii ale tale despre istorie, mi-ar placea sa le citesc sau atunci cand vad un film sa ma pot duce la acea perioada istorica, pentru documentare, multumesc

  • daca imi lasi o adresa de email, ti le trimit eu pe toate :)

 24. carina,usor usor ne scoti din ceata.multumim ptr. informatii.cred ca ai muncit mult.

  • ar fi grozav daca oamenii ar intelege mai multe despre istoria Coreei, datorita acestei cronologii…

 25. Dupa parerea mea ca sa intelegi mai bine un popor trebuie in primul rand sa le intelegi istoria! Ce mijloc mai adegvat pentru a realiza acest lucru , decat sa urmaresti filme istorice?

  • ai dreptate, mai ales ca majoritatea lor sunt bazate pe fapte reale, care uneori sunt impletite si cu putina fantezie

  • am terminat de vazut Warrior Baek Dong Soo… desi e frumos finalul, mi-a parut ca a murit UN si nu mi-a placut ca nu s-a respectat ce scrie in istorie si anume ca Dong Soo se casatoreste cu Jin Ju, nu cu negustoreasa :(

 26. eu ma bucur nespus ca avem acces la astfel de filme

 27. livia ai mare dreptate.ISTORIA este principala comoarasi cartea de vizita a unui popor.odata ce stii istoria cuiva,ii stii trecutul deci incepi sa cunosti acel popor.

 28. ce bine ar fi daca ar incepe sa produca si ai nostri seriale istorice

 29. Nu cred ca mai pupam noi un Sergiu Nicolaescu,in viitor!

 30. adresa mea de email elenaheisu@yahoo.com, cu mii de multumiri

 31. superba recenzie o astept cu nerabdare si pe urmatoarea, feliciatriiiii multeeee

 32. Superb, superb:D Abia astept sa vad ce urmeaza

 33. continuarea va fi probabil sper sfarsitul saptamanii pentru ca este cea mai dificila perioada din punct de vedere al serialelor.
  sunt si cele mai multe

 34. Si eu m-am speriat de cate seriale “must see” sunt pe lista asta. Pentru viata asta, viata viitoare si inca 7 vieti.
  Kamsanhamnida, carina!
  Sunt curioasa ce seriale din perioada Joseon nu am vazut inca , deci astept cu interes :).

  • mai sunt foarte multe, te asigur :))

 35. Desi nu este istoric, va anunt ca de azi, o echipa a inceput traducerea serialului Cain and Abel.
  Subul il gasit pe subtitrari-noi :)

 36. Buna carina recenziile despre istoria coreei poti sa mi le trimiti si mie? la adresa de email pinteaionela_94@yahoo.com dak nu te superi desigur sunt foarte interesante informatiile multumesc

  • sigur ca ti le trimit
   dar nu voi reusi decat abia joi, probabil :)

 37. Carina citind si recenzi asta am avut asa o nostalgie. Fata de filmele deja vazut si o parere de rau ca este atat de putin pentru a le vedea pe restul. QSD, Imparatul Marii, Bichumoo … Acum Seo Dong Yo. Recomand tuturor coloana sonora a acestui film. De fapt, toate au o coloana reusita si cu multe melodii tulburatoare.
  Frumos Carina, ce asa putea spune. Multumim ca ne-ai reamintit aceste minunate seriale istorice si ne-ai oferit noi idei!

  • lucrez la partea a treia si va mai fi si a patra… nici nu credeam ca sunt atat de multe… cred ca mai sunt vreo 50 :)

 38. Dar Empress Cheon-chu nu are 78 de episoade ? http://wiki.d-addicts.com/Empress_Chun_Chu

 39. am citit si cea de a doua recenzie. este foarte buna si bine documentata. am gasit si un serial pe care vreau sa il urmaresc : Bicheonmu (2008)

  • vezi ca il gasesti tradus de mine integral

   • poti sa imi dai si o adresa. Din rezumatele de pe youtube se pare ca este un serial frumos.

    • gasesti traducerile pe subtitrari-noi.ro

 40. Scuze carina nu am vazut k miai raspuns la comentariu, si lam mai scris odata. Sper k nu teai suparat :-)

 41. Am mai gasit si asta:
  http://wiki.d-addicts.com/Emperor_Wang_Gun
  Despre Wang Geon intemeietorul Koryo.

  • pai n-ai observat ca e prezentat serialul aici?

 42. Ups, nu am observat scuze. Mi s-a dus scroll-ul prea jos. Si cum ma asteptam sa vad pe primul rege Koryo la Koryo Era nu la Koguryo tarziu …. Si m-a mai indus in erorare si anul 918, dinastia incepand oficial in 936 cand au fost unificate cele 3 regate tarzii

 43. Multumesc pentru aceasta extrem d eutile agenda d eseriale istorice ce le putem vedea si revedea mai usor coroborind istoria cu povestea si minunatii actori. Cred ca silor le face o bucurie imensa sa joace si deja au intrat in gestica si miscarea scenica in costume lungi si armuri , indiferent dac asint tineri sau mai in virsta in roluri secundare de caracter sau de episoade de rupere cu tenta glumeata . Am vazut pe KBS un reportaj interviu cu actorul cel in virsta ( 70 d eani ) ce l-a jucat pe batrinul rege din serialul Furtuna la palat . El povestea cit de dificil financiar a fost perioada 1955-1980 cind a trebuit sa tina un restaurant pentru a complecta venitul familiei ,cistigat de sotia ce lucra in alt domeniu. A fost chiar si 8 ani in politica PRIMAR intr-o localitate din sud si era foarte multumit de experienta sa de contact direct cu viata, problemele oamenilor si oficialii. APOI A VENIT BOOMUL NESPERAT al filmelor si spunea c aa facut 80 de filme citeodata si 5-6 simultan si studiile universitare i-au folosit imens in aceasta cariera de filme istorice mai ales ca un mentor si sfatuitor de pronuntie corecta si ingrijita a textului si expresiilor potrivite personajelor si rangurilor , expresii arhaice car eputeau fi usor stilcite din nestiiinta d eactorii tineri. Acapatat astfel o reputatie si un renume nesperat si o mare dragoste din partea iubitorilor genului dar si al publicului larg de toate virstele . Reporterii,cei trei tineri si publicul de talk show il bombardau cu intrebari despre el si viata sa lunga si il tachinau cu privire la numeroasele admiratoare si mai ales daca a avut “sentimente delicate” pentru actritele frumoase si tinere cu care a jucat si desigur si impertinenti despre cistiguri si eventuala avere agonisita la 70 de ani. Actorul LEE…..era vesel simpatic si glumet si doar ochii si zimbetul imi aminteau pe batrinul imparat bunicul lui SAN.

 44. Frumoasa recenzia dar mai bagat un oic in ceata cu ani Goguryeo a fost intemeiat in 57iHr si a cazut in 668 iar Balhae a fost intemeiat dupa ce cazuse Goguryeo.Iar regele Dae Jo Young a domnit intre ani (698-719) atunci cum de sa insurat cu nepoata regelui Bojang al Gogurye(642-668) nu inteleg aici.

  • Daca o sa urmaresti serialul o sa intelegi, dar acolo e o chesti chiar interesanta, regele Bojang o sa o puna pe nepoata lui sa se casatoreasca, mai multe detalii ai in serial.

 45. pai daca te uiti mai bine la ani vei intelege… Dae Jo Young s-a casatorit cu nepoata ultimului rege al Goguryeo :)

Leave a Comment