Kim Vladimir [KF]

ARIPI – Opere alese de Yi SANG

Written by Kim Vladimir [KF]. Posted in Istorie si cultura, Literatura

Tagged: ,

aripi_Sang_coperta1

Published on iulie 12, 2011 with 30 comentarii

(Traducere din limba coreeana de Kim Yeong Hwan si Roxana Catalina Anghelescu, editura Paralela 45, Bucuresti, 2006)

INTELIGENTA SI PARADOX

Dupa ce am citit postarea si comentariile voastre despre poezia curtezanelor, pline de pasiune, empatie si entuziasm, sa scriu o cronica despre aceasta carte, mai sus mentionata, inseamna sa fiu plin de cruzime si sa va recomand un dus rece, chiar daca e binevenit pentru aceasta vreme.
Din aceasta cauza ma voi opri la succinte informatii asupra vietii si operei celui care a schimbat complet fata literaturii coreene si a inscris-o pe orbita universalitatii.

Yi Sang a trait doar 27 de ani, intre 1910-1937, avea talent de artist plastic si arhitect, a absolvit doar liceul, a ocupat diferite functii, printre ele si cea de editor si redactor de reviste literare. Frecventeaza mediile artistice ale vremii, unde sunt cunoscute ideile novatoare despre literatura, venite din Europa, prin filiera japoneza, va reamintesc ca in perioada in care a trait si a scris, Coreea se afla sub ocupatia Japoniei. Prima incercare artistica se produce in revista Choseon, cu nuvela in foileton ,,12 Decembrie”, in 1930, urmeaza apoi si primele poezii, practic activitatea lui literara a durat doar 7 ani, timp suficient totusi pentru el sa marcheze o borna esentiala pentru literatura natiunii sale. Am citit cu incredere antologia alcatuita de Kim Yeong Hwan, aparuta la editura Paralela 45, presupunand ca intelege destul de bine limba romana, e drept secondat de un nativ, care poate stie si coreeana. ,,Aripi” este o selectie din poezia si proza lui Yi Sang.
Nu am facut prea mare distinctie dintre proza si poezie, pentru ca in pagina scrisa ambele genuri se intrepatrund, mai degraba as numi scrierile sale – proza poematica.

Foarte instruit, deci autodidact, acest creator a bulversat mentalitatea cititorului din vremea in care a scris, prin viziunea asupra propriei persoane, asupra aproapelui, asupra oamenilor si a universului in general. Scriitura lui Yi Sang abia in timpurile mai apropiate de noi poate fi evaluata la justa valoare si inscrisa pe traseul salturilor pe care literatura le-a inregistrat in special dupa anii 1960-1970, nu e nici locul si nici spatiul aici pentru a dezvolta aceasta idee – ma rezum doar de a o enunța. Nu stiu daca a cunoscut filozofia lui Nietzsche, a lui Bergson sau Sestov, dar fiinta pe care o descrie cu o suprema cruzime, pornind chiar de la sine insusi se afla in pragul ultimului adevar despre valoarea si nonvaloarea existentei umane.

In proza care da titlul acestui volum el chiar isi exprima un fel de profesiune de credinta asupra vietii si creatiei ,,Am fost un vagabond spiritual de la inceput…cu un picior intr-o astfel de viata si cu celalalt, in alta, ca doi sori”.
Tot in ,,Aripi” – considerata cea mai inspirata scriere a sa marturiseste ,,Merita sa incerci sa te falsifici de unul singur. Astfel creatia ta ar deveni sublima si remarcabila printre produsele fabricate pe care nu le-ai vazut niciodata”.
In alt paragraf al acestei scrieri se autocaracterizeaza ,,Privind retrospectiv extraordinara mea maturitate, mi-am pus la punct – punctul meu de vedere asupra lumii”.

Constiinta critica despre pozitionarea omului in univers si despre rolul scriitorului in lume sunt doua constante care il urmaresc si pe care le dezvolta si in alte scrieri, in ,,Caderea ”, ,,Plictiseala”.
Problema limbajului, in arhitectura actului artistic este inca o permanenta obsesie a lui Yi Sang, iata citeva reflectii despre el ,,Limbajul meu s-a risipit deja deasupra pustietatii vaste a acestei lumi, astfel incit capul meu e o pestera goala, iar gindurile–mi sunt sarace. Dar nu pot ramine asa, tacut, ca sa dorm in pace, veacuri de-a randul, nu inainte de a gasi o metoda de a medita asupra acestor scene patetice pe care le visez”. Autorul se substituie de cele mai multe ori personajelor sale, identificate ca fiind in afara obisnuitelor conveniente, insingurate, pina la abrutizare, nonconformiste, suferind profund de absurdul existentei, intelese in altfel de parametri, decit cei ai omului comun.

