Ana-Maria Ruse [KF]

Kim Man Deok – eroina din Jeju

Written by Ana-Maria Ruse [KF]. Posted in Istorie, Istorie si cultura, Recenzii Koreafilm

Tagged: , , , , , , , , ,

kim rec

Published on august 25, 2011 with 31 comentarii

Dacă ajungeţi pe insula Jeju, şi întrebaţi localnicii, în special femeile, despre eroii locali, cu siguranţă numele Kim Man Deok va fi primul pe care îl veţi auzi.

Kim Man Deok a trăit între anii 1739-1812, şi este cea mai faimoasă figură istorică a insulei, fiind cunoscută în toată Coreea. Ea s-a născut într-o perioadă din era Joseon când insula Jeju era folosită ca loc de expulzare a duşmanilor politici ai ţării. Dacă îl jigneai pe rege, erai trimis în Jeju. Majoritatea exilaţilor, în general bărbaţi din pătura yangban (nobili), îşi luau alte neveste pe insulă, şi îşi întemeiau noi familii. Familiile locale erau conştiente că atunci când perioada de exil va expira, nobilii vor reveni în capitala ţării, şi erau în favoarea acestei practici. Copiii născuţi din nobilii exilaţi şi femeile native din Jeju erau luaţi de taţii lor şi duşi în capitală, unde creşteau ca fii de nobili, pe când mamele rămâneau în Jeju.

Timp de 200 de ani, nativilor din Jeju le era interzis să părăsească insula.
Man Deok s-a născut dintr-o astfel de familie, mama ei fiind scufundătoare haenyo,( http://koreafilm.ro/blog/2011/08/haenyo-%E2%80%93-femeile-marii/ ), iar tatăl ei un oficial guvernamental exilat pe insulă. S-a născut aşadar în nobilime, dar tatăl ei nu a ştiut de existenţa ei. A rămas pe insulă cu mama ei, dar aceasta a murit când ea avea 12 ani.

Image and video hosting by TinyPic
Portret al lui Kim Man Deok

Matroana unei case de curtezane gisaeng din Jeju a adoptat-o, şi a devenit în cele din urmă curtezană. Până la vârsta de 22 de ani, Man Deok a reuşit să scape de statutul de curtezană, lucru neobişnuit, dar ea a reuşit asta înaintând o petiţie guvernului din Jeju, prin care cerea ca numele ei să fie şters din registrul gyobangului (casa de curtezane), pe baza liniei paterne nobile.

Astfel a devenit negustoreasă, făcând comerţ cu produsele locale din Jeju, pe care le vindea în toată peninsula. Era foarte talentată în noua ei meserie, iar anii petrecuţi ca gisaeng au ajutat-o să aibă relaţii sus-puse în guvern şi în societatea din Jeju, având astfel avantaje.

La acea vreme, schimbări importante în economie şi în viaţa socială s-au datorat creşterii influenţei femeilor în afaceri. Kim Man Deok a fost însă una din cele doar două femei care au făcut avere importantă din afacerile cu comerţ. Ea nu s-a măritat niciodată din cauza statului de fostă curtezană. Faptul că a fost o femeie singură a plasat-o în marginea societăţii, o poziţie pe care ea încercat să o înlăture prin cariera de comerciant. Până la vârsta de 50 de ani, Kim a devenit una din persoanele cele mai bogate din Jeju.

Image and video hosting by TinyPic
Alt portret al filantropistei

În 1794 foametea a lovit insula. Condiţiile meteo extreme au distrus recoltele, şi combinate cu alţi factori sociali, au dus la înfometarea localnicilor. Un sfert din populaţia Jeju-lui a murit în această perioadă. Man Deok, îndurerată de suferinţa oamenilor, şi-a vândut toate bunurile, a oferit 10% neamurilor ei, iar restul a donat locuitorilor pentru a putea importa hrană. Un număr foarte mare de vieţi a fost salvat datorită actelor sale filnatropice şi eforturilor făcute din inimă (se spune să numărul a ajuns la 18000).

