koreafilm

Top 10 Ramen

Written by koreafilm. Posted in Hanshik - Gastronomie, Recenzii Koreafilm, Recomandarile lunii

Tagged: ,

Published on iulie 31, 2011 with 31 comentarii

de Ramona J. şi Claudia B.

Image and video hosting by TinyPic

Primul fel de mâncare pe care-l învaţă să-l gătească un copil coreean, este ramyeon – supa instant cu tăieţei (라면). Cum se procedează? Simplu, ca o joacă de copii. Se aşează un vas cu apă la fiert, iar când apa începe să fiarbă se adaugă ingredientele din pachet şi tăieţeii, după care se mai lasă câteva minute să fiarbă şi… gata, supa poate fi sorbită. (Pentru coreeni, sorbitul cu zgomot al supei nu este considerat o lipsă a bunelor maniere). Dacă nu aveţi timp să gătiţi sau dacă aveţi cumva poftă să mâncaţi ceva uşor noaptea târziu, atunci sigur această supă este ceea ce vă trebuie.
Supa instant Ramyeon se prezintă sub formă de pulbere, ambalată împreună cu tăieţei şi geondeogi. (건더기). De asemenea, poate fi ambalată împreună cu legume congelate şi alte ingrediente. Alături de orez şi kimchi, Ramyeon este un fel de mâncare esenţial în dieta coreeană, deci nu trebuie să ne mire dacă găsim o gamă variată de sortimente pe piaţă.

Următorul top 10 este făcut pe baza celor mai ridicate vânzări care s-au înregistrat în Coreea de Sud, precum şi a brandurilor puternice existente pe piaţă, deci iată :

TOP 10
Image and video hosting by TinyPicSamyang “originalul” ramyeon – cea mai veche marcă ramyeon
Lansat în 1963, Samyang ramyeon (삼양라면) este cea mai veche marcă ramyeon din Coreea. Chiar dacă ambalajul şi reţeta s-au schimbat un pic de atunci, însă păstrează totuşi acelaşi gust de budaejjigae (부대찌개) pe care l-a avut încă de la lansarea ei. Tăiţeii sunt elastici, însă textura lor variază în funcţie de cantitatea de apă folosită şi timpul de fierbere. În comparaţie cu alte tipuri de ramyeon, Samyang se comportă cel mai bine la fierbere astfel că tăieţei de ramyeon Samyang sunt cei mai utilizaţi pentru a prepara budaejjigae, dar şi jjigae. De asemenea, ei au început să fie vânduţi şi ca fidea (fără pachete supă).
Image and video hosting by TinyPic
Ramyeon Shin cu adaos de ceapă verde, ou, şi jeotgal

Deşi Samyang ramyeon este cea mai veche marcă, nu există nicio îndoială că în domeniul de ramyeon, Shin ramyeon (신라면) este rege. Încă din 1986, de când a fost lansat pe piaţă, este ramyeon-ul cel mai bine vândut din toate timpurile, el reprezentând 25% din segmentul de piaţă a ramyeon-ului. Aceasta este tipul de ramyeon care va fi servit clienţilor în restaurante, cel pe care oamenii vor alege să-l cumpere atunci când merg într-o excursie, cel pe care coreenii îl aleg când sunt departe de casă, sau atunci când vor să trişeze facănd o „supă falsă”. Cineva a asemănat ramyeon Shin cu K-pop care se pare că nu-ţi place la prima vedere însă, după ce-l guşti, nu te mai poţi sătura, creează dependenţă.
Oare ce-l face pe acest ramyeon să fie atât de special? “Shin”(辛) înseamnă “picant / fierbinte”. Iar dacă deja aţi gustat “bucate coreene”, atunci sigur ştiţi că gustul picant din alimentele coreene are diferite niveluri de iuţime, asta şi în funcţie de gustul fiecăruia şi cât de mult rezistă papilele gustative la „picant, foarte picant sau îţi ia gura foc” .

