Mihai Fulger [KF]

Politist si spargator

Written by Mihai Fulger [KF]. Posted in Film, Recenzii / cronici, Recenzii Koreafilm

Tagged: , , , , , , , ,

Going by the Book

Published on iulie 23, 2011 with 17 comentarii

Esti un politist ordonat si scrupulos. Pentru tine, chiar cu riscul de a fi constant bataia de joc a colegilor de sectie, legea-i lege, nu-i tocmeala. Intransigenta te-a costat transferul de la investigatii criminale la trafic rutier, dar ai ramas neschimbat. Esti gata sa-l amendezi pana si pe noul tau sef, in prima lui zi de lucru, daca incalca si cea mai mica regula de circulatie, pe o autostrada pustie. Ii acorzi respectul cuvenit, dar il penalizezi fara ezitare, ignorand eventualele consecinte.

Si consecintele nu intarzie sa apara. Noul sef, desi pretinde ca nu-ti poarta pica, ti-a harazit un rol nici placut, nici usor. Cum orasul este infricosat de o serie de spargeri de banci si cere masuri urgente de la noul conducator al politiei, acesta vine cu o idee neasteptata: un hold-up simulat, care sa dovedeasca profesionalismul si fermitatea fortelor de ordine. Fiecare politist trage la sorti rolul pe care-l va avea de jucat in acest antrenament cu public, insa seful ti-a rezervat deja tie, agentul fara pata, postura de hot, pe care nu ai cum s-o refuzi.

Ce faci in aceasta situatie? Fiind vorba de o sarcina de serviciu, trebuie sa te achiti de ea cat de bine poti, asa ca te transformi peste noapte in spargatorul perfect. In ziua stabilita pentru hold-up, intri inarmat in banca, ii iei ostatici pe cei aflati acolo (inclusiv pe colegii tai, agenti sub acoperire) si preiei controlul jafului. Seful tau nu si-a dat seama cu cine se pune…

Comedia pe care v-o recomand sambata asta este lungmetrajul de debut al regizorului Ra Hee-chan, care-si va lansa in toamna al doilea film, Mr. Idol. Bareuge salja / Going by the Book a fost una dintre productiile coreene de succes ale anului 2007, ajungand la aproape 2,2 milioane de bilete vandute. Ca si Park Kwang-hyun, care a debutat stralucit in regie cu Welcome to Dongmakgol, Ra Hee-chan a fost asistent de regie al lui Jang Jin (la The Big Scene din 2005), cineast ce a semnat filme populare precum Guns & Talks, iar acesta i-a fost scenarist si producator la debut. Ca atare, critici experti precum Darcy Paquet au accentuat influenta maestrului Jang Jin (si) in Going by the Book, adaugand ca Ra Hee-chan nu are stilul personal al lui Park Kwang-hyun. Totusi, vom putea decide asupra talentului tanarului regizor de abia dupa ce vom vedea si Mr. Idol

Protagonistul din Going by the Book, politistul incoruptibil – sau, pentru ceilalti, incorigibil – Jung Do-man, este interpretat excelent de catre Jung Jae-young, actor pe care l-am mai vazut in deja amintitele Guns & Talks si Welcome to Dongmakgol, dar si in Silmido sau Moss. Iar antagonistul sau (care, ca in multe filme cu politisti, este chiar seful), e jucat de Soo Byeong-ho din Oasis, Running Wild sau Vampire Cop Ricky, dar si din multe seriale apreciate. Intr-un rol secundar, al politistului care devine prima “victima” a lui Do-man, mai apare Goh Chang-seok din Secret Reunion si Barefoot Dream.

Asadar, Going by the Book este un film cu politisti si jafuri (dar si cu o idila strecurata printre secventele de actiune), amuzant, antrenant si cu o distributie bine aleasa. O comedie numai buna pentru un week-end relaxant.

Despre Mihai Fulger [KF]

Mihai Fulger [KF]

Mihai Fulger este jurnalist şi critic de film din 2002. A semnat sute de cronici, articole de opinie, studii, eseuri şi interviuri pe teme cinematografice în diverse publicaţii. În 2007, a colaborat la numărul despre cinematografia românească al revistei online KinoKultura.com şi la „Romanian Online Film Week” de pe European-films.net. Articolele sale despre Noul Cinema Românesc au fost traduse şi publicate în limbile maghiară şi germană.

Browse Archived Articles by Mihai Fulger [KF]

17 comentarii

There are currently 17 comentarii on Politist si spargator. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. 1? Da . Interesant, multumim Mihai, interesant actorul din WtD, mi-a placut acolo si cu siguranta e bun si aici

 2. 1? Da . Interesant, multumim Mihai, interesant actorul din WtD, mi-a placut acolo si cu siguranta e bun si aici :-)

 3. suna “delicios de bine” aceasta comedie :))… Multumim pentru recomandare… Must see ;)

 4. M-am distrat de minune cind am vz.filmul!
  ……..un umor subtil,o inscenare de jaf cu multe scene comice ,dar si cu un politist
  care-si ia rolul foarte in serios!
  Un film placut si agreabil.

  • Ma bucur ca ti-a placut. Sunt foarte bune observatiile tale.

 5. “politistul incoruptibil – sau, pentru ceilalti, incorigibil –”
  =))
  Numai incercand sa imi imaginez scenele comice ce ar putea aparea ma pufnesta rasul :))
  Multumim pentru prezentare!

  • Cu placere, sper sa vezi filmul si sa nu regreti. ;)

 6. Pare ft funny, mulţumim pt recomandare!

 7. uneori ai senzatia ca filmul se petrece la noi, pe la Urziceni pe undeva..:)). Super.

 8. Mihai, “Kiss ms, Kill me”, nu ti -a placut? Nu stiu daca e locul sa intreb, da eram curios.

 9. Am vazut filmul mai demult; l-am ales in primul rand din cauza actorului Jung Jae-Young, care este unul din favoritii mei , dar si din cauza scenaristului Jang Jin , ale carui filme vreau sa le vad pe toate (cate le gasesc). Daca ati vazut si Welcome to Dongmakgol apoi veti urmari acest film, veti observa asemanari de stil – cred ca Jang Jin are un stil aparte de a provoca situatii comice .

Leave a Comment