Regele Jeongjo a dorit să o recompenseze pentru contribuţiile extraordinare. Deşi ar fi putut cere bunuri materiale, sau o poziţie înaltă în societate, Kim a avut o singură dorinţă, să poată părăsi insula în ciuda interdicţiei, ca să viziteze palatul regelui din Seoul şi să urce vârfurile munţilor Geumgang. Regele i-a îndeplinit dorinţa, şi în plus i-a oferit un post în guvern şi o reşedinţă în capitală. După ce şi-a îndeplinit îndatoririle, s-a reîntors pe insula maternă, unde a murit în 1812.

Iniţial a fost înmormântată în Hwabuk-dong, dar în 1977, în urma dezvoltării zonei, mormântul ei a fost mutat cu acordul localnicilor şi este localizat în prezent în parcul Sarabong, pe terenul templului Mochungsa, unde este şi un monument dedicat ei, ridicat în 1978. Mormântul ei este loc de pelerinaj pentru multe femei coreene.

Image and video hosting by TinyPic
Piatra funerară de la mormântul lui Kim Man Deok

Mulţi artişti, scriitori şi învăţaţi au creat artă în numele ei, sau pentru a o comemora, încă de când trăia şi până în prezent. Din 1980, o comemorare anuală pentru filantropie şi servicii pentru comunitate are loc la Festivalul Cultural Tamna, (insula Jeju este cunoscută şi sub numele de Tamna/Tamra) iar numele lui Kim Man Deok este amintit. În 2003 a fost înfiinţat un comitet comemorativ care face acte de caritate sub patronajul lui Kim. S-a discutat chiar deschiderea unui muzeu care să-i poarte numele, dar şi înfiinţarea unei burse pentru tinerele studente la specializarea bussines din cadrul Universităţii Naţionale din Jeju.

Kim Man Deok şi-a servit ţara cu devotament, fiind un model timpuriu al mişcării feminine din Coreea. A trăit cu curaj şi a pătruns în zone ale societăţii şi ale comerţului unde femeile nu existaseră până atunci. A obţinut succese remarcabile în afaceri şi a acumulat avere mre, numai pentru a o dona ulterior semenilor săi în nevoie. Este aşadar un model în Coreea şi nu numai.

Viaţa negustoresei este portretizată în drama KBS 2010, Great Merchant, Kim Man Deok, cu actriţa Lee Mi Yeon în rolul principal. Multe aspecte din viaţa ei reală sunt păstrate şi în serial, printre care originea nobilă din partea tatălui, care a fost exilat pe insula Jeju şi a avut o relaţie cu o femeie scufundătoare, anii petrecuţi de Man Deok ca gisaeng până când a reuşit să-şi şteargă numele din registrul curtezanelor, faptele de caritate făcute pentru oamenii din Jeju şi dorinţele pe care le-a exprimat în faţa regelui, vizitarea palatului regal şi a munţilor Geumgang. De asemenea, în serial, regele îi oferă o funcţie, primind titlul de Tămăduitoarea Kim Man Deok.

Image and video hosting by TinyPic
Poster Great Merchant, Kim Man Deok

Image and video hosting by TinyPic
Lee Mi Yeon în rolul Kim Man Deok

Surse: Jejuweekly.com, koreatimes.co.kr, twssg.blogspot.com, rki.kbs.co.kr.

Despre Ana-Maria Ruse [KF]

Ana-Maria Ruse [KF]

Browse Archived Articles by Ana-Maria Ruse [KF]

31 comentarii

There are currently 31 comentarii on Kim Man Deok – eroina din Jeju. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. eu am gasit doar primele doua episoade pe internet ca altfel il vedeam si eu :(( aceste episoade mi-au placut, si mi-au lasat o impresie foarte buna :)

  • Se găsesc toate traduse în română, pe site-ul aqueens.ro

   • wooow, super, multumesc, Ana, o sa-l vad dupa ce termin iljimae ;)

 2. Am văzut tot serialul şi mi-a plăcut foarte mult.
  Cel mai mult mi-a plăcut actriţa care a interpretat-o pe Kim Man Deok când era mică.
  Se numeşte Shim Eun Kyung, are 17 ani şi e o zgâtie de fată . Cei care au văzut Bad Guy o vor recunoaşte îndată . Tot ea a interpretat-o pe Hwang jin Yi când era mică. Actriţa din rolul Kim Man Deok adultă nu mi-a plăcut. E cam urâţică în film sau poate aşa au machiat-o ei, nu ştiu sigur. Oricum merită văzut!