In poezie, in special in ciclul ,,Peisaj vazut prin ochii corbului” experimenteaza modelele poeziei avangardiste si totusi depaseste acest curent prin amprenta sa personala si originala, cum scria acest genial coreean in urma cu 80 de ani, scriu astazi asa numitii poeti minimalisti de la noi si de pretutindeni, citez secventa 3 din Poemul Nr. 15 ,,Am intrat in secret in camera unde era atirnata oglinda, pentru a ma elibera, daca pot, din oglinda. Dar Eul din oglinda intra si el cu o mina posomorita. Eul din oglina isi exprima regretul fata de mine. Asa cum eu sunt dupa zabrele din cauza lui, el tremura, inchis in mine”. Multe alte poeme precum Reactie reversibila ciudata, Capitolul remuscarii, M-am casatorit cu o papusa mireasa deconspira acelasi bizar profil auctorial – o efigie de nesters si de neuitat. Mort de tuberculoza la doar 27 de ani, dupa ce fusese arestat de japonezi, Yi Sang a lasat in urma sa o mostenire literara foarte pretuita de confratii lui, cel mai valoros premiu pentru literatura, instituit in Coreea in 1977 ii poarta numele.

Sa intelegi pentru ce traiesti, sa intelegi aceasta viata unica si irepetabila cu inaltimile si abisurile ei – iata doar una dintre lectiile pe care ni le-a oferit intr-o magistrala expresie artistica acest scriitor, apartinind unui tarim exotic si mirific, dar si lumii intregi.

Despre Kim Vladimir [KF]

Kim Vladimir [KF]

Filolog, a absolvit Universitatea din Bucuresti, sectia limbi străine, poet si prozator, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, din 1990. Călător pasionat în spatiul spiritualitătii asiatice, atent la miracolul armoniei dintre yin si yang, reflectat în blandetea diminetilor coreene, dar mai ales în codul străvechi, moral, respectat chiar si astăzi, de un popor demn de admiratia noastră.

Browse Archived Articles by Kim Vladimir [KF]

30 comentarii

There are currently 30 comentarii on ARIPI – Opere alese de Yi SANG. Perhaps you would like to add one of your own?

 1. deci sa inteleg ca e in versuri sau proza, chiar mi-asi dori-o, dar daca e in versuri nu mai vreau

  • Laura, cartea cuprinde un fel de proza poematica, dar nu cu versurile in forma clasica pe care poate le stii.

 2. Whoa, domnule Kim, multumim din suflet. Cata profunzime…Pana acum, din pacate, m-am ferit de a citit filosofi – nu as avea pregatit un raspuns pentru a explica ‘de ce’… Poate pentru ca mi-e frica de impartasirea acelorasi idei…
  -,,Am intrat in secret in camera unde era atirnata oglinda, pentru a ma elibera, daca pot, din oglinda. Dar Eul din oglinda intra si el cu o mina posomorita. Eul din oglina isi exprima regretul fata de mine. Asa cum eu sunt dupa zabrele din cauza lui, el tremura, inchis in mine”. – merita sa meditam asupra acestor ganduri…

  • Lorena, trebuie sa faci un exercitiu de vointa si sa incepi a citi filozofie ,nici nu stii cite văluri ti se vor lua de pe ochi si sa descoperi si sa intelegi lucruri si fenomene , care pina atunci ti se păreau inaccesibile, iar Yi Sang are un punct de vedere asupra lumii , specific asiatic,daca iubesti Coreea merita sa incerci!

 3. Ce destin trist- sa mori atat de tanar – 27 de ani… :(
  - personal, sunt o mare admiratoare a pictorului Vincent Van Gogh, care a murit la fel de tanar, 37 de ani…Nu pot spune nici aici ce ma atrage, caci pictura sa pare mai mult o joaca de copil… Insa il simpatizez si compatimesc atat de mult, incat il indragesc inzecit…Momentan ii citesc corespondenta ( catre fratele sau, Theo ) si ma minunez de cuvintele de geniu, ce conceptia iubitoare asupra lumii ( natura + om ), si simt cum undeva, adanc, sufletul meu sufera pentru drama acestui artist.
  - Va incurajez, pentru cei interesati, sa cititi cat mai multe despre acest caracter.
  - Domnule Kim, va multumesc inca odata!

