Ramona J. [KF]

Banchet regal: Sinseollo (1)

Written by Ramona J. [KF]. Posted in Hanshik - Gastronomie, Istorie si cultura, Recenzii Koreafilm

Tagged: ,

photo 1

Published on august 15, 2011 with 15 comentarii

Giuvaierul Palatului – The Legend Becomes History

Asculta mai multe audio diverse

Am auzit pentru prima dată de fascinanta Bucătărie Regală Coreeană în serialul Giuvaierul Palatului difuzat de TVR 1. Tot acolo am observat diferite ustensile folosite şi unul dintre ele mi-a atras atenţia în mod deosebit. Despre el vă voi vorbi în rândurile de mai jos.

Image and video hosting by TinyPic
Sinseollo este numele caserolei în care se găteşte acest sortiment de mâncare. Cuvântul Sinseollo este compus din 2 termeni: sinseon = “spirit nemuritor taoist” şi ro = mangal.
Sinseollo sau yeolguja tang este un sortiment de mâncare care conţine chifteluţe, jeonyueo, ciuperci, legume fierte într-o supă bogată în arome. Este servit într-un vas de argint mare,care are în centru un recipient cilindric unde este aşezat jăratic fierbinte pentru a păstra mâncare caldă pe tot parcursul mesei.
Image and video hosting by TinyPic

Se poate spune că inventatorul acestui fel de mâncare a fost Jeong-Hee Ryang. El a fost un învăţat al Curţii Regale din timpul regelui Yeonsan al dinastiei Joseon dar în urma unor neînţelegeri a fost exilat de la curte. Deziluzionat de politica de la Curtea Regală se retrage pe un munte devenind astfel pustnic.

Image and video hosting by TinyPic
Pentru a-şi putea prepara hrana în acel colţişor uitat de lume, Jeong-Hee Ryang a fost nevoit să-şi pregătească singur mangal. De asemenea şi-a confecţionat un vas uşor de transportat în care puteau fi gătite mai multe legume odată. Sinseollo mai este cunoscut şi sub denumirea de yeolguja tang, care mot-a-mot înseamnă “o supă care-ţi bucură limba sau cerul gurii”.
Deşi reţeta originală consta doar în legume, ulterior aceasta a fost îmbogăţită cu peşte şi carne.

Image and video hosting by TinyPic
Pentru prepararea acestui fel de mâncare se folosesc aproximativ 25 de ingrediente dintre care cele mai cunoscute sunt :carnea de vită, porc, pui, fazan, peşte, scoici abalone, fructe de mare, şi diverse legume. Ridichea mu tăiată beţişoare este aşezată în vas alături de carnea de vită condimentată şi fructe de mare.De asemenea printre ingrediente se regăsesc şi ciuperci, morcovi, ouă şi alte legume. Acestea sunt aşezate lângă carne şi ridiche decorate cu nuci, chifteluţe, seminţe de pin, nuci ginkgo, şi piper roşu măcinat fin.

Image and video hosting by TinyPic
Toate ingredientele vor crea un colorit echilibrat ele ajutând la crearea unui sortiment de mâncare plăcut la gust şi cu un aspect încântător .Ai putea spune că vasul sinseollo s-a îmbrăcat în haine de sărbătoare pentru a participa la banchetul regal , el fiind invitatul principal al acestui festin. Deasupra se toarnă supa de vită şi este gătit pe cărbune. După fierbere se va servi mâncarea direct din sinseollo. Vasele sinseollo sunt realizate din alamă, argint, sau piatră.

Şi dacă v-am făcut curioşi cât de cât în cele ce urmează aş îndrăzni să vă prezint o reţetă a acestui somptuos fel de mâncare denumit Sinseollo, reţetă oferită de KBS WORLD.

Image and video hosting by TinyPic
Va urma

Surse: wikipedia, difod.blogspot.com, clickkorea.org, koreataste.org, world.kbs.co.kr, chow.com, koreanfoodsdotcom

Despre Ramona J. [KF]

Ramona J. [KF]

Ramona J., s-a născut în liniştitul oraş de la poalele Tâmpei, Braşov. Prima întâlnire cu valul coreean s-a intamplat odata cu difuzarea pe TVR1 a serialului „Giuvaierul Palatului”. Deşi nu l-a văzut de la primul episod, a simţit „fluturaşi în stomac” (acei mii de fluturaşi pe care-i simţi când te îndrăgosteşti), iar rezultatul este simplu: s-a „îndrăgostit iremediabil” de acea Coree în care a descoperit mult bun simţ şi candoare .

