Regatul Shilla: Regina Jinseong

Written by biancamishil. Posted in Istorie, Istorie si cultura, Recenzii utilizatori

Tagged: ,

Published on iunie 22, 2011 with 6 comentarii

Image and video hosting by TinyPic

Regina Jinseong (a murit in anul 897) (a domnit in perioada 887 – 897) a fost al 51-lea monarh al regatului coreean Silla. In timpul domniei reginei s-a sfarsit regatul antic Silla Unificat si a inceput perioada celor Trei Regate Tarzii.
Toti monarhii de sex feminin din istoria coreeana au provenit din Silla. Reginele au preluat coroana datorita sistemului unic din Silla (“os sacru”), insa aderarea lor nu ar fi fost posibila fara cerintele politice ale acelor timpuri. Realizarile lor ca regine au fost subestimate mai tarziu de catre istoricii confucianisti. Privind cu atentie registrele din perioada acestor domnii, se constata ca reginele au facut mari eforturi pentru a rezolva problemele statului cu intuitia lor politica ingenioasa.

Fiecare dintre cele trei regine au condus Silla atunci cand tara trecea printr-o criza. In secolul al IX-lea, la aproximativ 200 de ani dupa ce Regina Seondeok si succesoarea sa, Regina Jindeok au luat initiativa de a unifica cele trei regate, o alta printesa din Silla a fost numita succesoare de catre fratele ei, Regele Jeonggang, al 50-lea domnitor, care nu a avut niciun mostenitor. Regele a cerut curtii sa aprobe numirea sa, amintind de celelalte doua regine. El a vrut, probabil, ca sora sa, care avea “un temperament sagace si un fizic puternic ca un barbat”, sa umple cu o vitalitate proaspata dinastia aflata in declin.

Regina Jinseong (a domnit in perioada 887 – 897) este cunoscuta ca o conducatoare incapabila si desfranata ce a accelerat caderea maretului regat Silla. Cu toate acestea, acest punct de vedere peiorativ reflecta in mod evident perceptia confucianista de inferioritate a sexului feminin in randul istoricilor de mai tarziu, cum ar fi Kim Bu-sik, care a scris Istoria Celor Trei Regate (Samguk Sagi), in timpul Dinastiei Goryeo. Jinseong este mentionata in Samguk Sagi datorita comportamentului sau imoral si licentios. Regina lua mita pentru a aduce baieti draguti in palat si comitea acte indecente cu ei. A avut, de asemenea, o aventura cu marele comandant (Gakgan) Wihong. Ea a fost acuzata de chemarea catorva tineri in palatul interior si de numirea acestora in functii importante dupa ce confidentul si marele comandant Wihong a murit in cel de-al doilea an al domniei sale. Dar cei mai frumosi oameni erau probabil tinerii razboinici de rang nobil, celebrii hwarangi. Se pare ca regina a incercat sa-si stabilizeze puterea cu sprijinul acestora.
Stransa asociere cu hwarangii poate fi explicata prin descendenta familiei sale. Tatal ei, Regele Gyeongmun (a domnit in perioada 861 – 875), al 48-lea conducator, a fost unul dintre hwarangi. El s-a casatorit cu fiica Regelui Heonan, al 47-lea domnitor, care nu a avut niciun fiu. Atunci cand s-a imbolnavit grav, Regele Heonan l-a numit pe ginerele sau mostenitor.

Regele Heonan a sperat ca ginerele sau va putea consolida tronul cu ajutorul razboinicilor hwarang impotriva puternicelor forte anti-regale. Cei trei copii ai Regelui Gyeongmun au urcat pe tron unul dupa altul – Regele Heongang (a domnit in perioada 875 – 886), Regele Jeonggang (a domnit in perioada 886 – 887) si Regina Jinseong.
Regina Jinseong a abdicat in favoarea fiului nelegitim al Regelui Heongang, fratele ei mai mare, cand acesta a implinit varsta necesara preluarii coroanei. Acesta a fost Regele Hyogong (a domnit in perioada 897 – 912), fiind al 52-lea domnitor. La tron au urmat apoi numai membrii care erau descendenti directi ai Regelui Heongang pana in momentul in care Silla a cazut, sub domnia Regelui Gyeongsun (a domnit in perioada 927 – 935), al 56-lea domnitor si ultimul. In acelasi timp, fortele rivale Regelui Gyeongmun au contestat constant autoritatea regala. Printre masurile luate de Regina Jinseong pentru a controla rezistenta acestor “oase sacre” (jingol) se numara numirea lui Choe Chi-won ca achan, un post oficial de rang sase, si acceptarea propunerii sale de reforma.