Shin Ramyeon are site-ul său de prezentare: http://www.shinramyun.com

Image and video hosting by TinyPic
Tăieţei Neoguri cu adaos de legume şi ou
Neoguri (너구리) înseamnă “raton” în limba coreeană, dar compania producătoare nu a dat explicaţii în privinţa alegerii acestui nume, nici chiar în anul 1982 când a fost lansat pe piaţă, iar reclama acestui produs suna destul de ciudat “Ia-l pe acest raton dolofan cu tine”, referindu-se la tăieţei Neoguri, care sunt cei mai groşi tăieţei dintre toate tipurile de ramyeon. Deci, dacă preferaţi taiţei un pic mai “dolofani”, atunci acest ramyeon ar trebui să fie alegerea perfectă. Supa are aroma plăcută dashima (다시마 – alge marine). Acest ramyeon se găseşte în două variante: moderat de iute şi picant.
Image and video hosting by TinyPic
Ojingeo Jjampong cu scoică abalone, ceapa verde şi brânză

Ojingeo Jjampong (오징어짬뽕) este versiunea ramyeon coreeană a felului de mancare din calamar, de originar din China, jjamppong. Tăiţeii sunt mai groşi decât tăieţei ramyeon (care arată de obicei ca fideaua), cu un gust uşor picant, putând fi servit şi de către copii. Acest ramyeon poate fi recomandat, de asemenea, pentru mahmureală.
Foarte mulţi preferă să servească acest ramyeon cu multe fructe de mare pentru a-i imprima o aromă profundă la care adaugă şi brânză, care intensifică gustul picant al acestui ramyeon .
Image and video hosting by TinyPic
Anseongtang-myeon cu ouă şi ceapă verde

Anseongtang-myeon (안성탕면) este numit după oraşul unde a fost amplasată pentru prima dată fabrica producătoare. Supa are la bază aroma de ugeoji jangguk (우거지 장국 – supă de legume verzi) fiind foarte hrănitoare. De asemenea, Anseongtang-myeon nu conţine geondeogi (pentru cei cărora le displac anumite legume precum ciupercile). Supa este uşoară cu toate că are un gust uşor picant.

“Deliciosul” ramyeon cu scoici, ţelină şi muguri de fasole (fasole încolţită)

Image and video hosting by TinyPic

Ramyeon Masineun (맛있는 라면) înseamnă mot-a-mot “ramyeon delicios”. Cu toate că a fost lansat recent pe piaţă, mai precis în 2007, a devenit foarte repede popular deoarece acest ramyeon are o gamă variată de legume (pe ambalaj scrie că ar fi 60: cum ar fi morcovi, bok choy, broccoli, şi ciuperci Shiitake). Tăiţei au textură mai uşoară, cu mai puţine grăsimi, comparativ cu alte ramyeon şi de aceea este foarte apreciată de cei care ţin dietă.

Image and video hosting by TinyPic
Jin ramyeon non-picant cu ouă şi ceapă verde

În topul nostru urmează “puternicul” ramyeon numit Jin ramyeon (진라면). Acest ramyeon este remarcat pentru gustul puternic de carne de vită, tăieţeii dând o senzaţie plăcută masticaţiei. Se găseşte în două variante: varianta picantă şi varianta suavă (non-picantă).
Versiunea suavă a acestui ramyeon, este de obicei ceea ce dau mămicile copiilor lor,  atunci când vor să le servească ramyeon.

Image and video hosting by TinyPic
Mupama are un pliculeţ suplimentar de praf de ardei roşu pentru a presăra deasupra supei

Supa Mupama (무파마) are la bază carne de vită cu mu ( ridiche coreeană ), pa (ceapa verde), şi maneul (마늘 – usturoi), care îi dă un gust profund, inconfundabil, care aminteşte de tradiţionala supă din carne de vită şi mu (무국, mu guk). Pachetul ramyeon gundeogi are destule ingrediente fără a mai fi nevoie să adăugaţi şi alte ingrediente.

Image and video hosting by TinyPic

Acest ramyeon este prin definiţie reprezentativ, pentru tipul instant de supă. Wang Ttukkeong (왕뚜껑) înseamnă “capac mare”, datorită capacului de dimensiuni mai mari a ambalajului. Deoarece mulţi coreeni apreciază să mănânce ramyeon cu orez rece pe care-l adaugă la supa rămasă după ce s-a terminat fideaua, cineva de la departamentul de marketing a acestui ramyeon a crezut de cuviinţă că este mai bine să adauge şi orez la acest ramyeon, îmbunătăţind astfel reţeta acestui produs.
Tăieţeii sunt foarte subţiri, ondulaţi şi îşi menţin elasticitatea lor destul de bine dacă nu sunt lăsaţi să stea prea mult timp. Supa are un gust picant, foarte uşor, aproape insesizabil. Adăugarea altor ingrediente suplimentare, nefierte nu este recomandată pentru această cupă ramyeon, însă sunt persoane care preferă să adauge kimchi pentru a obţine un extra gust.