  • Ce coincidenta , Lorena, Van Gogh este pentru mine o mare pasiune , de cind l-am descoperit, i-am citit de multe ori corespondenta, i-am vazut tablorile la el acasa si in Franta , chiar l-am visat intr-o noapte , in 2006, pe 29 iulie , ziua in care a murit , imi cerea o bucata de piine !
   Cit despre Yi Sang ,chiar daca a trait atit de putin , a trait intens ,altii vegeteaza in van pina la 80 de ani si nu inteleg nimic ce este cu viata asta !

   • Si eu iti multumesc , Lorena, ca suntem pe aceeiasi lungime de unda !

    • Ce bine, cat ma bucur! :) Chiar astazi, in timp ce calcam niste rufe, am urmarit un documentar pe Viasat History despre Van Gogh, si iarasi am ramas impresionata… As vrea din suflet sa vizitez Arles & Saint-Remy, mai ales ca azi am vazut imagini de acolo, cu ” sanatoriile ” unde fusese internat, care de fapt, sunt vechi catedrale monastice ( mai ales Saint-Remy )… Am citit, pe langa corespondenta, si romanul biografic al lui Irving Stone – Bucuria vietii – superb! Iar anul acesta, la cursul de istoria artei, la examen, am scris despre van Gogh si am luat nota maxima…
     - chiar voi avea in plan sa citesc filosofie, Nietzche in special, macar de curiozitate… Ah, o intrebare : Dostoievski ar intra la categoria filosofi? Daca da, atunci inseamna ca am citit putin, caci sunt fan Dostoievski…

     • Iar daca acest autor se gaseste la editura Paralela 4, voi merge pentru a-mi achizitiona cartea. Nu trebuie deloc sa fiu convinsa ca autorii asiatici sunt egali sua uneori ii pot intrece pe cei europeni. :) De acest lucru sunt sigura ca se poate!! :)

     • 45*

     • Lorena, felicitari pentru nota maxima de la istoria artei,inseamna ca profesia ta este …ARTA! Ce ti-ai mai dori mai mult??
      Iar daca l-ai citit pe Dostoevski deja esti in centrul filozofiei si al misticii crestine, succese multe in continuare!

     • Trebuie să-l citești neapărat pe Nietzche-OBLIGATORIU, pentru cine studiază arta,cit despre Vincent al nostru , aș vrea sa ajung la Auvers sur Oise , cu un buchet de florile soarelui in mina!

     • Iau aminte la sfaturile dvs, si voi aprofunda diferite literaturi. Multumesc pentru timpul acordat! :)

 4. Nici eu nu prea am citit filozofie,mi se pare ceva mult prea înalt ca să ajung eu să înţeleg substraturile din mintea acestor genii.
  Păcat că a trăit atât de puţin,dar în scurta lui viaţă pare că a atins un soi de iluminare asupra sensului vieţii.

  Mulţumim domnule Kim :)

  • Da, Ana, o mare pierdere pentru destinul sau frînt prea devreme, cred ca si boala de care suferea l-a facut atit de sensibil ,i-a dat acei senzori subtili să intuiasca taine spre care oamenii obisnuiti nu prea au acces, iți multumesc pentru lectura ,nu uita sfatul meu , citeste filozofie ,cea asiatica (tot empatizezi cu spatiul coreean)iti va deschide niste usi să vezi ceea ce nicicind nu ti-ai fi imaginat, iti multumesc , ca m-ai citit !

   • Mulţumesc pt răspuns :)

   • Adevărul e că omul atunci când e bolnav, şi simte că sfârşitul vieţii e aproape, devine mai sensibil, percepe totul mai clar, vede lucruri pe care înainte nici nu le-ar fi observat, şi devine un cu totul alt om faţă de cel dinainte. Iar ca să-şi aştepte sfârşitul iminent într-un mod cât mai special, dă frâu liber tuturor simţirilor pe care le trăieşte.

    • S-ar putea sa ai dreptate , Ana, dar cred că acest fapt se întîmplă doar celor care au înțeles rostul lor in această viata .In cazul lui Yi Sang a fost o concentrare insuportabilă de evenimente și circumstanțe,ocupația opresivă japoneză , condiția lui precara socială , inadaptabilitatea la normele obisnuite,insuccesul in relatiile umane si suferința bolii.
     Dar talentul si scriitura lui inconfundabilă l-au salvat …în posteritate.

     • Da, am vrut să spun că asta se întâmplă celor înzestraţi, nu oricărui om obişnuit.