In timpul domniei Reginei Jinseong au existat mult mai multe evenimente budiste, probabil, ca urmare a dorintelor casei regale de a obtine ajutor din partea budismului. De asemenea, Regina i-a convins pe calugarul Daegu Hwasang si pe marele comandant Wihong sa elaboreze o antologie despre hyangga, cantecele populare din Silla, sub titlul Samdaemok (Culegerea hyangga din cele trei perioade ale Regatului Silla). Proiectul prezinta perspectiva ei ca si conducatoare a unei mari dinastii aflate intre perioada de decadere.
In ciuda eforturilor reginei, Silla nu si-a recuperat splendoarea ei de odinioara. Revoltele taranilor si ale fortelor militare insurgente, cum ar fi Gyeonhwon, Yanggil si Gungye, au provocat si presat in mod constant guvernul central.
Ordinea publica s-a prabusit in timpul domniei Reginei Jinseong. Taxele nu mai puteau fi colectate, iar sistemul de serviciu militar a esuat. Profitand de aceasta dezordine pe piata interna, Yang Gil si Gyeon Hwon s-au revoltat si au fondat propriile lor regate, in nord-vest si respectiv sud-vest. Dar, cu siguranta, este nedrept a da in intregime vina pe regina pentru tot acest haos. Intrigile de la curte si conflictele au devenit destul de grave inca din momentul in care Regele Seondeok l-a ucis pe Regele Hyegong pentru a uzurpa tronul, cu un secol in urma. Clasa conducatoare a fost impartita de interesele politice, iar afacerile statului au cazut in confuzie. Autoritatea regala nu a fost suficienta, iar un suport militar solid a fost necesar pentru a manipula situatia.
Victimele si invinsii in lupta pentru putere au aderat la fortele insurgente care au scapat tot mai mult de sub control. Guvernul central a fost incapabil de a suprima aceste forte. Regina Jinseong a fost intronata intr-un moment critic, primind greaua povara de a salva regatul din problemele sale apocaliptice. Nu a fost agonia ei personala, ci a intregului regat, o dilema a societatii antice coreene aflate intr-o stare de tranzitie. Regina a depus toate eforturile posibile, dar atunci cand totul parea imposibil, ea a abdicat, dorind pacea in casa regala. In anul 895, Regina Jinseong l-a numit pe fiul nelegitim al Regelui Heongang, Kim Yo, print mostenitor. In luna a sasea a anului 897, ea a abdicat, murind in acelasi an. In cele din urma, putem spune ca Regina Jinseong a fost un lider responsabil.
Mormantul Reginei Jinseong se afla la nord de templul Sajasa, in Gyeongju. Regina Jinseong a fost succedata de Regele Hyogong.

Portretizarea in filme

Regina Jinseong este interpretata in filmul istoric, fantastic, romantic si horror “Legenda lacului malefic”/”The Legend of the Evil Lake”/ “Cheonnyeon ho” de actrita Kim Hye-Ri. Productia sud-coreeana este realizata in anul 2003 in regia lui Kwang Hoon Lee.

Despre film puteti citi in recenzia Crinei “A fost odat’ un lac, ce-avea s-ascunda raul”, pe care o gasiti la urmatoarea adresa: http://koreafilm.ro/blog/2011/05/a-fost-odat-un-lac-ce-avea-s-ascunda-raul-partea-i-71454/

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Surse: Wikipedia, Women in Korean history (books.google.ro)

Despre koreafilm

Browse Archived Articles by koreafilm

6 comentarii

There are currently 6 comentarii on Regatul Shilla: Regina Jinseong. Perhaps you would like to add one of your own?

  1. prima….!!!! recenzia e frumoasa, cred ca ai avut ceva de munca cu tradusul…de-ar aproba si recenzia mea :(((((((( :( :((((

  2. Felicitari Bianca si multumim pentru efortul depus in aceasta recenzie. Saraca regina, nu a avut o domnie usoara si o viata fericita. Vot!

  3. O regina cu o domnie destul de controversata. Si o femeie puternica, mai presus de toate. Wow, ai avut de munca la recenzia aceasta! Felicitari! :*

    Imi faci si mie publicitate? :)) Glumesc, e bine ca ai dat linkul cu informatiile despre film, cei care n-au citit atunci, o pot face acum! Multumim! ^_^

  4. Bianca foarte bine documentata recenzia ta. Multumim pentru informatiile pretioase. Sa nu uitam ca si in timpul domniei reginei Seondeok au fost revolte si razboaie… dar nu numai in timpul domniei unei femei s-a intamplat asta (sau mai bine zis nu cred ca ar fi un motiv ca o femeie sa nu poata fi conducator) :D

  5. Am văzut puţin din Legend of Evil Lake,dar tot nu am reuşit încă să-l termin.
    Mi-a plăcut regina,era deosebită,şi era îndrăgostită de generalul Biharang,dacă nu mă înşel
    O domnie destul de controversată.Felicitări Bianca.

    Îmi pare rău că nu am reuşit să mai comentez la superbele recenzii pe care le-ai scris în ultima vreme,dar să ştii că le-am citit.Cele cu spioana sau cele cu campionul la atletism.

    Te felicit şi mă bucur ft tare că prezinţi poveşti extrem de interesante.

  6. multumim pentru recenzie, o lectie de istorie binevenita

Leave a Comment