Ramona J. [KF]

Banchan: Namul (II)

Written by Ramona J. [KF]. Posted in Hanshik - Gastronomie, Istorie si cultura, Recenzii Koreafilm, Recomandarile lunii

Tagged: , , , , , ,

161

Published on octombrie 09, 2011 with 11 comentarii

În trecut, când o bucată de carne era foarte greu de găsit, legumele au fost un simbol al integrităţii dar şi al saţietăţii. Oamenii săraci care de abia reuşeau să-şi ducă traiul de pe azi pe mâine au început să consume rădăcini de plante medicinale şi scoarţă de copac, ajungând să prepare namuljuk un fel de terci făcut din multe legume şi câteva cereale.

Image and video hosting by TinyPic
Kongnamul, un sortiment de namul preparat din banchan (garnitură). Acesta conţine germeni de soia, fiind unul din ingredientele de bază ale bibimbap.
Originile exacte ale kongnamul sunt necunoscute însă se presupune că ar fi apărut în perioada celor Trei Regate sau la începutul erei Goryeo. Cele mai vechi însemnări referitoare la kongnamul se găsesc în Hyangyak Gugeupbang, scriere datând din era Goryeo, unde este menţionată cultivarea şi creşterea germenilor de soia sau fasole, mai exact atunci când Taejo al Goryeo a pus bazele regatului, iar soldaţii lui au fost salvaţi de la foamete cu mugurii de fasole care creşteau pe lângă apele curgătoare.
Alte însemnări apar în era Joseon în Sallim gyeongje, unde erau menţionate metode de gătit ale germenilor şi într-un alt document numit Seonghosaseol, unde se spune că cei săraci foloseau kongnamul pentru a prepara „juk”. De asemenea, kongnamul este menţionat şi în Cheongjanggwanjeonseo unde este caracterizat ca fiind principala sursă de hrană consumată pe timp de foamete.

Image and video hosting by TinyPic
Mod de preparare al kongnamul: După ce sunt îndepărtate rădăcinile şi coaja de pe boabele de fasole, se fierb mugurii încolţiţi de fasole. Se scurg şi se asezonează cu ulei de susan, sos de soia, ceapa verde tocată, seminţe de susan, usturoi tocat şi puţin praf de chili.
Kongnamul este ingredientul principal al mai multor sortimente de mâncare de exemplu:
Kongnamulbap: orez fiert, împreună cu germeni, care în mod obişnuit se serveşte împreună cu ulei de susan şi sos de soia.

Image and video hosting by TinyPic
Kongnamulguk (supă de germeni), Kongnamulgukbap supă de germeni cu orez, o specialitate din regiunea de Jeonju, Mideodeokjjim: mideodeok preparat la abur, kongnamul şi un sos picant, Agujjim preparat la abur din peşte agwi cu mideodeok şi kongnamul.

Image and video hosting by TinyPic
Sukjunamul este banchan (garnitură) preparat din muguri (germeni) de fasole. Este cunoscut şi sub denumirea de nokdunamul deoarece se foloseşte fasole încolţită nokdu (fasole mung). Sujunamul este unul dintre ingredientele principale ale bokkeumbap (orez prăjit) şi mandu (găluşte). Modul de preparare este destul de simplu. După ce mugurii de fasole au fost curăţaţi şi spălaţi se dau într-un clocot (fierbere parţială) şi se asezonează cu ulei de susan, sos de soia, ceapă verde tocată, seminţe de susan, piper şi usturoi tocat.

Image and video hosting by TinyPic
Se spune că primele două silabe ale numelui, sukju provine de la Shin Suk-ju, unul dintre învăţaţii de frunte care au participat la crearea alfabetului Hangul.
Ingrediente folosite: 4 căni de apă, 230 grame muguri de fasole mung , o ceapă tocată 1 căţel de usturoi tocat, o linguriţă de ulei de susan, o linguriţă seminţe de susan prăjite, sare după gust.
Mod de preparare: Mugurii de fasole se pun la fiert în apă cu sare timp de 1 minut. Se retrage vasul de pe foc, se acoperă şi se lasă la răcit timp de 2 minute. Se scurg şi se clatesc cu apă rece, strangându-se între palme pentru a elimina excesul de apă. Se amesctecă mugurii de fasole cu restul de ingrediente şi se lasă să se întrepătrundă aromele timp de 30 de minute. Se serveşte la temperatura camerei.

Image and video hosting by TinyPic
Chwinamul (chuinamul sau chinamul) este preparat din frunzele unor diferite specii de plante cu flori sălbatice, inclusiv Aster scaber. Frunzele au un miros specific, iar consumul lor este benefic sănătăţii datorită conţinutului bogat în calciu, vitaminele B1, B2, niacina şi fier.
Pentru prepararea chwinamul avem nevoie de următoarele ingrediente:
1 pachet (100-120 grame) de chwinamul uscat (Aster scaber), ceapă, usturoi, ulei de canola, sos de soia, miere, seminţe de susan prăjite, şi ulei de susan.

Image and video hosting by TinyPic
Mod de preparare: Aster scaber se clăteşte cu apă rece. Se fierbe într-un vas timp de 25-30 minute. Se ia vasul de pe foc şi se lasă la răcit timp de 2 ore. Se clătesc în apă rece de 3-4 ori, după care se aşează într-un vas mare care se umple cu apă care trebuie să acopere frunzele cam cu 4-5 cm deasupra chwinamul. Se lasă peste noapte (aproximativ 10-12 ore) la macerat.

