Mandu sunt galustile bucatariei coreene despre care se crede ca au fost aduse prima oara in Coreea de catre mongoli, in secolul 14 in timpul dinastiei Goryeo. Desi religia oficiala a regatului era Budismul, ceea ce descuraja consumul de carne, mandu a fost printre primele feluri de mancare adoptate de Goryeo dupa invazia mongolilor. O alta posibilitate inaintata de istorici ar fi raspandirea galustelor de mandu pe Drumul Matasii incepand din Mesopotamia, ceea ce se potriveste si cu prezenta a atator varietati ale acestui preparat in Asia Centrala si cea de Est.
Mandu este similar preparatelor slave, ca pelmeni (Rusia) si pierogi (Polonia). Numele de “mandu” este derivat de la diferitele feluri de galuste din traditia culinara a tarilor din Asia Centrala, manti (Turcia/ Uzbekistan/ Kazakhstan). Diferite feluri de mandu se intalnesc si in culturile unor tari ca Mongolia (buuz), China (jiaozi) si Japonia (gyoza).
In bucataria coreeana exista 3 feluri clasice de mandu, fript sau prajit (gunmandu), gatit la aburi (jjinmandu) si fiert (mulmandu).
• Ingrediente
50 g carne tocata de porc
1/8 varza tocata marunt
1 ceapa verde maruntita
1/3 morcov tocat marunt
2 linguri de faina
3 linguri de chapchae
4 linguri de tofu
2 lingurite de usturoi maruntit
1 ou
ulei de susan
untdelemn
piper
sare
13 bucati de aluat de mandu congelat
• Mod de preparare
Caliti morcovul si varza, 1 minut cu 2 lingurite de untdelemn si putina sare. Apoi puneti la prajit carnea tocata de porc in 2 lingurite de untdelemn, pana se rumeneste putin.
Intr-un bol amestecati bine carnea, 3 linguri de chapchae, 4 linguri de tofu (uscat bine cu un prosop), 1 ceapa verde, 1 ou crud, 1 lingurita de usturoi, 1 lingurita de piper, 1 lingurita de ulei de susan si putina sare.
Luati o “discheta” de mandu congelat, presarati putina faina, asezati o lingura de compozitie in mijloc, ungeti marginile cu ou si pliati in jumatate. Securitati marginile presandu-le cu varful furculitei.
Daca sa se intampla sa aveti un dispozitiv de facut mandu, folositi-l la fel, ungand marginile cu ou batut si presand bine pana se lipeste.
Dupa ce terminati de umplut dichetele de mandu asezati-le la abur pe un prosop curat, subtire de bumbac si lasati la foc 10-12 minute.
Dupa preparare se pot manca ca atare sau se pot pune la prajit in putin untdelemn.
Se poate servi cu un sos special, preparat din pudra de chilli, putin zahar, ulei de susan, susan, ceapa verde, sos de soia si putin usturoi.
Nota Bucatarului: Aluatul de mandu se poate prreparra si acasa cu putina faina, apa, 1 ou si putina sare.
In loc de carne de porc se poate folosi orice fel de carne, fructe de mare sau ciuperci.
Din mandu se pot prepara si o varietate mare de supe.
Toate ingredientele sunt disponibile pentru cumparare la restaurantul Korea House: Str. Bargaului Nr.13, Bucuresti,Tel: +40 21 667 21 19 , rezervari@koreahouse.ro
17/06/2011 la 10:28 am
:O+ :(( + (:X :X :X) x 3 + :D + :) = loooove it!
17/06/2011 la 10:57 am
mulţumim Andra pentru minunata reţetă….ce foame mi s-a făcut!!
17/06/2011 la 11:06 am
it looks: Delicios!(deja salivez:)) Multumim pt. reteta!^_^
17/06/2011 la 11:08 am
f tare, nu stiam ca KoreaHous are si restaurant :)) Multumim, esti geniala ^^
17/06/2011 la 12:04 pm
yummy ce bine arata^^
17/06/2011 la 6:08 pm
mmm..daca nu ma insel acest preparat trebuia sa-l faca si Janggeum cand trebuia sa intre in bucataria regala, dar a inlocuit aluatul cu varza chinezeasca.parca asa imi amintesc, sper sa nu ma insel.^_^
17/06/2011 la 8:49 pm
Chiar azi i-am zis mamei de mancare asta si ca vreau sa o fac curand :))
Cred ca a fost telepatia :P
Si eu cred ca e aceeasi mancare ca cea din Janggeum de la concursul de calificare in bucataria regala la care ea a folosit varza chinezeasca. Coltunasi parca era tradus :)
17/06/2011 la 8:56 pm
Wow..Arata super!
Nu prea corespunde cu denumirea de galusti de la noi… ^_^
Oricum cred ca sunt delicioase ^ ^
Multumim domnului Lee pentru inca o reteta interesanta ^_^
17/06/2011 la 9:13 pm
arata super ,cred ca si gustul e deosebit ,multumim pt retete
17/06/2011 la 10:12 pm
Arata foaret bine… iar supa cu mandu este foarte delicioasa… credeti-ma pe cuvant :)… Multumim pentru reteta…. ;)
19/06/2011 la 1:20 pm
Mandu imi aduce aminte de Daesu din Oldboy. A mancat doar mandu timp de 15 ani cat a stat inchis …
20/06/2011 la 7:54 am
neata, multumim pentru rerteta seamana foarte mult cu cei cinezesti eu mai fac dupa o reteta hinezeasca dar cu clatite in loc de foaie si in loc de care pun ciuperci piept de curcan sau peste file iasa foarte buni.
20/06/2011 la 3:56 pm
annyeong, de unde luati retetele?
30/05/2012 la 7:15 pm
Hey, sczue dar cum pot fi pastrate? Se pun la frigider? :)) as vrea sa fac acest fel de mancare pentru un eveniment la scoala, dar nu stiu cum le-as putea pastra de pe-o zi pe alta….am nevoie urgenta, va rog mult :3