  • Ştiu fetiţa, eu am văzut-o în Hwang Jin Yi, e ft talentată.
   Vasi, Lee Mi Yeon nu mi se pare urâţică, dar nu e nici o frumuseţe ca alte actriţe.

   • da, si eu am vazut-o in Hwang Jin Yi :) acolo era simpatica, si aici mi-a placut cum statea cu monea in gura, daca iti mai amintesti, Vassylica

  • Mie mi-a plăcut ft mult starostele Gang Yu-ji, ce personaj…şi ce actor chipeş.

 3. Din nou,coreenii demonstrează că ştiu să-şi promoveze cultura şi figurile istorice naţionale.Iar când vine vorba de femei eroine, sunt şi mai bucuroasă! ^_~
  Mulţumim,Ana,pentru articolul interesant,cuprinzător şi bine pus la punct.:)

  • Mulţumesc, Bianca!

 4. În comparaţie cu actriţa care o interpretează pe prietena ei cea rea, pare urâtă dar poate în realitate e drăguţă. Dar, oricum, coreencele sunt frumoase toate.
  Felicitări pentru recenzie!

  • Da, Park Sol Mi e mult mai frumoasă, dar şi Lee Mi Yeon e frumuşică. Veţi vedea curând!

  • Mulţumesc!

  • da, ce afurisita era femeia care adopta copii sarmani, in grija careia era, fetita aceea, prietena ei rea , se dusese sa invete negustorie la ala, si nici macar nu o saluta cand o vedea pe strada… saracuta fetita

   • Nu femeia era afurisită, ci fetiţa. Urmăreşte şi ai să înţelegi.

    • daaa… a ales sa aiba bani decat sa fie cum se cade…

 5. uau super ana. Foarte frumos prezentat

  • Mulţumesc Angelica!

 6. Wa, ce interesant! Multumim, Ana! :) Excelenta recenzie, as usual! :)

 7. deosebite informatii ne dai prin aceasta recenzie,faptul ca nobilii puteau sa-si intemeieze o noua familie,si asta in 1700, copiii erau recunoscuti,este deja un
  lucru deosebit,care nu cred ca s-a mai intalnit mai ales in acele timpuri. Exemplul
  lui Kim Man Deok prin acte de caritate este si el deosebit si bun de urmat indiferent
  de vremuri…

 8. Ana iti multumesc si pentru aceste informatii, foarte frumos scris

 9. Şi eu vă mulţumesc că aţi citit :)

 10. Minunate seriale ,pline de invataturi,Tamra si Negustoreasa. Chipul ei tern emana atata bunatate si frumusete sufleteasca incat nu era nevoie de o miss pentru rol,In schimb rivala ei din copilarie cu ce s-a ales daca era frumoasa fizic dar foarte urata moral?

  • Sper să reuşesc să văd şi eu Tamra cândva.
   Ai dreptate Livia, chipul actriţei din rolul lui KMD e atât de blând, şi cred eu, producătorii s-au gândit bine când au ales actriţa pt rolul principal, parcă nu se potrivea o frumuseţe pt acest rol.

   Oh Moon-seon nu s-a ales cu nimic în viaţă, a pierdut tot ce avea, chiar şi pe fiul ei. Măcar la final a înţeles că băiatul nu trebuie să plătească pt greşelile ei.