Image and video hosting by TinyPic
La Kimchi Sabalmyeon se foloseşte capacul de hârtie împăturit pentru a răci tăieţeii din supă.

“Toarnă în apa care clocoteşte pe foc”, ar putea fi o definiţie a Kimchi Sabalmyeon (김치 사발면) care este 2 în 1: kimchi şi ramyeon în acelaşi pachet. Tăieţeii sunt partea subţire, iar kimchi este partea minusculă pentru a putea absorbi apa mai repede, de aceea se poate spune că este o supă cu aromă de kimchi.
Plierea capacul de hârtie de ramyeon în formă de con şi folosit ca un suport improvizat pentru a se răci tăieţeii sunt un truc des folosit de coreeni mai ales în cazul în care servesc ramyeon în aer liber.

Menţiunea de onoare
Image and video hosting by TinyPic
Noul Shin ramyeon black are trei arome în comparaţie cu vechea formulă care avea doar două arome.

Popularitatea ridicată a Shin ramyeon este, probabil, motivul din spatele acestei schimbări. Lansat în aprilie, pentru a comemora aniversarea a 25 de ani de la apariţia Shin ramyeon, Shin ramyeon black (신라면 블랙) a avut deja vânzări record în prima lună de lansare, în ciuda faptului că preţul său este dublu faţă de preţul obişnuit al ramyeon-ului.

Image and video hosting by TinyPic
Instant jjajangmyeon (짜장면), Jjapaghetti

Nu toţi tăieţeii din ambalajul de ramyeon instant sunt folosiţi pentru supa ramyeon. Cei mai cunoscuţi tăieţei care nu sunt folosiţi la supă sunt Jjapaghetti (짜파게티) versiunea coreeană a tăiţeilor cu sos din fasole neagră, alt fel de mancare originar din China.

Un adios esenţial al ramyeon-ului – ceapă verde şi kimchi

 Ramyeon are un gust minunat datorită ingredientelor folosite. Multora le place să adauge la ramyeon ceapă verde, conservă de ton, brânză, ciuperci, muguri de fasole, dubu (두부- tofu), creveţi, cârnaţi. Ramyeon are nevoie de şi de banchan (반찬 – garnitură). Şi ce ar fi mai potrivit ca garnitură decât kimchi?! Acel kimchi care a fost ţinut la fermentat timp îndelungat până când a căpătat o aromă şi un gust inconfundabil (vă spun din proprie experienţă că este adevărat că kimchi are un gust inconfundabil) Ramyeon mai poate fi consumat împreună cu danmuji (단무지 – ridichi murate).

Deci, care este ramyeon-ul dumneavoastră preferat? Dolofanul Neoguri? Puternicul Jin ramyeon? Sau poate originalul Samyang? Aşteptăm să ne împărtăşiţi care vă place mai mult şi care vi se pare cel mai delicios.
Image and video hosting by TinyPic

Sursa: blog.korea.net

Despre koreafilm

koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

31 comentarii

There are currently 31 comentarii on Top 10 Ramen. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Eu sunt o gurmandă desăvârşită =))
  Aşa că le aleg pe toate, poate cu excepţia celor cu ou, nu-mi place oul în mâncarea lichidă. Dar în rest, ceapă verde, legume, ţelină şi picanterii, îmi plac toate :))
  Mâncarea picantă e ceva ce nu lipseşte la mine :)

  Ramona, Claudia, cu recenzia asta m-aţi dat gata, mi-a plouat la propriu în gură!
  Mulţumim frumos, săru’ mâna pt masă :P

 2. ce bine ca am mancat ca altfel salivam pe tastatura. :))
  toate arata delicios.
  multumesc, fetelor, pentru prezentare

  • Carina, şi eu mâncasem, dar chiar şi aşa am salivat :))

 3. vreau si euuuuu !!!!!!!!!!!!!! cu toate ca am mancat chiar zilele astea ,a fost o surpriza placuta sa primesc doua pachetele de Chapagetti -Jjapagetti (cred).Sunt deliciosi taiteiii :) Kamsahamnida !pentru recenzie si sarutmana pt masa bunei mele prietene care mi-a facut delicioasa surpriza

 4. sunt o mancacioasa a supelor multumim pentru recenzie interesanta abordare
  pentru supa la plic eu mai gust supe la plic chinezesti au un gust aparte. Multumim

 5. Off, doamne, aş păpa şi eu supică la pliculeţ alături de el…

 6. Claudia B. [KF]

  Nu am gustat niciunul, dar cu siguranta as incerca Shin ramyeon black :D Mi se face pofta doar uitandu-ma la spotul publicitar^^

  • :)) Şi mie la fel, Clau.