Browse Archived Articles by Ramona J. [KF]

15 comentarii

There are currently 15 comentarii on Banchet regal: Sinseollo (1). Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Super ingenioasă această metodă cu vasul încălzit cu cărbune, care păstrează mâncarea caldă pe tot parcursul mesei. Salivez…
  Sinseollo am observat la masa regală din Giuvaerul palatului :)
  Îmi place diversitatea ingredientelor folosite. Ramo, sigur ne-ai făcut curioşi, şi aşteptăm partea cu reţeta ;)

 2. Mulţumim frumos :)

 3. :((
  sunt inainte de masa si mi-ai facut o pofta!!!!

  Foarte frumos articol. Felicitari!

  • Multumesc frumos Carina. Deci trebuia sa pun avertisment inainte atentie provoaca o pofta nebuna de mancare… :)

 4. Fructe de mare nu am mâncat până acum. Şi nici nu sunt curioasă să le gust. Dar restul aş mânca.:-D

 5. arata bine :X:X

 6. ana foarte frumos articolul, astept cealalta parte, si eu sunt o mare admiratoare a bucatariei coreene .As vedea la nesfarsit acest minunat film G.P. de unde ai de invatat o multime de lucruri frumoase si sanatoase. Pacat ca nu scot DVD la un pret mai mic sa putem sa-l cumparam toti cei ce au o mare admiratie pentru poporul coreean(ma refer la noi cei mai amarati pensionari) sa-l putem vedea la nesfarsit si sa ne inspiram din el atunci cand facem cate o mica petrecere sau atunci cand suntem cam bolnaviori.

  • Excelent articol, Ramona,ce frumoasă prezentare,sunt îndrăgostit de bucătăria coreeana,la noi se expediaza repede totul , mici , muștar si bere, esti ceea ce manînci, aștept reteta , felicitări !

 7. multmim, arata foarte frumos ^_^

 8. Mmmmm, Ramona, fotografiile sunt foarte apetisante! :)) Este o metoda de gatit interesanta, oare va ajunge candva si la noi? Astept reteta ta, sa vedem cum se prepara!

 9. Mereu m-am întrebat cum reuşesc coreenii să gătească mâncăruri gustoase,sănătoase,dar şi foarte aspectuoase. Ei bine,aici e o parte din răspuns.:)
  Văd că a apărut şi reţeta, deja mă îndrept către ea!;))

 10. Superbe pozele. Iti lasa gura apa (si mie chiar nu mi-e foame acum, dar tot mi-au facut pofta :P).
  Astept cu nerabdare reteta
  Eu acum urmaresc Giuverul Palatului (Dae Jang Geum) a 2-a oara cu aceeasi imensa placere si interes ca prima data si sunt fascinata din nou si din nou de bucataria coreeana. Am luat retete si ma apuc de gatit pe rand.
  Trebuie sa gasesc si un astfel de vas. Am vazut tehnica si la ceva documentare si mi s-a parut foarte interesanta si sanatoasa si foarte gustoasa :P.

 11. Pentru cei care vor filmul, este pe torrent. Eu l-am luat in intregime. Nu stiu cat de accesibila e aceasta metoda pentru toti. Eu il am cu subtitrare in engleza, ceea ce pentru mine nu e o problema. Ar fi o varianta care nu costa bani pentru cei care nu isi permit DVD-urile(nici eu nu imi permit sa dau 400 de ron sau cam atat pe ele fiindca sunt studenta).

 12. Si nu in ultimul rand, felicitari Ramona!
  Excelenta alegere pentru o recenzie. Chiar de mult nu mai citisem nimic din categoria “Hanshik” si cand am intrat pe blog si am vazut poza am dar click instant :P.
  Felicitari si Kamsahamnida!

 13. o doamne ce minunatii!!!!!!!!! Sper sa existe si in Romania restaurante coreene!!!!!!!!!!!!

Leave a Comment