Image and video hosting by TinyPic
Chwinamul
Se clăteşte şi se scurge de apă, se taie în bucăţi de aproximativ 2 centimetri lungime. Se taie o ceapă de mărime medie, carne tocată şi 4 căţei de usturoi. Într-o tigaie încinsă, se adaugă 2 linguri de ulei de canola, ceapa feliată, usturoi, carnea, se amestecă puţin apoi se adaugă chwinamul, ⅓ ceaşcă sos de soia, o lingură de miere şi se amestecă timp de 8 minute. Se retrage vasul de pe foc şi se adaugă 2 linguriţe ulei de susan şi 1 lingură de seminţe de susan prăjite. Se decorează cu silgochu (ardei roşu uscat şi mărunţit) sau nuci de pin.

Image and video hosting by TinyPic
Sigumchi namul de o culoare verde vibrantă şi aromă uşoară, spanacul este un banchan simplu şi uşor de peparat. Pentru prepararea lui avem nevoie de: 500 grame de spanac proaspăt, 3 linguri de sos de soia, 2 linguri de ulei de susan,1 lingură de seminţe de susan, un căţel de usturoi zdrobit, o lingură de zahăr, o lingură de oţet, piper negru.

Image and video hosting by TinyPic
Mod de preparare: Spanacul se spală şi prepară la abur (se căleşte) până se înmoaie, se strecoară şi se lasă să se răcească. După ce s-a răcit se presează între palme pentru a elimina surplusul de apă şi se taie. Se amestecă spanacul cu sos de soia, ulei de susan, seminţe de susan, usturoi, puţin zahăr, oţet şi piper negru după gust. Se serveşte la temperatura camerei.

Image and video hosting by TinyPic
În ceea ce priveşte alimentaţia, namul este considerat a fi o hrană sănătoasă, recomandată în special pentru oamenii moderni care nu ştiu să se alimenteze corect (mai ales pentru cei care consumă foarte mult fast food), pentru cei care iau întotdeauna o masă cu puţine substanţe nutritive.

Surse: hansik.org, Wikipedia, hannaone.com, maangchi.com, kitschow.blogspot.com, whats4eats.com,food.com

Despre Ramona J. [KF]

Ramona J. [KF]

Ramona J., s-a născut în liniştitul oraş de la poalele Tâmpei, Braşov. Prima întâlnire cu valul coreean s-a intamplat odata cu difuzarea pe TVR1 a serialului „Giuvaierul Palatului”. Deşi nu l-a văzut de la primul episod, a simţit „fluturaşi în stomac” (acei mii de fluturaşi pe care-i simţi când te îndrăgosteşti), iar rezultatul este simplu: s-a „îndrăgostit iremediabil” de acea Coree în care a descoperit mult bun simţ şi candoare .

Browse Archived Articles by Ramona J. [KF]

11 comentarii

There are currently 11 comentarii on Banchan: Namul (II). Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Nu mă aşteptam să apară aşa repede partea a doua :) La fel de delicios şi atractiv pentru ochi, cam greu însă pt noi să preparăm, multe din aceste ingrediente n-aş ştii unde să le găsesc.

  Mulţumim!

 2. daca atunci cand a aparut prima parte nu mi-era foame, dar tot am salivat, de data asta m-ai omorat :))
  mi-e o foame de lup si toate arata asa de bine

  • :))… Mai ales cand am vazut Sigumchi namul mi-am adus aminte de ciorba de salata… care este preferata mea …. Noroc ca am mancat deja :))

 3. Multumesc pentru retete, Ramona, toate sunt gustoase! Cred ca ultimul, cel din spanac se poate prepara, trebuie sa incerc in pritmavara. Imi place foarte mult faptul ca pentru coreeni este foarte important la mancaruri nu numai gustul, dar si culoarea acestora.

 4. Claudia B. [KF]

  Mie-mi ploua-n gura ce mai…..De felul meu sunt foarte pofticioasa si mi-e tare greu sa ma concentrez pe text atunci cand pozele imi fac cu ochiul :) As manca un Kongnamulbap!!!

 5. Cred ca acest tip de mancare ar fi perfect pentru mine, cum eu nu prea cosum carne… Toate preparatele arata fantastic. Zici ca sunt picturi de Van Gogh :)

 6. aaah, sunt la facultate si mi s-a facut o foameeee :(( !!!!!!!!!! Ce bine arata…dar eu nu am inteles ceva : practic, trebuie sa lasam fasolea sa incolteasca? :))

 7. Ce de delicatese! Toate imi fac cu ochiul… Pacat ca nu este spanac proastat. La anul o sa fie printre macarurile pe care o sa le prepar. Abia astept!!!

  • In noaptea de dupa ce am citit articolul am visat ca eram la un eveniment organzat de Koreafilm si era o masa mare in care ne servea cu bunatati coreene. Eu tocmai primeam intr-o farfurie namul si in alta kimchi si ma pregateam sa savurez cu incantare cand m-am trezit :(

   • Deci bunatatile astea… sunt killer :P.

 8. Mmmmmmmmmmmm!papa bun si usor de preparat si nu foarte costisitor!

Leave a Comment