 11. Foarte interesanta recenzia cu istoria reala a personajului . Am gasit informatii utile ansamblului istoriei Coreeii si a regulilor stratificarii sociale , de neinteles pentru noi azi .
  Serialul l-am vazut pe UPCDigital ( canal 167 in Bucuresti )
  Intradevar prietena din tinerete, negustoreasa cea rea este ca intotdeauna un rol actoricesc mai stufos emotional si intriga de afaceri sau sentimentala si personajele secundare sint excelent construite . Sint amnunte de comert specific insulei Jeju cu scoiciABALONE foarte valoroase pescuite cu femeile scufundator ( existente si azi ) si livrate la palat uscate , perlefoarte mari, contrabanda japoneza sicomert cu matase ,costume superbe . Unele amanuntele privind Casa de gisaeng ,educatia elevata( dans, calarie, conversatie , ceremonie ceai, biucate si costeume , machiaj, intretinere oaspeti precum si ceremonia de ridicare a parului imi sint deja cunoscute din acest serial si ma ajuta sa inteleg in vremuriel de azi , la Seoul , constructia scenariului si modul diferit de acceptare-respingere in societatea intelectuala de azi , bine redate din serialul modern Tineretea unei Gisaeng.Merita sa il vizionati cu memoria celui c eeste interesat in Coreea si traditie .
  Marea negustoreasa Kim Deok Man este un serial soft , fara atitea difuzate cu actorii specializati in cel istorice cu multe lupte , cu regie d etrupe si lupte individuale cu corpul sau cu sabia si cred ca va fi achizitionat de TVR spre difuzare ca un serial de urmarit in familie si cred ca va fi bine primit.Multumesc Ana .

  • Aceste amănunte, bine puse la punct în serial, cu comerţul fructelor de mare, a perlelor, pe care le foloseau la favricarea de bijuterii, sau părul de cal folosit la confecţionarea pălăriilor, m-au impresionat plăcut, a părut că totul este aşa şi în realitate, sau a fost pe acele vremuri.

   Dacă ar fi difuzat de Tvr, sau nu numai, şi eu cred că ar fi bine primit pt că este diferit, dar te atrage de la primul episod. Costumele şi locaţiile sunt foarte frumoase (Jeju este o insulă minunată).

   Cu plăcere S Petcov :)

 12. Mi-aduc aminte ca am vazut cateva ep pe KBS, dar parca n-a reusit sa-mi starneasca curiozitatea. Cu toate acestea, recenzia ta m-a incantat, foarte bine pusa la punct, felicitari Ana!! ^^

 13. ce viata interesanta a avut! :) acum ca am citit recenzia ma gandesc la Kim Man Deok ca fiind o femeie curajoasa!

  totusi ma asteptam sa mearga sa-si caute tatal si sa-si ocupe locul intr-o familie de nobili, dar daca s-ar fi intamplat asa nu cred ca isi mai ajuta semenii si devenea faimoasa!

  • Oana, cred că a fost o femeie neînfricată, şi aşa este portretizată şi în serial, nimic nu i se pare imposibil.

   De asemeni, în serial ea îşi cunoaşte tatăl, şi el chiar o recunoaşte, deşi nu oficial, pt că i-ar fi periclitat cariera.

 14. Intre timp am vazut si eu filmul,care pur si simplu m-a incantat,cata vointa cata intelepciune ,dar mai ales cata umanitate ! Sa castigi cu greu si sa oferi nevoiasilor o mana de ajutor e lucru mare! Am vazut acest film in paralel cu Negustorul!

 15. Deoarece koreeafilm cu arhiva semnificativa ne-a invatat structura si regulile statelor coreene istorice putem intelege unele situatii din acest serial:
  -Nobilul tata , militar de profesie nu s-a putut casatori cu iubita scufundatoare din clasa sociala inferioara dar ulterior regulile ii permit ca renuntind la calitatea militara oficiala sa o recunoasca cu o hirtie notariala care o scoate din categoria inferioara de gisaeng cu contract si sponsor si ii permite sa fie cetatean cu drepturi si negustor genial si de mare succes intern si cu China si Japonia .
  -Faptul ca acest personaj istoric este consemnat in Anale si are apreciere istorica desi era un negustor ca oricare altul este faptul ca A FACUT O DONATIE URIASA DE OREZ CATRE AUTORITATEA STAPINIRII care intr-un an de seceta cumplita in Coreea continentala a fost nevoita sa distribuie cereale populatiei infometate si in acest fel sa fie facuta cunoscuta imparatului. Recolta din insula a fost cumparata de Casa ei de negustorie NU pentru specula cu pentru a fi donata Regelui.
  Aceasta actiune speciala a facut ca ea sa fie INVITATA la o audienta de prezentare si multumire imperiala prin atibuirea denumirii de DAE inaintea numelui sau ,acesta fiind un fel de rang de recunoastere pentru oamenii valorosi fara clan. Acest fapt a consemnat-o cu nume si viata in istoria scrisa imperiala si in memoria colectiva pina in zilele noastre.

Leave a Comment