 5. Bună ziua. Domnule Kim,este pentru prima dată când comentez o recenzie a dumneavoastră. Înainte nu am îndrăznit pentru că nu m-am simţit în măsură să o fac. Recenziile dumneavoastră m-au lăsat fără cuvinte,trezind în mine ceea ce numesc “Dorinţa de cunoaştere.” Vă mulţumesc pentru ceea ce faceţi pentru noi!

  • My one Jumong, mulțumesc pentru aceste cuvinte,iar daca am reușit uneori să provoc curiozitatea și dorința de cunoaștere tot voi sunteți autorii lor ,frecventînd acest site , care ne unește printr-o pasiune comuna,promit sa mai comunicam ori de cîte ori vom avea prilejul, cu mare prietenie!

 6. Domnule Kim, in momentul acesta sunteti pe site!!
  vreau inainte de orice sa va multumesc pentru recenzia aceasta pe care am asteptat-o saptamana de saptamana, cu aceeasi emotie cu care in liceu asteptam orele in care profesorul ne-a vorbit despre o pasiune a mea, Mircea Eliade.
  va marturisesc ca am citit numai trei carti de scrise de autori coreeni, iar Yi Sang m-a intrigat cel mai mult. il recitesc din aprilie, desi uneori fragmentar si cred ca de fiecare data descopar ceva nou sau inteleg ceva ce imi scapase.

  • Da, Midori, suntem acum împreuna, sunt alături de tine, ai sesizat corect, prima lectură te intrigă, închizi cartea si apoi revii, observi cu stupoare altceva , cred că aici se află valoarea unui scriitor , cînd mereu , și mereu descoperi altceva, îți mulțumesc că ai citit cartea, poți și tu să scrii un comentariu , ce zici ?

   • oh, multumesc, dar nu as indrazni sa scriu:)
    in schimb voi indrazni sa citesc filosofie, asa cum ne-ati recomandat..voi intra pâș-pâș în templul ideilor:)

   • Midori, revin, am glumit a propos de comentariu, știu bine de ce te-a intrigat lectura lui Yi Sang , pentru ca el nu și-a trăit prezentul , el a trăit viitorul care a devenit acum prezentul coreenilor lui și de ce nu chiar al nostru, ai remarcat poate cit de viciate si nefiresti erau relațiile lui cu oamenii , cu femeile în special , parcă aparținea unei alte specii, dar în subteran sau in subtext curgea o infinita emoție , suferință și sensibilitate nemaiintilnite, îți mulțumesc.

 7. Multumesc pentru recomandare, domnule Kim! Nici eu nu am citit multe carti filozofice, numai romanele filozofului contemporan norvegian Jostein Gaardner, care mi-au placut foarte mult. Cred ca o sa fac un mic efort si o sa incerc sa citesc si filozofie orientala, dar merge numai in doze mai mici si cu intreruperi ca am nevoie sa prelucrez mai intai ce am citit. Multumesc inca o data!

  • Mulțumesc, Lilico, întotdeauna cu multa plăcere pentru tine,sa-ți spun totuși un secret -cel mai bun drum spre filozofie este acela de a fi conștient ca traiești si să mai citești si multă literatura , în ceea ce mă privește ,,eu știu , că nu știu”, cum spunea Socrate!

 8. se simte o incarcatura deosebita in versuri ……..mi-a placut sintagma “Dar Eul din oglinda intra si el cu o mina posomorita. Eul din oglinda isi exprima regretul fata de mine………”…… am auzit odata un sfat care suna cam asa: ” sa nu te uiti prea mult in ochii eului din oglinda ca s-ar putea sa te subjuge” Oare asa o fi?…. Multimim pentru recomandare domnule Kim

  • Ramona, pornind de la asertiunea din citatul dat ,cea mai simplă interpretare ne trimite cu gîndul la motivul lui Narcis, cel care s-a aruncat in apă,admirîndu-și chipul în luciul ei,dar oglinda a fost din cele mai vechi timpuri un simbol fascinant mai intîi pentru magicieni, apoi pentru filozofi și poeți. Si pentru Yi Sang oglinda poartă o incărcătura profundă a semnificațiilor,dublarea, sau reproducerea propriului chip în ea s-ar putea traduce in variate moduri , un paleativ contra singuratății(mă privesc în oglindă , văd o altă persoana , deci nu sunt singur )o febrilă căutare a propriei identități, o confirmare că totul este o iluzie …etc, etc.Mulțumesc pentru lectură!

 9. multumesc Vlad, o sa-mi comand cartea de pe net daca o gasesc :) ^^

Leave a Comment