 7. Chiar azi m-am uitat sa vad ce variante de noodles mai gasesc :D ..dar cred ca totusi nu se compara cu cei de la mama lor :) Cat as vrea un magazin cu produse coreene. Where would that be? :-?

 8. inghit in sec:((
  superba recenzie, trebuie sa-mi aprovizionez bucataria cu delicatese coreene! multumesc mult,!!!
  va invit sa mancam ramyeon intr-o buna zi si sa stam la povesti!

  • accept cu multa placere invitatia, insa ai loc la masa sa ne primesti pe toate :)

   • suuuper!
    gasim noi un locsor:)))))

 9. ma duc sa-mi fac ramen :)) ce bine ca am cumparat mai multe pachete altfel salivam degeaba! desigur nu-s la fel ca cei originali, dar pana ajung in Coreea trebuie sa ma multumesc cu ce gasesc in magazinele de aici! :)

  as incerca ramenul in cutii; arata dragut si am vazut e folosit in majoritatea filmelor/serialelor coreene/japoneze! ^^

  • mai bine decat deloc ;)..sa ai pofta!:* arata delicios =p~ multumim de recenzie!!

  • unde se gaseste de cumparat ramen? mama m-a apucat o pofta de mancare coreeana :)) n-am mancat niciodata coreeana…abia am gustat chinezeasca

 10. Am să-mi cumpăr şi eu din cei care se găsesc pe la noi, şi am să improvizez, adaug tot ce-mi vine în minte :))
  Probabil ceapă verde şi brânză.

  • Şi le voi păpa cu beţişoarele primite :)

  • Ahh, şi puţin ardei iute. Mamă, ce festin îmi voi face :))
   A la Korea!

 11. Şi apoi îmi închipui că stau la masă cu JH :))

  • cred ca o sa iasa ceva bun ^^ ana,sa mananci si pentru mine,bine?stii sa mananci cu betisoare??

   • Yoanna, sinceră să fiu de când le-am primit nu le-am încercat, dar o voi face curând. Încă nu ştiu, dar am să învăţ :)

    • atunci,sa inveti cat mai repede!:*

     • e usor …so go ahead :D

 12. Am mancat Ramen la un restaurant japonez din Cluj si mi-a placut foarte mult. E bun si intr-adevar e o mancare usoara si foarte hidratanta. Are o combinatie de arome si pe masura ce mesteci diverse ingrediente gustul de schimba. E foarte, foarte bun!
  IL RECOMAND TUTUROR!

 13. Am gasit ieri intr-un magazin, si am cumparat doua pachete, unul cu curry si unul cu creveti. Revin cu impresii dupa ce gust pe amandoua!

 14. In afara de Shin ramyeon black le-am incercat pe toate si sunt nemaipomenite.Printre preferatele lor se numara si Bibim myun-paste orientale cu sos foarte picante dar cu un gust senzational si vara Dongi cold noodles care se servesc reci.Ar mai fi Oolong men cu vita si Oolong men cu pui care spun ei ca sunt super bune dimineata(acestea nu sunt asa iuti).Vorbesc in cunostinta de cauza deoarece am fost in Coreea si in mai 2011 am deschis magazinul coreean din Mangalia dar si magazinul on-line http://koreanfood2011.ro.

  • Ai ajuns in Coreea???!! Felicitari, Narcisa! Am facut cont la magazinul on-line si in aceasta vara deja trecuta sigur nu ajung la litoral, dar vara viitoare daca merg, voi cauta si magazinul in Mangalia.

  • Narcisa, dupa cumparaturile facute la magazinul tau, din tot ceea ce am ales pana acum cel mai mult mi-a placut Shin Ramyeon si Neoguri. Jjapaghetti nu a fost chiar pe gustul meu, cam gretos…eu prefer ceva mai iute. O sa mai incerc si alte bunatati din magazinul tau :)

  • Imi place ce am gasit pe magazinul online. :) Felicitari pentru ce ai reusit sa faci in tara ca sa ne aduci Coreea mai aproape. Sunt impresionata si de cat de multe sti despre mancarea lor.

 15. Astazi am mancat Mupama. Foarte bun, usor picant si intr-adevar contine toate ingredientele necesare unei supe. Totusi Shin ramyeon ramane pe primul loc in topul preferintelor mele.

Leave a Comment