Regatul Shilla: Regele Gyeongsun

Written by biancamishil. Posted in Istorie, Istorie si cultura, Recenzii utilizatori

Tagged: ,

Published on iulie 10, 2011 with 9 comentarii

Image and video hosting by TinyPic

Regele Gyeongsun (a murit in anul 978) a fost al 56-lea si ultimul monarh al regatului coreean Silla. El a domnit timp de 8 ani, in perioada 927 – 935.
Regele Gyeongsun a fost fiul lui Hyojong (Regele Sinheung) si al Printesei Gyea, fiica Regelui Heongang. Numele sau de familie a fost Gim, iar prenumele Bu.
Regele Gyeongsun a fost descendent al Regelui Munseong. Sotia sa a fost Doamna Jukbang din familia Park. Fiul sau cel mai mare a fost Printul Mostenitor Ma-ui, iar cel mai tanar fiu a fost Printul Beomgong.

Image and video hosting by TinyPic
Rege si regina Silla, figurine Danisl

Regele Gyeongsun a fost pus pe tron de catre Regele Gyeon Hwon al statului Hubaekje dupa ce fortele acestui regat au jefuit Gyeongju si l-au ucis pe Regele Gyeongae in timp ce se distra la Pavilionul Posukjeong, in anul 927. Regatul se afla intr-o stare extrem de slabita, astfel incat Gyeongsun a domnit peste o mica ramasita de pe fostul teritoriu al statului Silla. Dar politica si sentimentele publice ale Regatului Silla au inclinat mai mult spre Wanggun, in defavoarea violentului Gyeon Hwon.
In anul 931, Wanggun a primit o audienta si a promis ca soldatii sai vor pastra linistea si nu vor incalca legea in timpul sederii sale in Silla. Prin urmare, doamnele de la curte au declarat ca vizita lui Gyeon Hwon a fost vazuta ca o intalnire intre tigru si sacal, pe cand Wanggun a vrut doar sa-si intalneasca parintii.
Din cauza reducerii treptate a teritoriului din vina invazilor frecvente ale Regatului Hubaekje, Regele Gyeongsun a decis sa se predea impreuna cu slujitorii sai statului Goryeo si l-a trimis pe Bonghyu Gim sa-i ofere o scrisoare lui Wanggun. Prin urmare, Regele Gyeongsun a devenit ultimul rege al natiunii in al optulea an al domniei sale. Fiul cel mare al regelui, Maui, a obiectat agresiv, iar fiul cel mic, Beomgong, s-a dus la Templul Hwaeomsa si a devenit preot budist.

Abdicarea a finalizat unificarea Peninsulei Coreene. Gyeongsun s-a recasatorit cu fiica Regelui Taejo, Printesa Nangrang, si a fost numit sasim-gwan (inspector-general) al orasului Gyeongju, devenind primul sasim-gwan din sistemul statului Goryeo (salariul sau a fost de o mie de somi). El a devenit Printul Jeongseung si a primit Palatul Yuhwa.
Restul vietii a trait in apropiere de capitala Goryeo (modernul Kaesong).
Regele Gyeongsun a murit in anul 978. Mormantul sau se afla in Jangdan-myeon, judetul Yeoncheon, Gyeonggi-do, Coreea de Sud.
Conform Samguk Sagi, Printul Mostenitor Ma-ui s-a opus deciziei tatalui sau de a abdica si a devenit pustnic pe Muntele Kumgang.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic
Mormantul Regelui Gyeongsun

Surse: Wikipedia, eng.gg.go.kr

- Urmeaza Regii Dinastiei Goryeo.-

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

9 comentarii

There are currently 9 comentarii on Regatul Shilla: Regele Gyeongsun. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. Mi-ai amintit de frumoasele figurine Danisl,care sunt aşa de simpatice :)
  Felicitări,ai terminat cu şi cu regii din Shilla. Ai mai scris despre cei din Baekje, nu?

  Baftă în continuare şi cu cei din Goryeo(avusesem de gând să scriu şi eu despre ei,după ce am scris despre cei a Joseon-ului,dar nu am mai reuşit), în plus, m-am apucat şi de cei ai Goguryeo, pe care mai trebuie să-i şi termin(mai am vreo 5,6).

 2. Da intradevar Ana figurinele acelea sunt foarte dragute!

 3. Cat asi da sa am si eu una!

 4. Ce dragute sunt figurinele!^_^Felicitari pentru recenzie:)

 5. Gata, Bianca, asa ai terminat si saga regilor Sillei, multumim pentru efortul cautarii, cercetarii, si prezentarii informatiilor! :* Ai facut o treaba minunata! ^_^

  Imi plac figurinele, sunt asa simpatice :D

  Bravo!:*

 6. Figurinele le-am prezentat eu cu ceva timp în urmă, sunt multe modele:

  http://koreafilm.ro/blog/2010/09/figurinele-danisl-28332/

 7. Multumesc, Ana, pentru linkuri!:*

Leave a Comment